stdClass Object ( [id] => 59209 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

9. 7. 1962., prije 47 godina
‘Splitu’ prvo mjesto

U subotu navečer na igralištu u Spinutu završeno je juniorsko košarkaško prvenstvo Hrvatske (južne skupine). Ekipe su se takmičile u dvije skupine. U prvoj natjecali su se “Split”, “Zadar”, “Tekstilac” - Sinj i “Jedinstvo” - Ogulin, dok su se u drugoj skupini takmičili “Cement” - Pula, “Rijeka” i “Maraton” - Zagreb.
Nakon vrlo dobre igre tokom čitavog prvenstva ekipa “Splita” zasluženo je osvojila prvo mjesto i tako stekla pravo učestvovanja u finalnom susretu za prvenstvo Hrvatske.

U finalnom susretu prvak iz prve skupine “Maraton” iz Zagreba sastao se sa prvakom druge skupine “Splitom”. “Split” je bio bolji i uvjerljivo pobijedio sa 85:30 (32:13).

“Split”: Tvrdić 31, Skansi 13, Prug 21, Antonini 6, Viskić 14, Murgić, Dominović, Radman, Tvrdić III, Šinkić, Morović.

Ma vidi ti naših juniora Tvrdića, Skansija, Pruga i ostalih. Bravo dico!!!

9. 7. 1962.
Pilić i Jovanović u finalu Wimbledona

Jugoslavenski tenisači Jovanović i Pilić postigli su danas u Wimbeldonu najznačajniju pobjedu u historiji jugoslavenskog tenisa – u polufinalnom susretu wimbledonskog turnira oni su u četiri seta (4:6, 6:3, 6:4, 6:4) pobijedili prošlogodišnje šampione, čuveni australski par Roy EmersonNeal Fraser i time se plasirali u finale.

Oni sutra igraju također sa Australcima – Stolleom i Hewittom. Posljednji trenuci meča, kada su dvojica jugoslavenskih mladića u sumrak na centralnom igralištu Wimbeldona posljednjim naporima svoje snage uspjeli da u neviđenoj igri nerava nadmaše slavne Australce, ostat će u dubokoj uspomeni svakom promatraču. Kod stanja 5:4 u gemovima, oni su u posljednjem setu imali sedam meč-lopti.

Fraser i Emerson su se bacali po igralištu da bi spasili taj gem i tako ostali u igri. Pet hiljada gledalaca stajalo je dotle na nogama i usprkos svim upozorenjima suca nisu mogli obuzdati svoja uzbuđenja. Meču je prisustvovala i britanska kraljica Elizabeta II. Poslije čitave serije izjednačenja, a i prednosti Australaca, oni su ipak uspjeli da jednim strahovitim servisom Pilića, koji Fraser nije uspio da obrani, dođu do toliko željene i najdraže pobjede

Televizijske stanice u Londonu su naglo izmijenile svoj redovni program kako bi milijunima gledalaca širom Britanije dočarale draži ove izuzetno dramatične borbe koja se ne pamti u analima Wimbeldona.

Posli su Pilić i Jovanović ipak izgubili u finalu... 2:6, 7:5, 2:6, 4:6. Svejedno, čestitamo!

10. 7. 1962.
Boja za neboder

Fasade nebodera na uglu Smodlakine i Partizanske ulice bit će obojene modrom i ublaženom žutom bojom. Ovom odlukom Savjeta za urbanizam narodnog odbora općine definitivno se aktuelan problem skida s dnevnog reda. Prijedlog o izmjeni boja dao je projektant objekta inž. Stanko Fabris, a stručna ga je komisija Savjeta prihvatila. Kao što je poznato, projektant je u prvom prijedlogu predvidio da se fasade oboje u tri intezivna tona: crveni, žuti i modri. Stručna komisija Savjeta nije prihvatila ovaj prijedlog, smatrajući da su boje intezivne i da bi se objekt previše isticao u svom ambijentu.

Malo jesmo bili u boji vrapca, ali bila su to vremena kada se vodilo računa o bojama. A popnite se danas na Vidilicu, Split pari jato papiga. I to različitih vrsti. Sad triba čekat da učini modu, pa da mu eventualno izrastu neka nova, malo lipša pera.

