StoryEditorOCM
SplitMAJKA SVIH PITANJA

Kakvo vrime zovu na Svetog Duju? Trebaju li Splićani i gosti nositi kišobran na feštu? Ivan Šolić - Mali Vakula sve zna

Piše Ivan Šolić
6. svibnja 2024. - 16:31

"Sveti Duje lipo vrime kuje"!? Sinoptička situacija za fjeru svetog Duje neće biti idealna, kako je to bio slučaj za vikend, ali vremenske prilike Splićankama i Splićanima ipak ne bi smjele previše remetiti feštu nebeskog zaštitnika njihova grada. Prethodno smo najavili jugo, koje će već u ranim jutarnjim satima jačati, a baš u vrijeme procesije njegove vrijednosti trebale bi biti jake, povremeno i vrlo jake.

Kada je o oborinama riječ, detaljno smo "pročešljali" vodeće prognostičke modele i mišljenja smo kako će sveti Duje oborine zadržati u sjevernoj Dalmaciji te da one neće pokvariti feštu u gradu pod Marjanom. Ipak, ne možemo ne primijetiti da mala mogućnost za nešto oborina u tragovima ipak postoji, ali ako ih i bude, riječ je zaista o simboličnim količinama, koje ne bi trebale poremetiti program proslave svetog Duje. Iako će oblaci dominirati, bit će i "pukotina" na obzoru pa će se povremeno vjerojatno pojaviti i sunce. Temperatura zraka bit će idealna; rano ujutro svježe uz tek pokoju decimalu više od 10 °C, a dnevna temperatura zraka će se u Splitu "popeti" do ugodnih 20 °C. Prema večernjim satima bit će sve više oblaka i opet malo svježije pa se za večernji dio programa obucite malo toplije.

image

Valja popodne doći i na tombolu

Božidar Vukičević/Cropix

Dobre vijesti iz meteorologije - modeli su ‘posušili‘ oborine, u četvrtak bura

Nije neobično da u ovom razdoblju (rano proljeće) prognostički modeli osciliraju, osobito u razdoblju nakon iduća 72 sata (unutar kojih je prognoza vremena inače i najpreciznija). Prije koji dan dojam je bio kako će se u drugom dijelu tjedna nad našim područjem uspostaviti ciklonalna aktivnost, ali do toga, na radost naših čitatelja, ipak neće doći. Oborinska bilanca se na prognostičkim kartama bitno popravila, ali i dalje ne možemo isključiti povremene proljetne nestabilnosti u vidu pljuskova i pokojeg neverina, a za što je veća vjerojatnost u srijedu u sjevernoj Dalmaciji te tijekom četvrtka u južnoj Dalmaciji, pa svakako pomno pratite meteorološke radare DHMZ-a koji detektiraju oborine i njihov intenzitet. U četvrtak će zapuhati umjerena do jaka bura, koja će smanjiti postotak naoblake u odnosu na sredinu tjedna.

Prve naznake vremena za nadolazeći vikend su optimistične i velika je vjerojatnost da bi i vikend pred nama mogao biti savršen, uz dosta sunca i ugodne proljetne temperature zraka, s maksimalnim vrijednostima pokoji stupanj iznad 20 °C.

Pučka meteorologija u svibnju

– "Ako u svibnju sijeva mnogo, rodit će nam polja dobro."

– "Nakon vlažna svibnja ide suh lipanj, poslije suhog svibnja ide mokar lipanj."

– "Ako je svibanj hladan, bit će mnogo sijena i vina."

– "Ne svlači zimski halj dok ne prođe mjesec maj."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 19:59