stdClass Object ( [id] => 58274 [title] => Izgubljena generacija [alias] => izgubljena-generacija [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

2. 7. 1981., prije 28 godina
FESTIVAL ‘SPLIT 81’ – Počelo je, počelo

Počelo je. Krenula je 21. fešta lakih nota, uvodnim taktovima “Nima Splita do Splita” otpočeo je festival koji će publici u četiri festivalske večeri ponuditi čak 58 novih pjesama. Večeras, prve festivalske večeri, pod nazivom “Ustanak i more” publici je predstavljeno 14 skladbi napravljenih na temu ustanka, revolucije, ličnosti i djela druga Tita. U programu su pored pjevača zabavne glazbe nastupili glumci HNK Zoja Odak i Vasja Kovačić koji su govorili stihove naših istaknutih pjesnika o ustanku na moru.

Inače, apsolutni pobjednik večeri “Ustanak i more” je kompozicija “Uvik žaj mi bi’ će” Zdenka Runjića na stihove J. Burića, a u interpretaciji Olivera Dragojevića. Ta pjesma osvojila je najviše glasova publike, nagradu “Nedjeljne Dalmacije” za najbolju interpretaciju i nagradu PEP-a za najbolji tekst.
“Srebrnu plaketu” osvojila je pjesma Jovice Škare “Neka živi Jugoslavija” u izvedbi autora i dječjeg zbora “Srdelice”, dok je “Brončana plaketa” pripala skladbi “Titovi smo mi mornari” Ivice Bašića u interpretaciji Mira Ungara i zbora “Marjanski tići”.

Predsjednik SFRJ maršal Tito umro je prošle godine. Svi se žele odužiti, samoinicijativno ili po preporuci. Zato se uvodi i posebna večer u okviru festivala “Ustanak i more”. Puno je sladunjavih, patetičnih i glupastih pjesmica prošlo kroz te večeri “Ustanak i more”, a bilo je i ponešto dobrih ka npr. ova pisma “Uvik žaj mi bi’ će”. Palac gore za Runjića, Burića i Olivera od Izgubljene generacije.

2. 7. 1981.
Petrov i Jordanovski došli u Split

Mirko Petrov, vođa napada tetovskog “Teteksa”, i Goran Jordanovski, krilni napadač skopskog “Rabotničkog” doputovali su u Split na završne pregovore s “Hajdukom” u vezi s njihovim preseljenjem u redove splitskih “bijelih”. Kako su određeni razgovori već ranije vođeni i gotovo postignuta suglasnost, gotovo je sigurno da će ta dva nadarena nogometaša pristupiti “Hajduku”.

Evo su i ‘81. Makedonci dolazili u Hajduka. A i prije toga! Ja se, recimo, sićan Vanča Balevskoga, čak ga iman i u albumu od slija “Fudbaleri i timovi”.

3. 7. 1981.
Bijeli se 60 jedara

Šezdesetak vitkih labudova ukrasilo je jučer Kaštelanski zaljev, šezdesetak bijelih jedara hvatalo je vjetar hitajući cilju prve etape tradicionalne jedriličarske regate posvećene spomenu na radnike brodogradilišta “Split” poginule u ratu, na sve one koji su pali u borbi za slobodu. Slika dobro znana. Nacrtana prvi put prije punih 29 godina. Uvijek s istom željom i sjećanjem na poginule, na ruti od Splita preko Maslinice do Hvara i natrag. Tri dana jedrenja i snaženja, ove godine na natjecanju posvećenom i 40. godišnjici ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije.

Ova tradicionalna regata danas je prominila svoj datum. Valjda zbog tradicije

3. 7. 1981.
Pjesme iz obiteljske radionice

Splitski autor Saša Lukić, vođa “Delfina”, i ove je godine, da tako kažemo, u obiteljskom krugu napravio dvije pjesme i plasirao ih na festival. Zajedno s bratom Arsenom, koji mu je već više puta poslužio kao pravi rasadnik kvalitetnih tekstova, Saša se javlja sa skladbama “Titova riva” i “Ja i moje ludo srce”. Obje izvode “Delfini” ili preciznije – njihov vokalni solist Pero Panjković...
– Za pjesmu “Titova riva” Arsen je našao inspiraciju u veličanstvenim dočecima i praćenjima predsjednika Tita, kada je odlazio ili se vraćao sa svojih putovanja mira. Split i njegovi stanovnici su takve događaje znali dostojno obilježiti...
– A, “Ja i moje ludo srce”?

