stdClass Object ( [id] => 90897 [title] => Nataša Bebić kod Mosora: Šjor Josipoviću vratite nan Dan žena! [alias] => natasa-bebic-kod-mosora-sjor-josipovicu-vratite-nan-dan-zena [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mislija san se koju Splićanku odabrat za ovi prigodni subotnji intervju, mislija, mislija i sitija se - to mora bit Nataša Bebić!

- Šta je reć da san ti ja pala na pamet!? Ajme, da ne bi u Split doša potres ili tsunami s Brača kad san ti ja pala na pamet! A zašto je ovo prigodni intervju? Koja je to prigoda ove subote?

Pa u ponediljak je Osmi marta, Dan žena!

- Ajme! Ajme, majko moja mila! Dan žena. Ka dica smo ga zvali Majčin dan. Pa bi materama nosili po kiticu ljubica, a učiteljicama u školu bukete cvića. Materama bi rekli: Draga naša majčice, sritan ti Majčin dan. A učiteljice su imale pun stol cvića, cili razred je ti dan mirisa najlipšin mirisima...

Je, sve je bilo baš tako. A kad bi se slavija Dan žena, onda bi se drugarice i gospoje, lipo obučene s friškin frizurama, raspištoljile po restoranima, radile bi ti dan “skraćeno radno vrime”, onda bi in se oko 11 uri obratija drug šef ili drug direktor, čestita in njijov dan, pa bi skupa tulumarili do večeri...

- ... Je. A znaš li ko bi bija najžešći na tin feštama? Muški! Oni bi, ka ono, išli činit društvo ženama na feštama Dana žena, a na kraju bi oni bili ti koji su najviše jili, pili, pivali, plesali... Nego, znaš li ti zašto se, okad smo dobili svoju Hrvatsku, više ne slavi Dan žena?

Ma šta ti je!? Kako ne znaš!? To je praznik koji se slavija u doba mraka, to je podsjećalo na ono vrime koje smo svi u roku odma tribali zaboravit. Imamo mi Majčin dan koji ne pada na osan trećega, imamo mi Valentinovo... Šta će nan više Dan žena?!

- Daj, ne zajebaji! Molin te, kakve veze ima Osmi marta sa socijalizmon, komunizmon, Jugoslavijon? Nikakve! To je bija jedan lipi običaj.

Nemoj tako, proglasiće te - jugonostalgičarkon!

- A zašto!? Mogu me radi toga proglasit i - francuzonostalgičarkon! Godinama san igrala košarku u Francuskoj, tamo se slavija Osmi marta još žešće nego u nas...

... Biće to slavile francuske socijalistkinje i komunistkinje!

- Znaš šta, ideš mi na živce! Te fešte u Francuskoj za Dan žena organizirali su najveći kapitalisti, pozvali bi sve svoje radnice, a mi košarkašice smo bile, ono ka ukras. I sve žene bi dobijale darove, pivalo bi se, feštavalo... I oće li mi iko ikad na svitu objasnit: šta je u tome bilo loše!? Je li tu bilo išta grubo ili, Bože mi oprosti - antihrvatsko!

Veselo lice Kosorice

Ajmo fermat o tome. Samo mi nemoj počet govorit o politici. Reka san ti: ovo je prigodni intervju!

- E, onda obavezno stavi da ja svin ženama u Hrvatskoj čestitan Dan žena. Od srca. Uz najlipše želje.

Je li od Jadranke Kosor naniže?

- Je. Evo: šjora Jadranka, čestitan van Osmi marta. I budite fer i priznajte da ste ga i vi slavili. I da van nije bilo mrsko na ti dan primit buket cvića.

Naša premijerka prima cviće i danas...

- Zna ona znanje. Jesi li je vidija kako joj je veselo lice kad je u društvu zgodnih muškaraca

 Koga? Ivana Šukera?

- Daj, šta ti je. Koji Šuker... Ma jesi vidija kako se oni Šuker razdeblja....

