StoryEditorOCM
Crna kronikaEvo kako su tramakavali

Ekskluzivno: Donosimo kaznenu prijavu sindikaliste Ozrena Matijaševića protiv odgovornih osoba iz TLM-a, EURIS-a i FINTRASTA iz Beča po kojoj je radila i šibenska policija

Piše Šibenski.hr
11. svibnja 2017. - 14:50

U ožujku prošle godine, točnije 17. ožujka 2016. godine, Ozren Matijašević, predsjednik HURS-a podnio je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv: 'odgovornih osoba trgovačkog društva TLM Aluminium d.d. Šibenik,' koju donosimo u cijelosti, i koja je - po svbemu sudeći - osnov za postupanje policije i državnog odvjetništva u aktualnim događajima oko TLM-a.
'Kaznena prijava podnijeta je protiv, redom nabrojenih, predsjednik i članova Uprave Društva u razdoblju 2009. – 2014. godina:

Tonći Kandido
Branimir Lepur
Miroslav Šupe
Marko Pejčinoski

te odgovornih osoba društva EURIS I FINTRAST iz Beča, Austrija:

Loran Pejčinoski
Andraž Brodnjak
Cristian Czernich

da bi: u svojstvu odgovornih osoba i članova nadzornih odbora omogućavali i činili radnje koje su za posljedicu imale nanošenje štete trgovačkom društvu TLM Aluminium (TLM – TVP d.o.o.) u iznosima od desetke milijuna kuna:

Manipulirajući sa cijenama sirovine i svjesno zaobilaženje tehnološke dokumentacije, utvrđivali su cijene krajnjih proizvoda TLM – a po znatno nižim cijenama, kako bi pogodovali kupcima TLM – ovih proizvoda, a najviše tvrtkama vlasnika (EURIS HANDEL) koje su bile i najveći kupac TLM – ovih proizvoda. U čestim situacijama cijena finalnih proizvoda bila je manja od cijene sirovine. Na taj način učinjena je nemjerljiva šteta TLM – u.

Ugovaranjem i isplaćivanjem milijunskih sredstava na ime intelektualnih usluga pojedincima i povezanim društvima vlasnika obitelji Pejčinoski kao što su Fintrast holding i Syngrup, za fiktivne projekte od kojih skoro niti jedan nije zaživio ili se primijenio u TLM-u, nanesena je šteta TLM -u. U razdoblju od 2008. do 2014. godine isplaćen je iznos od 35.138.136 kuna.

Na ime (u najvećem dijelu) fiktivnih reklamacija u iznosu od 46.311.330 kuna, nanesena je šteta TLM-u, a ako se uz to dodaju iznosi na ime rabat – sconto od 21.986.279 kuna i rabat od 8.319.781, dolazimo do iznosa od 10 mil. eura.

Ovdje se postavlja logično pitanje kako je moguće da se moglo reklamirati robe u navedenom iznosu unatoč tome što postoji TLM – ova izlazna kontrola kvalitete.

Ili drugo pitanje, odakle toliki iznosi rabata za prodanu roku iako je njena cijena bila toliko niska da nije mogla pokriti trošak prerade.

Sve zapravo govori o svjesnom činjenju štete TLM-u, a sve iz nakane pojedinaca da steknu materijalnu protupravnu korist.

Omogućavanjem otpisa potraživanja za isporučenu robu, a neimanjem odgovarajućih instrumenata osiguranja naplate, TLM je oštećen i to u slučaju:
Talijanske firme ICHMET METALI u iznosu od 2.043.328,36 eura,
Londonske tvrtke TRAMET u iznosu većem od 1.000.000 eura.

Postavlja se pitanje tko je i na kojim tijelima TLM-a donio odluku o iznosu otpisa potraživanja.

U trenucima nelikvidnosti TLM-a došli su na originalnu ideju te izdavanjem fiktivnih faktura i naplatom istih od Jadranske banke Šibenik, temeljem Ugovora o factoringu, doveli banku u tešku situaciju zbog nemogućnosti naplate takvih faktura u iznosu većem od 50 milijuna kuna. Kako bi barem donekle zaštitili potraživanja banke omogućili su joj hipotekarno uknjiženje na strojeve i nekretnine TLM-a i to sve pod upitnim pravnim odredbama.

Sklapanjem štetnih ugovora s raznim trgovačkim društvima, koja su izvodila radove u krugu TLM-a (građevinski radovi, ličilački radovi, saniranje vodovodne instalacije) na ime znatno većih iznosa od tržišnih, nanesena je šteta TLM-u, a u korist pojedinaca koji su, po pričama, od izvođača radova dobivali poklone i u stanovima.

Prodavajući robu kupcima bez valjanih instrumenata naplate TLM – Aluminium u stečaju potražuje više od 50 mil. kuna, a najviše od bivšeg vlasnika odnosno njegove tvrtke EURIS.

Po riječima stečajnog upravitelja taj će iznos biti teško naplativ, pa se postavlja pitanje: Nije li se svjesno išlo u taj poslovni aranžman unaprijed znajući da će vlasnik Pejčinoski dionice TLM-a, a time i vlasništvo, praktički pokloniti anonimusu i probisvjetu Shamisu.

Sve ove činjenice govore o dobro organiziranoj skupini koja je bila svjesna svojih postupaka, a koji su umjesto stvaranja TLM-a kao profitabilne firme na kraju privatizacijskog postupaka istu doveli u ralje stečaja, gubitaka i nelikvidnosti.

Kako bi mogli izvesti sve ove protupravne i kriminalne radnje imali su support i u određenim zaposlenicima TLM-a na niže rangiranim radnim mjestima (komercijala, proizvodnja i kontrola kvalitete).

Predlažemo da se obave sve potrebne radnje u cilju utvrđivanja počinjenih kaznenih djela i odgovornosti prijavljenih i to žurno i bez odlaganja, kako bi se onemogućilo moguće prikrivanje tragova.' - stoji u kaznenoj prijavi koju je u ime sindikata 2016. godine podnio njegov predsjednik Ozren Matijašević.

09. svibanj 2024 15:24