stdClass Object ( [id] => 70054 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

4. 10. 1970. , prije 39 godina
Nezgodne ‘mušterije’

Grupe iranskih Cigana opet su se pojavile u našem gradu i ponovo varaju blagajnice prodavaonica i samoposluga. Prvi takav slučaj zabilježen je u samoposluzi “Dalma-Koteksa” u Ulici žrtava fašizma gdje su dva Ciganina na vješt način iz blagajne uzeli 900 dinara. Zamoljeni smo od Sekretarijata javne sigurnosti da upozorimo prodavače i blagajnice na takve “mušterije”.

Grupe samoposluga opet su se pojavile u našem gradu i ponovno varaju i blagajnice i potrošače. Zamoljeni smo od Izgubljene generacije da upozorimo i blagajnice, i potrošače, i Irance, i sve ostale na takve samoposluge.

4. 10. 1970.
‘Arkada’: zimske zabave

Najpopularnije sastajalište mladih Splićana – disko-klub “Arkada” – sutra počinje sa zimskom serijom nedjeljnih matineja. Uz zvukove “under-grounda” i šou disko-džokeja Domagoja Veršića splitske djevojke i mladići zabavit će se plesom, nagradama i vrijednom lutrijom. Autobusi “Prometa” koji voze za Omiš zaustavljat će se kod “Arkade”.

Najpopularnije sastajalište nekad mladih Splićana – diskoteka “Arkada” – odavno više ne radi ka disko. I autobusi “Prometa” više ne staju kod “Arkade”. I nekad mladi Splićani danas nemaju stanicu za izać’. A ima izać’...

2. 10. 1985., prije 24 godine
‘Dizalice’ za Prvu ligu

Splitski su dizači utega u prvoj dionici drugoligaškog nadmetanja željezni teret dizali kao slamku žita. Svi suparnici u teretanama (“Travnik”, “Zenica” i “Borovo”) ostajali su praznih ruku i bodova. Splićani su ih glatko, osim “Borova” koje je zaradilo dva boda, svladali s uvjerljivih 16:0. Hoće li splitske “dizalice” takve uspjehe nizati i u drugom dijelu nadmetanja? Odgovara nam Luka Radman, legenda splitskog dizanja utega i sadašnji “Splitov” trener, ujedno i selektor omladinske reprezentacije Jugoslavije:

– Naše je mjesto među prvoligašima. Stoga smo i požurili s pripremama za nastavak prvenstva. Ubrzo će krajem listopada i kvalifikacije za Prvu ligu. Dakle, mjesta za opuštanje ne smije biti.

– S kojim ćete snagama u takve pothvate?

– Na okupu je dvadesetak kandidata. Mladih i starijih dizača utega.

Omladinskih i seniorskih prvaka Jugoslavije, s nama su i Kadijević i Borozan, kandidati za seniorski dres reprezentacije Jugoslavije na prvenstvu balkana u studenome. Na žalost, Damir Šerbo, omladinski rekorder, u posljednje vrijeme ne trenira. Šteta za nj i klub ako se ostavi željeza i teretana.

– Znači nema “zime” za splitsko dizanje utega?

– Vidjet ćete i ove godine će “Split” imati rekordera i prvaka. Imena Buzančića, Kadijevića i ostalih daju mi pravo da tako nešto tvrdim. Split će u idućoj sezoni imati još jednog prvoligaša s velikim ambicijama.

Je je, Split je prije puno ljeta, diza masu tereta. Pusti kilogrami u arju odletili, pa smo ih se sjetili. Izgubljena generacija – svim dizačima!

2. 10. 1985.
‘Werder’ toči pivo

Menadžer nogometnog kluba “Werdera” iz Bremena Willie Lemke, najavljuje da će “ignorirati” zabranu UEFA i točiti pivo, kao što je to i do sada klub radio, na sutrašnjoj utakmici protiv “Černomoreca” iz Odese u uzvratnoj utakmici Kupa UEFA.

Predstavnik disciplinske komisije UEFA Rene Eberle, kaže da znaju za ovu namjeru “Werdera”, ali da komisija neće intervenirati na osnovi novinskih izvještaja. “Novi propisi koji zabranjuju točenje alkohola, predmet su disciplinskih autoritera UEFA, a sankcije će uslijediti” – kaže Eberle. Novi propisi, precizno kažu da je točenje alkohola zabranjeno na svim nogometnim utakmicama pod okriljem UEFA.

