StoryEditorOCM
ŽupanijaČisti tek 2024.

Gotovo 30 godina nakon završetka Domovinskog rata opasnost od mina još uvijek prijeti u dva grada i jednoj općini u našoj županiji

Piše Toni Veljača
9. veljače 2022. - 13:06

Problem mina u Republici Hrvatskoj i tri desetljeća nakon ratnih zbivanja još uvijek je prisutan. U RH je tako još 204 kvadratna kilometara aktivnog minskog područja, koje će se, prema MUP-u očistiti do 2025. godine. Prema informacijama koje smo dobili od Ravnateljstva civilne zaštite minski sumnjiv prostor (MSP) na području Županije zadnjim izvidom obuhvaćao je sedam gradova i općina.

- Općim izvidom cjelokupnog prostora općina i gradova 2005. godine precizno je definiran cjelokupni minski sumnjiv prostor Republike Hrvatske. MSP Šibensko-kninske županije tada je iznosio 60,8 kvadratna kilometra i obuhvaćao je prostor sedam gradova i općina, redom: Šibenik, Vodice, Skradin, Drniš, Kistanje, Ružić i Promina – istaknuli su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Većina navedenog prostora u potpunosti je očišćena od mina.
- Na području Županije pod minski sumnjivim područjem nalaze se još dva grada i jedna općina. Riječ je o Drnišu koji ima 4,2 kvadratna kilometra minski sumnjivog područja, potom Skradin na kojem se nalazi 1,4 kvadratna kilometra te općina Ružić sa 3,6 kvadratna kilometra minski sumnjivog područja – naglasili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Ukupno je to 9,2 kvadratna kilometra koja se još uvijek nalaze pod minama. Projekcije su da će se u tekućoj, 2022. godini očistiti 1,3 kvadratna kilometra, a uskoro i cijela Županija.

- Područje Šibensko-kninske županije planira se u potpunosti očistiti od mina do kraja 2024. godine – zaključili su iz Ravnateljstva civilne zaštite

01. lipanj 2024 05:20