stdClass Object ( [id] => 68117 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Izgubljena generacijo, danas boravimo samo u 1979. godini, godini povijesnog razvoja za grad Split. Danas se skoro sve u “Izgubljenoj” vrti baš oko MIS-a ‘79. MIS, sretan ti 30. rođendan!

14.9.1979., prije 30 godine
Želja duga 30 godina

Park skojevaca otvorio je jučer vrata sportašima koji će za vrijeme Mediteranskih igara na tom novom sportskom objektu moći trenirati i spremati za sportska dostignuća. Kako je istakao prilikom svečanog otvaranja predsjednik kluba RNK „Split“ Marin Bakica, trenutkom u kojem je Luka Bajakić presjekao vrpcu novog objekta u Parku skojevaca – ostvarena je želja dobrovoljaca, članova RNK „Split“, koji su još prije tri desetljeća zasukavši rukave krenuli da „Splitu“ podignu klupski dom.

Park skojevaca sada ima obnovljeno igralište, obnovljenu tartan-stazu, izgrađen klupski dom s dovršenim prizemljem sa osam svlačionica i ostalim pratećim objektima. Izgrađeno je i pomoćno igralište, te bacalište za atletiku. Nakon MIS-a ovdje će se preseliti „Hajdukovi“ reflektori, a dovršit će izgradnju, posebno gornjeg kata klupskog doma, izvođač dosadašnjih radova – „Melioracija“. Bit će to početak nove epohe u povijesti radničkog nogometnog kluba „Split“. Prilikom otvaranja Parka skojevaca odana je minutom šutnje počast nedavno preminulom istaknutom sportskom radniku dr. Ratku Viličiću.

14.9.1979.
Mali sportovi došli na svoje

Pušten je jučer „u pogon“ Sportski centar na Gripama. Na svečanom otvaranju presjekao je vrpcu Marko Čolak, član Izvršnog komiteta Mediteranskih igara u Splitu, otvoreno je novo zdanje koje će biti pravi Eldorado za male sportove. Obnovljena je košarkaška dvorana „Jugoplastike“, ugrađena je nova ventilacija, također i novi semafori, ozvučenje, „Jugoplastika“ je dobila nove klupske prostorije, a izgrađene su i dvije nove dvorane za borilačke sportove koji su dosad s uvjetima rada bili u nezavidnoj situaciji. „Tehnogradnja“ je kao izvođač radova i na Gripama zabilježila svojevrstan graditeljski rekord.

14.9.1979.
Firule otvorile vrata

Firule su otvorile vrata tenisačima. „Pomgrad“ je dovršio radove na kompleksu teniskih igrališta na Firulama. Izgrađena su tri nova igrališta i uređeno glavno igralište kao stadion za 1500 gledalaca. Podignuta je i klupska zgrada (300 kvadratnih metara površine). Ukupno je sad na Firulama osam teniskih terena što će svakako predstavljati nov motiv nadama splitskog tenisa, a za vrijeme Igara omogućit da natjecanje normalno teče. Teniske terene „predao je“ sportašima na svečanom otvaranju Miško Juras, predsjednik SFK Hrvatske, član Izvršnog komiteta MIS-a.

15.9.1979.
Čamcima nove „tablice“

Više od deset tisuća vlasnika čamaca za ribolov, sport ili zabavu, koliko ih je na području splitske Lučke kapetanije, od kojih oko 3500 u samom gradu, doskora očekuje zajednički, premda ne i velik posao. Naime u SR Hrvatskoj je donesen novi „Pravilnik o upisu čamaca“ kojim je određen unekoliko nov način označavanja čamaca. Kako je spomenuti propis objavljen samo u „Narodnim novinama“ od 21. kolovoza to golema većina vlasnika čamaca uopće nije informirana o novim „registracijama“ za čamce.