Nataša, nemoj o politici, molin te! U čijen društvu je našoj premijerki, kako ti govoriš, veselo lice?

- A ka da si ćorav!? Jesi li vidija kako cila procvita kad je s onin zgodnim Slovencon Boruton Pahoron...

... Je, vidija san to. Ali mi se pari da i on ima puno veselo lice kad je blizu naše šjora Jadranke!

- Je. Ni Berlusconiju nije bilo mrsko kad se približija našoj predsjednici Vlade...

Ja mislin da je njemu ipak najdraže ić u posjet Francuskoj ili francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja zvat u Italiju. Zato šta zna da će bit u društvu - Carle Bruni!

- Ajmeeeee... Carla Bruni je famozna ženska. Graciozna, nježna, mila, ljupka, pitoma, ženstvena... Je mesje Sarkozy gušta! Neka, evala mu.

Opet smo skrenili s teme našeg intervjua, a to je - Dan žena! Kakvi je po tebi današnji položaj žene u hrvatskon društvu?

- Evo, smijen se... Znaš li zašto? Zato šta mi je najprije palo na pamet odgovorit ti: današnji položaj žene u hrvatskon društvu je - ležeći! Da san ti to rekla, koliko si lud, ti bi to i napisa...

Ajde, nisan ipak toliki debil da bi to stavija u novine. Nego, odgovori mi ozbiljno na ono šta san te pita...

- Ja ti moran priznat da nikad nisan osjetila nekakvu neravnopravnost žena. Svaka žena je čovik ka i muškarac i samo o njoj ovisi kako će se prema njoj odnosit ka prema čoviku i ka prema ženi. Ja ne razumin sve te udruge za zaštitu ženskih prava, ja mislin da smo mi normalna država di se svit ne dili na žene i muškarce i da svaka žena koja vridi, koja zna znanje, koja ima ambicije i želi uspit u svemu tome, i uspije. Znan da će sad puno njih skočit na mene, reć da govorin monade, da žene ne mogu ono šta muškarci mogu, ali ja ne vriđan nikoga ako rečen da ja tako ne mislin. Evo, i na čelu Vlade nan je žena. Imamo žena svugdi: od vrha politike do vrha televizije!

Di su nestali muški?

Pari mi se da ti je cilo vrime u mislima Jadranka Kosor. Stalno se nekako vrtiš oko nje... Zamjeraju joj da ima puno robe, da stalno minja garderobu...

- Ja ne znan zašto to kome ima smetat!? Je li ukrela lovu da bi kupila kostime, vešte, suknje, postole? Nije! E, neka žena troši onde di joj je najdraže, a to je kod nje, pari mi mi se, garderoba.

Slažen se. S tin da se ona oblači - malo drukčije od tebe!

- Molin te, samo mi nemoj reć da i tebi smeta kako se ja oblačin!? Nemoj, razočarala bi se...

Nije, Nato, matere mi moje, meni je baš simpatična tvoja garderoba. Imaš svoj đir, guraš ga okad te znan, a to je o-ho-ho godina. Uvik trenerka, tenisice, gori neke otkačene majice, uvik ista kosa, uvik velike očale... Šta bi to kome tribalo smetat!?

- Jel tako!? Ja se u nikoga ne diran, nikome nikad nisan zlo učinila, nikoga ne ogovaran, ne olajavan okolo... Neka svak živi onako kako on oće, neka svakome bude sve ono šta želi sam sebi. Ja to govorin od srca...

... Virujen ti. A ipak svit zna reć: ala, evo one Bebićke, opet se obukla u papiga boje!

- Meni je to žaj čut, ali ja se na to ne obaziren. Ne mogu ja prominit svit. Meni je najvažnije, kad je o oblačenju rič, šta meni reče moja Neda Makjanić Kunić. A ona mi je milijun puti rekla: Nato, vozi po svome i baš te briga ko šta govori!

Ma, još ti ništo moran reć... Ima onih šta govore: Vidi je, baba je, ima unuka, a oblači se ka mladica!

