stdClass Object ( [id] => 70929 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

6.10.1970., prije 39 godina
‘Bakar’ u ‘Grebenu’

Krajem ovog tjedna, u petak ili subotu, nakon dugogodišnje neizvjesnosti brod “Bakar” bit će iz Vranjica otegljen u brodogradilište “Greben” u Veloj Luci na Korčuli. Poznato je da je brod “Bakar” u stvari spomenik naše revolucije jer se na njemu prvi put još 1943. godine zavijorila zastava nove Jugoslavije.
Inicijativu za spašavanje “Bakra” dali su članovi odbora Kluba pomoraca.

Brigu o renoviranju tog broda-spomenika preuzeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture. U prvoj fazi će se u brodogradilištu “Greben” obaviti, pored čišćenja brodskog korita, još i popravak krme, jer je “Bakar” čekajući na spas dva puta potonuo – jednom u Segetu, drugi put u Vranjicu.

“Bakar” će nakon bojenja korita i temeljitog uređenja biti dotegljen u splitsku luku. Tu će biti usidren i onda će se pristupiti njegovu definitivnom uređenju. Planira se, naime, da se brodski salon adaptira u stalnu memorijalnu spomen-izložbu pomorskog partizanskog ratovanja.

U prostorima gdje se do sada nalazio brodski stroj bit će uređen klub pomoraca. Učenici Pomorske škole već nekoliko dana čiste brod u Vranjicu kako bi smanjili troškove njegova renoviranja.

Z.R.

A ja san u Pomorskoj školi ka brodostrojar praksu obavlja na Cariću! Ali ne ka strojar, nego ka batiruzina. Tamo su vam generacije i generacije budućih pomoraca tukle Carića po ruzini, pa ga posli pituravale.

6.10.1970.
Zaljubljenik pop-muzike

Najpopularnijeg splitskog disk-džokeja Domagoja Veršića u posljednje vrijeme ozbiljno ugrožava Duško Mišurac Pčelica, devetnaestogodišnji zaljubljenik pop-muzike.

On je do sada radio u disko-klubovima “Gusar” i “Semafor”, a u posljednje vrijeme angažiran je u Tučepima. Duško Mišurac, koji je inače odličan učenik, vrlo vjerojatno postat će uskoro student poznate američke filmske akademije “Actors studio” kojom rukovodi Elia Kazan.

- Dosta sam brzo napredovao kao disk-džokej - uvjerava nas Duško Mišurac.
- Tom poslu prišao sam s mnogo ljubavi, najave kompozicija “garniram” monolozima iz poznatih filmova i recitiranjem moderne poezije. Domagoj Veršić je moj uzor i po mojem mišljenju on je nenadmašiv, najbolji disk-džokej u Jugoslaviji.

Duško Mišurac ima vrlo bogatu privatnu diskoteku, od domaćih interpreta najdraži su mu Arsen Dedić i Josipa Lisac, od sastava “Pro arte” i “Korni-grupa”, od stranih izvođača najviše cijeni Arethu Franklin, Jamesa Browna i Jonnyja Casha te sastave “Led Zeppelin”, “Free” i “Creedence clearwater”.

- Priželjkujem jedan dvoboj ili nadmetanje između zagrebačkih i splitskih disk-džokeja - rekao nam je Duško. - U povoljan ishod tog duela uopće ne sumnjam. To bi bila jedina šansa da dokažemo da nisu najbolji disk-džokeji u Hrvatskoj.

Z.R.

Domagoj Veršić, Joško Vrandečić-Mes, Duško Mišurac, Žele Pavlov... i još mnogi drugi. Split je uvik ima tradiciju odličnih DJ-a.

10.10.1970.
Ukradeno šest auta

Prošle je noći ukradeno šest osobnih automobila parkiranih u centru grada. Lopovi su odvezli “fiću” ST 69-66 Blagoja Simića, “fiću” ST 130-90 Nikole Akrapa, “fiat 125” NA 654-013 rent-a-car agencije “Kompas”, “folksvagen” ZK 176720 švicarskog turista Heinza Ernesta Rufnachta iz Berna i motor-kotač 128-51 Petra Staničića.

Šime Šantić, vlasnik automobila ST 198-23, bio je bolje sreće - njegovo je vozilo pronađeno, ali oštećeno za oko 9.000 dinara. Također je zabilježeno i pet provala u osobne automobile: Alekse Mekjavića, Luje Lozice, Slavka Delalije, Ivice Karana i Pere Kalinića.