Kako saznajemo u Lučkoj kapetaniji, osnovna je novost što se uz postojeće oznake za čamce namijenjene u privredne svrhe (ribarice) i čamce za sport i zabavu uvodi broj tri kao oznaka za SR Hrvatsku. Tako će na primjer ribarski čamac dosadašnje oznake „100-ST“ po novome nositi oznaku „100-ST-3“, dok će čamac za sport i zabavu oznake „ST-100“ sada imati broj „3-ST-100“. Pravilnik o upisu čamaca uz to precizira da oznaka na čamcu mora imati slova i brojeve najmanje 10 centimetara, a na gliserima 20 centimetara. Pravilnikom je predviđeno da se nove oznake moraju ispisati na čamcima najkasnije do kraja ovog mjeseca, no kako smo informirani u Lučkoj kapetaniji, taj se rok neće moći poštivati, jer je izuzetno kratak, a na dogovoru svih kapetanija iz SR Hrvatske što će se doskora održati u Zagrebu precizirat će se točan rok do kojeg će svi vlasnici morati izmijeniti oznake na svojim čamcima. M.Ž.

16.9.1979.
Odlikovana blatska vina

Na međunarodnoj izložbi vina i žesktokih pića koja se već 25 godina održava u Ljubljani, među brojnim stranim i domaćim izlagačima svoje proizvode izložila je i OUR „Poljoprivreda-Vinarija“ iz Blata na Korčuli, koja je ujedno i stalni izlagač vina na ovoj izložbi. Za svoja vina dobila je tri priznanja – KORČULANSKO CRNO vino odlikovano je Velikom časnom diplomom sa zlatnom medaljom, a „KUMPANJIJA“ i „GRK“ dobili su časnu diplomu. I.T.

16.9.1979.
Direktni halo sa Evropom

Mještani Starog Grada i njihovi gosti odnedavno mogu direktno razgovarati s evropskim zemljama zahvaljujući automatskim aparatima koji su montirani u zgradi Pošte i hotelu „Arkada“.

16. 9.1979.
Otvoren i „Luxor“

U prisutnosti brojnih gostiju i uzvanika jučer je otvorena kavana „Luxor“ na Peristilu, inače posljednji ugostiteljski objekt iz integralnog plana Mediteranskih igara. Simboličnim presijecanjem vrpce taj suvremeni ugostiteljski objekt otvorio je član CK SKH Darko Dujmović. Renoviranje kavane „Luxor“ trajalo je nešto više od devet mjeseci, a obavili su ga radnici splitskog zanatskog poduzeća „Univerzal“ po projektu Urbanističkog zavoda Dalmacije. Novopreuređena kavana „Luxor“, inače najstarija ugradu, od sada će poslovati na dvije etaže, a raspolaže sa 220 sjedala. Lj.K.

18.9.1979.
„Kontrola ženskosti“ – obavezna!

 18. 9. 1979. - prije 30 godina
Na vratima tablica – “Controle de feminite“ ili po naški „Kontrola ženskosti“, a iza vrata liječnica Mirjana Perković iz splitskog Centra za onkologiju i viši citotehničar Ljubica Uglešić. Prostor mali, neugledan, ispunjen stolom, stolicama, mikroskopima, epruvetama i sličnim medicinskim pomagalima izvjestitelju nepoznate namjene.

- Kako je? Što radite?

- Posao nam j provjera spola sportašica ili stručnije rečeno – kontroliramo da li citogentski pripadaju ženskom spolu – poče dr. Perković.

- Gledajući svu ovu opremu, čini se da je to dosta kompliciran proces?

- Naprotiv, vrlo je jednostavan. Sve skupa traje minutu, dvije, a sasvim je bezbolono. Uzima se pomoću „špatule“ iz usta bris bukalne sluznice, stavi se na stakalce, kapne se kemikalija, pa pod mikroskop, gdje kontroliramo prisutnost „Barrova tjelešca“. Ako ga ima u određenom postotku, to je najbolja potvrda da je dotična osoba ženskog spola...

- I što zatim?

- Izdajemo certifikat s kojim sportašica može izaći na natjecanje. To je potrebno, znate po međunarodnim propisima.

- Koliko ste dosad natjecateljica pregledali?

