StoryEditorOCM
OstaloNoć tvrđava

Najljepše utvrde u zemlji i EU pridružuju se u petak manifestaciji koju je osmislila JU "Tvrđava kulture"

Piše B. P.
7. svibnja 2024. - 16:49

Svi koji su još u nedoumici kako iskoristiti vikend pred nama, svakako neka provjere održava li se negdje u njihovoj blizini Noć tvrđava. Ovaj petak 10. svibnja ta će manifestacija ujediniti čak 50 lokaliteta diljem Hrvatske i Europe nudeći zanimljiv i bogat program koji posjetitelje (u)vodi u slavnu prošlost impresivnih fortifikacijskih objekata. - objavio je organizator, JU Tvrđava kulture,

Noć tvrđava ujedinjuje najznačajnije hrvatske fortifikacije upisane u Popis svjetske baštine UNESCO-a, kao što su Tvrđava sv. Nikole u Šibeniku, Utvrda Forte u Zadru i dubrovačke tvrđave Imperial, Revelin, sv. Ivan i Lovrijenac. Osim toga, manifestaciji se pridružuju i najljepši hrvatski dvorci i utvrde, dobitnici priznanja Zlatni pin, među kojima su Trakošćan, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj i kaštel Morosini-Grimani. 

Od Istre i Dalmacije, preko Like i Zagorja sve do Slavonije najljepše hrvatske utvrde pridružile su se ovom kulturnom događaju koji pruža jedinstvenu priliku da se istraži bogato nasljeđe fortifikacijskih objekata diljem zemlje. Osijek, Hvar, Makarska, Senj, Ozalj, Knin, Klis, Vrgorac, Slavonski Brod, Šibenik i Karlovac samo su neki od gradova u kojima će se odvijati bogat program koji uključuje edukativne radionice, izložbe, predavanja, stručna vodstva, koncerte, projekcije i besplatan ulaz za posjetitelje. 

Budući da pojedini programi i lokaliteti imaju ograničen broj sudionika, građani se na vrijeme mogu informirati o programima koji ih zanimaju i načinu sudjelovanja na web stranici manifestacije Noć tvrđava. 

Inače, Noć tvrđava prvi put je održana prije tri godine s uključenjem gradova iz Hrvatske, BiH i Crne Gore. Od tada se manifestacija proširila diljem Europe, okupljajući ove godine čak osam država, čime je kulturno-turistička ponuda ovom manifestacijom obogaćena u predsezoni. Organizatori događanja u Hrvatskoj su Grad Karlovac i Tvrđava kulture Šibenik. 

30. svibanj 2024 15:20