A ja san kra’ nalje sa automobila: d, yu, i, a, fruit of the loom, winston, castrol, fila, marlboro, john player special, stp, wit boy, dva tigra držite odstojanje, h20 polo, pall mall... Pa san ih lipija na vrata od sobe.

11.10.1970.
‘Poni’-pošast

Splitskim ulicama vlada pošast zvana - “poni”. Ta “ponimanija” izaziva proteste pješaka, vozača, milicionera, ali i radost splitskih dječaka i djevojčica, koji su u velikom broju nabavili motocikle tipa “poni” i njima defiliraju gradom.

Računa se da je u prodavaonicama motornih vozila prodano oko 1.200 motocikala “poni” male kubikaže, zbog koje ta vozila nije potrebno registrirati ni polagati vozački ispit. I baš zbog toga sve je veći broj nestašnih dječaka koji izvode ekshibicije na asfaltu, jure između kolona automobila, ne poštuju saobraćajne znakove ni propise.

A oni koji nisu u Splitu mogli nabaviti “poni eksprese”, jer su sve zalihe rasprodane, odlaze u Zadar da bi ih kupili.
“Ponijevci” razuzdano atakiraju na nerve svih učesnika u saobraćaju svojim samovoljnim ponašanjem, a isto tako nerviraju bukom svojih motora i građane.
Milicioneri na žalost bespomoćno sliježu ramenima.

Oni tvrde: - Ne možemo intervenirati jer “poniji” nemaju registarske oznake. Često se na njima voze i po dvojica, rade svakojake prekršaje...
U Odjelu za sigurnost saobraćaja Skupštine općine zamjenik šefa Tonči Puhalović rekao nam je da su propisi na žalost takvi i da po njima ne treba registrirati “ponija”.

U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko nesreća u kojima su zbog bezglave vožnje stradali “ponijevci”, ali i pješaci. Kad će se i kako pošasti “poni-ekspres” stati na kraj, teško je reći.

Z.R.

Poni eksprese, moj naklon.

8.10.1981., prije 28 godina
Cijeli život iza projektora

Dušan Franić (61) najstariji je kino-operater u Splitu. Zatekli smo ga na njegovu radnom mjestu u projekcionoj kabini kina “Marjan”. Upravo se vrte “Ubojice na motorima”. Prvo što smo željeli saznati bilo je kako je postao i ostao kino-operater.

- Za ovu je struku, znate, potrebna posebna ljubav. Ja sam se još kao dječak bavio kućnim kino-aparatima. U to vrijeme bilo se teško probiti do ovog posla, bila su samo tri kinematografa: “Karaman”, današnji “Balkan”, “Eden”, danas je to “Marjan” i “Sirius” - kino “Tesla”. Onda je buknuo rat.

Prikazivao sam, sjećam se, filmove našim ranjenicima u bolnici. Pošto je završio rat, jedno sam vrijeme radio u putujućem kinu, a zatim sam se zaposlio u starom kinu “Central”, pa u kinu tvornice cementa u Sv. Kaji. Na koncu sam došao u kino “Marjan” i ostao sve do danas.

Dušan Franić je već 36 godina kino-operater i za to je vrijeme vidio more filmova.
- Tko će znati koliko ih je bilo. Najviše mi se inače sviđaju avanturistički i špijunski, samo nema ih više dobrih.
- Kako je to nekad bilo biti kino-operater?

- Poslije oslobođenja nije bilo ni ljepila za puknutu vrpcu, nije bilo dovoljno ni gramofonskih ploča za pauzu, pa smo ih čuvali kao oči u glavi, a gramofonske igle smo čak sami oštrili da bi se dulje mogle upotrebljavati.

Imamo danas dobru, novu opremu i dosta rezervnih dijelova. Što se tiče dvorana, ne možemo se pohvaliti. Ima ih kao i prije rata, a broj gledalaca je umnogome porastao. Tu bi trebalo nešto učiniti.

- Publika nekad i sad?
- A publika je u moje vrijeme bila divna. Kad bih ja išao u kino kao 15-godišnjak, odlazio bih se kući presvući kao da idem u kazalište. Tko zna, da se ondašnjoj publici prikazivalo ono što se prikazuje današnjoj mladeži: karate, seksi-filmovi i ostalo, možda bi se i oni isto tako ponašali. Ipak stvari idu nabolje, psovki je danas ipak sve manje i manje.