- Je, ponosna san baka svoga unuka Filipa, šta su mi da dali moja ćer Olja i moj zet Saša. Sritna san šta san to doživila. Ali kakve to veze ima s robon koju nosin?

Ma normalno da nema. Isto ka šta nema veze da se godinama baviš aerobikon, da držiš tečaje aerobika. Ali to neki u Splitu zovu, skužaj na izrazu - preseravanjen!

- Ja to nikad nisan čula. Ali, ako je to istina, a tebi neman razloga ne virovat, onda je to tužno. Puno tužno. Milijuni, milijuni žena u cilon svitu bave se aerobikon. Pa zašto bi to samo u Splitu bilo - preseravanje!? Baš smo čudan svit, čudan grad. Ali meni isto najdraži na svitu. Jedini koji mi je u srcu.

Onda ti ne bi išla živit u Zagreb... Ni da ti, recimo, otvore Akademiju aerobika i da, umisto na splitskoj televiziji Kanal 5, imaš svoju emisiju na Hrvatskoj televiziji?

- Ja se ne bi micala iz Splita za sve novce ovoga svita. Poštujen svakoga koji to more, neka mu je sa srićon, ali ja odavde više ne bi nigdi. S tin da jedino moran reć kako mi ne ide u glavu da neko ko 30-40 godina, od svog rođenja, živi u Splitu, pa ode živit u Zagreb, nakon godinu dana počne govorit književno. Nikoga ne bi tila uvridit, ali to je meni nekako namišteno, neprirodno...

Slažeš li se ti s ovin šta ću sad reć: pari mi se da se žene ne uređuju radi muških, nego radi - žena!

- Asti srce, na to nisan nikad promislila. A znaš da more bit da je tako. Čujen od mlađih ženskih da su muški danas sve manje frajeri, kavaliri, osvajači, da vrime troše uglavnon na priče o kladionicama, sportu, politici... Di su nestali muški? Kvragu i politika i ko je izmislija. Od Pazara, priko Peškarije, do čekaonice u likara i kafića svi govore o politici, svi spominju imena i prezimena političara... Ka da smo mi onda znali kojega političara. Jedino smo znali Tita...

Molin te, Nato, nemoj me vuć u politiku. A kad već spominješ političare, bi li mogla reć šta o njima misliš ka o muškarcima?

- Oću. Od gušta!

Dva superzgodna: Skansi i Šolman!

Josip Broz Tito?

- Veliki šarmer. Znan da su ga žene volile. I da je on volija žene. I čitala san u Francuskoj da su slavne svjetske glumice Elizabeth Taylor i Sophia Loren o njemu govorile ka o muškarcu punon šarma iz kojega je nešto posebno zračilo...

One dvi!? Sigurno su to prikrivene komunistice... Nego, kakvi je muškarac, po tebi, bija Franjo Tuđman?

- Ja mislin da je on u puno stvari imitira Tita. Osin kad su žene u pitanju. Pari mi se da je on bija puno ozbiljan...

Stipe Mesić?

- Puno duhovit čovik. I šarmantan!

Ivo Josipović?

- On je meni ka - sinfonijski orkestar!

Ne razumin te!?

- Kako ne razumiš!? Kad vidin njega, ka da vidin sinfonijski orkestar...

... Opet te ne razumin: šta je na njemu violina, šta violončelo, šta drugi instrumenti koji postoje u sinfonijskon orkestru?

- Daj, ne pravi se ni lud ni mutav. Znaš ti šta ja oću reć: kad ga vidin, meni najprije padne na pamet rič - kultura! A to ti je sinfonijski orkestar.

Naš gradonačelnik?

- On mi je ka ono Made in Dalmatinska zagora. Ali ne mislin time reć ništa loše. I moji preci su Vlaji. I ponosin se njima.

Ivo Sanader?

- Vidiš, ja ne znan šta bi za njega rekla. S tin da su mi ženske rekle da je ka mladić na Pjaci bija puno zgodan.

Ivan Šuker?

- Ajme, majko!

O.K. Razumija san. A Gordan Jandroković?

