stdClass Object ( [id] => 120976 [title] => Vodič za londonska sniženja [alias] => vodic-za-londonska-snizenja [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jerry Hall i njena kći Elizabeth Jagger poziraju za Shoe
Boudoir u Harrodsu za Boxing Day /AP Photo
Ono što je kod Hrvata blagdan svetog Stjepana, u Velikoj se Britaniji, koja također poznaje Saint Stephena, obilježava kao ‘Boxing Day’, blagdan koji za tamošnje stanovnike ima višestruko značenje. Pa tako, dok većina nogometnih travnjaka Europe čeka neka sunčanija vremena, oni na Otoku 26. prosinca doživljavaju renesansu, jer se uvijek na taj dan igra jedno kolo planetarno popularne engleske nogometne lige.

Za ljubitelje športa odlična prilika da navijanjem izgube koju kaloriju nakon uživanja u ‘Shepherd’s Pie’ (pastirskoj piti s janjetinom) ili ‘Yorkshire Puddingu’ (yorkshirskim čašicama od tijesta). No za ‘šopingoholičare’ Boxing Day je dan kada se otvaraju, ali i najčešće kupuju božićni darovi, jer je to dan kada počinju ogromna sniženja, a cijene se ruše i do, Hrvatima gotovo nepoznatih, 90 posto.

U mahnitoj utrci za što povoljnijim komadom dolazi do nesnosnih gužvi. Lani je na ovaj dan kupovalo nevjerojatnih 12 milijuna Britanaca, a ove se godine brojka popela za još dvadeset posto, što je možda dobar pokazatelj da je barem jedan dio svijeta, kad već mi nismo, izišao iz recesije.

Dućani u pet ujutro

Svi koji su u Londonu bili barem jednom na Boxing Day, znaju da većina trgovina otvara vrlo rano, neke i u pet ujutro, trgovci kupcima nude besplatan prijevoz do svojih robnih kuća, a mlade hostese i studenti kupcima dijele letke s najpovoljnijim ‘ulovima’. Zato su kilometarski redovi pred popularnim trgovinama, ali i stampeda s tragičnim posljedicama u Londonu kada počnu sniženja, sasvim normalna pojava.

Nemojte se iznenaditi ako vam, kada ste se napokon dočepali komada koji želite, netko istrgne isti iz ruke i odleti na blagajnu. Jednostavno, niste bili dovoljno pažljivi. Neki lanci kupcima u redovima dijele kartice s rednim brojevima, pa ako ste negdje tisućiti u redu za ulazak, možda bi bilo bolje da razmislite o odlasku negdje drugo.

Prizor u robnoj kući Selfridges u Oxford Streetu, u središtu Londona - gužva je slaba riječ /AP Photo
Prvo zbog činjenice da je ‘queueing’ (strpljivo čekanje u redu) u Londonu svakodnevnica i da preko reda (opet za razliku od nas) ne ide nitko, jer je to odraz izrazite nepristojnosti. Zbog svega ovoga mirniji tipovi ljudi ovaj dan radije provode u toplini vlastitog doma, dok oni željni avanture tumaraju po Oxford Streetu s vrećicama u rukama.
Valja reći da se posljednjih godina ovaj blagdan malo produljio, pa se među stanovnicima sve češće koristi termin ‘Boxing Week’, a to znači - tjedan lude kupnje do Silvestrova.

Ako upravo surfate internetom u potrazi za sniženjem ili, pak, rezervirate avionsku kartu kako biste dogodine iskusili sve čari ove ludosti za koju vam trebaju samo dvije stvari, udobne cipele i podeblji novčanik, vrijeme je da saznate kako se u Londonu ponašati kao Londonac, odnosno gdje se na tunju hvataju najbolje ‘krpice’, ‘gadgeti’, cipele, torbice, igračke... ma sve. Kada je egipatski multimilijarder Mohamed Al Fayed 1985. godine počinjao priču oko planetarno popularne robne kuće Harrod’s, koja postoji od 1849., vjerojatno ni sam nije slutio da će ona postati omiljeno odredište bogataša iz cijelog svijeta.