Još jedan izvrstan Arsenov tekst. Pomalo nostalgičan, ali vrlo blizak i prepoznatljiv. Pjesma je puna dalmatinskog ugođaja, u modernom aranžmanu... Bit će nešto od nje!

3. 7. 1981.
‘Stijene’ čuvaju stil

Posljednih desetak mjeseci mnogo se čuje o grupi “Stijene”. Nastupali su redom na zagrebačkom festivalu, “Šlageru sezone”, “Beogradskom proljeću”. Eto, ih prvi put i na “Splitu”. U povodu toga razgovaramo s Marinom Limićem, koautorom njihove festivalske skladbe “Ja sam more, ti si rijeka”.
– Pjesma je neka vrsta rok-balade, ne baš uobičajena za festivalsku produkciju. Nije uostalom ni rađena za festival, pa je zato bilo malo povuci-potegni dok nije ušla u konkurenciju. Jednostavno, radio se o tome što mi imamo vlastiti stil, zvuk koji je naš, moglo bi se reći i tipičan, koji nismo htjeli mijenjati sada zbog festivalskih kolotečina. Inače, skladba je djelo svih nas, najčešće i radimo tako, a našla se i na našem albumu, koji ima promociju na festivalu.

1. 7. 1989., prije 20 godina
Lušić i Rebić ostaju u Zenti

Dva dana prije završetka prijelaznog roka za vaterpoliste u “POŠK-Brodomerkuru” je sve ostalo po starom kao i prije službenog početka. Svi igrači koji su nastupili u proteklom prvenstvu potpisali su ugovor za momčad iz Zente, a to je učinio i vratar Dragan Rebić koji nije realizirao prvozamišljeni prelazak u zagrebačku “Mladost-Obuću”. Poškovci su “jači” za Denija Lušića koji se vratio iz talijanskog “Arenzana” s kojim nije imao sreće jer je ispao iz Prve A-lige. Reprezentativna “dvojka” Splićana produžetkom vjernosti “POŠK-Brodomerkuru” održao je riječ zadatu prije odlaska u četveromjesečnu pečalbu, oduprijevši se ponudama drugih jugoslavenskih klubova.

Pošk, Pošk, Pošk, svi mi volimo Pošk, tu se igra, pliva, pa san tu i ja.

1. 7. 1989.
Kreković u Zvončacu

Joško Kreković, 20-godišnji omladinski reprezentativac “Mornar-Adriacolora”, potpisao je četverogodišnji ugovor sa svojim matičnim klubom iz Poljuda, ali će u iduće dvije sezone ipak braniti boje susjeda “Jadran-Koteksa”. Zauzvrat jadranaši će “mornarima” posuditi Matu Jurčevića i Božidara Plazonića na godinu dana, a Branka Bjelanovića na dvije godine.

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku uprava čime je otvorena nova stranica u suradnji najstarijih vaterpolskih klubova u Splitu. Kreković se dakle nakon dvije sezone vraća u “Mornar-Adriacolor” i time je izbjegao pauziranje od dvije godine.

Svi igrači “Mornar-Adriacolora” potpisali su ugovore, a Branimir Bućan je posuđen zagrebačkom “Medvešaku” na godinu dana. Kod “Jadran-Koteksa” Mladen Drnasin je isposlovao probu u kranjskom “Triglavu”, a ostaje još otvoreno pitanje Maria Budimira, koji traži ispisnicu..

Zvončići, zvončići... naš je Jadran šampion. Tu stvarno nikad sebe nisan razumija. Ja ka poškovac volija san Poška samo malo više od Jadrana i Mornara. Kamo sriće da je danas takav rivalitet u svim sportovima u Hrvatskoj, ma i u cilom svitu. I da se navijači tako odnose prema navijačima i pristašama drugih klubova. I da ih zdravo zajebavaju kad izgube

1. 7. 1989.
Gašpar u ‘Dinamu’

Daroviti 16-godišnji napadač “Junaka” Jozo Gašpar definitivno napušta novopečene trećeligaše u Sinju. Gašpar je potpisao za “Dinamo” vjernost na dvije godine. Inače, i drugi igrači “Junaka” najavljuju da će tražiti nove sredine. Najuporniji je vratar Ivan Titlić, koji traži ispisnicu za “Zadar”. Rukovodstvo “Junaka” ostaje pri svom prijašnjem stavu da prvotimcima neće sprečavati odlazak u Prvu ligu.