- Koji ti je to?

Kako koji ti je to!? Naš ministar vanjskih poslova...

- Ajme, ne znan ga. Opiši mi ga...

Ima jaki mezzosopran!

- Ne volin muške sa ženskin glason!

Sportašica si. Bila si košarkaška reprezentativka. Igrala vanka. Koji su ti sportaši najzgodniji?

- Je li to prigodno pitanje za Dan žena?

Je, baš tako!

- Meni su košarkaši bili i ostali najzgodniji. I onda i danas ženske su se najviše palile na njih. A naši košarkaši Jugoplastike bili su najzgodniji među njima.

Ko?

- To su dva zlatna i slavna košarkaša i dva superzgodna muškarca - Petar Skansi i Damir Šolman! Znaš li ti da je onda bilo ženskih koje su dolazile na Gripe da bi gledale njih dva, a ne košarku?

Znan. A mi juniori bi gledali - više te ženske nego košarku! Nego, šta je reć da nisi spomenila jedno veliko košarkaško ime - Giuseppe Giergia!

- Ajme... Pino moj dragi... Veliki košarkaš i puno zgodan muškarac. I puno pametan čovik. Ali nije dvometraš, razumiš li me...

Sve ja tebe, Nato, razumin... Nego, šta ćemo mi s Danon žena?

- Evo, ja ću se danas, javno, obratit hrvatskon predsjedniku Ivi Josipoviću... Šjor Ivo... Čekaj, službenije je reć: šjor Josipoviću, molin vas vratite nan Dan žena. Ništa u ton danu nije bilo loše, ništa radi čega ga je tribalo, ka ono, nečujno maknit s liste praznika. Dajte da opet osjetimo onu radost i zadovoljstvo šta su ga imale naše matere i babe. Ajte, šjor Ivo, molin vas.

Čekaj, zašto to nisi tražila od Jadranke Kosor, ona je žena!?

- Ma, prije će to učinit šjor Ivo...

Zašto!? Ne razumin!?

- Ajde, nemoj me vuć za jezik. I molin te donesi u ponediljak materi, ženi i ćeri cviće!

Oću. I krempite. Te pašte najviše volin pojist. Još iz vrimena kad san bija dite...

milorad bibić
snimio: nikola vilić / cropix

Brat Toma

Moj dragi brat Toma bija je veliki čovik. Duša od čovika. Pošten da pošteniji ne more bit. Je, matere mi moje. On nikad nikoga nije krivo pogleda, nikad nikome učinija ništa grubo. U svoje vrime je bija nesvaćen.

Govorilo se: pusti Tomu Bebića, on je na svoju ruku!? I tek kad je umra, stavljen je na misto koje mu u Splitu i pripada. Volija je Split, volija je sve ljude, volija je svoju familiju... Viruj mi da je bija duša od čovika!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => MATERE I UČITELJICE Molin te, kakve veze ima Osmi marta sa socijalizmon, komunizmon, Jugoslavijon? Nikakve! To je bija jedan lipi običaj. Ka dica smo ga zvali Majčin dan. Pa bi materama nosili po kiticu ljubica, a učiteljicama u školu bukete cvića. Matera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLIĆANKA, NEKADA KOŠARKAŠKA INTERNACIONALKA I REPREZENTATIVKA, VELEMAJSTORICA JE AEROBIKA I TV VODITELJICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-03-05 16:50:31 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-03-05 17:11:47 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-03-06 10:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6775 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/03/06/spektar/beb00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4429080 Threads: 2 Questions: 141472127 Slow queries: 60126 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4221382 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/natasa-bebic-kod-mosora-sjor-josipovicu-vratite-nan-dan-zena-90897 [printLink] => /sd-plus/spektar/natasa-bebic-kod-mosora-sjor-josipovicu-vratite-nan-dan-zena-90897?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 144539 [name] => svrhamosora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svrhamosora [link] => /tag/svrhamosora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 83639 [name] => NatašaBebić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => natasabebic [link] => /tag/natasabebic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => MATERE I UČITELJICE Molin te, kakve veze ima Osmi marta sa socijalizmon, komunizmon, Jugoslavijon? Nikakve! To je bija jedan lipi običaj. Ka dica smo ga zvali Majčin dan. Pa bi materama nosili po kiticu ljubica, a učiteljicama u školu bukete cvića. Matera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLIĆANKA, NEKADA KOŠARKAŠKA INTERNACIONALKA I REPREZENTATIVKA, VELEMAJSTORICA JE AEROBIKA I TV VODITELJICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nataša Bebić kod Mosora: Šjor Josipoviću vratite nan Dan žena! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-08-46-03-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/03/06/spektar/beb00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/03/06/spektar/beb00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mislija san se koju Splićanku odabrat za ovi prigodni subotnji intervju, mislija, mislija i sitija se - to mora bit Nataša Bebić!