Gotovo da nema luksuznog brenda koji se u Harrod’su ne može kupiti, a kakve su cijene, svjedoči podatak da je najjeftinija stvar, kada nisu sniženja, vjerojatno obična božićna kuglica koja košta pedesetak kuna. U istoj četvrti gdje i Harrod’s, u Knightsbridgeu u zapadnom Londonu je i Harvey Nichols, centar s odličnim shoppingom i superkavom na petom katu.

Ljubitelji visoke mode, pak, najradije šeću Sloane Streetom, gdje stanuje visoka moda, pa na svakom koraku blješte savršeno uređeni izlozi Diora, Chanela, Prade, Guccija, Armanija, Fendija, D&G-a i svi su jedan od drugog udaljeni tek nekoliko koraka. Prije nego što na torbicu Chanel 2.55 spiskate nekoliko tisuća funti, možda je bolje da razgledate sve pa se vratite.

Na rasprodajama se za malo stotina funti zaista možete lijepo i skupo odjenuti. U Covent Gardenu na svoje dolaze oni nešto mlađi. Ovaj dio uzbudljiv je mozaik kulturnih, zabavnih, gastronomskih i shopping ‘kockica’, a oči nam ‘pare’ imena kao što su Marks & Spencers, Oasis, French Connection, Next, Monsoon, Diesel, Replay, Oakley, Paul Smith, Office, Size?, Natural Shoe Store...

Primark i buvljaci

Kupnja u Selfridgesu: sniženja i do 90 posto /AP Photo
No ni jedna ulica nije tako popularna i prometna kao Oxford Street, kroz koju godišnje prođe više od 200 milijuna šopingholičara, koji guštaju u više od 300 trgovina, što je čini najprometnijom shopping ulicom na planetu. Prije dolaska na Oxford Street ne bi bilo loše odraditi uobičajeni sat joge ili opuštanje, jer vam je za ‘skok’ u Zaru, Mango, H&M, Niketown, Topshop, Topman, Miss Selfridge ili Dorothy Perkins, potrebna dobra fizička i psihička priprema.

Jer, tamo nema čega nema, a slavni Topshop, koji je proslavila britanska modna ikona Kate Moss, proteže se na čak nekoliko katova. E, da ne zaboravimo, tamo je i Britancima najomiljenija modna destinacija - robna kuća Selfridges. A oni koji u ovu metropolu putuju s nešto tanjim novčanikom, valja spomenuti i lanac Primark, u kojem se za nekoliko desetaka funti možete isto toliko puta odjenuti od glave do pete.

A ako je Topshop jeftinija verzija skupih dizajnera, onda je Primark najlakše opisati kao jeftiniju verziju Topshopa, u kojem slatke krpice i modni dodaci najčešće ne prelaze dvadeset funti. I nipošto, pogotovo na Boxing Day, ne smijete propustiti posjetiti ‘buvljake’ Camden ili Portobello, na kojima se mogu naći prekrasne vintage stvari, odlične replike dizajnerskih torbi za tridesetak funti, superoutleti s još većim sniženjima nego u gradu i odlična spiza.

Piše Nevena BANIĆ

Vesna Grandeš, plesna koreografkinja: Moji najbolji shopping ulovi

Ovoj Šibenčanki London je drugi dom. Sve donedavno tamo je živjela, a s godinama je, reći će, postala poput Britanaca. U tome i jest čar Londona, svi te prihvaćaju, a različitost je poželjna. - Što se tiče Boxing Daya, to je tamo praznik, a za mene, osim velikih gužvi, nema ništa posebno. Ali su zato rasprodaje doista rasprodaje.

To je dan kada se ‘ritualno’ hodočasti u Selfridges po krpice skupih dizajnera, jer ono što je u Dioru dan prije Božića koštalo pet tisuća kuna, dan poslije košta 1500. Moje omiljene shopping destinacije ‘high street’ mode su All Saints i River Island, pogotovo kad su rasprodaje. A što se tiče najboljih ulova, moram reći da sam stvarno imala sreće.

