stdClass Object ( [id] => 169667 [title] => Željko Rohatinski - čuvar naših kredita [alias] => zeljko-rohatinski-cuvar-nasih-kredita [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Uobičajene unutarredakcijske polemike rezultirale su ovog tjedna i izjavom kolege koji je jednom komentatoru zamjerio previše emocionalan ton povodom odlaska Željka Rohatinskog s mjesta guvernera HNB-a. Osobno sam, pak, više nego dobro shvaćao tu sentimentalnost. Rohatinskog sam nekoliko puta u novogodišnjim brojevima Slobodne Dalmacije proglašavao osobom godine u Hrvatskoj, stalno ponavljajući dosadnu frazu kako je on u hrvatskom društvenom životu simbol “principa stvarnosti” naspram sveopće vladavine “principa ugode”.

A sada s društvene scene odlazi čovjek koji je u odlučnim trenucima znao pronaći prave i hrabre poteze, koji, naravno, nije bio bezgrešan, ali je bila čast biti u istom “rovu” s njim (a i s njegovim zamjenikom Borisom Vujčićem) i boriti se proteklih 12 godina protiv “domaćih izdajnika” i “stranih okupatora”.

Sluh za javnost

U prvoj godini svojih dvaju mandata Rohatinski je odmah dao do znanja će Hrvatska narodna banka biti neovisna od izvršne vlasti i raditi u skladu s ulogom koju joj je dodijelila zakonodavna vlast, odnosno održavati stabilnost cijena i financijskog sustava i podupirati gospodarsku politiku u skladu s načelima tržišnoga gospodarstva. Da ne bi bilo zabune, teorijski gledano, nisam siguran da monetarna vlast treba biti sasvim neovisna o izvršnoj vlasti (ni u što nisam teorijski siguran), ali u slučaju Hrvatske, praktično gledajući, to je bio pun pogodak.

Naša politička i financijska elita - kao uostalom i većina pripadnika tih elita u svijetu, što je pokazala i ova globalna kriza - previše je sklona monetarnu politiku upregnuti u promašene privatne i državne investicije i programe. U Hrvatskoj se dogodilo to da je na čelo HNB-a došao naš najtalentiraniji ekonomist, ambiciozan, samouvjeren i drzak. Igrom sudbine, prvi ministar financija koji je okusio, boksačkim terminom rečeno, “udarce i eskivaže” Rohatinskog bio je Mato Crkvenac, ministar financija u Račanovoj Vladi, koji je bio sveučilišni mentor Rohatinskom.

Naime, nakon što je prekidom međunarodne i financijske izolacije Hrvatske i zakonskim omogućavanjem devizne klauzule krenuo kreditni bum početkom dvijetisućitih, šef HNB-a je nakon početnog dvoumljenja odlučio polako podizati ručnu kočnicu. Povećanjem raznih “poreznih” stopa na zaduživanje u inozemstvu i izdavanje kredita u Hrvatskoj Rohatinski je svjesno usporavao kreditni rast i počeo sa “zidanjem” deviznih rezervi za crne dane, što je jako iznerviralo Crkvenca i čitavu Vladu.

Već tada su počele prve priče o tome da guverner neće dočekati kraj svog mandata ili da neće dobiti drugi mandat, ali Rohatinski nije odustajao od svoje politike i preživio je do dolaska HDZ-a na vlast. Naravno, ni tada se nije ništa promijenilo, dapače, Ivo Sanader i Ivan Šuker znali su “ludjeti” zbog guvernerove “nekooperativnosti”. U svemu tome prvi čovjek monetarne vlasti imao je jako razvijen sluh za odnose s javnošću, pa bi, kada bi osjetio da mu se “omča” previše stegla oko vrata, sam ponudio ostavku koju bi onda vladajući na koncu odbili.