- Šta je reć da san ti ja pala na pamet!? Ajme, da ne bi u Split doša potres ili tsunami s Brača kad san ti ja pala na pamet! A zašto je ovo prigodni intervju? Koja je to prigoda ove subote?

Pa u ponediljak je Osmi marta, Dan žena!

- Ajme! Ajme, majko moja mila! Dan žena. Ka dica smo ga zvali Majčin dan. Pa bi materama nosili po kiticu ljubica, a učiteljicama u školu bukete cvića. Materama bi rekli: Draga naša majčice, sritan ti Majčin dan. A učiteljice su imale pun stol cvića, cili razred je ti dan mirisa najlipšin mirisima...

Je, sve je bilo baš tako. A kad bi se slavija Dan žena, onda bi se drugarice i gospoje, lipo obučene s friškin frizurama, raspištoljile po restoranima, radile bi ti dan “skraćeno radno vrime”, onda bi in se oko 11 uri obratija drug šef ili drug direktor, čestita in njijov dan, pa bi skupa tulumarili do večeri...

- ... Je. A znaš li ko bi bija najžešći na tin feštama? Muški! Oni bi, ka ono, išli činit društvo ženama na feštama Dana žena, a na kraju bi oni bili ti koji su najviše jili, pili, pivali, plesali... Nego, znaš li ti zašto se, okad smo dobili svoju Hrvatsku, više ne slavi Dan žena?

Ma šta ti je!? Kako ne znaš!? To je praznik koji se slavija u doba mraka, to je podsjećalo na ono vrime koje smo svi u roku odma tribali zaboravit. Imamo mi Majčin dan koji ne pada na osan trećega, imamo mi Valentinovo... Šta će nan više Dan žena?!

- Daj, ne zajebaji! Molin te, kakve veze ima Osmi marta sa socijalizmon, komunizmon, Jugoslavijon? Nikakve! To je bija jedan lipi običaj.

Nemoj tako, proglasiće te - jugonostalgičarkon!

- A zašto!? Mogu me radi toga proglasit i - francuzonostalgičarkon! Godinama san igrala košarku u Francuskoj, tamo se slavija Osmi marta još žešće nego u nas...

... Biće to slavile francuske socijalistkinje i komunistkinje!

- Znaš šta, ideš mi na živce! Te fešte u Francuskoj za Dan žena organizirali su najveći kapitalisti, pozvali bi sve svoje radnice, a mi košarkašice smo bile, ono ka ukras. I sve žene bi dobijale darove, pivalo bi se, feštavalo... I oće li mi iko ikad na svitu objasnit: šta je u tome bilo loše!? Je li tu bilo išta grubo ili, Bože mi oprosti - antihrvatsko!

Veselo lice Kosorice

Ajmo fermat o tome. Samo mi nemoj počet govorit o politici. Reka san ti: ovo je prigodni intervju!

- E, onda obavezno stavi da ja svin ženama u Hrvatskoj čestitan Dan žena. Od srca. Uz najlipše želje.

Je li od Jadranke Kosor naniže?

