StoryEditorOCM
SplitMISA I STRUČNI SKUP

Caritas splitske Nadbiskupije slavi svoj dan. Ravnatelj upozorava kako odrastanje u siromaštvu utječe na djecu

Piše Split SD
11. rujna 2023. - 21:36

Caritas Splitsko makarske nadbiskupije slavi svoj dan, a tim će se povodom 13. rujna početkom u 9 sati u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu u Zrinsko frankopanska 19 održati misa koju će predvoditi mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije.

U nastavku programa obilježavanja dana Caritasa održat će se stručni skup na temu "Prevencija dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti" te će biti blagoslov novouređenih prostorija Caritasove podružnice "Dječji osmijeh".

image
Tom Dubravec/Cropix

- Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije otvorio je 5. svibnja 2009. godine svoju podružnicu pod nazivom "Dječji osmijeh" na adresi Gundulićeva 7, u Splitu, sa željom i nakanom da, uslijed teške gospodarske situacije, potpomogne obitelji slabijeg imovinskog stanja, koje nisu u mogućnosti kvalitetno zadovoljiti potrebe svoje djece, ujedno i zahtjeve koje društvo stavlja pred njih.

U proteklih 14 godina preko 1000 obitelji prošlo je kroz "Dječji osmijeh", a trenutno pomažemo 133 obitelji s ukupno 558 djece. Dosadašnji rad temeljio se većinom na pružanju materijalne pomoći kroz podjelu dječje hrane, higijenskih potrepština, opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, školskog pribora... - navodi Denis Maslov, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

image

 

 

Jakov Prkić/Cropix

Navodi kako su kroz svakodnevni rad uvidjeli kako se odrastanje u siromaštvu odražava na razvoj djeteta.

- Planiramo kroz različite aktivnosti raditi i na jačanju roditeljskih kompetencija naših korisnika. Jačanje zaštite i stvaranje otpornosti na rizične čimbenike bit će temelj rada s djecom i obiteljima "Dječjeg osmijeha".

Zbog mogućnosti utjecaja na odgojno razdoblje djece i važnost rane prevencije dječjeg siromaštva i socijalne isključenosti, odlučili smo staviti naglasak na rad s djecom predškolske dobi i razredne nastave.

Neke od aktivnosti koje ćemo provoditi s djecom su: pomoć u učenju, radionice koje potiču kreativnost i razvoj socijalnih i životnih vještina koristeći univerzalni jezik sve djece, a to je igra. Zbog svega navedenog obnovljen je i prilagođen prostor Dječjeg osmijeha - najavljuje Maslov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 12:07