Pritom je Rohatinski imao sreću da je većina novinara koji su pratili rad HNB-a smatrala kako provodi manje-više ispravnu politiku, a šira javnost ga je snažno podržavala zbog toga što je javno kritizirao proračunsku i gospodarsku politiku Vlade. Osobno sam uvijek smatrao kako bi javnost bila mnogo manje sklona guverneru da nije zatvarala oči pred činjenicom kako on u stvari koči dodatno kreditiranje njihovih, a ne samo državnih i bankarskih potrošačkih i “profitabilnih” potreba.

Moguća bankarska katastrofa

Ovdje, međutim, dolazimo i do trenutka u kojem je djelomično i ova globalna kriza demantirala dio monetarne politike Željka Rohatinskog. Radi se o iluziji neoliberalne ideologije da takozvano slobodno tržište ponajbolje alocira, odnosno raspoređuje kapital tamo gdje se on “rasplođuje” uz, u odnosu na rizik i profit, optimalni prinos. Ova kriza, kao i mnoge do sada, pokazala je da (napomenimo opet da nikad nije postojao i da nikad neće postojati apsolutno slobodan tržišni sustav) čak ni teorijski nije moguće da takvo “slobodno tržište” optimalno alocira kapital (zbog čega su nužne, također nesavršene, korekcije državnih vlasti i regulatora).

A baš je to bila mantra koju je ponavljao Rohatinski na kritike kako treba monetarnim poreznim škarama stimulirati kredite za proizvodnju i izvoz, a destimulirati kredite za potrošnju, pa i za stanogradnju kada je postalo jasno kako se radi o neodrživom “balonu”. Dokaz da je Rohatinski shvatio tu grešku može se pronaći i u njegovu zadnjem potezu, pri kojem je oslobodio novac HNB-a u cilju kreditiranja - preko HBOR-a i komercijalnih banaka – izvoza.

No, jedna stvar se možda pokaže fatalnijom nego bilo koja druga pogreška. A to je činjenica da HNB nakon pada cijena nekretnina nije naložila bankama da postupno smanjuju vrijednosti svojih hipoteka (kolateral za kredite) u bilancama. Tako sada imamo situaciju u kojoj su bilance hrvatskih banaka i njihova stopa kapitalne adekvatnosti formalno među najuzornijima u Europi, ali to dobrim dijelom počiva na falsificiranim vrijednostima nekretninskih kolaterala. Ako se u iduću godinu-dvije dana gospodarstvo i tržište nekretnina ne počnu jače oporavljati, moglo bi se lako dogoditi da banke podijele sudbinu gospodarstva, što bi imalo katastrofalne posljedice (da ne idemo u sado-mazo detalje te agonije).

Konačno, tu je i stalno spominjani problem tečajne politike. Rohatinski je nebrojeno puta objašnjavao zbog čega je potrebno provoditi “strukturne reforme” umjesto povećanja konkurentnosti domaćega gospodarstva slabljenjem kune i argumenti su mu bili više nego logični. Uz to ne treba zaboraviti da je u godinama jakoga gospodarskog rasta, kreditnog buma i zaduživanja države u inozemstvu bio veći problem, zbog obimnog pritjecanja deviza, kako zadržati kunu da ne ojača previše, a ne joj pomagati ne snažnije ne devaluira.

Pritom, kada bi Rohatinski pokazao dobru namjeru da oslobađanjem likvidnosti pomogne gospodarstvu i državi, i banke i politička elita bi zloupotrijebili taj “višak novca”. Banke bi spekulirale na deviznom tržištu, a država bi zaduživanjem kod domaćih banaka oduzimala te kredite gospodarstvu. U tako “nezrelom” političkom i financijskom okruženju ovo društvo je zbilja imalo veliku sreću da na čelu centralne banke ima Željka Rohatinskog.