- Je. Evo: šjora Jadranka, čestitan van Osmi marta. I budite fer i priznajte da ste ga i vi slavili. I da van nije bilo mrsko na ti dan primit buket cvića.

Naša premijerka prima cviće i danas...

- Zna ona znanje. Jesi li je vidija kako joj je veselo lice kad je u društvu zgodnih muškaraca

 Koga? Ivana Šukera?

- Daj, šta ti je. Koji Šuker... Ma jesi vidija kako se oni Šuker razdeblja....

Nataša, nemoj o politici, molin te! U čijen društvu je našoj premijerki, kako ti govoriš, veselo lice?

- A ka da si ćorav!? Jesi li vidija kako cila procvita kad je s onin zgodnim Slovencon Boruton Pahoron...

... Je, vidija san to. Ali mi se pari da i on ima puno veselo lice kad je blizu naše šjora Jadranke!

- Je. Ni Berlusconiju nije bilo mrsko kad se približija našoj predsjednici Vlade...

Ja mislin da je njemu ipak najdraže ić u posjet Francuskoj ili francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja zvat u Italiju. Zato šta zna da će bit u društvu - Carle Bruni!

- Ajmeeeee... Carla Bruni je famozna ženska. Graciozna, nježna, mila, ljupka, pitoma, ženstvena... Je mesje Sarkozy gušta! Neka, evala mu.

Opet smo skrenili s teme našeg intervjua, a to je - Dan žena! Kakvi je po tebi današnji položaj žene u hrvatskon društvu?

- Evo, smijen se... Znaš li zašto? Zato šta mi je najprije palo na pamet odgovorit ti: današnji položaj žene u hrvatskon društvu je - ležeći! Da san ti to rekla, koliko si lud, ti bi to i napisa...

Ajde, nisan ipak toliki debil da bi to stavija u novine. Nego, odgovori mi ozbiljno na ono šta san te pita...

- Ja ti moran priznat da nikad nisan osjetila nekakvu neravnopravnost žena. Svaka žena je čovik ka i muškarac i samo o njoj ovisi kako će se prema njoj odnosit ka prema čoviku i ka prema ženi. Ja ne razumin sve te udruge za zaštitu ženskih prava, ja mislin da smo mi normalna država di se svit ne dili na žene i muškarce i da svaka žena koja vridi, koja zna znanje, koja ima ambicije i želi uspit u svemu tome, i uspije. Znan da će sad puno njih skočit na mene, reć da govorin monade, da žene ne mogu ono šta muškarci mogu, ali ja ne vriđan nikoga ako rečen da ja tako ne mislin. Evo, i na čelu Vlade nan je žena. Imamo žena svugdi: od vrha politike do vrha televizije!

Di su nestali muški?

Pari mi se da ti je cilo vrime u mislima Jadranka Kosor. Stalno se nekako vrtiš oko nje... Zamjeraju joj da ima puno robe, da stalno minja garderobu...

- Ja ne znan zašto to kome ima smetat!? Je li ukrela lovu da bi kupila kostime, vešte, suknje, postole? Nije! E, neka žena troši onde di joj je najdraže, a to je kod nje, pari mi mi se, garderoba.

Slažen se. S tin da se ona oblači - malo drukčije od tebe!

- Molin te, samo mi nemoj reć da i tebi smeta kako se ja oblačin!? Nemoj, razočarala bi se...

Nije, Nato, matere mi moje, meni je baš simpatična tvoja garderoba. Imaš svoj đir, guraš ga okad te znan, a to je o-ho-ho godina. Uvik trenerka, tenisice, gori neke otkačene majice, uvik ista kosa, uvik velike očale... Šta bi to kome tribalo smetat!?

- Jel tako!? Ja se u nikoga ne diran, nikome nikad nisan zlo učinila, nikoga ne ogovaran, ne olajavan okolo... Neka svak živi onako kako on oće, neka svakome bude sve ono šta želi sam sebi. Ja to govorin od srca...

... Virujen ti. A ipak svit zna reć: ala, evo one Bebićke, opet se obukla u papiga boje!

