StoryEditorOCM
ŽupanijaMuke po zdravstvu

Murter se bori s nedostatkom liječnika, natječaji se raspisuju, ali zainteresiranih - nema

Piše T. V.
21. svibnja 2024. - 20:10

Na mnogim našim otocima i dalje imaju velikih problema s nedostatkom liječnika, posebno u turističkoj sezoni kada se broj pacijenata znatno poveća. Na Murteru bi, primjerice, da umirovljena doktorica ponekad ne ‘‘uskoči‘‘, otočani bili bez liječnika. Natječaji se raspisuju, ali zainteresiranih - nema.

Na Murteru - muke po zdravstvu. Ambulanta je ostala bez tima. Doktor je otišao, medicinska sestra na bolovanju, a zamjena nema.

- Veliki je problem, nema tko raditi, ne znam kako dalje, govori za HRT Jurica, stanovnik Murtera.

- Nemaš doktora, ne možeš ići u ambulantu. Ova druga smjena neće primati, ističe Tomislav, stanovnik Murtera.

Posao se hitno reorganizira

Posao se hitno reorganizira. Umirovljena liječnica uz svoju privatnu praksu - dva puta tjedno odrađuje i drugu smjenu u ambulanti. 

- Gužva je, ali smo se nosili s tim kad smo mogli podijeliti u dva dijela, hoćemo li moći ovo ljeto podijeliti u dva dijela, jer dan je cijeli, ja to ne znam, kaže Vojana Labura Tolo, dr. med. specijalistica obiteljske medicine.

A turistička je sezona pred vratima, što znači trostruko više stanovnika na otoku i povećanu potrebu za zdravstvenim uslugama. 

Pomoć će se tražiti u najbližim ambulantama

Pomoć će se tražiti u najbližim ambulantama, onim u Vodicama.

- Situacija prošle godine je bila takva da smo mi sami odradili, četiri tima obiteljske medicine u Vodicama. Peti tim smo nažalost izgubili, peti tim se polako gasi, kaže Vesna Šunjić, dr. med. specijalistica obiteljske medicine i predsjednica KoHOM-a Šibensko-kninske županije.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

02. lipanj 2024 14:24