03. 07. 1981. prije 28 godine

2. 7. 1989.
Malo pogodaka – mnogo promašaja

U posljednjih deset godina “Hajduk” je od vodeće nogometne sile pao u osrednjost (osvojena su samo dva nacionalna kupa – prvi pod vodstvom Petra Nadoveze, drugi Joška Skoblara). “Bijeli” su znači onemoćali što se dade zaključiti i po listi prinova.

Davno su prošla vremena kad je “Hajduk” s nogometne berze uzimao i dobivao samo najbolje, sve češće su splitski “bijeli” prisiljeni zadovoljavati se “otpacima” s tržišta, odnosno pripadali su im uglavnom igrači koje nisu htjeli uzeti preostali članovi “velike četvorke”.

„Hajduk“ je ipak u prošlom desetljeću ostvario dva velika udarca – Blaž Slišković i Nenad Gračan bili su igrači koje su priželjkivali baš svi, a njih su dvojica završila u Poljudu. Osim ta dva igrača internacionalne vrijednosti. „Hajduk“ je – po mojoj procjeni- učinio još jedan veliki potez kad je povukao iz inozemstva i jednog svog velikana – Luku Peruzovića, koji je u jednom od najznačajnijih evropskih klubova „Anderlechtu“ igrao veliku ulogu.
No, odmah da se konstatira: Slišković, je u potpunosti ispunio očekivanja, preostala dvojica stjecanjem okolnosti – nisu.

U kategoriji takozvanih „nacionalnih igračkih vrijednosti“. Splićani su bili loše sreće. Samo je jedan igrač napredovao, radio se o vrataru Zoranu Simonoviću, koji je postao internacionalna zvijezda, dok su dvojica opravdala očekivanja – Riječ je o Dušanu Pešiću i Mladenu Praliji.
Preostali igrači među kojima je bilo i reprezentativaca ostavili su blijed dojam:

EVO TABLICE:
VRLO DOBRO
Simović, Slišković, J. Čop
DOBRO
Pešić, Tipurić, Petrović
PROLAZNO
Cukrov, Jelikić, Jerolimov, Setinov, Peruzović, Gračan, Karačić, Tošić, Pejović, Pralija, Jerkan
SLABO
V.Čutuk, Mehmedalić,Petrov, Berić, Šušnjara, Prekazi, Bursać, Deverić, Bakrač, Petrinović, Kalinić, Vlaisavljević, Alar,
BEZ OCJENE
Nižetić, Mršić, Goić, Bonačić, Jordanovski, Omanović, Simunić, Iskra, Knežević, Veber, Bućan, Čakić, Bogdan, Vlado Papić, Mario Papić, Gabrić, Radić, Dražen Boban, Jelavić

Zdravko Reić...

A zamislite kad bi neko danas iša radit dvadesetogodišnju bilancu Hajdukovih promašaja kad su pojačanja u pitanju. Taj dan Slobodna bi bila debela ka telefonski imenik. A trebalo bi podosta snizit i kriterije. Jer do 89’ pod “slabo” su ušli jedan Deverić, Prekazi, Mehmedalić, Bursać, Bakrač..., a “bez ocjene” osta je čak i jedan Veber, kasnije reprezentativac Belgije. Volija bi ja danas vidit u Hajduka barem ovu kvalitetu iz “prolazno”, “slabo” i “bez ocjene”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2009-07-04 17:54:29 [created_by] => 38 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2009-07-04 18:02:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2009-07-05 11:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 4142 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2009/07/05/Nedjeljna/generacija00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x261" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8258722 Threads: 5 Questions: 1701487271 Slow queries: 5079410 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112921789 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-58274 [printLink] => /sd-plus/stil/izgubljena-generacija-58274?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 180815 [name] => izgubljenageneracija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izgubljenageneracija [link] => /tag/izgubljenageneracija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Izgubljena generacija [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-21-56-00-38 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/05/Nedjeljna/generacija00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2009/07/05/Nedjeljna/generacija00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

2. 7. 1981., prije 28 godina
FESTIVAL ‘SPLIT 81’ – Počelo je, počelo

Počelo je. Krenula je 21. fešta lakih nota, uvodnim taktovima “Nima Splita do Splita” otpočeo je festival koji će publici u četiri festivalske večeri ponuditi čak 58 novih pjesama. Večeras, prve festivalske večeri, pod nazivom “Ustanak i more” publici je predstavljeno 14 skladbi napravljenih na temu ustanka, revolucije, ličnosti i djela druga Tita. U programu su pored pjevača zabavne glazbe nastupili glumci HNK Zoja Odak i Vasja Kovačić koji su govorili stihove naših istaknutih pjesnika o ustanku na moru.