- Meni je to žaj čut, ali ja se na to ne obaziren. Ne mogu ja prominit svit. Meni je najvažnije, kad je o oblačenju rič, šta meni reče moja Neda Makjanić Kunić. A ona mi je milijun puti rekla: Nato, vozi po svome i baš te briga ko šta govori!

Ma, još ti ništo moran reć... Ima onih šta govore: Vidi je, baba je, ima unuka, a oblači se ka mladica!

- Je, ponosna san baka svoga unuka Filipa, šta su mi da dali moja ćer Olja i moj zet Saša. Sritna san šta san to doživila. Ali kakve to veze ima s robon koju nosin?

Ma normalno da nema. Isto ka šta nema veze da se godinama baviš aerobikon, da držiš tečaje aerobika. Ali to neki u Splitu zovu, skužaj na izrazu - preseravanjen!

- Ja to nikad nisan čula. Ali, ako je to istina, a tebi neman razloga ne virovat, onda je to tužno. Puno tužno. Milijuni, milijuni žena u cilon svitu bave se aerobikon. Pa zašto bi to samo u Splitu bilo - preseravanje!? Baš smo čudan svit, čudan grad. Ali meni isto najdraži na svitu. Jedini koji mi je u srcu.

Onda ti ne bi išla živit u Zagreb... Ni da ti, recimo, otvore Akademiju aerobika i da, umisto na splitskoj televiziji Kanal 5, imaš svoju emisiju na Hrvatskoj televiziji?

- Ja se ne bi micala iz Splita za sve novce ovoga svita. Poštujen svakoga koji to more, neka mu je sa srićon, ali ja odavde više ne bi nigdi. S tin da jedino moran reć kako mi ne ide u glavu da neko ko 30-40 godina, od svog rođenja, živi u Splitu, pa ode živit u Zagreb, nakon godinu dana počne govorit književno. Nikoga ne bi tila uvridit, ali to je meni nekako namišteno, neprirodno...

Slažeš li se ti s ovin šta ću sad reć: pari mi se da se žene ne uređuju radi muških, nego radi - žena!

- Asti srce, na to nisan nikad promislila. A znaš da more bit da je tako. Čujen od mlađih ženskih da su muški danas sve manje frajeri, kavaliri, osvajači, da vrime troše uglavnon na priče o kladionicama, sportu, politici... Di su nestali muški? Kvragu i politika i ko je izmislija. Od Pazara, priko Peškarije, do čekaonice u likara i kafića svi govore o politici, svi spominju imena i prezimena političara... Ka da smo mi onda znali kojega političara. Jedino smo znali Tita...

Molin te, Nato, nemoj me vuć u politiku. A kad već spominješ političare, bi li mogla reć šta o njima misliš ka o muškarcima?

- Oću. Od gušta!

Dva superzgodna: Skansi i Šolman!

Josip Broz Tito?

- Veliki šarmer. Znan da su ga žene volile. I da je on volija žene. I čitala san u Francuskoj da su slavne svjetske glumice Elizabeth Taylor i Sophia Loren o njemu govorile ka o muškarcu punon šarma iz kojega je nešto posebno zračilo...

One dvi!? Sigurno su to prikrivene komunistice... Nego, kakvi je muškarac, po tebi, bija Franjo Tuđman?

- Ja mislin da je on u puno stvari imitira Tita. Osin kad su žene u pitanju. Pari mi se da je on bija puno ozbiljan...

Stipe Mesić?

- Puno duhovit čovik. I šarmantan!

Ivo Josipović?

- On je meni ka - sinfonijski orkestar!

Ne razumin te!?

- Kako ne razumiš!? Kad vidin njega, ka da vidin sinfonijski orkestar...

... Opet te ne razumin: šta je na njemu violina, šta violončelo, šta drugi instrumenti koji postoje u sinfonijskon orkestru?

- Daj, ne pravi se ni lud ni mutav. Znaš ti šta ja oću reć: kad ga vidin, meni najprije padne na pamet rič - kultura! A to ti je sinfonijski orkestar.

