StoryEditorOCM
OstaloJuraj obnova

Renesansno-barokni portal u Ulici don Krste Stošića zasjao novim sjajem: očistili su ga i obnovili mladi ljudi sa splitske Umjetničke akademije

Piše Šibenski.hr
10. studenog 2023. - 16:20

Obnovljen renesansno-barokni portal u Ulici don Krste Stošića br. 6, priopćili su iz Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“.

U okviru projekta „JURAJ OBNOVA“ koji je pokrenulo Društvo, a u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom iz Zagreba i Umjetničkom akademijom iz Splita (Odsjek za konzervaciju-restauraciju) obnovljen je portal u Ulici don Krste Stošića br. 6.

image

POrtal u Ulici don Krste Stošoća prije obnove

Arhiv Društva J. Dalmatinac/

Portal se nalazi 50-ak metara niže od romaničke crkvice sv. Krševana. Na dovratnicima portala teče tipična renesansna profilacija „na stepenice“ kakvu prepoznajemo još na antičkim velikim vratima Dioklecijanove palače u Splitu. Voluminozni nadvratni profil već je element baroka, a istom stilu se pridružuje i dijamantni vršak, motiv unutar kvadrata smješten na dnu dovratnika.

Na portalu su obavljeni restauratorski radovi čišćenja kamena. Na dijelovima portala pri čišćenju se koristio laser. Na bazi desnog dovratnika izveden je tašel „u suho“, zaključili su iz Društva.

26. travanj 2024 15:08