StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProgramirali kvarove

Samsung i Apple namjerno su usporvali svoje mobitele kako bi korisnici kupili nove

Piše Šibenski.hr
1. studenog 2018. - 18:34

Da programirano kvarenje uređaja odmah po isteku garancije nije nikakva fama već, nažalost, potrošačka stvarnost, govori najnoviji slučaj iz Italije, piše Slobodna Dalmacija.

Tamošnji je sud, naime, kaznio tvrtke Samsung i Apple, i to novčanom kaznom od deset milijuna eura (pet milijuna po proizvođaču) zato što je dokazano da su namjerno usporavali svoje uređaje nakon što bi korisnik preuzeo novi operativni sustav.

Korisnici su radi toga bili primorani kupiti noviji model mobitela.

Problemom programiranog kvarenja posljednjih se godina intenzivno bavi i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, ujedno i članica Odbora za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača EP-a.

Nakon presude protiv dva tehnološka giganta Borzan je uputila apel Europskoj komisiji za hitnu zabranu ove sporne prakse proizvođača na razini Europske unije.

– Puno nas je doživjelo da nam uređaj "crkne" odmah po isteku jamstva, a modeli naših roditelja još uvijek rade. Čak 92 posto građana Francuske smatra da su proizvodi koje kupuju programirani da kraće traju, odnosno da se pokvare odmah nakon isteka jamstva. Studije su pokazale da su perilice rublja programirane na određeni broj okretaja, televizori na nekoliko tisuća radnih sati, a printeri na ispis određenog broja stranica. Nakon toga se pokvare, a rezervnih dijelova nema, pa smo primorani kupiti novi aparat – objašnjava Biljana Borzan.

Osim u Italiji, i u Francuskoj je zakonom zabranjeno programirano kvarenje. U Austriji, pak, postoji oznaka za električne uređaje koji dulje traju i lakše se popravljaju, dok se u Švedskoj daju porezne olakšice onim potrošačima koji uređaje nose na popravak. Pokazalo se, ističe europarlamentarka, da su potrošači voljni platiti više za trajnost proizvoda. Primjerice, kako bi perilica rublja trajala dvije godine dulje, spremni su izdvojiti 100 eura više... Proizvodima s oznakom minimalnog roka trajanja prodaja bi se povećala za 55 posto, printerima čak za 70 posto. Uređaji koji su osobito "podložni" kvarenju, barem prema studiji Europskoga socijalnoga gospodarskog odbora, uz printere su i kovčezi.

– Dvije trećine građana EU-a, preciznije njih 77 posto, preferira popravak umjesto kupnje novog uređaja. Uz to, šteta za okoliš od stalnoga gomilanja otpada je nemjerljiva. Europski parlament je prošle godine usvojio Izvješće o produljenju trajanja uređaja. Usvojeni su i moji prijedlozi o zabrani programiranog kvarenja, zabrani neodvojive ugradnje vitalnih dijelova, te o većoj dostupnosti rezervnih dijelova na tržištu i uvođenju oznake minimalnog trajanja uređaja. Komisija, nažalost, nije puno poduzela i još uvijek se države članice same moraju boriti s ovim problemom. To nije dovoljno jer su takvi proizvodi prisutni na cijelom europskom tržištu – smatra zastupnica.

Na pitanje radi li Hrvatska išta po pitanju zabrane programiranog kvarenja, odnosno zakonskog reguliranja spomenute prakse za kojom, očigledno, posežu i renomirani proizvođači, Biljana Borzan odgovara kako prema njezinim saznanjima takvog zakona kod nas nema na vidiku...

Izumrli punoljetni hladnjaci
10. svibanj 2024 01:17