stdClass Object ( [id] => 71968 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

14. 10. 1981. prije 28 godina

14.10.1976. prije 33 godine
Ulica po mjeri stanovnika

U novoj gradskoj ulici Henrika Znidarčića, u dijelu Splita 3, useljeno je dosad pet ulaza nove stambene zgrade, a kako se predviđa, do kraja godine bit će useljeno ukupno 350 stanova. Stambena izgradnja s popratnim sadržajima nastavit će se u ovoj ulici i tokom slijedeće dvije godine, tako da će u njoj naći mjesta još 840 splitskih obitelji.

Cijelu ulicu projektirao je inž. Ivo Radić, koji je unio i neke novine u projektiranju. Tako su balkoni prekriveni pomičnim žaluzinama, a na balkonu svakog stana buduće stanovnike dočekat će posude za cvijeće. Ulica Henrika Znidarčića dobija time šansu da postane jedna od najcvjetnihih ulica u Splitu.

Predviđen je poslovni prostor u visokim i niskim objektima, a u natkrivenom parkirališnom prostoru ispod ulice naći se će mjesta za 240 vozila. Za oko 150 automobila parking-prostor predviđen je na otvorenome.

Naročita briga posvećena je djeci, za koju je također predviđeno niz sadržaja za sport i razonodu. Do igrališta, koje je nešto niže od ulice, djeca će dolaziti preko tobogana. Za starije je uređeno igralište za balote, U novoj ulici izgradit će se i dječju vrtić, te jedna srednja škola.

P.M.

15.10.1976.
„Krila Splita“ ponovo plove

Poslije pune tri godine provedene na kopnu hidrokrilni brod „Krila Splita“ ponovo plovi. Radnici OUR-a „Brodoremont“ Vranjic završili su dugotrajni posao na popravku hidrokrilnjaka, a na nedavnim probnim vožnjam u Kaštelanskom zaljevu brod se dobro pokazao, te mu je Jugoslavenski registar brodova izdao sve potrebne dokumente. „Krila Splita“ ostat će u vranjičkom brodogradilištu još dan-dva da bi se završili neki sitniji poslovi.

Hidrokrilni brod „Krila Splita“ prvi je brod tipa „kometa“ koji je zaplovio pod našom zastavom, a 1967. nabavljen je u Sovjetskom savezu. U noći 22. na 23. lipnja 1973. dok je sa skupinom inozemnih gostiju plovio na redovitoj transfer liniji Split-Bol-Jelsa, brod se nasukao na rt Kobila na krajnje zapadnom dijelu otoka Brača, pri čemu je pretrpio značajna oštećenja podvodnih krila i brodskog trupa.

U Vranjicu je brod potpuno obnovljen, oštećena krila su zamjenjena novim iz Sovjetskog Saveza, a cijeli je posao, što je zahtjevao svladavanje mnogobrojnih tehničkih poteškoća, obavljen pod nadzorom stručnjaka sovjetskog „Sudoimporta“.

M. Žuvić

Ma koji je ovo nelogičan naslov “Krila Splita ponovo plove”? Koliko ja znan, krila bi trebala letit, a ne plovit. A vidiš da su i poletila na rt Kobila.

15.10.1976.
Spomenik doputovao kamionom

Iz Zagreba je u Split dopremljen brončani odljev za spomenik internircima, rad akademskog kipara Željka Razmilovića. Ovaj odljev bit će postavljen na kameni postament kod zgrade Općine. Zbog veličine i težine – oko 10 tona – brončani odljev prevezen je iz Zagreba posebnim tegljačem „Jadrantransa“ kojim je upravljao Ivo Vidović. Većih problema oko prijevoza, kako nam je rekao Vidović, nije bilo. Vožnja iz Zagreba do Splita trajala je 16 sati.

Z.P.

Zagreb-Split za 16 sati, za 10 tona spomenika i pretpostavljam za 100 tona beštimji od ovih koji su vozili u koloni izad spomenika.

