StoryEditorOCM
SplitTURISTIČKA PATROLA

Australku šokirala skupoća Splita, otkrila da idu u jeftiniju, a jednako lijepu zemlju: Ovo nam je samo usputna stanica

Piše Božidar Lončar
18. srpnja 2023. - 17:44

Pronaći turiste u Splitu koji se, makar na prvu, ne uklapaju u profil tipičnog turista nije bilo lako u našem dvosatnom điru kojeg smo započeli na Rivi.

Ili se odmaraju u hladu pa im nije do razgovora ili razgledavaju grad ili sjede pod tendom restorana i kafića pa ih nije pristojno ometati.

No, ipak smo u Hrvojevoj ulici, između Đardina i Crkve sv. Dominika naišli na troje turista koji su nam se učinili zanimljivi. Sjede na pločniku, zubna pasta i ostaci breskve ili nektarine kraj njih i mrkve kupljene u trgovini. Profil na koji nismo do sada naletjeli.

image
Božidar Lončar

U razgovoru su nam se predstavili kao Jeff i Sophie, mladi par iz Velike Britanije i Michaela iz Australije koji su tek stigli u Split. Par je Australku upoznao to jutro u hostelu i zajedno su otišli razgledavati grad i odmoriti se.

Za noćenje su platili oko 50 eura što su usporedili s cijenama kod kuće koje su, prema njihovom mišljenju, skupe.

- U Australiji bi platili sličan iznos, ali Australija je jako skupa – govori nam dvadesetogodišnja Australka Michaela.

- Mislim da smo hostel platili mnogo, ali smo ga pronašli u zadnji čas. London je vjerojatno skuplji, ali je jako, jako skup grad – kažu nam mladi britanci iz Londona i Manchestera koji nam priznaju kako su mogli i proći jeftinije da su rezervirali smještaj prije pola godine, a ne prije par tjedana.

image
Božidar Lončar

Kažu nam kako ne stoje u dugo u Splitu jer nastavljaju svoj odmor. Britanci već idući dan idu za Mostar, potom u Dubrovnik. Michaela ide u Kotor na pet dan nakon dvije noći u Splitu.

- Mi smo isplanirali odmor s obzirom na vrijeme i novac. Htjeli smo istražiti različite gradove i zemlje – govore nam Sophie i Jeff.

Za Michaelu je Split "usputna stanica do Crne Gore":

- Trenutno je ovdje jako skupo i ima mnogo ljudi, a ja sam htjela nešto drugačije. Zato mi Hrvatska nije prioritet. Crna Gora mi je jeftinija, a jednako lijepa – iskreno nam prepričava Michaela.

Prilikom razgledavanja grada naši sugovornici su rekli kako su restorani u Splitu skuplji od Praga, Budimpešte, pa vjerojatno i od Londona.

- Restorani su skuplji, no lokalne trgovine su dosta jeftinije nego, recimo, u Londonu i ostalim turističkim destinacijama – rekao nam je Jeff. Sophie je Split stavila u sredinu u usporedbi s gradovima koje su posjetili na putu do Splita:

- Bili smo u Austriji, Beč je jako skup. Maribor je jeftin, jeftiniji nego Split – govori nam Sophie.

- Prag i Budimpešta su jako jeftini, jeftiniji nego Split – govori nam Michaela koja je usporedila cijene s dosadašnjih putovanja.

Na kraju su nam turisti iz Velike Britanije rekli kako su im more i sunce najpozitivnije stavke boravka u Splitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 03:51