StoryEditorOCM

Pljušte reakcije na Milanovićevu izjavu, ne podržava ga ni poznati SDP-ovac: ‘Ovakve izjave su potpuno neprimjerene...‘

Piše Frano Kiso
12. siječnja 2024. - 18:09

Domaćom političkom arenom danas odjekuje samo jedna vijest - Damir Habijan, ministar gospodarstva i održivog razvoja, je navodno gay.

Predsjednik Milanović je u svom osebujnom stilu konstatirao da je novi HDZ-ov ministar "sto posto gej", ignorirajući novinarske upite o tome je li pogriješio javno iznoseći privatne informacije o Habijanu.

Poslali smo nekoliko upita u želji da saznamo što o ovom istupu predsjednika Milanovića misle drugi igrači na domaćoj političkoj sceni, poglavito udruge za zaštitu prava LGBTIQ+ osoba i promicanje ljudske jednakopravnosti.

U udruzi ‘Iskorak‘ kažu - nemamo komentara, a Daniel Martinović, predsjednik udruge ‘Dugine obitelji‘ veli da se na cijelu ovu situaciju može gledati dvojako, s pozitivne i negativne strane.

- Obznanjivanje seksualne orijentacije u javnosti mora biti svačiji osobni korak i s te strane predsjednikova izjava nije u redu. Međutim, pozitivno je to što se ovime normaliziraju gay političari i postaje društveno prihvatljivo da je ministar homoseksualac - kaže Martinović i pohvaljuje europske političare:

- U Europi nije nikakva novost da su na javnim funkcijama gay osobe i nadam se da jednog dana ovakve stvari neće biti afere i prijelomne vijesti, već će se u javnosti i medijima poimati kako usputna informacija.

image

Daniel Martinović iz "Duginih obitelji" tvrdi da ova Milanovićeva izjava može imati dvojako značenje

Tomislav Krišto/Cropix/Cropix

- Ovakve izjave su potpuno neprimjerene u zemlji prožetoj homofobijom – kaže nam Sanja Sarnavka te napominje da predsjednik Milanović nije rekao neku prijelomnu vijest pošto su priče o seksualnoj orijentaciji ministra Habijana kružile i tijekom prošlih lokalnih izbora.

- Takvom govoru nema mjesta u političkoj borbi i vjerujem da će se ovo negativno odraziti na Zorana Milanovića – zaključuje aktivistica za ljudska prava.

Zastupnici osuđuju

- Predsjednik je jako pogriješio i nije na javnim dužnosnicima da iznose ovakve stvari u javnost – bez okolišanja nam je rekao Saborski zastupnik Socijaldemokrata Domagoj Hajduković, ujedno i prvi otvoreno gay političar u Hrvatskoj.

- Ja i ministar Habijan smo se često znali sukobljavati i pripadamo različitim političkim sferama, no na kraju svega svi imamo svoj privatni život i on ne bi trebao biti umiješan u javni rad - govori Hajduković.

Slično tvrdi i Ivana Kekin koja smatra da je Zoran Milanović morao bolje pripaziti što govori i kakve informacije iznosi u javnost.

- Trebamo biti društvo u kojem se nitko ne trebao stidjeti ni bojati svoje seksualne orijentacije. Mislim da je predsjednikova izjava neprimjerena i da moramo paziti jedni na druge – koncizno je rekla Kekin.

- Potpuno je neprihvatljivo iznošenje osobnih pretpostavki u kontekstu političkih borbi - slaže se Sandra Benčić, saborska zastupnica iz redova stranke "Možemo!" i kandidatkinja te stranke za premijerku.

image

Ivana Kekin ne slaže se s Milanovićem

Damir Krajač/Cropix

- Bez obzira na niske udarce HDZ-a, nama nikad nije palo pamet spominjati ovakve stvari. Mi smo stranka koja se zalaže za apsolutnu jednakost svih osoba i mislim da je žalosno što još uvijek živimo u društvu koje diskriminira LGBTQ osobe – poručuje Benčić i napominje da je na predsjedniku da razmisli treba li se javno ispričati.

Komentar nam je dala i Dalija Orešković, saborska zastupnica ‘Stranke s imenom i prezimenom‘, koja kaže da nikako ne može razumjeti zašto su se Zoran Milanović i Darko Milinović spustili na ovu razinu, jedan s dijeljenjem privatnih stvari, drugi s razgolićenim torzom.

- Obojica se, svaki na svoj način, nisu ponijeli muški. Damir Habijan kao političar ima dovoljno toga s čime ga se može u političkom ringu legitimno napadati. Svatko ima pravo intimu i seksualnu orijentaciju zadržati za sebe. Ako se nešto o tome i zna, ili je čak javna tajna, o tome se ne govori. Još sve do nedavno bili smo pristojni, civilizirani, reklo bi se - normalni. Više nismo - zaključuje Orešković.

image

Damir Habijan još uvijek nije komentirao nepristojnu Milanovićevu izjavu

Tomislav Krišto/Cropix

Zaboravljeni slogan

- Privatni život je privatni život i nitko, ali baš nitko nije pozvan komentirat nečiji privatni život ni viriti nekome u postelju, dok god ta postelja ne remeti javni interes. U kampanji je Zoran imao slogan - svatko ljubi koga voli. Trebao je to i sad primijeniti i ne dirati u to - odgovorio je naš upit predsjednik splitskog SDP Davor Matijević i naglašava da ga više brine to što ministar Habijan nema dodirnih točaka s resorom kojim bi trebao upravljati.

Na naš upit odgovorio je i splitski HDZ-ovac Tomislav Šuta

- Predsjednik Milanović nastavlja raditi ono što je započeo raditi od početka svog mandata - svojim uličnim rječnikom sramotiti instituciju koju predstavlja. U Hrvatskoj smo nažalost već navikli na njegov prostački vokabular i srozavanje svih mogućih kriterija pristojnog komuniciranja, ali ono što brine je šteta koju Republici Hrvatskoj radi u međunarodnim okvirima. Svojim konfliktnim pristupom je već prouzročio niz nesuglasica s našim partnerima i prijateljima zbog kojih smo se morali crvenjeti, kazao je Šuta. 

25. travanj 2024 17:07