StoryEditorOCM
Županijakrešimir mudronja

Murter je raj bezakonja: predsjednik Općinskog vijeća ilegalno posjeduje nautičko privezište i gat na otoku Žutu

Piše šibenski.hr
11. prosinca 2023. - 19:40

Općina Murter je prizorište još jedne protuzakonite rabote – ilegalne gradnje nautičkog privezišta i gata na otoku Žutu, koji je dio zaštićenog područja Žutsko-sitske skupine. Akter te nelegalne gradnje je Krešimir Mudronja, predsjednik Općinskog vijeća Murtera, piše Nacional.

Nakon što je taj tjednik tijekom studenoga otkrio slučaj dugogodišnjeg poslovanja ilegalnog nautičkog privezišta u mjestu Murter na otoku Murteru, a potom i slučaj protuzakonitog prisvajanja nekoliko desetaka tuđih zemljišnih čestica na istom otoku iza kojih stoji splitski poduzetnik Dalibor Jonić, Općina Murter je prizorište još jedne protuzakonite rabote – ilegalne gradnje nautičkog privezišta i gata na otoku Žutu, koji je dio zaštićenog područja Žutsko-sitske otočne skupine. Akter ove nelegalne gradnje je Krešimir Mudronja, aktualni predsjednik Općinskog vijeća Murtera. Uz nedavna uhićenja zagrebačkih poduzetnika Zorana Pripuza i Darija Filipija, vlasnika ilegalnih kampova na otoku Murteru, te bivše službenice Odjela za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije Nede Livljanić koja je obojici protuzakonito izdala rješenja za spomenute kampove i tako im omogućila nelegalnu djelatnost, i ovi najnoviji slučajevi potvrđuju činjenicu da otokom Murterom haraju nekretninski kaos, bezakonje, a vrlo vjerojatno i korupcija.

image

Krešimir Mudronja, predsjednik Općinskog vijeća Murtera

Nikša Stipaničev/Cropix

Jer Krešimir Mudronja zahtjevom za lokacijsku dozvolu za već nelegalno izgrađen objekt, ali i iniciranjem dodjele koncesije za pomorsko dobro, uz obilatu pomoć, žmirenje i neaktivnost nadležnih državnih institucija, prije svega građevinske inspekcije, protuzakonito pokušava legalizirati ilegalnu gradnju i devastaciju otoka Žuta.

Krešimir Mudronja je formalno nezavisni vijećnik, no s vijećnicima iz redova nezavisne liste nazvane Lista za dobro mista i HDZ-ovim vijećnicima blisko surađuje i kontrolira rad Vijeća. Obitelj Mudronja na otoku Žutu već desetljećima posjeduje restoran Fešta, a 2010. i 2011. godine Krešimir Mudronja počeo je ilegalno – bez ikakvih dozvola, bez potrebne dokumentacije i koncesije za pomorsko dobro – graditi prvo ilegalno privezište za brodove, a potom ga je proširio i na također ilegalno nadograđeni gat za privez brodova čiji vlasnici posjećuju njegov restoran. Te ilegalne građevine, sada stare više od 10 godina, retrogradno i pravno krajnje upitnim potezima pokušava legalizirati, što mu i uspijeva. Naime, Mudronjina tvrtka Colonia je 22. travnja 2021. – dakle, 10 godina nakon početka gradnje privezišta i gata – zatražila izdavanje lokacijske dozvole „za zahvat u prostoru namijenjen nautičkom turizmu – privezište za gospodarsko korištenje u uvali Golubovac, otok Žut“. Taj podatak potvrđen je Nacionalu iz Šibensko-kninske županije.

Upravni odjel za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove ŠKŽ-a izdao je 29. lipnja 2022. godine tvrtki Colonia neosnovano lokacijsku dozvolu, no na tu se odluku Općina Murter u srpnju iste godine žalila, navodeći u žalbi koju je potpisao načelnik Toni Turčinov da Županija nije pravilno utvrdila činjenično stanje. U žalbi načelnik ističe da se Općina Murter protivi izdavanju lokacijske dozvole jer je „zahvat u prostoru namijenjen nautičkom turizmu, 2. a skupine – privezište za gospodarsko korištenje u uvali Golubovac, otok Žut – već izgrađeno nelegalno, odnosno nezakonito, i to davno prije nego što je na snagu stupio Prostorni plan područja posebnih obilježja Žutsko-sitske otočne skupine i protivno pozitivnim zakonskim propisima“. Taj prostorni plan, koji je Županija prihvatila početkom 2019. godine, prvi put je predvidio gradnju „luke otvorene za javni promet“, koja u prethodnim prostornim planovima nije bila predviđena. U istoj žalbi Općina Murter zahtijeva da prije donošenja konačne odluke o lokacijskoj dozvoli predstavnici Županije izvrše očevid na Žutu i uvjere se u stanje na terenu. U protivnom, kaže se u žalbi, „službena osoba (Županija, op. N.) izdavanjem ove pobijane lokacijske dozvole omogućuje ozakonjenje nezakonito izgrađenog privezišta što je protivno odredbama Zakona o prostornom uređenju i Zakona o gradnji“. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kojemu je na čelu Branko Bačić, potvrdilo nam je da je to tijelo u listopadu prošle godine ukinulo lokacijsku dozvolu i predmet vratilo nadležnim službama Šibensko-kninske županije na ponovno postupanje. A Županija je neuobičajeno brzo, već u siječnju ove godine, po svemu sudeći ponovo neosnovano izdala novu lokacijsku dozvolu koja je postala pravomoćna 23. veljače 2023, piše Nacional.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

27. travanj 2024 10:44