Ma cila ova priča sa pivom od prije, zvuči mi puno logičnije. Jer danas su došli dani, dani prodani, a sportski tereni su pivom okupani. Tjelesni odgoj sve se više i više udaljava od fakulteta i škola, a sponzori sporta su tvornice alkohola.

4. 10. 1985.
Ostoja napustio ‘plave’

Standardni član teniske reprezentacije Jugoslavije, Splićanin Marko Ostoja samovoljno je danas napustio pripreme naše najbolje momčadi koja ovog vikenda igra susret za opstanak u Svjetskoj skupini Davisova kupa protiv selekcije Francuske. Kako je danas rečeno novinarima, Ostoja se ponio neodgovorno i protiv njega će u ponedjeljak biti podnesena prijava Disciplinskoj komisiji Teniskog saveza Jugoslavije.

Ovu je vijest na današnjoj konferenciji za novinare saopćio savezni kapetan naše reprezentacije Radmilo Armenulić:

– Kao standardni član reprezentacije, Ostoja nije smio napustiti pripreme. To je uradio je je sumnjao da neće biti uvršten u momčad. Susret protiv Francuza igra se na brzoj “green-set” podlozi, dok je Ostoja poslije Živojinovića, naš najbolji tenisač na zemljanim terenima. Ostoja nema pravo ljutiti se na moj izbor i vrijeme je da shvati da dolaze novi igrači.

  3.10.1970. - prije 39 godina

Marka Ostoju nismo uspjeli naći. Rano jutros, ne saopćivši nikomu svoje namjere, spakovao je “kufere” i sjeo na avion za Pariz. Umjesto splitskog teniskog mušketira, progovorio je njegov stariji brat, Ivan Ostoja:

– Marko je odluku donio iznenada, nakon sinoćnjeg sastanka članova jugoslavenske reprezentacije na kojemu je Radmilo Armenulić saopćio igračima taktiku i sastav naše momčadi u susretu s Francuzima.

Neuvrštenje Ostoje u momčad koja će se prvoga dana naći na mreži, samo je bila kap koja je prelila čašu punu žuči. Marko je, nezadovoljan cjelokupnim tretmanom saveznog kapetana prema njemu, uz veliko žaljenje, zaključio da je najbolje da se pokupi i ode iz Beograda.

Uzrok incidentu u redovima jugoslavenske reprezentacije “službeno” je danas objavljen pošto su selektori obaju momčadi saopćili sastave koji će izići na mrežu. Tako će se prvog dana, sutra s početkom u 14 sati, sastati Goran Prpić i Yannick Noah, odmah nakon njih će zaigrati Slobodan Živojinović i Henry Leconte...

Ma šta priča ovi Radmilo? Pa uvik je u toj reprezentaciji izbornik bija Boba Živojinović, a ne on. Općenito, ta priča sa izbornicima Davis cup reprezentacija, vrlo je upitna na ovim prostorima, a i u tenisu uopće. Ja san uvik govorija... da me neko pita da izaberen najelegantniji posal koji oću radit u životu... reka bi mu... stavi me da buden Davis cup izbornik.

4. 10. 1985.
Stiže limun

Nestašica limuna već krajem narednog tjedna trebala bi biti – zaboravljena. Naime, tridesetak tona tog voća do tada će se sasvim sigurno naći u splitskim prodavaonicama, kažu nam u “Vanjskoj trgovini” SOUR-a “Marjan”. Manjak limuna uzrokovan je uglavnom nemogućnošću uvoza iz Italije i Grčke, inače tradicionalnih proizvođača, budući da tamo ovogodišnja berba nije bila baš obilata. No, već koncem listopada očekuje se redovita opskrba limunom, jer je odavno ugovorena isporuka oko 400 tona tog voća.

Sićan se “Grčkih smokvica”, ali limuna ne. Ja san se uvik družija sa našim limunima.