Četiri ofenzive

Sada kada smo se nonšalantno “obračunali” s “domaćim izdajnicima” i “vlastitim slabostima”, usmjerimo pogled na “ratnu” epopeju“ HNB-a u borbi s “vanjskim agresorom” (također ponekad u dosluhu s “domaćim kvislinzima”), gdje je Rohatinski bilježio velike uspjehe, a nije s “glavnim štabom” (Savjetom HNB-a) bježao od brojčano i materijalno-tehnički opremljenijeg “neprijatelja”. Ovom prilikom zabilježit ćemo samo četiri najveće “agresorske” ofenzive kojima je HNB odolio i zatim prešao u kontraofenzive kojima je stekao ugled i na svjetskoj razini.

To se pogotovo odnosi na prvu ofenzivu od strane Međunarodnog monetarnog fonda i najvećih domaćih banaka u stranom vlasništvu. Elem, čelnici MMF-a i čelni ljudi vodećih banaka godinama su Rohatinskom javno i revno zamjerali što “birokratsko-administrativnim mjerama” oporezuje banke i tako koči kreditni rast, razvoj gospodarstva i rast standarda građana. Dapače, Rohatinski je, koliko je moguće doznati, bio vjerojatno jedini centralni bankar u razvijenom svijetu koji je vodio anticikličku monetarnu politiku, odnosno u vrijeme gospodarskog i financijskog prosperiteta i rasta vodio računa o tome da je taj rast dobrim dijelom neodrživ, posebnu pažnju poklanjajući ranjivosti Hrvatske na “vanjske šokove”.

Kada su ti “vanjski šokovi” u obliku globalne financijske i gospodarske krize došli, HNB je imao dovoljno deviznih rezervi za obranu od “prvog vala” krize, a svemu su dodatno pomogli vlasnici stranih banaka koji su odlučili ne ostaviti hrvatske banke-kćeri bez pritoka kapitala. Dakle, za razliku od izvršne i zakondavne vlasti, HNB je štedio u “debelim godinama” za “mršave godine”. Nije čudno da je Rohatinski 2008. proglašen centralnim bankarom godine u uglednom izboru “The Bankera”.

Druga “ofenziva” inozemnih sila dogodila se kada je belgijska banka KBC htjela kupiti Splitsku banku, a HNB joj je dao “odbijenicu” zbog toga što je KBC bio suvlasnik Nove Ljubljanske banke. Argument Rohatinskog je bio da ta banka ne može raditi u Hrvatskoj sve dok je vlasnica Nove Ljubljanske banke koja je dužna staru deviznu štednju građanima Hrvatske. Tada je Andre Berger, direktor KBC-a, javno prijetio da će “poduzeti mjere protiv HNB-a, jer im priječi kupnju HVB Splitske banke”, no nikakvi diplomatski ni medijski pritisci nisu pridonijeli popuštanju stava HNB-a da suvlasnik NLB-a ne može imati pristup hrvatskom tržištu dok se ne riješi pitanje devizne štednje hrvatskih građana.

Znatno većim pritiscima HNB je bio izložen kada je Rohatinski odbio dati zeleno svjetlo Bayerische Landesbank (BLB) da preuzme većinski udjel u Hypo Alpe Adria banci i Slavonskoj banci. Razlog zbog kojeg su Bavarci u početku dobili odbijenicu odnosio se na činjenicu da je BLB “pobjegla” iz Riječke banke nakon “slučaja Nodilo” i ostavila HNB i hrvatsku Vladu na cjedilu da same spašavaju banku kojoj je prijetio masovni odlazak štediša.

Rohatinski je tada “popustio” pritiscima tako što je tražio i dobio javnu ispriku Bavaraca hrvatskim štedišama i javnosti zbog bijega iz Riječke banke, a morali su ispuniti i čitav niz drugih uvjeta. Tada se u pritiskanje HBB-a upustio i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber koji je nakon susreta s bivšim premijerom Ivom Sanaderom 19. kolovoza u Splitu 2007. izjavio kako je siguran da će HNB povući svoj veto, napominjući i da je poslao dopis HNB-u u kojem je naglasio kako veto može nepotrebno pogoršati dobre odnose između Bavarske i Hrvatske.