18.10.1976.
Pojasevi isti – cijene različite

Vozila proizvedena nakon 1. travnja 1971. godine moraju od 1. siječnja 1977, prema Zakonu o sigurnosti građana na cestama, imati ugrađene sigurnosne pojaseve na prednjim sjedalima. Mnogi vozači i prije stupanja na snagu ove obaveze žele se opskrbiti pojasevima, pa se to osjeća i u trgovinama rezervnih auto-dijelova, koje ih svaki dan sve više prodaju.

U Splitu se pojasevi mogu nabaviti u nekoliko prodavaonica, i to oni domaće proizvodnje. Najjeftiniji su u prodavaonici „Automobilie“ u Ulici žrtava fašizma, gdje se par prodaje po cijeni od 486,85 dinara. U prodavaonici „Interdalme“ par zapada 553,3 a u robnoj kući „Dalma“ 624 dinara. U „Autohrvatskoj“ sigurnosni pojasevi prodaju se po cijeni od 523,60 dinara za jedan par.

P.M.

Ovakvih san i sličnih članaka u arhivi pročita na stotine. I uvik je Dalma bila najskuplja. Ma vidi ti Dalme.

16.10.1978. prije 31 godinu
„Za svaki koš boca“

„Dalmacijavino“ nagrađuje zlato naših košarkaša, počastit će Dražena Dalipagića sa 202 boce „Dalmatinca“. Za svaki koš – boca .
Evo konačne tablice efikasnosti naših reprezentativaca.
1. Dalipagić 202, 2. Kićanović 162, 3. Radovanović120, 4. Vilfan 85, 5. Slavnić 76, 6. Skroće 69, 7. Delibašić 69, 8. Ćosić 60, 9. Krstulović 59,10. Jerkov 57, 11. Žižić 40, 12. Knego 31

“Dalmatinca” glavobolja prati! Za svaki koš boca, za svaku bocu - glavobolja. Ili je Praja podilija ove boce, ili je ima tutnjavu 202 puta. Triba pogledat arhivu, ako je sezonu 79’ odigra loše, onda je ovo drugo. Ja mislin da se Kićanović spasija i da je namjerno bija drugi.

18.10.1978.
Dom omladine „izlazi“ iz temelja

Prema dosadašnjem tempu kojim se obavljaju radovi na izgradnji doma socijalističke omladine na Mažuranićevom šetalištu, može se sa sigurnošću reći da će taj toliko očekivani objekt za mlade biti završen do kolovoza iduće godine.

Nakon završetka zemljanih radova intenzivno se radi na betoniranju temelja, nakon čega će se započeti izgradnja samog objekta. U prvoj fazi izgradnje u upotrebu će biti pušteni svi predviđeni sadržaji osim scensko-kongresne dvorane sa oko 1100 sjedala, čije će opremanje biti predmet druge faze izgradnje.

Prema riječima rukovodioca investicione izgradnje Krste Mlačića, za prvu fazu doma utrošit će se oko 67 milijuna dinara. Pored već poznatih izvora sredstava – Fond samodoprinosa, sredstva Konferencije omladine Split, te Skupštine općine kao novi financijer javlja se i Republička interesna zajednica za kulturu.

S.K.

A ako se već nikad nije uspija završit dom socijalističke omladine, zašto se danas bar ne završi dom kapitalističke omladine? Ili bilo kojeg drugog društvenog uređenja.... Samo da se završi.

18.10.1978.
Uši se vratile

Uš kose ponovo je prisutna među splitskom predškolskom i školskom djecom, te omladinom. Zapravo, ljeto je donijelo tek prividno „povlačenja“ neugodnog nametnika, a sada je situacija jednaka, pa čak i lošija negoli početkom godine.