Tako sam vječno nosive Issey Miyake čizmice, koje su koštale 3000 kuna, platila upola manje, a jedan St. Martins kaput, koji svi hvale, samo 800 kuna. Uvijek je dobra rasprodaja mladih dizajnera u Topshopu, pa superhaljinice dođu na 300 kuna. U Londonu moraš biti brz i učinkovit i na Boxing Day znati kamo ideš. I vrlo je važno krenuti rano i izbjeći turiste, koji vole nešto dulje spavati i u shopping kreću kasnije, pa su i gužve nesnosnije - kazala nam je iskusna šopingholičarka.


Kristina Brkić, manekenka: Hunter je ‘in’, Ugg je ‘out’

Manekenka modne agencije Leona i Talia Models, iza koje je i revija na London Fashion Weeku, čime se mogu pohvaliti rijetke Hrvatice, u Londonu je svakih nekoliko mjeseci pa se gotovo ‘udomaćila’. Nedavno se nakon nekoliko mjeseci života u gotovo 14 milijuna velikom gradu vratila u Hrvatsku, s punim vrećicama, naravno.

- Najbolje stvari ‘ubodem’ na Oxford Streetu ili Kingston Roadu, u Zari, Topshopu, H&M-u i River Islandu, a zadnju sam kupila predobru avijatičarsku jaknu, koje su sada apsolutni ‘must have’.

Prvi ju je lansirao skupi i popularni Burberry, no svi jeftiniji brandovi bili su brzi pa je za pedesetak funti imaju u svojoj ponudi. Jako je moderno i umjetno krzno, ‘in’ su Hunter gumene čizme na kratke hlače i bose noge, čak i zimi, s pripadajućim Hunter čarapama, a apsolutni ‘out’ su kod nas vrlo popularne ‘uggsice’, koje su u Britaniji prije dosta godina uz plišane trenirke počele nositi ‘W.A.G.sice’, što je skraćenica za ‘Wives and Girlfriends’, odnosno žene i djevojke nogometaša. I ne smijem zaboraviti, vrlo su popularni šalovi svih boja i vrsta i neke lude kape s medvjedićima, pa sam i ja kupila jednu - nabraja Kristina.


Cyber Boxing Day

- Moderno je doba donijelo još jednu vrstu kupovine, među trendsetterima sve popularniju. Riječ je o Cyber Boxing Dayu, internetskoj verziji ovog blagdana, kada basnoslovna sniženja trgovine nude i online. Na taj dan 2008. zabilježena je najveća zagušenost internetskog prometa u cijeloj godini, a ništa bolje nije bilo ni lani ni ove godine. Brojne trgovine s internetskim sniženjima počinju već na Badnjak. A zna se, ‘tko prvi, njegova djevojka’.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako upravo surfate internetom u potrazi za sniženjem ili, pak, rezervirate avionsku kartu kako biste dogodine iskusili sve čari ove ludosti, vrijeme je i da saznate gdje se u Londonu na tunju hvataju najbolje ‘krpice’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => engleska prijestolnica tek POSLIJE božića postaje meka za povoljnu kupnJu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-01-01 17:19:19 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-01-01 17:34:01 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-01-02 12:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5684 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/01/02/LinijaX/BRITAIN BOXING DAY SALES.JP.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x478" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15719845 Threads: 3 Questions: 3230912857 Slow queries: 7314124 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236566885 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 33 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/vodic-za-londonska-snizenja-120976 [printLink] => /sd-plus/stil/vodic-za-londonska-snizenja-120976?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako upravo surfate internetom u potrazi za sniženjem ili, pak, rezervirate avionsku kartu kako biste dogodine iskusili sve čari ove ludosti, vrijeme je i da saznate gdje se u Londonu na tunju hvataju najbolje ‘krpice’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => engleska prijestolnica tek POSLIJE božića postaje meka za povoljnu kupnJu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodič za londonska sniženja [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-07-48-21-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/02/LinijaX/BRITAIN BOXING DAY SALES.JP.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/01/02/LinijaX/BRITAIN BOXING DAY SALES.JP.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jerry Hall i njena kći Elizabeth Jagger poziraju za Shoe
Boudoir u Harrodsu za Boxing Day /AP Photo
Ono što je kod Hrvata blagdan svetog Stjepana, u Velikoj se Britaniji, koja također poznaje Saint Stephena, obilježava kao ‘Boxing Day’, blagdan koji za tamošnje stanovnike ima višestruko značenje. Pa tako, dok većina nogometnih travnjaka Europe čeka neka sunčanija vremena, oni na Otoku 26. prosinca doživljavaju renesansu, jer se uvijek na taj dan igra jedno kolo planetarno popularne engleske nogometne lige.

