StoryEditorOCM
Splitapeliraju na razum

Obrtnici sa splitskog područja negoduju: ‘Ove nedjelje su nemoguća misija za obiteljske obrte i vlasnike malih trgovina‘

Piše Split SD
15. siječnja 2024. - 10:28

Ivica Ćudina, predsjednik Ceha za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, poslao je priopćenje za medije u kojem je istaknuo da je ulaskom u novu godinu položaj malih trgovaca i obrtnika u odnosu na velike trgovačke lance dodatno pogoršan. Dodao je da je Zakon o trgovini ugrozio egzistenciju malih trgovaca i obrtnika. 

- Optimalna raspodjela 16 radnih nedjelja tijekom cijele godine pokazuje se kao nemoguća misija za obiteljske obrte i vlasnike malih trgovina. Ovaj problem posebno će pogoditi male trgovce na Jadranu koji glavninu svog prometa ostvaruju unutar turističke sezone koja u većini gradova počinje već u travnju.

Nameće se zaključak kako je ovaj Zakon u potpunoj suprotnosti sa Strategijom održivog i cjelogodišnjeg turizma do 2030. godine. Tim više uzmemo li u obzir da je iz godine u godinu udio prihoda od turizma u hrvatskom BDP-u najveći u Europskoj uniji. Dodatno ogorčenje malih trgovaca i obrtnika proizlazi iz činjenice da su veliki trgovački lanci zbog većeg broja poslovnica otvoreni tijekom cijele godine.

Činjenica da je posljednjih godina broj obrta u konstantnom porastu, a broj obrtnika koji se bave trgovinom u strmoglavom padu, ponajviše ilustrira nezavidnu situaciju u kojoj se trenutno nalaze mali trgovci. Zakon koji čak i vlasniku obrta priječi rad nedjeljom u vlastitoj trgovini potrebno je hitno mijenjati. Apeliramo na razum i Ustav Republike Hrvatske kojim bi svakome trebalo biti omogućeno pravo na rad i slobodu rada - poručio je predsjednik Ceha za trgovinu Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 21:58