- Oko 200, a biti će ih još. Posla stalno ima...

- Pokušaja „švercanja“ onih „ženskastih“ ispod normale nije bilo?

- Dosad nije. Vjerujemo da ni ubuduće neće!

Nedjelja, 16. 9. 1979. godine
Predsjednik Tito otvorio Osme mediteranske igre

RIJEČ PREDSJEDNIKA TITA

Dame i gospodo,
Drugarice i drugovi,

Srdačno pozdravljam učesnike i goste ove, do sada najveće, sportske manifestacije održane u Jugoslaviji. Želim sportistima Mediterana da na ovim Igrama postignu što bolje rezultate i da dostojno reprezentuju svoje zemlje.
Svim sportistima i gostima želimo ujedno da se prijatno osjećanju u našoj sredini i da tokom svoga boravka upoznaju Split i druge gradove Dalmacije u kojima se održavaju Igre.. itd... itd...

Izgubljena generacija proglašava osme Mediteranske igre ponovo otvorenim!!!

20. 9.1979.
Zastava igara ostaje u Splitu

Predsjednik Općinske skupštine inž. Vjekoslav Viđak jučer je primio delegaciju grada Alžira na čelu sa gradonačelnikom Mustaphom Kemal Medjaouiem. Susretu su uz članove alžirske delegacije prisustvovali i predstavnici društveno-političkog života grada. Delegacija grada Alžira boravi u našem gradu od 13. rujna kao gost Splita za vrijeme održavanja Mediteranskih igara.

Gradonačelnik Mustapha Kemal-Medjaoui predao je svome domaćinu originalnu zastavu Mediteranskih igara koja je do sada bila podizana na svečani jarbol u svim gradovima domaćinima kao službena zastava Igara. Zahvalivši se na daru, inž. Vjekoslav Viđak predao je svojim gostima „Grb grada Splita“. Između bivših i sadašnjih domaćina Mediteranskih igara vodili su se službeni razgovori u vrlo prijateljskoj atmosferi. Gosti iz Alžira, zahvalivši na gostoprimstvu, uputili su poziv splitskoj delegaciji da ih posjeti, što su domaćini sa zadovoljstvom prihvatili. S.G.

20.9.1979.
Mlijeko seli u tetrapak

Nemogućnost trajnijeg očuvanja klasično pakovanog pasteriziranog mlijeka, teškoće njegove distribucije i skladištenja te sve veća zainteresiranost potrošača za sterilizirano mlijeko – nagnali su radnike splitske „Mljekare“ na usvajanje proizvodnje takvog trajnijeg mlijeka u „tetra-brik“ pakovanju. Iz vlastitih izvora te kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Investiciono-komercijalne banke u „Mljekari“ su osigurali iznos od 27,441.577 dinara, što je prema predračunskim vrijednostima dovoljno za ostvarenje ambicioznog programa nove proizvodne orjentacije.

Iz Švedske „Mljekara“ uvozi samočistaći separator „ALFA LAVAL“ kapaciteta 12.800 litara (potpuno odvajanje mliječne masti od mlijeka u jednom satu) i dva „tetra-brik“ stroja za pakovanje, a iz Danske polarizator, postrojenje za sterilizaciju mlijeka i mliječnih proizvoda kapaciteta 8000 litara za sat.

Ja san najviše volija mliko u trokutu!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-09-19 16:01:48 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-09-19 16:13:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-09-20 10:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3221 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/09/20/Nedjeljna/gen00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38915971 Threads: 5 Questions: 7135313097 Slow queries: 3314742 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609301828 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-68117 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-68117?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71962 [name] => Izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-21-31-30-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/09/20/Nedjeljna/gen00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/09/20/Nedjeljna/gen00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Izgubljena generacijo, danas boravimo samo u 1979. godini, godini povijesnog razvoja za grad Split. Danas se skoro sve u “Izgubljenoj” vrti baš oko MIS-a ‘79. MIS, sretan ti 30. rođendan!