Na žalost, lani i početkom ove godine nije se uspjelo provesti masovnu i sveobuhvatnu akciju na suzbijanju uši u školskim i drugim sredinama, pa se ovih dana ponovno najavljuje namjera da se ovako nešto provede. Što više, splitski epidemiolozi su već razradili i strategiju borbe protiv uši koja, prema njima, mora biti izvedena sveobuhvatno, jednovremeni i istim insekticidom.

Kako sada stvari stoje, od nekoliko insekticida koji su veoma efikasni u suzbijanju uši kose, najlakše je doći na našem tržištu do „Plivinog“ preparata „Pitrioda“ koji bi se po svemu sudeći upotrebljavao u masovnom zaprašivanju. Ono bi, prema mišljenju stručnjaka, trebalo biti obavljeno dvokratno s razmakom od desetak dana.

S.Š.

Šta ti je život! Pošalješ u školu dicu sa dva uva, a vrate ti ih doma sa miljardu. I to sve radi onih roditelja koje za uši njihove dice baš boli uvo.

16. 10. 1978. prije 31 godinu

18.10.1978.
Nabavljeno 300 fazana

Članovi lovačkog društva „Pelisac“, kojih ima 70 na lovnom području od sela Mokala do Lovišta na krajnjoj točki Pelješca, prije nekoliko dana uredili su dva prihvatilišta za fazane: jedno u Orebiću i drugo u Kućištu na odgovarajućim predjelima. Vlasnici su dobrovoljno ustupili zemljište u tu svrhu.

Prihvatilišta su lijepo uređena i ograđena visokom pletenom žicom da bi se mladi fazani zaštitili od štetočina. Nakon završetka posla stiglo je u Orebić oko 300 fazančića koji su pušteni u prihvatilišta, a o njihovoj brizi, odgovarajućoj ishrani i uzgoju vodili su računa skoro svi aktivni lovci čuvajući fazane u grupama po dvojica po 6 sati danju i noću.

Od nevremena je uginulo oko 10 posto fazana, informirao nas je predsjednik LD „Pelisac“ Branko Njakara, a lov je na tu divljač zabranjen dok fazani ne odrastu. Uprava lovačkog društva naknadno će odlučiti kada će se dozvoliti odstrel fazana koji je inače slobodan od 1. listopada do 15. siječnja.

Već se osam godina na obroncima Sv. Ilije iznad Orebića vrlo dobro razvijaju mufloni – divlje ovce čija je pradomovina Korzika – a kojih sada u ovom lovnom rezervatu ima oko 120 primjeraka.

Lov na tu plemenitu visoku divljač otvoren je od 1. rujna do 31. siječnja, pa se očekuju da će se uskoro pojaviti novi zainteresirani i pasionirani lovci da sudjeluju u odstrelu muflona za čije su trofeje rogovlja lani dobivene dvije zlatne i jedna srebrna medalja.

M.Ž.

18.10.1978.
Čak 305 naselja bez prodavaonice!

Dok se u većim dalmatinskim središtima i najmanji nedostaci u opskrbi stavljaju na „velika zvona“, čak u 305 naselja u našoj regiji nema ni jedne jedine prodavaonice u kojoj bi stanovnici tih sela i zaselaka nabavili barem najosnovnije živežne namirnice.

Prodavaonice nema u 55 naselja do stotinu stanovnika. Više od trećine, točnije 19 takvih naselja u dubrovačkoj je općini, a ta komuna ponajviše oskudjeva i prodavaonicama u naseljima od 100 do 200 stanovnika. Od ukupno 94 takva naselja u Dalmaciji čak 40 ih je na dubrovačkom, a 20 na splitskom području. Prodavaonica nema u 54 mjesta od 200 do 300 stanovnika, a ni u 37 naselja od 300 do 400 „duša“.

Među naseljima što broje četiri do pet stotina stanovnika bez prodavaonice je svega njih 12, ali zato čak 53 naselja s više od 500 stanovnika još uvijek čekaju bilo kakvu organiziranu opskrbu. Deset takvih naselja je u obrovačkoj, devet u kninskoj i sedam u drniškoj općini.