12. 7. 1962.
Postavljanje novih roleta

Na prekjučerašnjem sastanku u Općinskom odboru SSRN kojem su prisustvovali predstavnici Općinskog fonda za stambenu izgradnju, građevinskog poduzeća “Lavčević” stambene zajednice “Lučac” i Drvnog kombinata odlučeno je da se u najskorije vrijeme pristupi postavljanju roleta u većem broju stanova u zgradama u Ulici XX dalmatinske divizije. Naime, veći broj poduzeća i ustanova, investitora izgradnje tih stanova odazvao se pozivu te su se osigurala sredstva za postavljanje roleta u oko 350 stanova.

Stanari novogradnja u Ulici XX dalmatinske divizije naročito za proteklih zimskih mjeseci upućivali su i preko zborova birača i drugih skupova apel: za kišnih dana kroz prozore prodire voda i uništava stanove i namještaj. Projektanti tih objekata arh. Perković i inž. Vojnović smatraju da se prodiranje kišnice može spriječiti jedino postavljanjem roleta na prozore te su se izradili i potrebni nacrti. Postavljanje roleta u stanovima po projektu arh. Vojnovića koštat će oko 160.000 dinara, a u stanovima po projektu arhitekta Perkovića ti će radovi koštati od 110.000 do 170.000 dinara, ovisno o veličini stana.

Ajde, ajde, danas tek vidimo šta to znači kad prodire voda sa svih strana, i to u “najnovijoj” novogradnji. Zato vi iz XX divizije činite kuco, dobro ste i prošli. A siguran sam da te rolete, šta su vam ih posli stavili, vride i dan danas.

10. 7. 1973., prije 36 godina
Doživljaji iz gradskog autobusa

“Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu”. Ako ni za što drugo, ta uzrečica je opravdana kada je riječ o autobusima u gradskom prometu. Presuši li mašta scenaristima engleske serije “U autobusu”, neka dođu u Split, gdje će im svakodnevne dogodovštine u “Prometovim” autobusima pružiti obilje materijala.
Vožač “trojke” koči (na pola puta između dvije stanice), skreće u stranu blizu samoposluge, ustaje, i izlazeći iz vozila, kratko objašnjava začuđenim putnicima:

– Idem ja po marendu...( ?!!!)

Dok se šačica putnika pribere od iznenađenja, sredovječni muškarac protestira:

– A gdje će se ovo desiti nego u Splitu! Zar se šofer nije mogao strpjeti do Spinuta, tamo stoji petnaestak minuta pa neka kupi marendu!

Primjedba nije ostavila ravnodušnom kondukterku, ona odmah staje u obranu svoga kolege, te odgovara povišenim glasom:

– A baš se vi bunite, vi kojem smo, iako nismo smjeli, toliko puta “ramine” autom prenijeli. Uostalom, ako šofer nije sit i napit, ne može ni vozit.

“Osmica” prošiša kraj autobusnog stajališta jasno označenog odgovarajućom tablom.

Putnica se diže sa sjedala i upitno gleda konduktera:

– Pa zar nismo upravo “preskočili” stanicu? Ili je možda na snazi novi vozni red?... – naivno se propitkuje.

– A zato vi niste ustali kada smo se počeli približavati stajalištu. Svi ste ostali sjediti i vozač je mislio da nitko ne treba sići, opravdava kondukter vozača, koji, evo, hoće biti brži od voznog reda, a putnici za to nemaju sluha.

Ma ko more platit ove “Prometove” dogodovštine! Pod hitno bi tribalo napravit seriju! Ma šta seriju? Sapunicu! Ne triba ti tu nikakvi scenarij, sve bi išlo iz samih sićanja građana. Evo ja se sićan baren desetak dogodovština. Od gužvi za pokazne karte pa do “šofer otvori zadnja”.