14.9.1979., prije 30 godine
Želja duga 30 godina

Park skojevaca otvorio je jučer vrata sportašima koji će za vrijeme Mediteranskih igara na tom novom sportskom objektu moći trenirati i spremati za sportska dostignuća. Kako je istakao prilikom svečanog otvaranja predsjednik kluba RNK „Split“ Marin Bakica, trenutkom u kojem je Luka Bajakić presjekao vrpcu novog objekta u Parku skojevaca – ostvarena je želja dobrovoljaca, članova RNK „Split“, koji su još prije tri desetljeća zasukavši rukave krenuli da „Splitu“ podignu klupski dom.

Park skojevaca sada ima obnovljeno igralište, obnovljenu tartan-stazu, izgrađen klupski dom s dovršenim prizemljem sa osam svlačionica i ostalim pratećim objektima. Izgrađeno je i pomoćno igralište, te bacalište za atletiku. Nakon MIS-a ovdje će se preseliti „Hajdukovi“ reflektori, a dovršit će izgradnju, posebno gornjeg kata klupskog doma, izvođač dosadašnjih radova – „Melioracija“. Bit će to početak nove epohe u povijesti radničkog nogometnog kluba „Split“. Prilikom otvaranja Parka skojevaca odana je minutom šutnje počast nedavno preminulom istaknutom sportskom radniku dr. Ratku Viličiću.

14.9.1979.
Mali sportovi došli na svoje

Pušten je jučer „u pogon“ Sportski centar na Gripama. Na svečanom otvaranju presjekao je vrpcu Marko Čolak, član Izvršnog komiteta Mediteranskih igara u Splitu, otvoreno je novo zdanje koje će biti pravi Eldorado za male sportove. Obnovljena je košarkaška dvorana „Jugoplastike“, ugrađena je nova ventilacija, također i novi semafori, ozvučenje, „Jugoplastika“ je dobila nove klupske prostorije, a izgrađene su i dvije nove dvorane za borilačke sportove koji su dosad s uvjetima rada bili u nezavidnoj situaciji. „Tehnogradnja“ je kao izvođač radova i na Gripama zabilježila svojevrstan graditeljski rekord.

14.9.1979.
Firule otvorile vrata

Firule su otvorile vrata tenisačima. „Pomgrad“ je dovršio radove na kompleksu teniskih igrališta na Firulama. Izgrađena su tri nova igrališta i uređeno glavno igralište kao stadion za 1500 gledalaca. Podignuta je i klupska zgrada (300 kvadratnih metara površine). Ukupno je sad na Firulama osam teniskih terena što će svakako predstavljati nov motiv nadama splitskog tenisa, a za vrijeme Igara omogućit da natjecanje normalno teče. Teniske terene „predao je“ sportašima na svečanom otvaranju Miško Juras, predsjednik SFK Hrvatske, član Izvršnog komiteta MIS-a.

15.9.1979.
Čamcima nove „tablice“

Više od deset tisuća vlasnika čamaca za ribolov, sport ili zabavu, koliko ih je na području splitske Lučke kapetanije, od kojih oko 3500 u samom gradu, doskora očekuje zajednički, premda ne i velik posao. Naime u SR Hrvatskoj je donesen novi „Pravilnik o upisu čamaca“ kojim je određen unekoliko nov način označavanja čamaca. Kako je spomenuti propis objavljen samo u „Narodnim novinama“ od 21. kolovoza to golema većina vlasnika čamaca uopće nije informirana o novim „registracijama“ za čamce.

Kako saznajemo u Lučkoj kapetaniji, osnovna je novost što se uz postojeće oznake za čamce namijenjene u privredne svrhe (ribarice) i čamce za sport i zabavu uvodi broj tri kao oznaka za SR Hrvatsku. Tako će na primjer ribarski čamac dosadašnje oznake „100-ST“ po novome nositi oznaku „100-ST-3“, dok će čamac za sport i zabavu oznake „ST-100“ sada imati broj „3-ST-100“. Pravilnik o upisu čamaca uz to precizira da oznaka na čamcu mora imati slova i brojeve najmanje 10 centimetara, a na gliserima 20 centimetara. Pravilnikom je predviđeno da se nove oznake moraju ispisati na čamcima najkasnije do kraja ovog mjeseca, no kako smo informirani u Lučkoj kapetaniji, taj se rok neće moći poštivati, jer je izuzetno kratak, a na dogovoru svih kapetanija iz SR Hrvatske što će se doskora održati u Zagrebu precizirat će se točan rok do kojeg će svi vlasnici morati izmijeniti oznake na svojim čamcima. M.Ž.