- Postoji li u mladih interesa za kino-operatera?
- Posve malo jer se ne mogu zaposliti.
Teško je danas odlučiti se jednom omladincu za to zanimanje, ipak mora raditi kad nitko ne radi, a večer je ipak večer, zar ne?

A. Kuštre

Koji lipi naslov... “Cijeli život iza projektora”... Nažalost, projektor se već odavno umorija, a s njim i film je izgorija.

11.10.1981.
Rijetka stabla ‘pregažena’

Stabla rijetkih vrsta na našem području nalaze se u Bihaćkoj ulici, na mjestu bivšeg botaničkog vrta. I upravo ta stabla bit će uskoro posječena, jer je Komitet za pomorstvo i saobraćaj generalnim planom predvidio proširivanje Bihaćke ulice, tako da jedan njen dio prolazi upravo tim terenom.

U referadi za cestovni saobraćaj objašnjen nam je i razlog uništavanja stabala - bolja regulacija gradskog prometa. Očito je da treba respektirati potrebe prometnice, jer time grad mnogo dobiva. Ali, zar baš na štetu tako rijetkog zelenila kao što je ono u Bihaćkoj?

To je drveće uzgajano još prije rata i pukom srećom se održalo do danas. U samom centru botaničkog vrta napravljena je kasnije velika četverokatnica, danas upravna grada “Lavčevića”, čime je uništen veliki dio uzoraka bilja i drveća na tom terenu, ali i sada se oko objekta nalaze rijetke zaštićene vrste borova, palme i stabla stara oko stotinu godina, koja su za to vrijeme dosegla visinu od preko 20 metara.

U hladovini tih stabala nalazi se i spomenik komunista koje je okupator objesio upravo na jednom od tih stabala. Novim projektom stabla bi se sravnila sa zemljom, a spomenik bi se našao uza sam kolnik. Koliko bi se u novi okoliš uklopio, može se samo pretpostaviti.

U Komitetu za saobraćaj ing. Branko Barčot nam je rekao:
- Mi ćemo, koliko god to bude moguće, pokušati izbjeći uklanjanje zelenila. Jedan dio će ipak morati propasti.

Ali ipak dva-tri stabla ne znače tako puno da bismo zbog njih radili cijeli projekt ponovo. Uostalom, oni koji su zaduženi da projekt ocijene, sa te strane nisu imali primjedbi.

Uvik smo bili majstori za satrat prirodu.

11.10.1981.
NNNI na Gripama

Akcija Socijalističkog saveza NNNI 81. na području Splita izvest će se idućeg vikenda. Međutim, u mnogim mjesnim zajednicama već jučer su održane brojne vježbe i provjere obučenosti stanovništva za poslove obrane i samozaštite.

Pod pretpostavkom da je na prostor između “Jugoplastikine” dvorane i Sportskog centra “Gripe” pao i eksplodirao projektil, vježbu su jučer izveli stanovnici Mjesne zajednice Gripe. Pošto se u štabu saznalo za eksploziju, u kojoj su povrijeđeni omladinci i omladinke, na obližnjem igralištu aktivirano je Izviđačko-radijacijsko-kemijsko-biološko odjeljenje sa zadatkom da ustanovi kontaminiranost tog prostora.

Istovremeno su na mjesto eksplozije izašla odjeljenja hitne pomoći Sanitetskog voda i Crvenog križa. Vježba je uspjela, iako su ustanovljeni sitniji propusti koji će poslužiti za potpuniju obuku tih jedinica.

Prije akcija “Ništa nas ne smije iznenaditi”, a iznenađenja nigdje. Danas bez akcije, a iznenađenja svugdje.

lidija-1.1
6.10. 1970. prije 39 godina

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-10-10 17:17:02 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-10-10 17:30:13 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-10-11 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2571 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/10/11/Nedjeljna/lidija-1.1.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "466x550" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38910797 Threads: 7 Questions: 7134867352 Slow queries: 3314543 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609289990 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-70929 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-70929?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71962 [name] => Izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-20-05-17-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/11/Nedjeljna/lidija-1.1.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/11/Nedjeljna/lidija-1.1.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

6.10.1970., prije 39 godina
‘Bakar’ u ‘Grebenu’

Krajem ovog tjedna, u petak ili subotu, nakon dugogodišnje neizvjesnosti brod “Bakar” bit će iz Vranjica otegljen u brodogradilište “Greben” u Veloj Luci na Korčuli. Poznato je da je brod “Bakar” u stvari spomenik naše revolucije jer se na njemu prvi put još 1943. godine zavijorila zastava nove Jugoslavije.
Inicijativu za spašavanje “Bakra” dali su članovi odbora Kluba pomoraca.