Za ljubitelje športa odlična prilika da navijanjem izgube koju kaloriju nakon uživanja u ‘Shepherd’s Pie’ (pastirskoj piti s janjetinom) ili ‘Yorkshire Puddingu’ (yorkshirskim čašicama od tijesta). No za ‘šopingoholičare’ Boxing Day je dan kada se otvaraju, ali i najčešće kupuju božićni darovi, jer je to dan kada počinju ogromna sniženja, a cijene se ruše i do, Hrvatima gotovo nepoznatih, 90 posto.

U mahnitoj utrci za što povoljnijim komadom dolazi do nesnosnih gužvi. Lani je na ovaj dan kupovalo nevjerojatnih 12 milijuna Britanaca, a ove se godine brojka popela za još dvadeset posto, što je možda dobar pokazatelj da je barem jedan dio svijeta, kad već mi nismo, izišao iz recesije.

Dućani u pet ujutro

Svi koji su u Londonu bili barem jednom na Boxing Day, znaju da većina trgovina otvara vrlo rano, neke i u pet ujutro, trgovci kupcima nude besplatan prijevoz do svojih robnih kuća, a mlade hostese i studenti kupcima dijele letke s najpovoljnijim ‘ulovima’. Zato su kilometarski redovi pred popularnim trgovinama, ali i stampeda s tragičnim posljedicama u Londonu kada počnu sniženja, sasvim normalna pojava.

Nemojte se iznenaditi ako vam, kada ste se napokon dočepali komada koji želite, netko istrgne isti iz ruke i odleti na blagajnu. Jednostavno, niste bili dovoljno pažljivi. Neki lanci kupcima u redovima dijele kartice s rednim brojevima, pa ako ste negdje tisućiti u redu za ulazak, možda bi bilo bolje da razmislite o odlasku negdje drugo.

Prizor u robnoj kući Selfridges u Oxford Streetu, u središtu Londona - gužva je slaba riječ /AP Photo
Prvo zbog činjenice da je ‘queueing’ (strpljivo čekanje u redu) u Londonu svakodnevnica i da preko reda (opet za razliku od nas) ne ide nitko, jer je to odraz izrazite nepristojnosti. Zbog svega ovoga mirniji tipovi ljudi ovaj dan radije provode u toplini vlastitog doma, dok oni željni avanture tumaraju po Oxford Streetu s vrećicama u rukama.
Valja reći da se posljednjih godina ovaj blagdan malo produljio, pa se među stanovnicima sve češće koristi termin ‘Boxing Week’, a to znači - tjedan lude kupnje do Silvestrova.

Ako upravo surfate internetom u potrazi za sniženjem ili, pak, rezervirate avionsku kartu kako biste dogodine iskusili sve čari ove ludosti za koju vam trebaju samo dvije stvari, udobne cipele i podeblji novčanik, vrijeme je da saznate kako se u Londonu ponašati kao Londonac, odnosno gdje se na tunju hvataju najbolje ‘krpice’, ‘gadgeti’, cipele, torbice, igračke... ma sve. Kada je egipatski multimilijarder Mohamed Al Fayed 1985. godine počinjao priču oko planetarno popularne robne kuće Harrod’s, koja postoji od 1849., vjerojatno ni sam nije slutio da će ona postati omiljeno odredište bogataša iz cijelog svijeta.

Gotovo da nema luksuznog brenda koji se u Harrod’su ne može kupiti, a kakve su cijene, svjedoči podatak da je najjeftinija stvar, kada nisu sniženja, vjerojatno obična božićna kuglica koja košta pedesetak kuna. U istoj četvrti gdje i Harrod’s, u Knightsbridgeu u zapadnom Londonu je i Harvey Nichols, centar s odličnim shoppingom i superkavom na petom katu.