Inače, apsolutni pobjednik večeri “Ustanak i more” je kompozicija “Uvik žaj mi bi’ će” Zdenka Runjića na stihove J. Burića, a u interpretaciji Olivera Dragojevića. Ta pjesma osvojila je najviše glasova publike, nagradu “Nedjeljne Dalmacije” za najbolju interpretaciju i nagradu PEP-a za najbolji tekst.
“Srebrnu plaketu” osvojila je pjesma Jovice Škare “Neka živi Jugoslavija” u izvedbi autora i dječjeg zbora “Srdelice”, dok je “Brončana plaketa” pripala skladbi “Titovi smo mi mornari” Ivice Bašića u interpretaciji Mira Ungara i zbora “Marjanski tići”.

Predsjednik SFRJ maršal Tito umro je prošle godine. Svi se žele odužiti, samoinicijativno ili po preporuci. Zato se uvodi i posebna večer u okviru festivala “Ustanak i more”. Puno je sladunjavih, patetičnih i glupastih pjesmica prošlo kroz te večeri “Ustanak i more”, a bilo je i ponešto dobrih ka npr. ova pisma “Uvik žaj mi bi’ će”. Palac gore za Runjića, Burića i Olivera od Izgubljene generacije.

2. 7. 1981.
Petrov i Jordanovski došli u Split

Mirko Petrov, vođa napada tetovskog “Teteksa”, i Goran Jordanovski, krilni napadač skopskog “Rabotničkog” doputovali su u Split na završne pregovore s “Hajdukom” u vezi s njihovim preseljenjem u redove splitskih “bijelih”. Kako su određeni razgovori već ranije vođeni i gotovo postignuta suglasnost, gotovo je sigurno da će ta dva nadarena nogometaša pristupiti “Hajduku”.

Evo su i ‘81. Makedonci dolazili u Hajduka. A i prije toga! Ja se, recimo, sićan Vanča Balevskoga, čak ga iman i u albumu od slija “Fudbaleri i timovi”.

3. 7. 1981.
Bijeli se 60 jedara

Šezdesetak vitkih labudova ukrasilo je jučer Kaštelanski zaljev, šezdesetak bijelih jedara hvatalo je vjetar hitajući cilju prve etape tradicionalne jedriličarske regate posvećene spomenu na radnike brodogradilišta “Split” poginule u ratu, na sve one koji su pali u borbi za slobodu. Slika dobro znana. Nacrtana prvi put prije punih 29 godina. Uvijek s istom željom i sjećanjem na poginule, na ruti od Splita preko Maslinice do Hvara i natrag. Tri dana jedrenja i snaženja, ove godine na natjecanju posvećenom i 40. godišnjici ustanka naroda i narodnosti Jugoslavije.

Ova tradicionalna regata danas je prominila svoj datum. Valjda zbog tradicije

3. 7. 1981.
Pjesme iz obiteljske radionice

Splitski autor Saša Lukić, vođa “Delfina”, i ove je godine, da tako kažemo, u obiteljskom krugu napravio dvije pjesme i plasirao ih na festival. Zajedno s bratom Arsenom, koji mu je već više puta poslužio kao pravi rasadnik kvalitetnih tekstova, Saša se javlja sa skladbama “Titova riva” i “Ja i moje ludo srce”. Obje izvode “Delfini” ili preciznije – njihov vokalni solist Pero Panjković...
– Za pjesmu “Titova riva” Arsen je našao inspiraciju u veličanstvenim dočecima i praćenjima predsjednika Tita, kada je odlazio ili se vraćao sa svojih putovanja mira. Split i njegovi stanovnici su takve događaje znali dostojno obilježiti...
– A, “Ja i moje ludo srce”?

Još jedan izvrstan Arsenov tekst. Pomalo nostalgičan, ali vrlo blizak i prepoznatljiv. Pjesma je puna dalmatinskog ugođaja, u modernom aranžmanu... Bit će nešto od nje!

