stdClass Object ( [id] => 65325 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

27. 8. 1974. prije 35 godina
Ponovo na Bačvicama

Koke, Palačinka, Filko, Keva i još mnogo takvih četrdesetak nadimaka činili su nerazdvojnu grupu dječaka koji su nakon oslobođenja raščišćavali ruševine najljepšeg dijela grada – Bačvice. Približno istih godina igrali su se uvijek zajedno po pješčanoj plaži i svojom vikom unosili nemir u tada tužne i rasplakane ulice našega grada. I u osnovnu školu su zajedno odlazili.

A onda su se razišli po zemlji i svijetu. Prije nekoliko dana našli su se svi na okupu. Njih četrdesetak. Na nezaboravnoj večeri čvrsto su odlučili da će se ubuduće češće viđati i pripomoći društvu “Bačvice” na čišćenju i uljepšavanju toga dijela grada. Lj.K.

Koji lipi i topli članak o ljubavi prema svom gradu! Ovom gradu danas treba šta više ovakvih priča. I nadimaka. Jer ovakvi nadimci ne mogu ne volit svoj grad.

27. 8. 1974.
Prevarili je ‘šibicari’

Troje mladića, vještih varalica “šibicara”, iskoristila su naivnost djevojke Anke Komar, radnice iz Unešića i olakšali je za 400 dinara. Dogodilo se to na Marjanu, kod crkvice sv. Jere. Djevojka je šetala vodeći sa sobom troje djece. Naišla je na kockare koji su “manipulirali” sa tri kutije šibica i jednom kuglicom, pa je ona zastala i znatiželjno ih promatrala.

Jedan od njih joj se obratio i pitao ima li novca, a kada je potvrdno odgovorila, zatražio je od nje novac za kockanje, obećavši da će dobitak podijeliti. Mladić je začas izgubio novac koji se preselio u džep njegova druga, a zatim su sva trojica pobjegla. Djevojka je trčala za njima, moleći ih da joj vrate novac, ali su se mladići izgubili u šumi... I.F.

Jo, koji su ovo prevaranti. Osobito ovi od gori koji bi ka stavljali novac na tu i tu kutiju. Nikad mi nije bilo jasno, ma ko in to more sist na prozirnu baketinu? A sidali su... Pa odma povlačin paralelu sa izborima. Baš tako, finte na izborima iste su ka i finte “šibicara”. Izađite na šibicarenje. Čast iznimkama.

27. 8. 1974.
‘Posljednji tango’

Od jučer je na programu kina “Split”, u dvorani i u ljetnom kinu, jedan od najzanimljivijih filmova novije distribucije “Posljednji tango u Parizu” režisera Bernarda Bertoluccija s Marlonom Brandom i Marijom Schneider u glavnim ulogama. Po preporuci komisije za pregled filmova, “Posljednji tango” se ne preporučuje djeci ispod 16 godina. Zbog izuzetnih troškova distribucije toga filma koji je izazvao burne polemike, cijena ulaznica je od 12 do 15 dinara. O.R.

Prošlo je 35 godina, a pari tako blizu, Posljednji tango u Parizu.

29. 8. 1974.
Žedna Zagora

Iako su proteklih dana u nekoliko navrata na području Dalmacije padale kiše, vode u nekim mjestima Splitske zagore još uvijek nema dovoljno. Brojni su bunari presušili, a ni vrela još nisu provrela. Stoga cisterne splitske “Čistoće” i sada u ta mjesta odvoze vodu i po dva-tri puta na dan. Voda što cisternama stiže u Mućku krajinu, razgrabi se za samo 20 do 30 minuta.

Mućani je uglavnom, čim stigne, ulijevaju u bunare ili je u vučijama, plastičnim kantama i sićima odnose u domove. Voda se dovozi i za pogon “Jugoplastike” u Muću. Poneke domaćice iz okolnih zaselaka da bi ugrabile po deset-dvadeset litara pitke vode znaju do cisterne i natrag do kuće prevaliti i po četiri-pet kilometara s kantom punom vode na leđima. Z.Š.

Pet kilometara za sić vode!? Čuvajmo je, ne hoda mi se kilometrima. A siguran san, ni vama.

30. 8. 1974.
Nestašica kovanog novca

U povodu napisa “Nađite sitniš” objavljen u vašem listu 23. kolovoza želimo da objavite da splitska pošta nema svoju štedionicu, niti ima svoju mjenjačnicu, nego mi samo obavljamo poslove štednje za Poštansku štedionicu, kao i poslove oko mijenjanja strane valute za IBK-Split. To znači da mi nemamo onoliko sitnog novca koliko želimo, nego ga dobivamo kod SDK – Split, kao i ostale splitske radne organizacije.