 10.07. 1962. - prije 47 godina

10. 7. 1973.
Split ‘73.: Trijumf Kalogjere i Kabilja

Eto, završena je još jedna četverodnevna splitska fešta (mukotrpne pripreme trajale su mjesecima) i sad je vrijeme da zbrojimo rezultate: kompozicije Alfi Kabilja “Nek idu lađe” i Stipice Kalogjere “Ča je bilo tega više ni” uistinu su trijumfirale na, Splitu ‘73. Ali koliko god je to bio uspjeh kompozitora i drugih autora pjesama, toliko, ako ne i više, to je bio sjajan trijumf pjevačice Tereze Kesovije i Maruške Kalogjere.

Najviše nagrada pripalo je Kalogjerinoj pjesmi – prva nagrada jugoslavenskog žirija, treća nagrada publike u domaćem finalu, prva nagrada publike u internacionalnom finalu i konačno nagrada za najbolji tekst. Kompozicija Alfi Kabilja “Nek idu lađe” dobila je prve finalne večeri prvu nagradu publike, a druge finalne večeri prvu nagradu internacionalnog žirija.

Aznavourov dolazak - festivalska patka

Bomba je jučer eksplodirala i nikoga nije ubila. Najava da dolazi glasoviti Charles Aznavour i da će on umjesto Marte Lami nastupiti sinoć na završenoj večeri festivala pokazala se kao obična “patka” talijanskog menadžera Franca Zagatta.

Signor Zagatto je možda postigao svoj cilj, o njemu se pisalo, novinari su ga salijetali da doznaju hit-vijest, ali se opet pokazalo da jeftina reklama ničemu ne vodi.

Sukob u “klanu Aznavour” nije koristio nikome, najmanje splitskom festivalu.

Toma Bebić se ljuti i raduje

Toma Bebić ostao je bez nagrade. Za jedan jedini glas. Ali Toma se ne ljuti:

– Možda bih i sumnjao u taj jedan nesretni glas da treću nagradu nije dobila Maruška. Znam ja nju, siguran sam da ona nije kao neki drugi kupovala glasove. Koji su to kupovali? Nije važno. Znaju oni sami i to ih peče.

– Maruška je dugo čekala ovaj veliki trenutak i zato mi nije žao. Međutim, ja ne vjerujem da ću dočekati takav trenutak.

– Zašto?

– Nije slučajno da mi svi kažu da sam najoriginalniji kompozitor, nije slučajno da dobivam komplimente od stranih i domaćih kritičara, samo ne od splitskih.

A o primjedbama na njegovo ponašanje i upadice pred mikrofonom za vrijeme nastupa tokom druge festivalske večeri Bebić kaže:

– Nastup počinje već najavom pjesme, najavom imena pjesme, pa su zato moji naslovi tako originalni.

Oni šokiraju publiku kao i moja izvedba. Sjetite se zadnjih godina “Nevere”, “Oya-noya”, “Leute moj” i sad “Tu-tu, auto”... A nastup završava odlaskom pjevača s bine. Ja se ponašam spontano, nisam valjda za one koji mi prigovaraju dovoljno krut, “uštogljen” ponašam se jednostavno kao – Toma Bebić.

Protestna pjesma Tome Bebića izazvala je velike komentare kod stručnjaka i kod publike.

Na sve to Toma kaže:

– Za dobrim konjem diže se velika prašina, a za mojim tovarom još i veća.

Znači, dobro je....

Zdravko Reić, Ivica Flesch

E moj Toma, da vidiš danas kakva je na festivalu koma. Nisu to više ni slučajno ona vrimena stara, vrimena od tovara. Veliki naklon velikom Tomi Bebiću!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-07-11 15:59:58 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-07-11 16:14:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-07-12 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2302 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/07/12/Nedjeljna/gen00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38910664 Threads: 3 Questions: 7134851418 Slow queries: 3314534 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609289569 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-59209 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-59209?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 71962 [name] => Izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-20-03-03-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/12/Nedjeljna/gen00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/12/Nedjeljna/gen00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

9. 7. 1962., prije 47 godina
‘Splitu’ prvo mjesto

U subotu navečer na igralištu u Spinutu završeno je juniorsko košarkaško prvenstvo Hrvatske (južne skupine). Ekipe su se takmičile u dvije skupine. U prvoj natjecali su se “Split”, “Zadar”, “Tekstilac” - Sinj i “Jedinstvo” - Ogulin, dok su se u drugoj skupini takmičili “Cement” - Pula, “Rijeka” i “Maraton” - Zagreb.
Nakon vrlo dobre igre tokom čitavog prvenstva ekipa “Splita” zasluženo je osvojila prvo mjesto i tako stekla pravo učestvovanja u finalnom susretu za prvenstvo Hrvatske.