Iz HNB-a su demantirali kako je takav dopis uopće stigao na njihovu adresu, ali su ustvrdili kako je upućen na neke druge adrese u Hrvatskoj. Poslije je Stoiber u tjedniku “Der Spiegel” čak insinuirao nečasno ponašanje HNB-a i njezina guvernera u preuzimanju Hypo Alpe Adria Bank Zagreb od strane Bayerische Landesbank, što je samo dodatno naljutilo Rohatinskog.

Vrijeme za sentimentalnost

Da se na zaboravi, u oba slučaja neki domaći mediji tvrdili su da u Bruxelesu smatraju kako je Zakon o HNB-u neustavan, te da će Europska unija tražiti njegovu izmjenu, a dobar dio članova Savjeta HNB-a smatrao je kako bi u tim slučajevima HNB trebao biti “fleksibilniji”.

Posljednja, četvrta ofenziva “inozemnih sila” došla je od susjedne Slovenije, uz prijetnju blokadom ulaska Hrvatske u EU, kada je Nova Ljubljanska banka poželjela otvoriti svoje poslovnice u Hrvatskoj. Odgovor HNB-a je bio jednoznačan i glasio je kratko i jasno “ne” dokle god se ne riješi slučaj stare devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci.

Eto, sve je to stalo u 12 godina mandata Željka Rohatinskog u HNB-u i zbog svega toge teško je ne biti sentimentalan u trenutku kada njegovu šefovanju na Trgu hrvatskih velikana dolazi kraj.

FRENKI LAUŠIĆ

Izazovi za nasljednika

Borisu Vujčiću, svom zamjeniku, Rohatinski u naslijeđe ostavlja iznimno teške zadaće. I bez političkih pritisaka za slabljenjem kune, domaća valuta se zbog smanjenog priljeva eura nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji zbog koje je HNB u ovoj godini morao dosta žustro reagirati kako bi spriječio klizanje prema razini od 7,7 kuna za euro. O gospodarskoj i fiskalnoj situaciji u zemlji ne treba previše trošiti riječi, a sigurno je da će biti jakih pritisaka da se monetarna politika dodatno stavi u službu fiskalnih i gospodarskih ciljeva.

Boris Vujčić je svjestan svega toga, ali je uz Rohatinskog i više nego ispekao zanat za vođenje centralne banke. Njegove profesionalne vrijednosti nitko ne dovodi u pitanje, dapače, ali zbilja na čelo HNB-a dolazi u vrijeme koje će biti možda i izazovnije nego zadnjih 12 godina, unatoč tome što iduće godine ulazimo u EU. Stoga mu treba poželjeti čvrste živce i hladnu glavu. Za dobrobit svih nas.


[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svom zamjeniku Borisu Vujčiću Rohatinski u naslijeđe ostavlja iznimno teške zadaće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => talentiran, ambiciozan, samouvjeren i drzak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2012-06-08 11:42:26 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2012-06-08 11:47:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2012-06-09 12:18:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3721 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2012/06/08/PSD/roh00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "680x430" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8245647 Threads: 3 Questions: 1699520991 Slow queries: 5072110 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112877223 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/zeljko-rohatinski-cuvar-nasih-kredita-169667 [printLink] => /sd-plus/spektar/zeljko-rohatinski-cuvar-nasih-kredita-169667?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 159277 [name] => ŽeljkoRohatinski [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljkorohatinski [link] => /tag/zeljkorohatinski ) [1] => stdClass Object ( [id] => 386643 [name] => HNB [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnb [link] => /tag/hnb ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svom zamjeniku Borisu Vujčiću Rohatinski u naslijeđe ostavlja iznimno teške zadaće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => talentiran, ambiciozan, samouvjeren i drzak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Željko Rohatinski - čuvar naših kredita [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-18-18-04-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/08/PSD/roh00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2012/06/08/PSD/roh00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Uobičajene unutarredakcijske polemike rezultirale su ovog tjedna i izjavom kolege koji je jednom komentatoru zamjerio previše emocionalan ton povodom odlaska Željka Rohatinskog s mjesta guvernera HNB-a. Osobno sam, pak, više nego dobro shvaćao tu sentimentalnost. Rohatinskog sam nekoliko puta u novogodišnjim brojevima Slobodne Dalmacije proglašavao osobom godine u Hrvatskoj, stalno ponavljajući dosadnu frazu kako je on u hrvatskom društvenom životu simbol “principa stvarnosti” naspram sveopće vladavine “principa ugode”.

