StoryEditorOCM
Šibenik4. forum Agromed u Šibeniku

Na zemlji uzgoj plodina a iznad - solarna elektrana

Piše B. P.
13. svibnja 2024. - 18:26

Agrosolari u mediteranskoj poljoprivredi tema je 4. Mediteranskog foruma Agromed koji će održati sutra u šibenskoj gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“. Forum sačinjen od nekoliko panela počinje u 10 sati.

-Hrvatska je jedna od 10 zemalja EU koje su se odlučile za primjenu agrosolarnih elektrana u poljoprivredi. Hrvatska je postala dio zajednice zemalja koje ulažu značajan napor u razvoj agrosolara i na taj način učinkovito povezuje dva glavna sektora društva i gospodarstva – poljoprivredu i energetiku. – kaže dr. sc. Vedran Obućina, voditelj foruma, a suvoditelj foruma, prof. dr. sc. Anđelko Milardović, direktor Instituta za europske i globalizacijske studije, institucije koja je glavni organizator foruma ističe:

-Istražujemo zakonske okvire i praktičnu primjenu agrosolara, uvjete korištenja i prednosti ovog načina korištenja energije, osobito u vidu dvostrukog korištenja poljoprivredne površine, zaštite nasada od nepovoljnih vremenskih prilika. Progovorit će se i o izazovima i nedostacima agrosolarnih elektrana i mogućnostima akvasolara.

Na ovogodišnjem AGROMED-u sudjeluju prominentni agronomski i energetski stručnjaci, predstavnici tvrtki koje se bave solarnom energijom, korisnici agrosolara, donosioci odluka iz Ministarstva poljoprivrede, državnih agencija, predstavnici Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika.

01. lipanj 2024 10:54