U finalnom susretu prvak iz prve skupine “Maraton” iz Zagreba sastao se sa prvakom druge skupine “Splitom”. “Split” je bio bolji i uvjerljivo pobijedio sa 85:30 (32:13).

“Split”: Tvrdić 31, Skansi 13, Prug 21, Antonini 6, Viskić 14, Murgić, Dominović, Radman, Tvrdić III, Šinkić, Morović.

Ma vidi ti naših juniora Tvrdića, Skansija, Pruga i ostalih. Bravo dico!!!

9. 7. 1962.
Pilić i Jovanović u finalu Wimbledona

Jugoslavenski tenisači Jovanović i Pilić postigli su danas u Wimbeldonu najznačajniju pobjedu u historiji jugoslavenskog tenisa – u polufinalnom susretu wimbledonskog turnira oni su u četiri seta (4:6, 6:3, 6:4, 6:4) pobijedili prošlogodišnje šampione, čuveni australski par Roy EmersonNeal Fraser i time se plasirali u finale.

Oni sutra igraju također sa Australcima – Stolleom i Hewittom. Posljednji trenuci meča, kada su dvojica jugoslavenskih mladića u sumrak na centralnom igralištu Wimbeldona posljednjim naporima svoje snage uspjeli da u neviđenoj igri nerava nadmaše slavne Australce, ostat će u dubokoj uspomeni svakom promatraču. Kod stanja 5:4 u gemovima, oni su u posljednjem setu imali sedam meč-lopti.

Fraser i Emerson su se bacali po igralištu da bi spasili taj gem i tako ostali u igri. Pet hiljada gledalaca stajalo je dotle na nogama i usprkos svim upozorenjima suca nisu mogli obuzdati svoja uzbuđenja. Meču je prisustvovala i britanska kraljica Elizabeta II. Poslije čitave serije izjednačenja, a i prednosti Australaca, oni su ipak uspjeli da jednim strahovitim servisom Pilića, koji Fraser nije uspio da obrani, dođu do toliko željene i najdraže pobjede

Televizijske stanice u Londonu su naglo izmijenile svoj redovni program kako bi milijunima gledalaca širom Britanije dočarale draži ove izuzetno dramatične borbe koja se ne pamti u analima Wimbeldona.

Posli su Pilić i Jovanović ipak izgubili u finalu... 2:6, 7:5, 2:6, 4:6. Svejedno, čestitamo!

10. 7. 1962.
Boja za neboder

Fasade nebodera na uglu Smodlakine i Partizanske ulice bit će obojene modrom i ublaženom žutom bojom. Ovom odlukom Savjeta za urbanizam narodnog odbora općine definitivno se aktuelan problem skida s dnevnog reda. Prijedlog o izmjeni boja dao je projektant objekta inž. Stanko Fabris, a stručna ga je komisija Savjeta prihvatila. Kao što je poznato, projektant je u prvom prijedlogu predvidio da se fasade oboje u tri intezivna tona: crveni, žuti i modri. Stručna komisija Savjeta nije prihvatila ovaj prijedlog, smatrajući da su boje intezivne i da bi se objekt previše isticao u svom ambijentu.

Malo jesmo bili u boji vrapca, ali bila su to vremena kada se vodilo računa o bojama. A popnite se danas na Vidilicu, Split pari jato papiga. I to različitih vrsti. Sad triba čekat da učini modu, pa da mu eventualno izrastu neka nova, malo lipša pera.

12. 7. 1962.
Postavljanje novih roleta

Na prekjučerašnjem sastanku u Općinskom odboru SSRN kojem su prisustvovali predstavnici Općinskog fonda za stambenu izgradnju, građevinskog poduzeća “Lavčević” stambene zajednice “Lučac” i Drvnog kombinata odlučeno je da se u najskorije vrijeme pristupi postavljanju roleta u većem broju stanova u zgradama u Ulici XX dalmatinske divizije. Naime, veći broj poduzeća i ustanova, investitora izgradnje tih stanova odazvao se pozivu te su se osigurala sredstva za postavljanje roleta u oko 350 stanova.