A sada s društvene scene odlazi čovjek koji je u odlučnim trenucima znao pronaći prave i hrabre poteze, koji, naravno, nije bio bezgrešan, ali je bila čast biti u istom “rovu” s njim (a i s njegovim zamjenikom Borisom Vujčićem) i boriti se proteklih 12 godina protiv “domaćih izdajnika” i “stranih okupatora”.

Sluh za javnost

U prvoj godini svojih dvaju mandata Rohatinski je odmah dao do znanja će Hrvatska narodna banka biti neovisna od izvršne vlasti i raditi u skladu s ulogom koju joj je dodijelila zakonodavna vlast, odnosno održavati stabilnost cijena i financijskog sustava i podupirati gospodarsku politiku u skladu s načelima tržišnoga gospodarstva. Da ne bi bilo zabune, teorijski gledano, nisam siguran da monetarna vlast treba biti sasvim neovisna o izvršnoj vlasti (ni u što nisam teorijski siguran), ali u slučaju Hrvatske, praktično gledajući, to je bio pun pogodak.

Naša politička i financijska elita - kao uostalom i većina pripadnika tih elita u svijetu, što je pokazala i ova globalna kriza - previše je sklona monetarnu politiku upregnuti u promašene privatne i državne investicije i programe. U Hrvatskoj se dogodilo to da je na čelo HNB-a došao naš najtalentiraniji ekonomist, ambiciozan, samouvjeren i drzak. Igrom sudbine, prvi ministar financija koji je okusio, boksačkim terminom rečeno, “udarce i eskivaže” Rohatinskog bio je Mato Crkvenac, ministar financija u Račanovoj Vladi, koji je bio sveučilišni mentor Rohatinskom.

Naime, nakon što je prekidom međunarodne i financijske izolacije Hrvatske i zakonskim omogućavanjem devizne klauzule krenuo kreditni bum početkom dvijetisućitih, šef HNB-a je nakon početnog dvoumljenja odlučio polako podizati ručnu kočnicu. Povećanjem raznih “poreznih” stopa na zaduživanje u inozemstvu i izdavanje kredita u Hrvatskoj Rohatinski je svjesno usporavao kreditni rast i počeo sa “zidanjem” deviznih rezervi za crne dane, što je jako iznerviralo Crkvenca i čitavu Vladu.

Već tada su počele prve priče o tome da guverner neće dočekati kraj svog mandata ili da neće dobiti drugi mandat, ali Rohatinski nije odustajao od svoje politike i preživio je do dolaska HDZ-a na vlast. Naravno, ni tada se nije ništa promijenilo, dapače, Ivo Sanader i Ivan Šuker znali su “ludjeti” zbog guvernerove “nekooperativnosti”. U svemu tome prvi čovjek monetarne vlasti imao je jako razvijen sluh za odnose s javnošću, pa bi, kada bi osjetio da mu se “omča” previše stegla oko vrata, sam ponudio ostavku koju bi onda vladajući na koncu odbili.

Pritom je Rohatinski imao sreću da je većina novinara koji su pratili rad HNB-a smatrala kako provodi manje-više ispravnu politiku, a šira javnost ga je snažno podržavala zbog toga što je javno kritizirao proračunsku i gospodarsku politiku Vlade. Osobno sam uvijek smatrao kako bi javnost bila mnogo manje sklona guverneru da nije zatvarala oči pred činjenicom kako on u stvari koči dodatno kreditiranje njihovih, a ne samo državnih i bankarskih potrošačkih i “profitabilnih” potreba.