Brigu o renoviranju tog broda-spomenika preuzeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture. U prvoj fazi će se u brodogradilištu “Greben” obaviti, pored čišćenja brodskog korita, još i popravak krme, jer je “Bakar” čekajući na spas dva puta potonuo – jednom u Segetu, drugi put u Vranjicu.

“Bakar” će nakon bojenja korita i temeljitog uređenja biti dotegljen u splitsku luku. Tu će biti usidren i onda će se pristupiti njegovu definitivnom uređenju. Planira se, naime, da se brodski salon adaptira u stalnu memorijalnu spomen-izložbu pomorskog partizanskog ratovanja.

U prostorima gdje se do sada nalazio brodski stroj bit će uređen klub pomoraca. Učenici Pomorske škole već nekoliko dana čiste brod u Vranjicu kako bi smanjili troškove njegova renoviranja.

Z.R.

A ja san u Pomorskoj školi ka brodostrojar praksu obavlja na Cariću! Ali ne ka strojar, nego ka batiruzina. Tamo su vam generacije i generacije budućih pomoraca tukle Carića po ruzini, pa ga posli pituravale.

6.10.1970.
Zaljubljenik pop-muzike

Najpopularnijeg splitskog disk-džokeja Domagoja Veršića u posljednje vrijeme ozbiljno ugrožava Duško Mišurac Pčelica, devetnaestogodišnji zaljubljenik pop-muzike.

On je do sada radio u disko-klubovima “Gusar” i “Semafor”, a u posljednje vrijeme angažiran je u Tučepima. Duško Mišurac, koji je inače odličan učenik, vrlo vjerojatno postat će uskoro student poznate američke filmske akademije “Actors studio” kojom rukovodi Elia Kazan.

- Dosta sam brzo napredovao kao disk-džokej - uvjerava nas Duško Mišurac.
- Tom poslu prišao sam s mnogo ljubavi, najave kompozicija “garniram” monolozima iz poznatih filmova i recitiranjem moderne poezije. Domagoj Veršić je moj uzor i po mojem mišljenju on je nenadmašiv, najbolji disk-džokej u Jugoslaviji.

Duško Mišurac ima vrlo bogatu privatnu diskoteku, od domaćih interpreta najdraži su mu Arsen Dedić i Josipa Lisac, od sastava “Pro arte” i “Korni-grupa”, od stranih izvođača najviše cijeni Arethu Franklin, Jamesa Browna i Jonnyja Casha te sastave “Led Zeppelin”, “Free” i “Creedence clearwater”.

- Priželjkujem jedan dvoboj ili nadmetanje između zagrebačkih i splitskih disk-džokeja - rekao nam je Duško. - U povoljan ishod tog duela uopće ne sumnjam. To bi bila jedina šansa da dokažemo da nisu najbolji disk-džokeji u Hrvatskoj.

Z.R.

Domagoj Veršić, Joško Vrandečić-Mes, Duško Mišurac, Žele Pavlov... i još mnogi drugi. Split je uvik ima tradiciju odličnih DJ-a.

10.10.1970.
Ukradeno šest auta

Prošle je noći ukradeno šest osobnih automobila parkiranih u centru grada. Lopovi su odvezli “fiću” ST 69-66 Blagoja Simića, “fiću” ST 130-90 Nikole Akrapa, “fiat 125” NA 654-013 rent-a-car agencije “Kompas”, “folksvagen” ZK 176720 švicarskog turista Heinza Ernesta Rufnachta iz Berna i motor-kotač 128-51 Petra Staničića.

Šime Šantić, vlasnik automobila ST 198-23, bio je bolje sreće - njegovo je vozilo pronađeno, ali oštećeno za oko 9.000 dinara. Također je zabilježeno i pet provala u osobne automobile: Alekse Mekjavića, Luje Lozice, Slavka Delalije, Ivice Karana i Pere Kalinića.

A ja san kra’ nalje sa automobila: d, yu, i, a, fruit of the loom, winston, castrol, fila, marlboro, john player special, stp, wit boy, dva tigra držite odstojanje, h20 polo, pall mall... Pa san ih lipija na vrata od sobe.

