StoryEditorOCM
Crna kronikaPOTVRĐENA OPTUŽNICA

Maja Šupe i Branimir Zmijanović pred sudom: optuženi su za prljavu rabotu davanja i primanja mita

Piše Vladimir Urukalo/SD
10. travnja 2024. - 11:29

Nešto više od godinu i pol dana nakon uhićenja i godinu dana nakon podizanja optužnice nema više nikakvih pravnih prepreka da na splitskom Županijskom sudu uskoro počne suđenja bivšoj šibenskoj sutkinji Maji Šupe, zagrebačko-makarskom poduzetniku Blažu Petroviću i šibenskom odvjetniku Branimiru Zmijanoviću.

Naime, u srijedu ujutro na splitskom Županijskom sudu je sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Višnje Strinić potvrdilo optužnicu USKOK-a u kojoj se sada umirovljenu sutkinju tereti za primanje mita, Petrovića za davanje, a Zmijanovića za posredovanje pri davanju mita. Čeka se dodjela predmeta jednom od splitskim prvostupanjskih županijskih sudaca te zakazivanje prve rasprave.

6000 eura avansa

Radi se o slučaju u kojem se Petrovića tereti da je preko svog odvjetnika Zmijanovića - u periodu od veljače 2013. pa do rujna 2014. godine - u predmetu koji se protiv njega i Ivice Kodžomana (tadašnjeg pravnika i rukovoditelja Pravnog, kadrovskog i općeg odjela u splitskoj podružnici Hrvatskih šuma) vodio pred sutkinjom Šupe, dogovorio da će ovu nagraditi s 15 tisuća eura mita ako njega i Kodžomana oslobodi kaznene odgovornosti. Dogovoreno je bilo da će joj šest tisuća eura isplatiti kao avans, a ostatak kad presuda postane pravomoćna.

U tom je predmetu Kodžomana optužnica teretila za zlouporabu položaja i ovlasti kao zastupnika Hrvatskih šuma u parnici koja se vodila oko 4000 kvadrata zemljišta u Tisnom, a Petrovića kao poticatelja. U parnici se utvrđivalo pravo vlasništva, a s druge strane bio je Petrović, odnosno njegova tvrtka "Gambino", koja je, pak, u rujnu 2004. godine preuzela spor koji je u početku pokrenula tvrtka "Morovnik" d.o.o.

Prema optužnici, od ožujka do listopada 2004. godine Kodžomana je u više navrata kontaktirao Petrović, koji mu je dostavio procjenu vrijednosti nekretnine koju je izradio vještak za graditeljstvo. Petrović je nagovarao i naposljetku i nagovorio Kodžomana da u sudskoj nagodbi prizna da je njegova firma "Gambino" vlasnik više od 53 tisuće četvornih metara spornog zemljišta, a da će zauzvrat "Gambino" isplatiti određeni iznos Hrvatskim šumama. Da bi se to realiziralo, Kodžoman je sudu dao lažnu obavijest da se navedena čestica na dan 16. listopada 1990. godine nalazila unutar granica građevinskog područja. Potom je na ročištu 12. listopada 2004. godine sklopio nagodbu u kojoj je priznao vlasništvo "Gambina" nad zemljom, za što je Petrovićeva firma trebala isplatiti tri milijuna i 292 tisuće kuna.

image

Izlazak sutkinje Maje Šupe iz istražnog zatvora u pratnji odvjetnika Kresimira Škarice

Božidar Vukičević/Cropix

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Šupe oslobodilo je obojicu krivnje, uz ostalo zato što, po presudi, "nije na nedvojben način" dokazano da je Kodžoman zlouporabio svoj položaj, kao niti da ga je Petrović na to poticao. Županijski sud u Šibeniku to je i potvrdio ustvrdivši kako Tužiteljstvo nije ničim dokazalo da je Petrović nagovarao Kodžomana i da takva tvrdnja "predstavlja golu spekulaciju za koju nema uporišta u provedenim dokazima...".

Uplata na račun majke

Da bi opravdao isplatu šest tisuća eura, odvjetnik Zmijanović je, po USKOK-ovoj optužnici, napravio predugovor o kupoprodaji nekretnine od 19. lipnja 2013. godine kojim majka Maje Šupe prodaje Tomislavu Rajneru - bivšem policajcu koji je nakon umirovljenja bio bliski Petrovićev suradnik - vinograd i pašnjak na predjelu Razori u Šibeniku za ukupno 59 tisuća eura, s tim da je na račun sutkinjine majke kao kapara uplaćeno šest tisuća eura koja u slučaju raskida predugovora kapara ostaje prodavatelju.

"Klupko" se počelo odmotavati nekoliko mjeseci nakon što je Rajner u "Nacionalu" vrlo detaljno opisao način na koji je upravo on sudjelovao u podmićivanju šibenske sutkinje Šupe. USKOK u optužnici navodi da je 21. lipnja tih šest tisuća eura Petrović uplatio na račun Janje Šupe uz naznaku da je uplatitelj ne on nego Rajner. Nakon što je uplata sjela, sutkinja Šupe je pet mjeseci kasnije, u studenom iste godine, donijela oslobađajuću presudu koja je sredinom rujna 2014. godine i pravomoćno potvrđena od strane višeg suda te joj je Petrović "na neutvrđen način" isplatio i ostatak od devet tisuća eura.

image

Optuženi odvjetnik Branimir Zmijanović

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix
27. travanj 2024 22:27