StoryEditorOCM
Košarkaodličan iz povijesti

Nevjerojatni su: Srbi ‘ispalili‘ da je njihov košarkaš, rođen u Kninu, iz države koja više ne postoji

Piše I. M.
8. rujna 2023. - 14:29

Opći delirij vlada u Srbiji. A kako i neće kad su se njihovi košarkaši plasirali u finale Svjetskog prvenstva. U polufinalnom dvoboju slavili su protiv favorizirane Kanade s 95-86 (23-15, 29-24, 23-24, 20-23) i tako osigurali medalju, a pitanje je samo kojeg sjaja...

Svakako je to glavna vijest brojnih medija u susjednoj nam državi, a senzacionalnih naslova i tekstova ne manjka.

"Vi ste ponos Srbije! Kraljevi Orlovi u finalu Mundobasketa. NBA Kanada rastavljena na komade. A sad, na zlato!" naslov je Blica ispod kojeg tekst kreće s: "Fenomenalno, magično, čarobno! 

"Ovo nije čudo, ovo je Srbija!" piše Mondo. Kuriru je naslov: "Srbija je u finalu Svjetskog prvenstva! Košarka iz snova Orlova, Kanada je Pregažena! Momci, vi ste naši kraljevi!"... I tako u nedogled s brojnim tekstovima u kojima se ne skriva veliko oduševljenje.

No, Srbija danas je otišla u krivom smjeru, a autor bi sudeći po tekstu trebao ponoviti koju lekciju iz povijesti. 

"Odakle su srpski košarkaši? Jedan je rođen na Ostrvu, a drugi u državi koja je nestala", stoji u naslovu na spomenutom portalu. Kad ono u tekstu, spomenuta "država" je Srpska Krajina! 

"Ognjen Dobrić je rođen u zemlji koja više ne postoji. To je Republika Srpska Krajina i to u Kninu. Bilo je to tada područje pod zaštitom snaga Ujedinjenih Nacija, a kako su bili zaštićeni nije potrebno mnogo komentirati". Možda je bolje ne trošiti previše riječi na napisano...

No, radost u Srbiji je velika a u nedjeljnom finalu će se za zlato boriti  protiv pobjednika drugog polufinalnog susreta u kojem se sastaju SAD i Njemačka. Taj je polufinalni dvoboj na programu u petak, od 14.40 sati.

image
Dante Dennis Diosina Jr Ii/Anadolu Agency Via Afp
image
Yong Teck Lim/Afp
29. travanj 2024 14:52