Međutim, već duže vrijeme u čitavoj Jugoslaviji vlada nestašica kovanog novca, posebice od 10 i 20 para, a u posljednje vrijeme i od 50 para, tako da SDK nije mogla, a ni danas ne može ni približno udovoljiti potrebama, pa je to razlog što pošta čak od travnja oskudijeva tim kovanicama, a i ubuduće će situacija biti slična. Ionako tešku situaciju još više otežavaju pojedini korisnici ptt-usluga koji gotovo svakodnevno kupuju opće uplatnice što koštaju pet para novčanicama od 100 pa i od 500 dinara. Pa ipak i takvim se strankama izlazi u susret kad se god to može. Radnici šalter-sale Pošte Split 1.

Koliko san ka dite pronaša munite, samo u mom dvoru. Uvik mi je glava bila u podu. S razlogom. Jer kad bi pronaša 10 para, to mi je bilo dosta za jednu žvaku u trafici. Cigaretu. Tako se zvala, imala je oblik cigarete, na papiru je bija nacrtan čak i filter pa je parila ka prava. Teta, evo vam deset para. Molim vas jednu cigaretu.

29. 8. 1978. - prije 31 godinu
U dva navrata – 14 kirnji!

Nedavno su ribari Vinko Mladineo i Blaženko Vitaljić iz Komiže ulovili 8 komada kirnji prosječno teških oko 58 kg, a neki dan u vodama oko otoka Palagruže ulovili su 6 kirnji teških oko 60 kg svaka. Najveći primjerak ovaj put je težio 70 kg. Prošli ulov su prodali splitskom ribolovnom poduzeću “Jadran” dok je ovaj “planuo” na ribarnici u Komiži i Visu. E. BOGDANOVIĆ

29. 8. 1978 . U dva navrata 14 kirnji!
29. 8. 2078. U dva navrata 14 špara!

 30.08.1974 - prije 35 godinu

29. 8. 1978.
Napokon mliječni restoran

Poslije punih 15 godina restoran “Slavica” u Marmontovoj ulici pokušat će vratiti ime jedinog splitskog mliječnog restorana. “Slavica” će svoja vrata otvoriti gostima 1. rujna. Kako nas je informirao Stipe Malenica, direktor OOUR-a “Zdravljaka”, bit će to specijalizirani ugostiteljski objekt tipa mliječnog restorana, koji će okupiti vrsne slastičare i pekare.

Na jelovniku restorana “Slavica” nalaze se hladni i topli napici, razne vrste peciva, tri vrste bureka, zatim bogat izbor slastica, bezalkoholnih pića, a od alkoholnih samo dezertna vina. Uz bogat asortiman jela i pića restoran “Slavica” pripremat će čak šest vrsta kava. Od slatkiša pripremat će se i domaći specijaliteti kao što su krafne, knedle sa šljivama, paradižot te riža na mlijeku. Lj.K.

29. 8. 1978.
Rekordi ‘Roka i Cicibele’

Nezapamćeno zanimanje publike u Splitu za jedan kazališni komad izazvala je predstava “Roko i Cicibela” Miljenka Smoje, koja već osam večeri redom puni gledališta Meštrovićeva Kašteleta. Zbog velikog interesa, odlučeno je da se izvedu još dvije predstave, što će u neku ruku biti pravi rekord takve vrste u gradu pod Marjanom. Očito pravi glumci – Boris Dvornik i Semka Sokolović-Bertok, uz pomoć Olivera Dragojevića, u pravoj predstavi, i eto recepta za uspjeh. Dodajmo da je pučko-glazbeni teatar sa “Rokom i Cicibelom” dobio već i poziv za gostovanje u Australiji i Novom Zelandu.

Ča je život vengo fantažija! Šaka suza od Izgubljene generacije za Smoju, Borisa i Semku.

29. 8. 1978.
Tito odlikovao ‘Orkana’

U povodu 60 godina uspješnog djelovanja nogometnog kluba “Orkan” predsjednik Republike Josip Broz Tito odlikovao je taj uzorni dugoratski kolektiv Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom. Ta radosna vijest objavljena je na svečanoj sjednici “Orkana” na kojoj je prosljavljen rijetki jubilej.