4. 10. 1985.
Svjetski hit ‘Privrednika’

U pogonima splitske zanatske zadruge “Privrednik” proizveden je automat za sušenje duhana, koji je novost na jugoslavenskom, a i na svjetskom tržištu. Ta naprava, koja je djelo trojice splitskih elektroinženjera, kooperanata “Privrednika”, sada je na praktičnom testiranju u tvornici “Virdžinija” u Virovitici, a nakon ispitivanja pristupit će se i serijskoj proizvodnji.

Kooperanti “Privrednika” su izradili automat koji je trenutno u svijetu najmoderniji, a i vrlo ekonomičan jer donosi uštedu goriva (zeleni plin ili nafta) i do 30 posto. Stroj koji će koštati najviše 200, odnosno 400 tisuća dinara ( za uvozni treba izdvojiti više od 1500 dolara), osim toga omogućuje da se duhan suši po strogo programiranom kriteriju i da se takvim postupkom dobije više duhana prve i druge klase na uštrb manje kvalitenom.

Značajno je da su za izradu tog aparata korišteni domaći materijali (samo 15 posto je iz uvoza), a da on u odnosu na uvezeni iz SAD-a ima mnogo bolja svojstva. Naime, američki strojevi mogu obavljati pet vrsta sušenja (u kombinaciji ručnog i strojnog rada), najnoviji proizveden u SAD-u, 18, dok ovaj napravljen u “Privredniku” može obaviti neograničen broj sušenja.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-10-03 16:27:47 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-10-03 16:38:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-10-04 10:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3506 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/10/04/Nedjeljna/gen00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38910646 Threads: 5 Questions: 7134848453 Slow queries: 3314534 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609289502 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-70054 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-70054?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71962 [name] => Izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-20-02-45-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/04/Nedjeljna/gen00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/10/04/Nedjeljna/gen00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

4. 10. 1970. , prije 39 godina
Nezgodne ‘mušterije’

Grupe iranskih Cigana opet su se pojavile u našem gradu i ponovo varaju blagajnice prodavaonica i samoposluga. Prvi takav slučaj zabilježen je u samoposluzi “Dalma-Koteksa” u Ulici žrtava fašizma gdje su dva Ciganina na vješt način iz blagajne uzeli 900 dinara. Zamoljeni smo od Sekretarijata javne sigurnosti da upozorimo prodavače i blagajnice na takve “mušterije”.

Grupe samoposluga opet su se pojavile u našem gradu i ponovno varaju i blagajnice i potrošače. Zamoljeni smo od Izgubljene generacije da upozorimo i blagajnice, i potrošače, i Irance, i sve ostale na takve samoposluge.

4. 10. 1970.
‘Arkada’: zimske zabave

Najpopularnije sastajalište mladih Splićana – disko-klub “Arkada” – sutra počinje sa zimskom serijom nedjeljnih matineja. Uz zvukove “under-grounda” i šou disko-džokeja Domagoja Veršića splitske djevojke i mladići zabavit će se plesom, nagradama i vrijednom lutrijom. Autobusi “Prometa” koji voze za Omiš zaustavljat će se kod “Arkade”.

Najpopularnije sastajalište nekad mladih Splićana – diskoteka “Arkada” – odavno više ne radi ka disko. I autobusi “Prometa” više ne staju kod “Arkade”. I nekad mladi Splićani danas nemaju stanicu za izać’. A ima izać’...

2. 10. 1985., prije 24 godine
‘Dizalice’ za Prvu ligu

Splitski su dizači utega u prvoj dionici drugoligaškog nadmetanja željezni teret dizali kao slamku žita. Svi suparnici u teretanama (“Travnik”, “Zenica” i “Borovo”) ostajali su praznih ruku i bodova. Splićani su ih glatko, osim “Borova” koje je zaradilo dva boda, svladali s uvjerljivih 16:0. Hoće li splitske “dizalice” takve uspjehe nizati i u drugom dijelu nadmetanja? Odgovara nam Luka Radman, legenda splitskog dizanja utega i sadašnji “Splitov” trener, ujedno i selektor omladinske reprezentacije Jugoslavije:

– Naše je mjesto među prvoligašima. Stoga smo i požurili s pripremama za nastavak prvenstva. Ubrzo će krajem listopada i kvalifikacije za Prvu ligu. Dakle, mjesta za opuštanje ne smije biti.