16.9.1979.
Odlikovana blatska vina

Na međunarodnoj izložbi vina i žesktokih pića koja se već 25 godina održava u Ljubljani, među brojnim stranim i domaćim izlagačima svoje proizvode izložila je i OUR „Poljoprivreda-Vinarija“ iz Blata na Korčuli, koja je ujedno i stalni izlagač vina na ovoj izložbi. Za svoja vina dobila je tri priznanja – KORČULANSKO CRNO vino odlikovano je Velikom časnom diplomom sa zlatnom medaljom, a „KUMPANJIJA“ i „GRK“ dobili su časnu diplomu. I.T.

16.9.1979.
Direktni halo sa Evropom

Mještani Starog Grada i njihovi gosti odnedavno mogu direktno razgovarati s evropskim zemljama zahvaljujući automatskim aparatima koji su montirani u zgradi Pošte i hotelu „Arkada“.

16. 9.1979.
Otvoren i „Luxor“

U prisutnosti brojnih gostiju i uzvanika jučer je otvorena kavana „Luxor“ na Peristilu, inače posljednji ugostiteljski objekt iz integralnog plana Mediteranskih igara. Simboličnim presijecanjem vrpce taj suvremeni ugostiteljski objekt otvorio je član CK SKH Darko Dujmović. Renoviranje kavane „Luxor“ trajalo je nešto više od devet mjeseci, a obavili su ga radnici splitskog zanatskog poduzeća „Univerzal“ po projektu Urbanističkog zavoda Dalmacije. Novopreuređena kavana „Luxor“, inače najstarija ugradu, od sada će poslovati na dvije etaže, a raspolaže sa 220 sjedala. Lj.K.

18.9.1979.
„Kontrola ženskosti“ – obavezna!

 18. 9. 1979. - prije 30 godina
Na vratima tablica – “Controle de feminite“ ili po naški „Kontrola ženskosti“, a iza vrata liječnica Mirjana Perković iz splitskog Centra za onkologiju i viši citotehničar Ljubica Uglešić. Prostor mali, neugledan, ispunjen stolom, stolicama, mikroskopima, epruvetama i sličnim medicinskim pomagalima izvjestitelju nepoznate namjene.

- Kako je? Što radite?

- Posao nam j provjera spola sportašica ili stručnije rečeno – kontroliramo da li citogentski pripadaju ženskom spolu – poče dr. Perković.

- Gledajući svu ovu opremu, čini se da je to dosta kompliciran proces?

- Naprotiv, vrlo je jednostavan. Sve skupa traje minutu, dvije, a sasvim je bezbolono. Uzima se pomoću „špatule“ iz usta bris bukalne sluznice, stavi se na stakalce, kapne se kemikalija, pa pod mikroskop, gdje kontroliramo prisutnost „Barrova tjelešca“. Ako ga ima u određenom postotku, to je najbolja potvrda da je dotična osoba ženskog spola...

- I što zatim?

- Izdajemo certifikat s kojim sportašica može izaći na natjecanje. To je potrebno, znate po međunarodnim propisima.

- Koliko ste dosad natjecateljica pregledali?

- Oko 200, a biti će ih još. Posla stalno ima...

- Pokušaja „švercanja“ onih „ženskastih“ ispod normale nije bilo?

- Dosad nije. Vjerujemo da ni ubuduće neće!