11.10.1970.
‘Poni’-pošast

Splitskim ulicama vlada pošast zvana - “poni”. Ta “ponimanija” izaziva proteste pješaka, vozača, milicionera, ali i radost splitskih dječaka i djevojčica, koji su u velikom broju nabavili motocikle tipa “poni” i njima defiliraju gradom.

Računa se da je u prodavaonicama motornih vozila prodano oko 1.200 motocikala “poni” male kubikaže, zbog koje ta vozila nije potrebno registrirati ni polagati vozački ispit. I baš zbog toga sve je veći broj nestašnih dječaka koji izvode ekshibicije na asfaltu, jure između kolona automobila, ne poštuju saobraćajne znakove ni propise.

A oni koji nisu u Splitu mogli nabaviti “poni eksprese”, jer su sve zalihe rasprodane, odlaze u Zadar da bi ih kupili.
“Ponijevci” razuzdano atakiraju na nerve svih učesnika u saobraćaju svojim samovoljnim ponašanjem, a isto tako nerviraju bukom svojih motora i građane.
Milicioneri na žalost bespomoćno sliježu ramenima.

Oni tvrde: - Ne možemo intervenirati jer “poniji” nemaju registarske oznake. Često se na njima voze i po dvojica, rade svakojake prekršaje...
U Odjelu za sigurnost saobraćaja Skupštine općine zamjenik šefa Tonči Puhalović rekao nam je da su propisi na žalost takvi i da po njima ne treba registrirati “ponija”.

U posljednje vrijeme zabilježeno je nekoliko nesreća u kojima su zbog bezglave vožnje stradali “ponijevci”, ali i pješaci. Kad će se i kako pošasti “poni-ekspres” stati na kraj, teško je reći.

Z.R.

Poni eksprese, moj naklon.

8.10.1981., prije 28 godina
Cijeli život iza projektora

Dušan Franić (61) najstariji je kino-operater u Splitu. Zatekli smo ga na njegovu radnom mjestu u projekcionoj kabini kina “Marjan”. Upravo se vrte “Ubojice na motorima”. Prvo što smo željeli saznati bilo je kako je postao i ostao kino-operater.

- Za ovu je struku, znate, potrebna posebna ljubav. Ja sam se još kao dječak bavio kućnim kino-aparatima. U to vrijeme bilo se teško probiti do ovog posla, bila su samo tri kinematografa: “Karaman”, današnji “Balkan”, “Eden”, danas je to “Marjan” i “Sirius” - kino “Tesla”. Onda je buknuo rat.

Prikazivao sam, sjećam se, filmove našim ranjenicima u bolnici. Pošto je završio rat, jedno sam vrijeme radio u putujućem kinu, a zatim sam se zaposlio u starom kinu “Central”, pa u kinu tvornice cementa u Sv. Kaji. Na koncu sam došao u kino “Marjan” i ostao sve do danas.

Dušan Franić je već 36 godina kino-operater i za to je vrijeme vidio more filmova.
- Tko će znati koliko ih je bilo. Najviše mi se inače sviđaju avanturistički i špijunski, samo nema ih više dobrih.
- Kako je to nekad bilo biti kino-operater?

- Poslije oslobođenja nije bilo ni ljepila za puknutu vrpcu, nije bilo dovoljno ni gramofonskih ploča za pauzu, pa smo ih čuvali kao oči u glavi, a gramofonske igle smo čak sami oštrili da bi se dulje mogle upotrebljavati.

Imamo danas dobru, novu opremu i dosta rezervnih dijelova. Što se tiče dvorana, ne možemo se pohvaliti. Ima ih kao i prije rata, a broj gledalaca je umnogome porastao. Tu bi trebalo nešto učiniti.

- Publika nekad i sad?
- A publika je u moje vrijeme bila divna. Kad bih ja išao u kino kao 15-godišnjak, odlazio bih se kući presvući kao da idem u kazalište. Tko zna, da se ondašnjoj publici prikazivalo ono što se prikazuje današnjoj mladeži: karate, seksi-filmovi i ostalo, možda bi se i oni isto tako ponašali. Ipak stvari idu nabolje, psovki je danas ipak sve manje i manje.

- Postoji li u mladih interesa za kino-operatera?
- Posve malo jer se ne mogu zaposliti.
Teško je danas odlučiti se jednom omladincu za to zanimanje, ipak mora raditi kad nitko ne radi, a večer je ipak večer, zar ne?

A. Kuštre

Koji lipi naslov... “Cijeli život iza projektora”... Nažalost, projektor se već odavno umorija, a s njim i film je izgorija.