Podaci o broju i veličini dalmatinskih naselja bez prodavaonica prividno pokazuju da upravo najrazvijenije općine imaju i najveće probleme u opskrbi. Međutim, stanje je ipak najteže u najnerazvijenijim općinama, jer su u njima bez ikakve prodavaonice čak i naselja do tisuću stanovnika, a problemi opskrbe u tim krajevima potencirani su i slabim prometnim vezama te velikom disperzijom naselja.

Tako stanovnici pojedinih bukovičkih sela do prve prodavaonice pješače i više od deset (uglavnom neasfaltiranih) kilometara. Za razliku od njih, u razvijenim općinama poput dubrovačke ili splitske, prodavaonica uglavnom manjka u novim naseljima izraslim na periferiji gradova.

Zamislite da za marendu od kruva i 10 deka parizera morate potegnit pjehe 10 kilometara!? Pa rađe bi onda marenda svoj kruv ispod peke i stavija svoga pršuta ili pečenice...ubra dvi pome iz svog vrta...napija se mlika ispod krave... udrija po kozjen siru... A moga bi nabrajat duže od 10 kilometara.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-10-17 17:40:47 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-10-17 17:45:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-10-18 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2859 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/10/18/Nedjeljna/GENERACIJA00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x230" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8246835 Threads: 6 Questions: 1699687946 Slow queries: 5072691 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112881250 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-71968 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-71968?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71962 [name] => Izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-18-37-52-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/18/Nedjeljna/GENERACIJA00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/18/Nedjeljna/GENERACIJA00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

14. 10. 1981. prije 28 godina

14.10.1976. prije 33 godine
Ulica po mjeri stanovnika

U novoj gradskoj ulici Henrika Znidarčića, u dijelu Splita 3, useljeno je dosad pet ulaza nove stambene zgrade, a kako se predviđa, do kraja godine bit će useljeno ukupno 350 stanova. Stambena izgradnja s popratnim sadržajima nastavit će se u ovoj ulici i tokom slijedeće dvije godine, tako da će u njoj naći mjesta još 840 splitskih obitelji.

Cijelu ulicu projektirao je inž. Ivo Radić, koji je unio i neke novine u projektiranju. Tako su balkoni prekriveni pomičnim žaluzinama, a na balkonu svakog stana buduće stanovnike dočekat će posude za cvijeće. Ulica Henrika Znidarčića dobija time šansu da postane jedna od najcvjetnihih ulica u Splitu.

Predviđen je poslovni prostor u visokim i niskim objektima, a u natkrivenom parkirališnom prostoru ispod ulice naći se će mjesta za 240 vozila. Za oko 150 automobila parking-prostor predviđen je na otvorenome.

Naročita briga posvećena je djeci, za koju je također predviđeno niz sadržaja za sport i razonodu. Do igrališta, koje je nešto niže od ulice, djeca će dolaziti preko tobogana. Za starije je uređeno igralište za balote, U novoj ulici izgradit će se i dječju vrtić, te jedna srednja škola.

P.M.

15.10.1976.
„Krila Splita“ ponovo plove

Poslije pune tri godine provedene na kopnu hidrokrilni brod „Krila Splita“ ponovo plovi. Radnici OUR-a „Brodoremont“ Vranjic završili su dugotrajni posao na popravku hidrokrilnjaka, a na nedavnim probnim vožnjam u Kaštelanskom zaljevu brod se dobro pokazao, te mu je Jugoslavenski registar brodova izdao sve potrebne dokumente. „Krila Splita“ ostat će u vranjičkom brodogradilištu još dan-dva da bi se završili neki sitniji poslovi.