O djelovanju “Orkana” u tih šest desetljeća govorio je predsjednik kluba Vladimir Pavlić. Klub je osnovan 1918. Na prvom sastanku na prijedlog Ante Reića klub je nazvan “Orkanom”. U “Orkanu” su uvijek strujale napredne ideje koje su se u to vrijeme ogledale kroz borbu za veća prava radničke klase, organiziranje štrajkova protiv tuđinskih gospodara tvornice, kao i protiv nenarodnih režima.

Vrhunac političke izgrađenosti igrača “Orkana” je njihov odlazak u NOB, gdje je od 21 igrača njih 15 dalo svoje živote u revoluciji, a četvorica su pala u Dolini heroja. Imena poginulih boraca uklesana su na spomeniku u parku iznad novog igrališta: Dane Rončević, Ivo Rudan, Jure Mandić, Slavko Kadić, Bogoslav Kadić, Duje Pavaca, Ante Lozić Ciko, Pave Mandić, Mate Šetalić, Rino Baučić, Pave Baučić, Ante Gatara, Ante Šaban, Ferdo Gazina i Jure Škarpa.

U okviru proslave 60. godišnjice postojanja “Orkana” u Dugom Ratu održan je prigodni turnir. Prvog dana sastali su se “Junak” – “Omiš” te “Orkan” – “Zmaj”. “Junak” – “Omiš” 8:7, “ORKAN” – “ZMAJ” 3:0. U finalnoj utakmici turnira momčad slavljenika izgubila je od ekipe “Junaka” iz Sinja sa 3:5.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-08-29 15:51:42 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-08-29 16:06:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-08-30 11:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3213 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/08/30/Nedjeljna/gen00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15673546 Threads: 3 Questions: 3226454430 Slow queries: 7300202 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236474795 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-65325 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-65325?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71962 [name] => Izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-18-56-41-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/30/Nedjeljna/gen00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/08/30/Nedjeljna/gen00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

27. 8. 1974. prije 35 godina
Ponovo na Bačvicama

Koke, Palačinka, Filko, Keva i još mnogo takvih četrdesetak nadimaka činili su nerazdvojnu grupu dječaka koji su nakon oslobođenja raščišćavali ruševine najljepšeg dijela grada – Bačvice. Približno istih godina igrali su se uvijek zajedno po pješčanoj plaži i svojom vikom unosili nemir u tada tužne i rasplakane ulice našega grada. I u osnovnu školu su zajedno odlazili.

A onda su se razišli po zemlji i svijetu. Prije nekoliko dana našli su se svi na okupu. Njih četrdesetak. Na nezaboravnoj večeri čvrsto su odlučili da će se ubuduće češće viđati i pripomoći društvu “Bačvice” na čišćenju i uljepšavanju toga dijela grada. Lj.K.

Koji lipi i topli članak o ljubavi prema svom gradu! Ovom gradu danas treba šta više ovakvih priča. I nadimaka. Jer ovakvi nadimci ne mogu ne volit svoj grad.

27. 8. 1974.
Prevarili je ‘šibicari’

Troje mladića, vještih varalica “šibicara”, iskoristila su naivnost djevojke Anke Komar, radnice iz Unešića i olakšali je za 400 dinara. Dogodilo se to na Marjanu, kod crkvice sv. Jere. Djevojka je šetala vodeći sa sobom troje djece. Naišla je na kockare koji su “manipulirali” sa tri kutije šibica i jednom kuglicom, pa je ona zastala i znatiželjno ih promatrala.

Jedan od njih joj se obratio i pitao ima li novca, a kada je potvrdno odgovorila, zatražio je od nje novac za kockanje, obećavši da će dobitak podijeliti. Mladić je začas izgubio novac koji se preselio u džep njegova druga, a zatim su sva trojica pobjegla. Djevojka je trčala za njima, moleći ih da joj vrate novac, ali su se mladići izgubili u šumi... I.F.

Jo, koji su ovo prevaranti. Osobito ovi od gori koji bi ka stavljali novac na tu i tu kutiju. Nikad mi nije bilo jasno, ma ko in to more sist na prozirnu baketinu? A sidali su... Pa odma povlačin paralelu sa izborima. Baš tako, finte na izborima iste su ka i finte “šibicara”. Izađite na šibicarenje. Čast iznimkama.