11.10.1981.
Rijetka stabla ‘pregažena’

Stabla rijetkih vrsta na našem području nalaze se u Bihaćkoj ulici, na mjestu bivšeg botaničkog vrta. I upravo ta stabla bit će uskoro posječena, jer je Komitet za pomorstvo i saobraćaj generalnim planom predvidio proširivanje Bihaćke ulice, tako da jedan njen dio prolazi upravo tim terenom.

U referadi za cestovni saobraćaj objašnjen nam je i razlog uništavanja stabala - bolja regulacija gradskog prometa. Očito je da treba respektirati potrebe prometnice, jer time grad mnogo dobiva. Ali, zar baš na štetu tako rijetkog zelenila kao što je ono u Bihaćkoj?

To je drveće uzgajano još prije rata i pukom srećom se održalo do danas. U samom centru botaničkog vrta napravljena je kasnije velika četverokatnica, danas upravna grada “Lavčevića”, čime je uništen veliki dio uzoraka bilja i drveća na tom terenu, ali i sada se oko objekta nalaze rijetke zaštićene vrste borova, palme i stabla stara oko stotinu godina, koja su za to vrijeme dosegla visinu od preko 20 metara.

U hladovini tih stabala nalazi se i spomenik komunista koje je okupator objesio upravo na jednom od tih stabala. Novim projektom stabla bi se sravnila sa zemljom, a spomenik bi se našao uza sam kolnik. Koliko bi se u novi okoliš uklopio, može se samo pretpostaviti.

U Komitetu za saobraćaj ing. Branko Barčot nam je rekao:
- Mi ćemo, koliko god to bude moguće, pokušati izbjeći uklanjanje zelenila. Jedan dio će ipak morati propasti.

Ali ipak dva-tri stabla ne znače tako puno da bismo zbog njih radili cijeli projekt ponovo. Uostalom, oni koji su zaduženi da projekt ocijene, sa te strane nisu imali primjedbi.

Uvik smo bili majstori za satrat prirodu.

11.10.1981.
NNNI na Gripama

Akcija Socijalističkog saveza NNNI 81. na području Splita izvest će se idućeg vikenda. Međutim, u mnogim mjesnim zajednicama već jučer su održane brojne vježbe i provjere obučenosti stanovništva za poslove obrane i samozaštite.

Pod pretpostavkom da je na prostor između “Jugoplastikine” dvorane i Sportskog centra “Gripe” pao i eksplodirao projektil, vježbu su jučer izveli stanovnici Mjesne zajednice Gripe. Pošto se u štabu saznalo za eksploziju, u kojoj su povrijeđeni omladinci i omladinke, na obližnjem igralištu aktivirano je Izviđačko-radijacijsko-kemijsko-biološko odjeljenje sa zadatkom da ustanovi kontaminiranost tog prostora.

Istovremeno su na mjesto eksplozije izašla odjeljenja hitne pomoći Sanitetskog voda i Crvenog križa. Vježba je uspjela, iako su ustanovljeni sitniji propusti koji će poslužiti za potpuniju obuku tih jedinica.

Prije akcija “Ništa nas ne smije iznenaditi”, a iznenađenja nigdje. Danas bez akcije, a iznenađenja svugdje.

lidija-1.1
6.10. 1970. prije 39 godina

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-70929 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b1d72d24bf6713b7b7462fc0baffa941854f2fb4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-70929 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-70929 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
11. listopada 2009. - 13:31

6.10.1970., prije 39 godina
‘Bakar’ u ‘Grebenu’

Krajem ovog tjedna, u petak ili subotu, nakon dugogodišnje neizvjesnosti brod “Bakar” bit će iz Vranjica otegljen u brodogradilište “Greben” u Veloj Luci na Korčuli. Poznato je da je brod “Bakar” u stvari spomenik naše revolucije jer se na njemu prvi put još 1943. godine zavijorila zastava nove Jugoslavije.
Inicijativu za spašavanje “Bakra” dali su članovi odbora Kluba pomoraca.

Brigu o renoviranju tog broda-spomenika preuzeo je Zavod za zaštitu spomenika kulture. U prvoj fazi će se u brodogradilištu “Greben” obaviti, pored čišćenja brodskog korita, još i popravak krme, jer je “Bakar” čekajući na spas dva puta potonuo – jednom u Segetu, drugi put u Vranjicu.

“Bakar” će nakon bojenja korita...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 22:05