– S kojim ćete snagama u takve pothvate?

– Na okupu je dvadesetak kandidata. Mladih i starijih dizača utega.

Omladinskih i seniorskih prvaka Jugoslavije, s nama su i Kadijević i Borozan, kandidati za seniorski dres reprezentacije Jugoslavije na prvenstvu balkana u studenome. Na žalost, Damir Šerbo, omladinski rekorder, u posljednje vrijeme ne trenira. Šteta za nj i klub ako se ostavi željeza i teretana.

– Znači nema “zime” za splitsko dizanje utega?

– Vidjet ćete i ove godine će “Split” imati rekordera i prvaka. Imena Buzančića, Kadijevića i ostalih daju mi pravo da tako nešto tvrdim. Split će u idućoj sezoni imati još jednog prvoligaša s velikim ambicijama.

Je je, Split je prije puno ljeta, diza masu tereta. Pusti kilogrami u arju odletili, pa smo ih se sjetili. Izgubljena generacija – svim dizačima!

2. 10. 1985.
‘Werder’ toči pivo

Menadžer nogometnog kluba “Werdera” iz Bremena Willie Lemke, najavljuje da će “ignorirati” zabranu UEFA i točiti pivo, kao što je to i do sada klub radio, na sutrašnjoj utakmici protiv “Černomoreca” iz Odese u uzvratnoj utakmici Kupa UEFA.

Predstavnik disciplinske komisije UEFA Rene Eberle, kaže da znaju za ovu namjeru “Werdera”, ali da komisija neće intervenirati na osnovi novinskih izvještaja. “Novi propisi koji zabranjuju točenje alkohola, predmet su disciplinskih autoritera UEFA, a sankcije će uslijediti” – kaže Eberle. Novi propisi, precizno kažu da je točenje alkohola zabranjeno na svim nogometnim utakmicama pod okriljem UEFA.

Ma cila ova priča sa pivom od prije, zvuči mi puno logičnije. Jer danas su došli dani, dani prodani, a sportski tereni su pivom okupani. Tjelesni odgoj sve se više i više udaljava od fakulteta i škola, a sponzori sporta su tvornice alkohola.

4. 10. 1985.
Ostoja napustio ‘plave’

Standardni član teniske reprezentacije Jugoslavije, Splićanin Marko Ostoja samovoljno je danas napustio pripreme naše najbolje momčadi koja ovog vikenda igra susret za opstanak u Svjetskoj skupini Davisova kupa protiv selekcije Francuske. Kako je danas rečeno novinarima, Ostoja se ponio neodgovorno i protiv njega će u ponedjeljak biti podnesena prijava Disciplinskoj komisiji Teniskog saveza Jugoslavije.

Ovu je vijest na današnjoj konferenciji za novinare saopćio savezni kapetan naše reprezentacije Radmilo Armenulić:

– Kao standardni član reprezentacije, Ostoja nije smio napustiti pripreme. To je uradio je je sumnjao da neće biti uvršten u momčad. Susret protiv Francuza igra se na brzoj “green-set” podlozi, dok je Ostoja poslije Živojinovića, naš najbolji tenisač na zemljanim terenima. Ostoja nema pravo ljutiti se na moj izbor i vrijeme je da shvati da dolaze novi igrači.

  3.10.1970. - prije 39 godina

Marka Ostoju nismo uspjeli naći. Rano jutros, ne saopćivši nikomu svoje namjere, spakovao je “kufere” i sjeo na avion za Pariz. Umjesto splitskog teniskog mušketira, progovorio je njegov stariji brat, Ivan Ostoja:

– Marko je odluku donio iznenada, nakon sinoćnjeg sastanka članova jugoslavenske reprezentacije na kojemu je Radmilo Armenulić saopćio igračima taktiku i sastav naše momčadi u susretu s Francuzima.

Neuvrštenje Ostoje u momčad koja će se prvoga dana naći na mreži, samo je bila kap koja je prelila čašu punu žuči. Marko je, nezadovoljan cjelokupnim tretmanom saveznog kapetana prema njemu, uz veliko žaljenje, zaključio da je najbolje da se pokupi i ode iz Beograda.

