StoryEditorOCM
OstaloCAROLINE ROCA

Norveška balerina raduje se dolasku u mjesto iz kojeg vuče korijene: ‘Eh, kada su sladoledi koštali 2,5 kune‘

Piše Šibenski.hr
8. siječnja 2023. - 17:52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Talentirana balerina, norveškog i hrvatskog državljanstva, Caroline Roca članica je Nacionalnog baleta Norveške opere u Oslu, gdje svojim plesnim umijećem osvaja srca zaljubljenika u tu umjetnost. Kao što govori njezino prezime, po ocu Krsti, Caroline vuče vodičke korijene. Iako ne govori tečnim hrvatskim jezikom, odlično se sporazumijeva, a za portal Infovodice govorila je o svojim plesnim počecima, ciljevima, ali i uspomenama koje je vezuju uz Vodice, u kojima nije propustila gotovo ni jedno ljeto.

– Balet sam počela plesati kad sam imala šest godina, u baletnoj školi “Greta Dahl” u Oslu. Želja za izražavanjem kroz ples u meni je uvijek postojala. Čini mi se kao da sam oduvijek znala da želim biti balerina – započela je svoju priču ova 38-godišnja balerina.

Već 1993. godine upisala je baletnu školu Norveške opere u Oslu, gdje je s osam godina otplesala svoju prvu predstavu “Orašar”, u ulozi pahulje. A 1995. pola je godine pohađala osnovnu školu u Splitu, gdje je trenirala balet i sudjelovala u predstavi u kazalištu. Nakon što se vratila u Oslo i u Norvešku operu, u međuvremenu je pohađala i ljetne baletne škole u Budimpešti, New Yorku, ali i HNK-u Zagreb. Od 2002. do 2004. bila je pripravnica Norveškog nacionalnog baleta, gdje je do danas ostala stalna članica postave.

Naporni treninzi

– Je li teško biti profesionalna balerina? I da i ne. Da, jer zahtijeva ulaganje nevjerojatno puno sati treninga od malih nogu. Ponekad je fizički vrlo bolno s ozljedama i bolnim prstima nakon nošenja cipela sa špicastim vrhovima. Također može biti psihički vrlo zahtjevno – dodaje Caroline.

– Moje omiljeno djelo koje sam otplesala je “Falling Angels” Jirija Kyliana. No teško je izdvojiti favorita. Ovo je moderan balet koji je vrlo fizički i gdje morate biti nevjerojatno usredotočeni tijekom cijele predstave – ističe Caroline.

image

Caroline Roca (lijevo) zajedno sa Silasom Henriksenom i Eugenie Skilnand   

Infovodice

Ostalo joj je još svega dvije i pol godine do mirovine. Plan joj je uživati u tom vremenu i ostati bez ozljeda, a koreografi s kojima se veseli raditi na proljeće su Emma Portner i Crystal Pite. Odlazak u mirovinu sigurno će joj donijeti više vremena za boravak u Vodicama, koje je prvi put posjetila sa svega dva mjeseca života, a od tada nema ljeta koje nije provela kod bake Katice i djeda Dragutina (sad pokojnog).

Razumijem hrvatski

– I ja sam stariju kćer Amaliju prvi put odvela u Vodice kad je imala dva mjeseca, a mlađu Mariju s godinu dana. Rado posjećuju prabaku Katicu, koja im svaki dan skuha dobru juhu. Inače se vole kupati i jesti sladoled. Malo nam je teško komunicirati na hrvatskome, ali ja većinu razumijem, dok djeca znaju neke rečenice.

Otac Krste, stric, baka i pokojni djed ljudi su koji je vežu uz Vodice.

– Posebno se sjećam, kad sam bila mala, kako smo baka i ja svako jutro išle u kupovinu. Brat i ja često smo kupovali sladolede koji su tada koštali po 2,50 kuna. Inače me vežu lijepa sjećanja na kupanje i dobre obroke u očevu restoranu. Već sada se radujem ljetu u Vodicama i novim uspomenama – naglasila je balerina Caroline Roca.

26. svibanj 2024 21:56