27. 8. 1974.
‘Posljednji tango’

Od jučer je na programu kina “Split”, u dvorani i u ljetnom kinu, jedan od najzanimljivijih filmova novije distribucije “Posljednji tango u Parizu” režisera Bernarda Bertoluccija s Marlonom Brandom i Marijom Schneider u glavnim ulogama. Po preporuci komisije za pregled filmova, “Posljednji tango” se ne preporučuje djeci ispod 16 godina. Zbog izuzetnih troškova distribucije toga filma koji je izazvao burne polemike, cijena ulaznica je od 12 do 15 dinara. O.R.

Prošlo je 35 godina, a pari tako blizu, Posljednji tango u Parizu.

29. 8. 1974.
Žedna Zagora

Iako su proteklih dana u nekoliko navrata na području Dalmacije padale kiše, vode u nekim mjestima Splitske zagore još uvijek nema dovoljno. Brojni su bunari presušili, a ni vrela još nisu provrela. Stoga cisterne splitske “Čistoće” i sada u ta mjesta odvoze vodu i po dva-tri puta na dan. Voda što cisternama stiže u Mućku krajinu, razgrabi se za samo 20 do 30 minuta.

Mućani je uglavnom, čim stigne, ulijevaju u bunare ili je u vučijama, plastičnim kantama i sićima odnose u domove. Voda se dovozi i za pogon “Jugoplastike” u Muću. Poneke domaćice iz okolnih zaselaka da bi ugrabile po deset-dvadeset litara pitke vode znaju do cisterne i natrag do kuće prevaliti i po četiri-pet kilometara s kantom punom vode na leđima. Z.Š.

Pet kilometara za sić vode!? Čuvajmo je, ne hoda mi se kilometrima. A siguran san, ni vama.

30. 8. 1974.
Nestašica kovanog novca

U povodu napisa “Nađite sitniš” objavljen u vašem listu 23. kolovoza želimo da objavite da splitska pošta nema svoju štedionicu, niti ima svoju mjenjačnicu, nego mi samo obavljamo poslove štednje za Poštansku štedionicu, kao i poslove oko mijenjanja strane valute za IBK-Split. To znači da mi nemamo onoliko sitnog novca koliko želimo, nego ga dobivamo kod SDK – Split, kao i ostale splitske radne organizacije.

Međutim, već duže vrijeme u čitavoj Jugoslaviji vlada nestašica kovanog novca, posebice od 10 i 20 para, a u posljednje vrijeme i od 50 para, tako da SDK nije mogla, a ni danas ne može ni približno udovoljiti potrebama, pa je to razlog što pošta čak od travnja oskudijeva tim kovanicama, a i ubuduće će situacija biti slična. Ionako tešku situaciju još više otežavaju pojedini korisnici ptt-usluga koji gotovo svakodnevno kupuju opće uplatnice što koštaju pet para novčanicama od 100 pa i od 500 dinara. Pa ipak i takvim se strankama izlazi u susret kad se god to može. Radnici šalter-sale Pošte Split 1.

Koliko san ka dite pronaša munite, samo u mom dvoru. Uvik mi je glava bila u podu. S razlogom. Jer kad bi pronaša 10 para, to mi je bilo dosta za jednu žvaku u trafici. Cigaretu. Tako se zvala, imala je oblik cigarete, na papiru je bija nacrtan čak i filter pa je parila ka prava. Teta, evo vam deset para. Molim vas jednu cigaretu.

29. 8. 1978. - prije 31 godinu
U dva navrata – 14 kirnji!

Nedavno su ribari Vinko Mladineo i Blaženko Vitaljić iz Komiže ulovili 8 komada kirnji prosječno teških oko 58 kg, a neki dan u vodama oko otoka Palagruže ulovili su 6 kirnji teških oko 60 kg svaka. Najveći primjerak ovaj put je težio 70 kg. Prošli ulov su prodali splitskom ribolovnom poduzeću “Jadran” dok je ovaj “planuo” na ribarnici u Komiži i Visu. E. BOGDANOVIĆ

29. 8. 1978 . U dva navrata 14 kirnji!
29. 8. 2078. U dva navrata 14 špara!

 30.08.1974 - prije 35 godinu

29. 8. 1978.
Napokon mliječni restoran

Poslije punih 15 godina restoran “Slavica” u Marmontovoj ulici pokušat će vratiti ime jedinog splitskog mliječnog restorana. “Slavica” će svoja vrata otvoriti gostima 1. rujna. Kako nas je informirao Stipe Malenica, direktor OOUR-a “Zdravljaka”, bit će to specijalizirani ugostiteljski objekt tipa mliječnog restorana, koji će okupiti vrsne slastičare i pekare.