Hidrokrilni brod „Krila Splita“ prvi je brod tipa „kometa“ koji je zaplovio pod našom zastavom, a 1967. nabavljen je u Sovjetskom savezu. U noći 22. na 23. lipnja 1973. dok je sa skupinom inozemnih gostiju plovio na redovitoj transfer liniji Split-Bol-Jelsa, brod se nasukao na rt Kobila na krajnje zapadnom dijelu otoka Brača, pri čemu je pretrpio značajna oštećenja podvodnih krila i brodskog trupa.

U Vranjicu je brod potpuno obnovljen, oštećena krila su zamjenjena novim iz Sovjetskog Saveza, a cijeli je posao, što je zahtjevao svladavanje mnogobrojnih tehničkih poteškoća, obavljen pod nadzorom stručnjaka sovjetskog „Sudoimporta“.

M. Žuvić

Ma koji je ovo nelogičan naslov “Krila Splita ponovo plove”? Koliko ja znan, krila bi trebala letit, a ne plovit. A vidiš da su i poletila na rt Kobila.

15.10.1976.
Spomenik doputovao kamionom

Iz Zagreba je u Split dopremljen brončani odljev za spomenik internircima, rad akademskog kipara Željka Razmilovića. Ovaj odljev bit će postavljen na kameni postament kod zgrade Općine. Zbog veličine i težine – oko 10 tona – brončani odljev prevezen je iz Zagreba posebnim tegljačem „Jadrantransa“ kojim je upravljao Ivo Vidović. Većih problema oko prijevoza, kako nam je rekao Vidović, nije bilo. Vožnja iz Zagreba do Splita trajala je 16 sati.

Z.P.

Zagreb-Split za 16 sati, za 10 tona spomenika i pretpostavljam za 100 tona beštimji od ovih koji su vozili u koloni izad spomenika.

18.10.1976.
Pojasevi isti – cijene različite

Vozila proizvedena nakon 1. travnja 1971. godine moraju od 1. siječnja 1977, prema Zakonu o sigurnosti građana na cestama, imati ugrađene sigurnosne pojaseve na prednjim sjedalima. Mnogi vozači i prije stupanja na snagu ove obaveze žele se opskrbiti pojasevima, pa se to osjeća i u trgovinama rezervnih auto-dijelova, koje ih svaki dan sve više prodaju.

U Splitu se pojasevi mogu nabaviti u nekoliko prodavaonica, i to oni domaće proizvodnje. Najjeftiniji su u prodavaonici „Automobilie“ u Ulici žrtava fašizma, gdje se par prodaje po cijeni od 486,85 dinara. U prodavaonici „Interdalme“ par zapada 553,3 a u robnoj kući „Dalma“ 624 dinara. U „Autohrvatskoj“ sigurnosni pojasevi prodaju se po cijeni od 523,60 dinara za jedan par.

P.M.

Ovakvih san i sličnih članaka u arhivi pročita na stotine. I uvik je Dalma bila najskuplja. Ma vidi ti Dalme.

16.10.1978. prije 31 godinu
„Za svaki koš boca“

„Dalmacijavino“ nagrađuje zlato naših košarkaša, počastit će Dražena Dalipagića sa 202 boce „Dalmatinca“. Za svaki koš – boca .
Evo konačne tablice efikasnosti naših reprezentativaca.
1. Dalipagić 202, 2. Kićanović 162, 3. Radovanović120, 4. Vilfan 85, 5. Slavnić 76, 6. Skroće 69, 7. Delibašić 69, 8. Ćosić 60, 9. Krstulović 59,10. Jerkov 57, 11. Žižić 40, 12. Knego 31

“Dalmatinca” glavobolja prati! Za svaki koš boca, za svaku bocu - glavobolja. Ili je Praja podilija ove boce, ili je ima tutnjavu 202 puta. Triba pogledat arhivu, ako je sezonu 79’ odigra loše, onda je ovo drugo. Ja mislin da se Kićanović spasija i da je namjerno bija drugi.