Stanari novogradnja u Ulici XX dalmatinske divizije naročito za proteklih zimskih mjeseci upućivali su i preko zborova birača i drugih skupova apel: za kišnih dana kroz prozore prodire voda i uništava stanove i namještaj. Projektanti tih objekata arh. Perković i inž. Vojnović smatraju da se prodiranje kišnice može spriječiti jedino postavljanjem roleta na prozore te su se izradili i potrebni nacrti. Postavljanje roleta u stanovima po projektu arh. Vojnovića koštat će oko 160.000 dinara, a u stanovima po projektu arhitekta Perkovića ti će radovi koštati od 110.000 do 170.000 dinara, ovisno o veličini stana.

Ajde, ajde, danas tek vidimo šta to znači kad prodire voda sa svih strana, i to u “najnovijoj” novogradnji. Zato vi iz XX divizije činite kuco, dobro ste i prošli. A siguran sam da te rolete, šta su vam ih posli stavili, vride i dan danas.

10. 7. 1973., prije 36 godina
Doživljaji iz gradskog autobusa

“Ča je pusta Londra kontra Splitu gradu”. Ako ni za što drugo, ta uzrečica je opravdana kada je riječ o autobusima u gradskom prometu. Presuši li mašta scenaristima engleske serije “U autobusu”, neka dođu u Split, gdje će im svakodnevne dogodovštine u “Prometovim” autobusima pružiti obilje materijala.
Vožač “trojke” koči (na pola puta između dvije stanice), skreće u stranu blizu samoposluge, ustaje, i izlazeći iz vozila, kratko objašnjava začuđenim putnicima:

– Idem ja po marendu...( ?!!!)

Dok se šačica putnika pribere od iznenađenja, sredovječni muškarac protestira:

– A gdje će se ovo desiti nego u Splitu! Zar se šofer nije mogao strpjeti do Spinuta, tamo stoji petnaestak minuta pa neka kupi marendu!

Primjedba nije ostavila ravnodušnom kondukterku, ona odmah staje u obranu svoga kolege, te odgovara povišenim glasom:

– A baš se vi bunite, vi kojem smo, iako nismo smjeli, toliko puta “ramine” autom prenijeli. Uostalom, ako šofer nije sit i napit, ne može ni vozit.

“Osmica” prošiša kraj autobusnog stajališta jasno označenog odgovarajućom tablom.

Putnica se diže sa sjedala i upitno gleda konduktera:

– Pa zar nismo upravo “preskočili” stanicu? Ili je možda na snazi novi vozni red?... – naivno se propitkuje.

– A zato vi niste ustali kada smo se počeli približavati stajalištu. Svi ste ostali sjediti i vozač je mislio da nitko ne treba sići, opravdava kondukter vozača, koji, evo, hoće biti brži od voznog reda, a putnici za to nemaju sluha.

Ma ko more platit ove “Prometove” dogodovštine! Pod hitno bi tribalo napravit seriju! Ma šta seriju? Sapunicu! Ne triba ti tu nikakvi scenarij, sve bi išlo iz samih sićanja građana. Evo ja se sićan baren desetak dogodovština. Od gužvi za pokazne karte pa do “šofer otvori zadnja”.

 10.07. 1962. - prije 47 godina

10. 7. 1973.
Split ‘73.: Trijumf Kalogjere i Kabilja

Eto, završena je još jedna četverodnevna splitska fešta (mukotrpne pripreme trajale su mjesecima) i sad je vrijeme da zbrojimo rezultate: kompozicije Alfi Kabilja “Nek idu lađe” i Stipice Kalogjere “Ča je bilo tega više ni” uistinu su trijumfirale na, Splitu ‘73. Ali koliko god je to bio uspjeh kompozitora i drugih autora pjesama, toliko, ako ne i više, to je bio sjajan trijumf pjevačice Tereze Kesovije i Maruške Kalogjere.