Uzrok incidentu u redovima jugoslavenske reprezentacije “službeno” je danas objavljen pošto su selektori obaju momčadi saopćili sastave koji će izići na mrežu. Tako će se prvog dana, sutra s početkom u 14 sati, sastati Goran Prpić i Yannick Noah, odmah nakon njih će zaigrati Slobodan Živojinović i Henry Leconte...

Ma šta priča ovi Radmilo? Pa uvik je u toj reprezentaciji izbornik bija Boba Živojinović, a ne on. Općenito, ta priča sa izbornicima Davis cup reprezentacija, vrlo je upitna na ovim prostorima, a i u tenisu uopće. Ja san uvik govorija... da me neko pita da izaberen najelegantniji posal koji oću radit u životu... reka bi mu... stavi me da buden Davis cup izbornik.

4. 10. 1985.
Stiže limun

Nestašica limuna već krajem narednog tjedna trebala bi biti – zaboravljena. Naime, tridesetak tona tog voća do tada će se sasvim sigurno naći u splitskim prodavaonicama, kažu nam u “Vanjskoj trgovini” SOUR-a “Marjan”. Manjak limuna uzrokovan je uglavnom nemogućnošću uvoza iz Italije i Grčke, inače tradicionalnih proizvođača, budući da tamo ovogodišnja berba nije bila baš obilata. No, već koncem listopada očekuje se redovita opskrba limunom, jer je odavno ugovorena isporuka oko 400 tona tog voća.

Sićan se “Grčkih smokvica”, ali limuna ne. Ja san se uvik družija sa našim limunima.

4. 10. 1985.
Svjetski hit ‘Privrednika’

U pogonima splitske zanatske zadruge “Privrednik” proizveden je automat za sušenje duhana, koji je novost na jugoslavenskom, a i na svjetskom tržištu. Ta naprava, koja je djelo trojice splitskih elektroinženjera, kooperanata “Privrednika”, sada je na praktičnom testiranju u tvornici “Virdžinija” u Virovitici, a nakon ispitivanja pristupit će se i serijskoj proizvodnji.

Kooperanti “Privrednika” su izradili automat koji je trenutno u svijetu najmoderniji, a i vrlo ekonomičan jer donosi uštedu goriva (zeleni plin ili nafta) i do 30 posto. Stroj koji će koštati najviše 200, odnosno 400 tisuća dinara ( za uvozni treba izdvojiti više od 1500 dolara), osim toga omogućuje da se duhan suši po strogo programiranom kriteriju i da se takvim postupkom dobije više duhana prve i druge klase na uštrb manje kvalitenom.

Značajno je da su za izradu tog aparata korišteni domaći materijali (samo 15 posto je iz uvoza), a da on u odnosu na uvezeni iz SAD-a ima mnogo bolja svojstva. Naime, američki strojevi mogu obavljati pet vrsta sušenja (u kombinaciji ručnog i strojnog rada), najnoviji proizveden u SAD-u, 18, dok ovaj napravljen u “Privredniku” može obaviti neograničen broj sušenja.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-70054 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4ed15f38ed39893c5f8a514fc1042340859e6af3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-70054 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-70054 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
4. listopada 2009. - 12:27

4. 10. 1970. , prije 39 godina
Nezgodne ‘mušterije’

Grupe iranskih Cigana opet su se pojavile u našem gradu i ponovo varaju blagajnice prodavaonica i samoposluga. Prvi takav slučaj zabilježen je u samoposluzi “Dalma-Koteksa” u Ulici žrtava fašizma gdje su dva Ciganina na vješt način iz blagajne uzeli 900 dinara. Zamoljeni smo od Sekretarijata javne sigurnosti da upozorimo prodavače i blagajnice na takve “mušterije”.

Grupe samoposluga opet su se pojavile u našem gradu i ponovno varaju i blagajnice i potrošače. Zamoljeni smo od Izgubljene generacije da upozorimo i blagajnice, i potrošače, i Irance, i sve ostale na takve samoposluge.

4. 10. 1970.
‘Arkada’: zimske zabave

Najpopularnije sastajalište mladih Splićana – disko-klub “Arkada” – sutra počinje sa zimskom s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 22:02