Moguća bankarska katastrofa

Ovdje, međutim, dolazimo i do trenutka u kojem je djelomično i ova globalna kriza demantirala dio monetarne politike Željka Rohatinskog. Radi se o iluziji neoliberalne ideologije da takozvano slobodno tržište ponajbolje alocira, odnosno raspoređuje kapital tamo gdje se on “rasplođuje” uz, u odnosu na rizik i profit, optimalni prinos. Ova kriza, kao i mnoge do sada, pokazala je da (napomenimo opet da nikad nije postojao i da nikad neće postojati apsolutno slobodan tržišni sustav) čak ni teorijski nije moguće da takvo “slobodno tržište” optimalno alocira kapital (zbog čega su nužne, također nesavršene, korekcije državnih vlasti i regulatora).

A baš je to bila mantra koju je ponavljao Rohatinski na kritike kako treba monetarnim poreznim škarama stimulirati kredite za proizvodnju i izvoz, a destimulirati kredite za potrošnju, pa i za stanogradnju kada je postalo jasno kako se radi o neodrživom “balonu”. Dokaz da je Rohatinski shvatio tu grešku može se pronaći i u njegovu zadnjem potezu, pri kojem je oslobodio novac HNB-a u cilju kreditiranja - preko HBOR-a i komercijalnih banaka – izvoza.

No, jedna stvar se možda pokaže fatalnijom nego bilo koja druga pogreška. A to je činjenica da HNB nakon pada cijena nekretnina nije naložila bankama da postupno smanjuju vrijednosti svojih hipoteka (kolateral za kredite) u bilancama. Tako sada imamo situaciju u kojoj su bilance hrvatskih banaka i njihova stopa kapitalne adekvatnosti formalno među najuzornijima u Europi, ali to dobrim dijelom počiva na falsificiranim vrijednostima nekretninskih kolaterala. Ako se u iduću godinu-dvije dana gospodarstvo i tržište nekretnina ne počnu jače oporavljati, moglo bi se lako dogoditi da banke podijele sudbinu gospodarstva, što bi imalo katastrofalne posljedice (da ne idemo u sado-mazo detalje te agonije).

Konačno, tu je i stalno spominjani problem tečajne politike. Rohatinski je nebrojeno puta objašnjavao zbog čega je potrebno provoditi “strukturne reforme” umjesto povećanja konkurentnosti domaćega gospodarstva slabljenjem kune i argumenti su mu bili više nego logični. Uz to ne treba zaboraviti da je u godinama jakoga gospodarskog rasta, kreditnog buma i zaduživanja države u inozemstvu bio veći problem, zbog obimnog pritjecanja deviza, kako zadržati kunu da ne ojača previše, a ne joj pomagati ne snažnije ne devaluira.

Pritom, kada bi Rohatinski pokazao dobru namjeru da oslobađanjem likvidnosti pomogne gospodarstvu i državi, i banke i politička elita bi zloupotrijebili taj “višak novca”. Banke bi spekulirale na deviznom tržištu, a država bi zaduživanjem kod domaćih banaka oduzimala te kredite gospodarstvu. U tako “nezrelom” političkom i financijskom okruženju ovo društvo je zbilja imalo veliku sreću da na čelu centralne banke ima Željka Rohatinskog.

Četiri ofenzive

Sada kada smo se nonšalantno “obračunali” s “domaćim izdajnicima” i “vlastitim slabostima”, usmjerimo pogled na “ratnu” epopeju“ HNB-a u borbi s “vanjskim agresorom” (također ponekad u dosluhu s “domaćim kvislinzima”), gdje je Rohatinski bilježio velike uspjehe, a nije s “glavnim štabom” (Savjetom HNB-a) bježao od brojčano i materijalno-tehnički opremljenijeg “neprijatelja”. Ovom prilikom zabilježit ćemo samo četiri najveće “agresorske” ofenzive kojima je HNB odolio i zatim prešao u kontraofenzive kojima je stekao ugled i na svjetskoj razini.