Nedjelja, 16. 9. 1979. godine
Predsjednik Tito otvorio Osme mediteranske igre

RIJEČ PREDSJEDNIKA TITA

Dame i gospodo,
Drugarice i drugovi,

Srdačno pozdravljam učesnike i goste ove, do sada najveće, sportske manifestacije održane u Jugoslaviji. Želim sportistima Mediterana da na ovim Igrama postignu što bolje rezultate i da dostojno reprezentuju svoje zemlje.
Svim sportistima i gostima želimo ujedno da se prijatno osjećanju u našoj sredini i da tokom svoga boravka upoznaju Split i druge gradove Dalmacije u kojima se održavaju Igre.. itd... itd...

Izgubljena generacija proglašava osme Mediteranske igre ponovo otvorenim!!!

20. 9.1979.
Zastava igara ostaje u Splitu

Predsjednik Općinske skupštine inž. Vjekoslav Viđak jučer je primio delegaciju grada Alžira na čelu sa gradonačelnikom Mustaphom Kemal Medjaouiem. Susretu su uz članove alžirske delegacije prisustvovali i predstavnici društveno-političkog života grada. Delegacija grada Alžira boravi u našem gradu od 13. rujna kao gost Splita za vrijeme održavanja Mediteranskih igara.

Gradonačelnik Mustapha Kemal-Medjaoui predao je svome domaćinu originalnu zastavu Mediteranskih igara koja je do sada bila podizana na svečani jarbol u svim gradovima domaćinima kao službena zastava Igara. Zahvalivši se na daru, inž. Vjekoslav Viđak predao je svojim gostima „Grb grada Splita“. Između bivših i sadašnjih domaćina Mediteranskih igara vodili su se službeni razgovori u vrlo prijateljskoj atmosferi. Gosti iz Alžira, zahvalivši na gostoprimstvu, uputili su poziv splitskoj delegaciji da ih posjeti, što su domaćini sa zadovoljstvom prihvatili. S.G.

20.9.1979.
Mlijeko seli u tetrapak

Nemogućnost trajnijeg očuvanja klasično pakovanog pasteriziranog mlijeka, teškoće njegove distribucije i skladištenja te sve veća zainteresiranost potrošača za sterilizirano mlijeko – nagnali su radnike splitske „Mljekare“ na usvajanje proizvodnje takvog trajnijeg mlijeka u „tetra-brik“ pakovanju. Iz vlastitih izvora te kreditima Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Investiciono-komercijalne banke u „Mljekari“ su osigurali iznos od 27,441.577 dinara, što je prema predračunskim vrijednostima dovoljno za ostvarenje ambicioznog programa nove proizvodne orjentacije.

Iz Švedske „Mljekara“ uvozi samočistaći separator „ALFA LAVAL“ kapaciteta 12.800 litara (potpuno odvajanje mliječne masti od mlijeka u jednom satu) i dva „tetra-brik“ stroja za pakovanje, a iz Danske polarizator, postrojenje za sterilizaciju mlijeka i mliječnih proizvoda kapaciteta 8000 litara za sat.

Ja san najviše volija mliko u trokutu!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-68117 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f99833b264b12aa1c4ade6c6e73a3d4d7ec5246c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-68117 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-68117 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
20. rujna 2009. - 12:20

Izgubljena generacijo, danas boravimo samo u 1979. godini, godini povijesnog razvoja za grad Split. Danas se skoro sve u “Izgubljenoj” vrti baš oko MIS-a ‘79. MIS, sretan ti 30. rođendan!

14.9.1979., prije 30 godine
Želja duga 30 godina

Park skojevaca otvorio je jučer vrata sportašima koji će za vrijeme Mediteranskih igara na tom novom sportskom objektu moći trenirati i spremati za sportska dostignuća. Kako je istakao prilikom svečanog otvaranja predsjednik kluba RNK „Split“ Marin Bakica, trenutkom u kojem je Luka Bajakić presjekao vrpcu novog objekta u Parku skojevaca – ostvarena je želja dobrovoljaca, članova RNK „Split“, koji su još prije tri desetljeća zasukavši rukave krenuli da „Splitu“ podignu klupski dom.

Park skojevaca sada ima obnovljeno igrališ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:31