Na jelovniku restorana “Slavica” nalaze se hladni i topli napici, razne vrste peciva, tri vrste bureka, zatim bogat izbor slastica, bezalkoholnih pića, a od alkoholnih samo dezertna vina. Uz bogat asortiman jela i pića restoran “Slavica” pripremat će čak šest vrsta kava. Od slatkiša pripremat će se i domaći specijaliteti kao što su krafne, knedle sa šljivama, paradižot te riža na mlijeku. Lj.K.

29. 8. 1978.
Rekordi ‘Roka i Cicibele’

Nezapamćeno zanimanje publike u Splitu za jedan kazališni komad izazvala je predstava “Roko i Cicibela” Miljenka Smoje, koja već osam večeri redom puni gledališta Meštrovićeva Kašteleta. Zbog velikog interesa, odlučeno je da se izvedu još dvije predstave, što će u neku ruku biti pravi rekord takve vrste u gradu pod Marjanom. Očito pravi glumci – Boris Dvornik i Semka Sokolović-Bertok, uz pomoć Olivera Dragojevića, u pravoj predstavi, i eto recepta za uspjeh. Dodajmo da je pučko-glazbeni teatar sa “Rokom i Cicibelom” dobio već i poziv za gostovanje u Australiji i Novom Zelandu.

Ča je život vengo fantažija! Šaka suza od Izgubljene generacije za Smoju, Borisa i Semku.

29. 8. 1978.
Tito odlikovao ‘Orkana’

U povodu 60 godina uspješnog djelovanja nogometnog kluba “Orkan” predsjednik Republike Josip Broz Tito odlikovao je taj uzorni dugoratski kolektiv Ordenom zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom. Ta radosna vijest objavljena je na svečanoj sjednici “Orkana” na kojoj je prosljavljen rijetki jubilej.

O djelovanju “Orkana” u tih šest desetljeća govorio je predsjednik kluba Vladimir Pavlić. Klub je osnovan 1918. Na prvom sastanku na prijedlog Ante Reića klub je nazvan “Orkanom”. U “Orkanu” su uvijek strujale napredne ideje koje su se u to vrijeme ogledale kroz borbu za veća prava radničke klase, organiziranje štrajkova protiv tuđinskih gospodara tvornice, kao i protiv nenarodnih režima.

Vrhunac političke izgrađenosti igrača “Orkana” je njihov odlazak u NOB, gdje je od 21 igrača njih 15 dalo svoje živote u revoluciji, a četvorica su pala u Dolini heroja. Imena poginulih boraca uklesana su na spomeniku u parku iznad novog igrališta: Dane Rončević, Ivo Rudan, Jure Mandić, Slavko Kadić, Bogoslav Kadić, Duje Pavaca, Ante Lozić Ciko, Pave Mandić, Mate Šetalić, Rino Baučić, Pave Baučić, Ante Gatara, Ante Šaban, Ferdo Gazina i Jure Škarpa.

U okviru proslave 60. godišnjice postojanja “Orkana” u Dugom Ratu održan je prigodni turnir. Prvog dana sastali su se “Junak” – “Omiš” te “Orkan” – “Zmaj”. “Junak” – “Omiš” 8:7, “ORKAN” – “ZMAJ” 3:0. U finalnoj utakmici turnira momčad slavljenika izgubila je od ekipe “Junaka” iz Sinja sa 3:5.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-65325 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e2a5ecce147823c0f740a46e644cb08d30452c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-65325 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-65325 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
30. kolovoza 2009. - 13:13

27. 8. 1974. prije 35 godina
Ponovo na Bačvicama

Koke, Palačinka, Filko, Keva i još mnogo takvih četrdesetak nadimaka činili su nerazdvojnu grupu dječaka koji su nakon oslobođenja raščišćavali ruševine najljepšeg dijela grada – Bačvice. Približno istih godina igrali su se uvijek zajedno po pješčanoj plaži i svojom vikom unosili nemir u tada tužne i rasplakane ulice našega grada. I u osnovnu školu su zajedno odlazili.

A onda su se razišli po zemlji i svijetu. Prije nekoliko dana našli su se svi na okupu. Njih četrdesetak. Na nezaboravnoj večeri čvrsto su odlučili da će se ubuduće češće viđati i pripomoći društvu “Bačvice” na čišćenju i uljepšavanju toga dijela grada. Lj.K.

Koji lipi i topli članak o ljubavi prema svom gradu! Ovom gradu danas treb...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:56