To se pogotovo odnosi na prvu ofenzivu od strane Međunarodnog monetarnog fonda i najvećih domaćih banaka u stranom vlasništvu. Elem, čelnici MMF-a i čelni ljudi vodećih banaka godinama su Rohatinskom javno i revno zamjerali što “birokratsko-administrativnim mjerama” oporezuje banke i tako koči kreditni rast, razvoj gospodarstva i rast standarda građana. Dapače, Rohatinski je, koliko je moguće doznati, bio vjerojatno jedini centralni bankar u razvijenom svijetu koji je vodio anticikličku monetarnu politiku, odnosno u vrijeme gospodarskog i financijskog prosperiteta i rasta vodio računa o tome da je taj rast dobrim dijelom neodrživ, posebnu pažnju poklanjajući ranjivosti Hrvatske na “vanjske šokove”.

Kada su ti “vanjski šokovi” u obliku globalne financijske i gospodarske krize došli, HNB je imao dovoljno deviznih rezervi za obranu od “prvog vala” krize, a svemu su dodatno pomogli vlasnici stranih banaka koji su odlučili ne ostaviti hrvatske banke-kćeri bez pritoka kapitala. Dakle, za razliku od izvršne i zakondavne vlasti, HNB je štedio u “debelim godinama” za “mršave godine”. Nije čudno da je Rohatinski 2008. proglašen centralnim bankarom godine u uglednom izboru “The Bankera”.

Druga “ofenziva” inozemnih sila dogodila se kada je belgijska banka KBC htjela kupiti Splitsku banku, a HNB joj je dao “odbijenicu” zbog toga što je KBC bio suvlasnik Nove Ljubljanske banke. Argument Rohatinskog je bio da ta banka ne može raditi u Hrvatskoj sve dok je vlasnica Nove Ljubljanske banke koja je dužna staru deviznu štednju građanima Hrvatske. Tada je Andre Berger, direktor KBC-a, javno prijetio da će “poduzeti mjere protiv HNB-a, jer im priječi kupnju HVB Splitske banke”, no nikakvi diplomatski ni medijski pritisci nisu pridonijeli popuštanju stava HNB-a da suvlasnik NLB-a ne može imati pristup hrvatskom tržištu dok se ne riješi pitanje devizne štednje hrvatskih građana.

Znatno većim pritiscima HNB je bio izložen kada je Rohatinski odbio dati zeleno svjetlo Bayerische Landesbank (BLB) da preuzme većinski udjel u Hypo Alpe Adria banci i Slavonskoj banci. Razlog zbog kojeg su Bavarci u početku dobili odbijenicu odnosio se na činjenicu da je BLB “pobjegla” iz Riječke banke nakon “slučaja Nodilo” i ostavila HNB i hrvatsku Vladu na cjedilu da same spašavaju banku kojoj je prijetio masovni odlazak štediša.

Rohatinski je tada “popustio” pritiscima tako što je tražio i dobio javnu ispriku Bavaraca hrvatskim štedišama i javnosti zbog bijega iz Riječke banke, a morali su ispuniti i čitav niz drugih uvjeta. Tada se u pritiskanje HBB-a upustio i bivši bavarski premijer Edmund Stoiber koji je nakon susreta s bivšim premijerom Ivom Sanaderom 19. kolovoza u Splitu 2007. izjavio kako je siguran da će HNB povući svoj veto, napominjući i da je poslao dopis HNB-u u kojem je naglasio kako veto može nepotrebno pogoršati dobre odnose između Bavarske i Hrvatske.

Iz HNB-a su demantirali kako je takav dopis uopće stigao na njihovu adresu, ali su ustvrdili kako je upućen na neke druge adrese u Hrvatskoj. Poslije je Stoiber u tjedniku “Der Spiegel” čak insinuirao nečasno ponašanje HNB-a i njezina guvernera u preuzimanju Hypo Alpe Adria Bank Zagreb od strane Bayerische Landesbank, što je samo dodatno naljutilo Rohatinskog.