Ljubitelji visoke mode, pak, najradije šeću Sloane Streetom, gdje stanuje visoka moda, pa na svakom koraku blješte savršeno uređeni izlozi Diora, Chanela, Prade, Guccija, Armanija, Fendija, D&G-a i svi su jedan od drugog udaljeni tek nekoliko koraka. Prije nego što na torbicu Chanel 2.55 spiskate nekoliko tisuća funti, možda je bolje da razgledate sve pa se vratite.

Na rasprodajama se za malo stotina funti zaista možete lijepo i skupo odjenuti. U Covent Gardenu na svoje dolaze oni nešto mlađi. Ovaj dio uzbudljiv je mozaik kulturnih, zabavnih, gastronomskih i shopping ‘kockica’, a oči nam ‘pare’ imena kao što su Marks & Spencers, Oasis, French Connection, Next, Monsoon, Diesel, Replay, Oakley, Paul Smith, Office, Size?, Natural Shoe Store...

Primark i buvljaci

Kupnja u Selfridgesu: sniženja i do 90 posto /AP Photo
No ni jedna ulica nije tako popularna i prometna kao Oxford Street, kroz koju godišnje prođe više od 200 milijuna šopingholičara, koji guštaju u više od 300 trgovina, što je čini najprometnijom shopping ulicom na planetu. Prije dolaska na Oxford Street ne bi bilo loše odraditi uobičajeni sat joge ili opuštanje, jer vam je za ‘skok’ u Zaru, Mango, H&M, Niketown, Topshop, Topman, Miss Selfridge ili Dorothy Perkins, potrebna dobra fizička i psihička priprema.

Jer, tamo nema čega nema, a slavni Topshop, koji je proslavila britanska modna ikona Kate Moss, proteže se na čak nekoliko katova. E, da ne zaboravimo, tamo je i Britancima najomiljenija modna destinacija - robna kuća Selfridges. A oni koji u ovu metropolu putuju s nešto tanjim novčanikom, valja spomenuti i lanac Primark, u kojem se za nekoliko desetaka funti možete isto toliko puta odjenuti od glave do pete.

A ako je Topshop jeftinija verzija skupih dizajnera, onda je Primark najlakše opisati kao jeftiniju verziju Topshopa, u kojem slatke krpice i modni dodaci najčešće ne prelaze dvadeset funti. I nipošto, pogotovo na Boxing Day, ne smijete propustiti posjetiti ‘buvljake’ Camden ili Portobello, na kojima se mogu naći prekrasne vintage stvari, odlične replike dizajnerskih torbi za tridesetak funti, superoutleti s još većim sniženjima nego u gradu i odlična spiza.

Piše Nevena BANIĆ

Vesna Grandeš, plesna koreografkinja: Moji najbolji shopping ulovi

Ovoj Šibenčanki London je drugi dom. Sve donedavno tamo je živjela, a s godinama je, reći će, postala poput Britanaca. U tome i jest čar Londona, svi te prihvaćaju, a različitost je poželjna. - Što se tiče Boxing Daya, to je tamo praznik, a za mene, osim velikih gužvi, nema ništa posebno. Ali su zato rasprodaje doista rasprodaje.

To je dan kada se ‘ritualno’ hodočasti u Selfridges po krpice skupih dizajnera, jer ono što je u Dioru dan prije Božića koštalo pet tisuća kuna, dan poslije košta 1500. Moje omiljene shopping destinacije ‘high street’ mode su All Saints i River Island, pogotovo kad su rasprodaje. A što se tiče najboljih ulova, moram reći da sam stvarno imala sreće.

Tako sam vječno nosive Issey Miyake čizmice, koje su koštale 3000 kuna, platila upola manje, a jedan St. Martins kaput, koji svi hvale, samo 800 kuna. Uvijek je dobra rasprodaja mladih dizajnera u Topshopu, pa superhaljinice dođu na 300 kuna. U Londonu moraš biti brz i učinkovit i na Boxing Day znati kamo ideš. I vrlo je važno krenuti rano i izbjeći turiste, koji vole nešto dulje spavati i u shopping kreću kasnije, pa su i gužve nesnosnije - kazala nam je iskusna šopingholičarka.