18.10.1978.
Dom omladine „izlazi“ iz temelja

Prema dosadašnjem tempu kojim se obavljaju radovi na izgradnji doma socijalističke omladine na Mažuranićevom šetalištu, može se sa sigurnošću reći da će taj toliko očekivani objekt za mlade biti završen do kolovoza iduće godine.

Nakon završetka zemljanih radova intenzivno se radi na betoniranju temelja, nakon čega će se započeti izgradnja samog objekta. U prvoj fazi izgradnje u upotrebu će biti pušteni svi predviđeni sadržaji osim scensko-kongresne dvorane sa oko 1100 sjedala, čije će opremanje biti predmet druge faze izgradnje.

Prema riječima rukovodioca investicione izgradnje Krste Mlačića, za prvu fazu doma utrošit će se oko 67 milijuna dinara. Pored već poznatih izvora sredstava – Fond samodoprinosa, sredstva Konferencije omladine Split, te Skupštine općine kao novi financijer javlja se i Republička interesna zajednica za kulturu.

S.K.

A ako se već nikad nije uspija završit dom socijalističke omladine, zašto se danas bar ne završi dom kapitalističke omladine? Ili bilo kojeg drugog društvenog uređenja.... Samo da se završi.

18.10.1978.
Uši se vratile

Uš kose ponovo je prisutna među splitskom predškolskom i školskom djecom, te omladinom. Zapravo, ljeto je donijelo tek prividno „povlačenja“ neugodnog nametnika, a sada je situacija jednaka, pa čak i lošija negoli početkom godine.

Na žalost, lani i početkom ove godine nije se uspjelo provesti masovnu i sveobuhvatnu akciju na suzbijanju uši u školskim i drugim sredinama, pa se ovih dana ponovno najavljuje namjera da se ovako nešto provede. Što više, splitski epidemiolozi su već razradili i strategiju borbe protiv uši koja, prema njima, mora biti izvedena sveobuhvatno, jednovremeni i istim insekticidom.

Kako sada stvari stoje, od nekoliko insekticida koji su veoma efikasni u suzbijanju uši kose, najlakše je doći na našem tržištu do „Plivinog“ preparata „Pitrioda“ koji bi se po svemu sudeći upotrebljavao u masovnom zaprašivanju. Ono bi, prema mišljenju stručnjaka, trebalo biti obavljeno dvokratno s razmakom od desetak dana.

S.Š.

Šta ti je život! Pošalješ u školu dicu sa dva uva, a vrate ti ih doma sa miljardu. I to sve radi onih roditelja koje za uši njihove dice baš boli uvo.

16. 10. 1978. prije 31 godinu

18.10.1978.
Nabavljeno 300 fazana

Članovi lovačkog društva „Pelisac“, kojih ima 70 na lovnom području od sela Mokala do Lovišta na krajnjoj točki Pelješca, prije nekoliko dana uredili su dva prihvatilišta za fazane: jedno u Orebiću i drugo u Kućištu na odgovarajućim predjelima. Vlasnici su dobrovoljno ustupili zemljište u tu svrhu.

Prihvatilišta su lijepo uređena i ograđena visokom pletenom žicom da bi se mladi fazani zaštitili od štetočina. Nakon završetka posla stiglo je u Orebić oko 300 fazančića koji su pušteni u prihvatilišta, a o njihovoj brizi, odgovarajućoj ishrani i uzgoju vodili su računa skoro svi aktivni lovci čuvajući fazane u grupama po dvojica po 6 sati danju i noću.

Od nevremena je uginulo oko 10 posto fazana, informirao nas je predsjednik LD „Pelisac“ Branko Njakara, a lov je na tu divljač zabranjen dok fazani ne odrastu. Uprava lovačkog društva naknadno će odlučiti kada će se dozvoliti odstrel fazana koji je inače slobodan od 1. listopada do 15. siječnja.