3. 7. 1981.
‘Stijene’ čuvaju stil

Posljednih desetak mjeseci mnogo se čuje o grupi “Stijene”. Nastupali su redom na zagrebačkom festivalu, “Šlageru sezone”, “Beogradskom proljeću”. Eto, ih prvi put i na “Splitu”. U povodu toga razgovaramo s Marinom Limićem, koautorom njihove festivalske skladbe “Ja sam more, ti si rijeka”.
– Pjesma je neka vrsta rok-balade, ne baš uobičajena za festivalsku produkciju. Nije uostalom ni rađena za festival, pa je zato bilo malo povuci-potegni dok nije ušla u konkurenciju. Jednostavno, radio se o tome što mi imamo vlastiti stil, zvuk koji je naš, moglo bi se reći i tipičan, koji nismo htjeli mijenjati sada zbog festivalskih kolotečina. Inače, skladba je djelo svih nas, najčešće i radimo tako, a našla se i na našem albumu, koji ima promociju na festivalu.

1. 7. 1989., prije 20 godina
Lušić i Rebić ostaju u Zenti

Dva dana prije završetka prijelaznog roka za vaterpoliste u “POŠK-Brodomerkuru” je sve ostalo po starom kao i prije službenog početka. Svi igrači koji su nastupili u proteklom prvenstvu potpisali su ugovor za momčad iz Zente, a to je učinio i vratar Dragan Rebić koji nije realizirao prvozamišljeni prelazak u zagrebačku “Mladost-Obuću”. Poškovci su “jači” za Denija Lušića koji se vratio iz talijanskog “Arenzana” s kojim nije imao sreće jer je ispao iz Prve A-lige. Reprezentativna “dvojka” Splićana produžetkom vjernosti “POŠK-Brodomerkuru” održao je riječ zadatu prije odlaska u četveromjesečnu pečalbu, oduprijevši se ponudama drugih jugoslavenskih klubova.

Pošk, Pošk, Pošk, svi mi volimo Pošk, tu se igra, pliva, pa san tu i ja.

1. 7. 1989.
Kreković u Zvončacu

Joško Kreković, 20-godišnji omladinski reprezentativac “Mornar-Adriacolora”, potpisao je četverogodišnji ugovor sa svojim matičnim klubom iz Poljuda, ali će u iduće dvije sezone ipak braniti boje susjeda “Jadran-Koteksa”. Zauzvrat jadranaši će “mornarima” posuditi Matu Jurčevića i Božidara Plazonića na godinu dana, a Branka Bjelanovića na dvije godine.

To je dogovoreno na jučerašnjem sastanku uprava čime je otvorena nova stranica u suradnji najstarijih vaterpolskih klubova u Splitu. Kreković se dakle nakon dvije sezone vraća u “Mornar-Adriacolor” i time je izbjegao pauziranje od dvije godine.

Svi igrači “Mornar-Adriacolora” potpisali su ugovore, a Branimir Bućan je posuđen zagrebačkom “Medvešaku” na godinu dana. Kod “Jadran-Koteksa” Mladen Drnasin je isposlovao probu u kranjskom “Triglavu”, a ostaje još otvoreno pitanje Maria Budimira, koji traži ispisnicu..

Zvončići, zvončići... naš je Jadran šampion. Tu stvarno nikad sebe nisan razumija. Ja ka poškovac volija san Poška samo malo više od Jadrana i Mornara. Kamo sriće da je danas takav rivalitet u svim sportovima u Hrvatskoj, ma i u cilom svitu. I da se navijači tako odnose prema navijačima i pristašama drugih klubova. I da ih zdravo zajebavaju kad izgube

1. 7. 1989.
Gašpar u ‘Dinamu’

Daroviti 16-godišnji napadač “Junaka” Jozo Gašpar definitivno napušta novopečene trećeligaše u Sinju. Gašpar je potpisao za “Dinamo” vjernost na dvije godine. Inače, i drugi igrači “Junaka” najavljuju da će tražiti nove sredine. Najuporniji je vratar Ivan Titlić, koji traži ispisnicu za “Zadar”. Rukovodstvo “Junaka” ostaje pri svom prijašnjem stavu da prvotimcima neće sprečavati odlazak u Prvu ligu.

03. 07. 1981. prije 28 godine

2. 7. 1989.
Malo pogodaka – mnogo promašaja

U posljednjih deset godina “Hajduk” je od vodeće nogometne sile pao u osrednjost (osvojena su samo dva nacionalna kupa – prvi pod vodstvom Petra Nadoveze, drugi Joška Skoblara). “Bijeli” su znači onemoćali što se dade zaključiti i po listi prinova.