Vrijeme za sentimentalnost

Da se na zaboravi, u oba slučaja neki domaći mediji tvrdili su da u Bruxelesu smatraju kako je Zakon o HNB-u neustavan, te da će Europska unija tražiti njegovu izmjenu, a dobar dio članova Savjeta HNB-a smatrao je kako bi u tim slučajevima HNB trebao biti “fleksibilniji”.

Posljednja, četvrta ofenziva “inozemnih sila” došla je od susjedne Slovenije, uz prijetnju blokadom ulaska Hrvatske u EU, kada je Nova Ljubljanska banka poželjela otvoriti svoje poslovnice u Hrvatskoj. Odgovor HNB-a je bio jednoznačan i glasio je kratko i jasno “ne” dokle god se ne riješi slučaj stare devizne štednje hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci.

Eto, sve je to stalo u 12 godina mandata Željka Rohatinskog u HNB-u i zbog svega toge teško je ne biti sentimentalan u trenutku kada njegovu šefovanju na Trgu hrvatskih velikana dolazi kraj.

FRENKI LAUŠIĆ

Izazovi za nasljednika

Borisu Vujčiću, svom zamjeniku, Rohatinski u naslijeđe ostavlja iznimno teške zadaće. I bez političkih pritisaka za slabljenjem kune, domaća valuta se zbog smanjenog priljeva eura nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji zbog koje je HNB u ovoj godini morao dosta žustro reagirati kako bi spriječio klizanje prema razini od 7,7 kuna za euro. O gospodarskoj i fiskalnoj situaciji u zemlji ne treba previše trošiti riječi, a sigurno je da će biti jakih pritisaka da se monetarna politika dodatno stavi u službu fiskalnih i gospodarskih ciljeva.

Boris Vujčić je svjestan svega toga, ali je uz Rohatinskog i više nego ispekao zanat za vođenje centralne banke. Njegove profesionalne vrijednosti nitko ne dovodi u pitanje, dapače, ali zbilja na čelo HNB-a dolazi u vrijeme koje će biti možda i izazovnije nego zadnjih 12 godina, unatoč tome što iduće godine ulazimo u EU. Stoga mu treba poželjeti čvrste živce i hladnu glavu. Za dobrobit svih nas.


[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/zeljko-rohatinski-cuvar-nasih-kredita-169667 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9b317be446b15d704039a455cf6a65d6e51279a9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%BDeljko+Rohatinski+-+%C4%8Duvar+na%C5%A1ih+kredita&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fzeljko-rohatinski-cuvar-nasih-kredita-169667 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fzeljko-rohatinski-cuvar-nasih-kredita-169667 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Svom zamjeniku Borisu Vujčiću Rohatinski u naslijeđe ostavlja iznimno teške zadaće [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => talentiran, ambiciozan, samouvjeren i drzak [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Spektartalentiran, ambiciozan, samouvjeren i drzak

Željko Rohatinski - čuvar naših kredita

Piše PSD.
9. lipnja 2012. - 14:18
Uobičajene unutarredakcijske polemike rezultirale su ovog tjedna i izjavom kolege koji je jednom komentatoru zamjerio previše emocionalan ton povodom odlaska Željka Rohatinskog s mjesta guvernera HNB-a. Osobno sam, pak, više nego dobro shvaćao tu sentimentalnost. Rohatinskog sam nekoliko puta u novogodišnjim brojevima Slobodne Dalmacije proglašavao osobom godine u Hrvatskoj, stalno ponavljajući dosadnu frazu kako je on u hrvatskom društvenom životu simbol “principa stvarnosti” naspram sveopće vladavine “principa ugode”.

A sada s društvene scene odlazi čovjek koji je u odlučnim trenucima znao pronaći prave i hrabre poteze, koji, naravno, nije bio bezgrešan, ali je bila čast biti u istom “rovu” s njim (a i s njegovim zamjenikom Borisom Vujčićem) i boriti se proteklih 12 ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 20:18