StoryEditorOCM
BaštinaPočela obnova

Čisti se i restaurira stubište crkve sv. Ivana, konzervatorima pomaže mlada jack russell terijerka

Piše M. L.
13. svibnja 2024. - 16:11

Počela je obnova stubišta crkve sv. Ivana i portala na južnoj strani ovog gotičko-renesansnog sakralnog objekta na Maloj loži iz 15. stoljeća. Radovi i skela, postavljena uz crkvu u Masnoj ulici, ovih dana privlače pozornost turista koji prolaze kroz Zagrebačku iliti Masnu ulicu, kako je zovu Šibenčani, na putu prema Gorici i Tvrđavi sv. Mihovila. Ali i Šibenčana koji s nestrpljenjem iščekuju da se konačno očisti i sanira taj dio crkve kojoj je, usput rečeno, udahnut "novi" život, nakon što su proteklih godina, tijekom radova u nekoliko faza, obnovljena ostala pročelja i zvonik.

image

Radove izvode stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda

Marija Lončar

Restauratorske i konzervatorske radove izvodi Hrvatski konzervatorski zavod, a potrajat će, kako doznajemo, nekoliko mjeseci. Uz stručnjake na skeli, u radove je uključena i mlađahna kujica jack russell terijera koja očito nema strah od visina i radoznalo sa skele promatra prolaznike Masnom ulicom. Konzervator HRZ-a koji je njezin vlasnik kaže da ga kujica prati na svim njegovim radovima te strpljivo čeka kraj radnog vremena. Kada joj postane malo dosadno, ne smeta joj da na visini ubije i oko.

image

Počelo čišćenje i sanacije stubišta crkve sv. Ivana

Marija Lončar

Crkva sv. Ivana graditeljski je biser u šibenskoj baštini i neazobilazna točka svih turističkih ruta po gradu, a stubište koje se sada čisti i restaurira u dijelovima gdje je to potrebno, do sada je ostavljalo sliku zapuštenosti i nemara jer je gotovo crno od prljavštine nakupljene i zaljepljene za kamenu. Stubište je djelo poznatog šibenskog graditelja Ivana Pribislavića, a zanimljivost ove crkve predstavlja i zvonik u koji je ugrađen turski sat s jednom kazaljkom koji je u Šibenik došao iz Drniša nakon što su u 18. stoljeću Turci napustili taj grad.

image

Mlada kujica priduženi je član stručne ekipe

Marija Lončar
22. svibanj 2024 22:13