Davno su prošla vremena kad je “Hajduk” s nogometne berze uzimao i dobivao samo najbolje, sve češće su splitski “bijeli” prisiljeni zadovoljavati se “otpacima” s tržišta, odnosno pripadali su im uglavnom igrači koje nisu htjeli uzeti preostali članovi “velike četvorke”.

„Hajduk“ je ipak u prošlom desetljeću ostvario dva velika udarca – Blaž Slišković i Nenad Gračan bili su igrači koje su priželjkivali baš svi, a njih su dvojica završila u Poljudu. Osim ta dva igrača internacionalne vrijednosti. „Hajduk“ je – po mojoj procjeni- učinio još jedan veliki potez kad je povukao iz inozemstva i jednog svog velikana – Luku Peruzovića, koji je u jednom od najznačajnijih evropskih klubova „Anderlechtu“ igrao veliku ulogu.
No, odmah da se konstatira: Slišković, je u potpunosti ispunio očekivanja, preostala dvojica stjecanjem okolnosti – nisu.

U kategoriji takozvanih „nacionalnih igračkih vrijednosti“. Splićani su bili loše sreće. Samo je jedan igrač napredovao, radio se o vrataru Zoranu Simonoviću, koji je postao internacionalna zvijezda, dok su dvojica opravdala očekivanja – Riječ je o Dušanu Pešiću i Mladenu Praliji.
Preostali igrači među kojima je bilo i reprezentativaca ostavili su blijed dojam:

EVO TABLICE:
VRLO DOBRO
Simović, Slišković, J. Čop
DOBRO
Pešić, Tipurić, Petrović
PROLAZNO
Cukrov, Jelikić, Jerolimov, Setinov, Peruzović, Gračan, Karačić, Tošić, Pejović, Pralija, Jerkan
SLABO
V.Čutuk, Mehmedalić,Petrov, Berić, Šušnjara, Prekazi, Bursać, Deverić, Bakrač, Petrinović, Kalinić, Vlaisavljević, Alar,
BEZ OCJENE
Nižetić, Mršić, Goić, Bonačić, Jordanovski, Omanović, Simunić, Iskra, Knežević, Veber, Bućan, Čakić, Bogdan, Vlado Papić, Mario Papić, Gabrić, Radić, Dražen Boban, Jelavić

Zdravko Reić...

A zamislite kad bi neko danas iša radit dvadesetogodišnju bilancu Hajdukovih promašaja kad su pojačanja u pitanju. Taj dan Slobodna bi bila debela ka telefonski imenik. A trebalo bi podosta snizit i kriterije. Jer do 89’ pod “slabo” su ušli jedan Deverić, Prekazi, Mehmedalić, Bursać, Bakrač..., a “bez ocjene” osta je čak i jedan Veber, kasnije reprezentativac Belgije. Volija bi ja danas vidit u Hajduka barem ovu kvalitetu iz “prolazno”, “slabo” i “bez ocjene”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/izgubljena-generacija-58274 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=141949ac0128f6458d38b681418196926f2065df [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izgubljena+generacija&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-58274 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fizgubljena-generacija-58274 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => damir duplančić kopa za vas po arhivi sd [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stildamir duplančić kopa za vas po arhivi sd

Izgubljena generacija

Piše PSD.
5. srpnja 2009. - 13:31

2. 7. 1981., prije 28 godina
FESTIVAL ‘SPLIT 81’ – Počelo je, počelo

Počelo je. Krenula je 21. fešta lakih nota, uvodnim taktovima “Nima Splita do Splita” otpočeo je festival koji će publici u četiri festivalske večeri ponuditi čak 58 novih pjesama. Večeras, prve festivalske večeri, pod nazivom “Ustanak i more” publici je predstavljeno 14 skladbi napravljenih na temu ustanka, revolucije, ličnosti i djela druga Tita. U programu su pored pjevača zabavne glazbe nastupili glumci HNK Zoja Odak i Vasja Kovačić koji su govorili stihove naših istaknutih pjesnika o ustanku na moru.

Inače, apsolutni pobjednik večeri “Ustanak i more” je kompozicija “Uvik žaj mi bi’ će” Zdenka Runjića na stihove J. Burića, a u interpretaciji Olivera Dragojevića. Ta pje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 23:56