StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetopasna konzumacija

Policija na PMF-u u Zagrebu gdje je navodno kupljen sporni napitak. Liječnik savjetuje što učiniti

Piše PSD.
7. studenog 2023. - 21:15
Prirodoslovno matematicki fakultet gdje je prijavljen slucaj trovanja gaziranim picem iz automata.  Tomislav Kristo/Cropix

Uz 19-godišnjeg pacijenta u Rijeci, koji je nakon konzumiranja napitka u kafiću, pretrpio teška oštećenja jednjaka i želuca, i u Zagrebu su se popodne pojavila dva sumnjiva slučaja koje je večeras na Rebru obišao ministar zdravstva Vili Beroš. 

Poznato je da je nešto iza 15 sati u policiju stigla dojava iz KBC-a Zagreb da je stigla jedna osoba za koju se sumnja kako se otrovala na Prirodnoslovno-matematičkom fakultetu i to na Odsjeku fizike. U Rijeci se radilo o Romerqulleu u staklenoj boci konzumiranom u ugostiteljskom objektu, a u prvom slučaju u Zagrebu o Coca-Coli u plastičnoj boci kupljenoj u automatu na fakultetu. U drugom zagrebačkom slučaju još se pouzdano ne zna što je uzrok zdravstvenim nedaćama. 

"Treći ozljeđenik je 38-godišnjak iz Zagreba, no u tom slučaju još je upitno radi li se o pravoj ozljedi, jer već neko vrijeme navodi da osjeća tegobe", rekao je ministar Beroš. Ponovio je da se kod 19-godišnjeg Riječanina radi o teškim ozljedama probavnog trakta, a kod osobe s PMF-a o lakšim.  

Tihomir Bradić, specijalist gastroenterologije u KBC-u Zagreb za RTL je kazao kako je mladić koji je pio Coca-Colu na PMF-u u dobrom stanju.

"Mladić je u dobrom stanju, zadobio je blage opekline nepca i početnog dijela jednjaka bez razvoja dubljih ozljeda. vjerojatno je ta koncentracija kiseline u piću bila nešto manja tako da su i ozljede gotovo minimalne. Otpušten je na kućno liječenje", rekao je Tihomir Bradić, specijalist gastroenterologije u KBC-u Zagreb.

image

PMF u Zagrebu

Tomislav Kristo/Cropix

Dodao je i da se simptomi kod konzumacije kiseline i lužina promptno pokazuju:

"Čovjek odmah osjeti pečenje i bol, a kasnije ako i proguta dolazi do bolova iza prsne kosti i u području žličice trbuha. Simptomi su uvijek promptni, nastaju odmah", kazao je Bradić pa dodao da će mladić proći bez težih posljedica.

"Ingestija kiseline i posebice lužina je po život opasna situacija koja može izazvati trajne ozljede organizma. Kod ovog pacijenta s blagim ozljedama sluznice ne vjerujem da će imati dugoročne posljedice…", poručio je specijalist i kazao kako savjetuje izbjegavanje konzumacije gaziranih pića.

"Ako se razviju simptomi prilikom ingestije takve tekućine, odmah je treba ispljunuti i potražiti liječničku pomoć. Osim pečenja, može se primijetiti promijenjen okus namirnice. Nikako ne treba pokušati razrijediti već progutanu tekućinu vodom, mlijekom ili sodom bikarbonom jer to može dovesti egzotermne reakcije - stvaranja topline. Samim time i pogoršanje ozljede", zaključio je liječnik.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Beroš: Gledamo postoji li veza između slučajeva 

U KBC Zagreb je tijekom večeri stigao i ministar zdravstva Vili Beroš.

"Upravo sam došao da bih s kolegom koji je zamjenik ravnatelja pogledao pacijente. Čekam kolegu Capaka, u kontaktu smo s drugim institucijama, gledamo postoji li veza između slučajeva jer su se dogodili u različitim gradovima i s različitim pićima. Pogledat ću bolesnike, vidjeti kako su, ozljede nisu po život opasne, nisu teške", rekao je Beroš dodavši kako i policija istražuje slučaj.

Kaže kako je situacija drugačija sada kada ima više slučajeva.

"KBC Rijeka je postupala kako je trebalo, pozvana je policija, napravljen je očevid, pozvan je državni inspektorat, ali situacija se stubokom promijenila kada smo doznali da postoje još dva slučaja – kazao je.

image

Policija ispred Prirodoslovno matematickog fakulteta 

Tomislav Kristo/Cropix
28. travanj 2024 00:36