Najviše nagrada pripalo je Kalogjerinoj pjesmi – prva nagrada jugoslavenskog žirija, treća nagrada publike u domaćem finalu, prva nagrada publike u internacionalnom finalu i konačno nagrada za najbolji tekst. Kompozicija Alfi Kabilja “Nek idu lađe” dobila je prve finalne večeri prvu nagradu publike, a druge finalne večeri prvu nagradu internacionalnog žirija.

Aznavourov dolazak - festivalska patka

Bomba je jučer eksplodirala i nikoga nije ubila. Najava da dolazi glasoviti Charles Aznavour i da će on umjesto Marte Lami nastupiti sinoć na završenoj večeri festivala pokazala se kao obična “patka” talijanskog menadžera Franca Zagatta.

Signor Zagatto je možda postigao svoj cilj, o njemu se pisalo, novinari su ga salijetali da doznaju hit-vijest, ali se opet pokazalo da jeftina reklama ničemu ne vodi.

Sukob u “klanu Aznavour” nije koristio nikome, najmanje splitskom festivalu.

Toma Bebić se ljuti i raduje

Toma Bebić ostao je bez nagrade. Za jedan jedini glas. Ali Toma se ne ljuti:

– Možda bih i sumnjao u taj jedan nesretni glas da treću nagradu nije dobila Maruška. Znam ja nju, siguran sam da ona nije kao neki drugi kupovala glasove. Koji su to kupovali? Nije važno. Znaju oni sami i to ih peče.

– Maruška je dugo čekala ovaj veliki trenutak i zato mi nije žao. Međutim, ja ne vjerujem da ću dočekati takav trenutak.

– Zašto?

– Nije slučajno da mi svi kažu da sam najoriginalniji kompozitor, nije slučajno da dobivam komplimente od stranih i domaćih kritičara, samo ne od splitskih.

A o primjedbama na njegovo ponašanje i upadice pred mikrofonom za vrijeme nastupa tokom druge festivalske večeri Bebić kaže:

– Nastup počinje već najavom pjesme, najavom imena pjesme, pa su zato moji naslovi tako originalni.

Oni šokiraju publiku kao i moja izvedba. Sjetite se zadnjih godina “Nevere”, “Oya-noya”, “Leute moj” i sad “Tu-tu, auto”... A nastup završava odlaskom pjevača s bine. Ja se ponašam spontano, nisam valjda za one koji mi prigovaraju dovoljno krut, “uštogljen” ponašam se jednostavno kao – Toma Bebić.

Protestna pjesma Tome Bebića izazvala je velike komentare kod stručnjaka i kod publike.

Na sve to Toma kaže:

– Za dobrim konjem diže se velika prašina, a za mojim tovarom još i veća.

Znači, dobro je....

Zdravko Reić, Ivica Flesch

E moj Toma, da vidiš danas kakva je na festivalu koma. Nisu to više ni slučajno ona vrimena stara, vrimena od tovara. Veliki naklon velikom Tomi Bebiću!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-59209 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6713d0618a6c02f00546b3d3e2c0f2a7c1844504 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-59209 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-59209 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
12. srpnja 2009. - 13:31

9. 7. 1962., prije 47 godina
‘Splitu’ prvo mjesto

U subotu navečer na igralištu u Spinutu završeno je juniorsko košarkaško prvenstvo Hrvatske (južne skupine). Ekipe su se takmičile u dvije skupine. U prvoj natjecali su se “Split”, “Zadar”, “Tekstilac” - Sinj i “Jedinstvo” - Ogulin, dok su se u drugoj skupini takmičili “Cement” - Pula, “Rijeka” i “Maraton” - Zagreb.
Nakon vrlo dobre igre tokom čitavog prvenstva ekipa “Splita” zasluženo je osvojila prvo mjesto i tako stekla pravo učestvovanja u finalnom susretu za prvenstvo Hrvatske.

U finalnom susretu prvak iz prve skupine “Maraton” iz Zagreba sastao se sa prvakom druge skupine “Splitom”. “Split” je bio bolji i uvjerljivo pobijedio sa 85:30 (32:13).

“Split”: Tvrdić 31, Skansi 1...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 22:03