Već se osam godina na obroncima Sv. Ilije iznad Orebića vrlo dobro razvijaju mufloni – divlje ovce čija je pradomovina Korzika – a kojih sada u ovom lovnom rezervatu ima oko 120 primjeraka.

Lov na tu plemenitu visoku divljač otvoren je od 1. rujna do 31. siječnja, pa se očekuju da će se uskoro pojaviti novi zainteresirani i pasionirani lovci da sudjeluju u odstrelu muflona za čije su trofeje rogovlja lani dobivene dvije zlatne i jedna srebrna medalja.

M.Ž.

18.10.1978.
Čak 305 naselja bez prodavaonice!

Dok se u većim dalmatinskim središtima i najmanji nedostaci u opskrbi stavljaju na „velika zvona“, čak u 305 naselja u našoj regiji nema ni jedne jedine prodavaonice u kojoj bi stanovnici tih sela i zaselaka nabavili barem najosnovnije živežne namirnice.

Prodavaonice nema u 55 naselja do stotinu stanovnika. Više od trećine, točnije 19 takvih naselja u dubrovačkoj je općini, a ta komuna ponajviše oskudjeva i prodavaonicama u naseljima od 100 do 200 stanovnika. Od ukupno 94 takva naselja u Dalmaciji čak 40 ih je na dubrovačkom, a 20 na splitskom području. Prodavaonica nema u 54 mjesta od 200 do 300 stanovnika, a ni u 37 naselja od 300 do 400 „duša“.

Među naseljima što broje četiri do pet stotina stanovnika bez prodavaonice je svega njih 12, ali zato čak 53 naselja s više od 500 stanovnika još uvijek čekaju bilo kakvu organiziranu opskrbu. Deset takvih naselja je u obrovačkoj, devet u kninskoj i sedam u drniškoj općini.

Podaci o broju i veličini dalmatinskih naselja bez prodavaonica prividno pokazuju da upravo najrazvijenije općine imaju i najveće probleme u opskrbi. Međutim, stanje je ipak najteže u najnerazvijenijim općinama, jer su u njima bez ikakve prodavaonice čak i naselja do tisuću stanovnika, a problemi opskrbe u tim krajevima potencirani su i slabim prometnim vezama te velikom disperzijom naselja.

Tako stanovnici pojedinih bukovičkih sela do prve prodavaonice pješače i više od deset (uglavnom neasfaltiranih) kilometara. Za razliku od njih, u razvijenim općinama poput dubrovačke ili splitske, prodavaonica uglavnom manjka u novim naseljima izraslim na periferiji gradova.

Zamislite da za marendu od kruva i 10 deka parizera morate potegnit pjehe 10 kilometara!? Pa rađe bi onda marenda svoj kruv ispod peke i stavija svoga pršuta ili pečenice...ubra dvi pome iz svog vrta...napija se mlika ispod krave... udrija po kozjen siru... A moga bi nabrajat duže od 10 kilometara.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-71968 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6ed65085776982120be7b51b8d2e38ca754dd7a2 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-71968 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-71968 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
18. listopada 2009. - 13:31

14. 10. 1981. prije 28 godina

14.10.1976. prije 33 godine
Ulica po mjeri stanovnika

U novoj gradskoj ulici Henrika Znidarčića, u dijelu Splita 3, useljeno je dosad pet ulaza nove stambene zgrade, a kako se predviđa, do kraja godine bit će useljeno ukupno 350 stanova. Stambena izgradnja s popratnim sadržajima nastavit će se u ovoj ulici i tokom slijedeće dvije godine, tako da će u njoj naći mjesta još 840 splitskih obitelji.

Cijelu ulicu projektirao je inž. Ivo Radić, koji je unio i neke novine u projektiranju. Tako su balkoni prekriveni pomičnim žaluzinama, a na balkonu svakog stana buduće stanovnike dočekat će posude za cvijeće. Ulica Henrika Znidarčića dobija time šansu da postane jedna od najcvjetnihih ulica u ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:37