Kristina Brkić, manekenka: Hunter je ‘in’, Ugg je ‘out’

Manekenka modne agencije Leona i Talia Models, iza koje je i revija na London Fashion Weeku, čime se mogu pohvaliti rijetke Hrvatice, u Londonu je svakih nekoliko mjeseci pa se gotovo ‘udomaćila’. Nedavno se nakon nekoliko mjeseci života u gotovo 14 milijuna velikom gradu vratila u Hrvatsku, s punim vrećicama, naravno.

- Najbolje stvari ‘ubodem’ na Oxford Streetu ili Kingston Roadu, u Zari, Topshopu, H&M-u i River Islandu, a zadnju sam kupila predobru avijatičarsku jaknu, koje su sada apsolutni ‘must have’.

Prvi ju je lansirao skupi i popularni Burberry, no svi jeftiniji brandovi bili su brzi pa je za pedesetak funti imaju u svojoj ponudi. Jako je moderno i umjetno krzno, ‘in’ su Hunter gumene čizme na kratke hlače i bose noge, čak i zimi, s pripadajućim Hunter čarapama, a apsolutni ‘out’ su kod nas vrlo popularne ‘uggsice’, koje su u Britaniji prije dosta godina uz plišane trenirke počele nositi ‘W.A.G.sice’, što je skraćenica za ‘Wives and Girlfriends’, odnosno žene i djevojke nogometaša. I ne smijem zaboraviti, vrlo su popularni šalovi svih boja i vrsta i neke lude kape s medvjedićima, pa sam i ja kupila jednu - nabraja Kristina.


Cyber Boxing Day

- Moderno je doba donijelo još jednu vrstu kupovine, među trendsetterima sve popularniju. Riječ je o Cyber Boxing Dayu, internetskoj verziji ovog blagdana, kada basnoslovna sniženja trgovine nude i online. Na taj dan 2008. zabilježena je najveća zagušenost internetskog prometa u cijeloj godini, a ništa bolje nije bilo ni lani ni ove godine. Brojne trgovine s internetskim sniženjima počinju već na Badnjak. A zna se, ‘tko prvi, njegova djevojka’.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/vodic-za-londonska-snizenja-120976 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e9094e0e292ac679b018d6e10667148479310a68 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vodi%C4%8D+za++londonska+sni%C5%BEenja&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fvodic-za-londonska-snizenja-120976 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fvodic-za-londonska-snizenja-120976 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Ako upravo surfate internetom u potrazi za sniženjem ili, pak, rezervirate avionsku kartu kako biste dogodine iskusili sve čari ove ludosti, vrijeme je i da saznate gdje se u Londonu na tunju hvataju najbolje ‘krpice’ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => engleska prijestolnica tek POSLIJE božića postaje meka za povoljnu kupnJu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stilengleska prijestolnica tek POSLIJE božića postaje meka za povoljnu kupnJu

Vodič za londonska sniženja

Piše PSD.
2. siječnja 2011. - 13:31

Jerry Hall i njena kći Elizabeth Jagger poziraju za Shoe
Boudoir u Harrodsu za Boxing Day /AP Photo
Ono što je kod Hrvata blagdan svetog Stjepana, u Velikoj se Britaniji, koja također poznaje Saint Stephena, obilježava kao ‘Boxing Day’, blagdan koji za tamošnje stanovnike ima višestruko značenje. Pa tako, dok većina nogometnih travnjaka Europe čeka neka sunčanija vremena, oni na Otoku 26. prosinca doživljavaju renesansu, jer se uvijek na taj dan igra jedno kolo planetarno popularne engleske nogometne lige.

Za ljubitelje športa odlična prilika da navijanjem izgube koju kaloriju nakon uživanja u ‘Shepherd’s Pie’ (pastirskoj piti s janjetinom) ili ‘Yorkshire Puddingu’ (yorkshirskim čašicama od tijesta)...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 09:48