Naš gradonačelnik?

- On mi je ka ono Made in Dalmatinska zagora. Ali ne mislin time reć ništa loše. I moji preci su Vlaji. I ponosin se njima.

Ivo Sanader?

- Vidiš, ja ne znan šta bi za njega rekla. S tin da su mi ženske rekle da je ka mladić na Pjaci bija puno zgodan.

Ivan Šuker?

- Ajme, majko!

O.K. Razumija san. A Gordan Jandroković?

- Koji ti je to?

Kako koji ti je to!? Naš ministar vanjskih poslova...

- Ajme, ne znan ga. Opiši mi ga...

Ima jaki mezzosopran!

- Ne volin muške sa ženskin glason!

Sportašica si. Bila si košarkaška reprezentativka. Igrala vanka. Koji su ti sportaši najzgodniji?

- Je li to prigodno pitanje za Dan žena?

Je, baš tako!

- Meni su košarkaši bili i ostali najzgodniji. I onda i danas ženske su se najviše palile na njih. A naši košarkaši Jugoplastike bili su najzgodniji među njima.

Ko?

- To su dva zlatna i slavna košarkaša i dva superzgodna muškarca - Petar Skansi i Damir Šolman! Znaš li ti da je onda bilo ženskih koje su dolazile na Gripe da bi gledale njih dva, a ne košarku?

Znan. A mi juniori bi gledali - više te ženske nego košarku! Nego, šta je reć da nisi spomenila jedno veliko košarkaško ime - Giuseppe Giergia!

- Ajme... Pino moj dragi... Veliki košarkaš i puno zgodan muškarac. I puno pametan čovik. Ali nije dvometraš, razumiš li me...

Sve ja tebe, Nato, razumin... Nego, šta ćemo mi s Danon žena?

- Evo, ja ću se danas, javno, obratit hrvatskon predsjedniku Ivi Josipoviću... Šjor Ivo... Čekaj, službenije je reć: šjor Josipoviću, molin vas vratite nan Dan žena. Ništa u ton danu nije bilo loše, ništa radi čega ga je tribalo, ka ono, nečujno maknit s liste praznika. Dajte da opet osjetimo onu radost i zadovoljstvo šta su ga imale naše matere i babe. Ajte, šjor Ivo, molin vas.

Čekaj, zašto to nisi tražila od Jadranke Kosor, ona je žena!?

- Ma, prije će to učinit šjor Ivo...

Zašto!? Ne razumin!?

- Ajde, nemoj me vuć za jezik. I molin te donesi u ponediljak materi, ženi i ćeri cviće!

Oću. I krempite. Te pašte najviše volin pojist. Još iz vrimena kad san bija dite...

milorad bibić
snimio: nikola vilić / cropix

Brat Toma

Moj dragi brat Toma bija je veliki čovik. Duša od čovika. Pošten da pošteniji ne more bit. Je, matere mi moje. On nikad nikoga nije krivo pogleda, nikad nikome učinija ništa grubo. U svoje vrime je bija nesvaćen.

Govorilo se: pusti Tomu Bebića, on je na svoju ruku!? I tek kad je umra, stavljen je na misto koje mu u Splitu i pripada. Volija je Split, volija je sve ljude, volija je svoju familiju... Viruj mi da je bija duša od čovika!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/natasa-bebic-kod-mosora-sjor-josipovicu-vratite-nan-dan-zena-90897 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eea3dce7702a5b970c72cbc4e03d2f1dabb037b9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nata%C5%A1a+Bebi%C4%87+kod+Mosora%3A+%C5%A0jor+Josipovi%C4%87u+vratite+nan+Dan+%C5%BEena%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fnatasa-bebic-kod-mosora-sjor-josipovicu-vratite-nan-dan-zena-90897 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fnatasa-bebic-kod-mosora-sjor-josipovicu-vratite-nan-dan-zena-90897 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => MATERE I UČITELJICE Molin te, kakve veze ima Osmi marta sa socijalizmon, komunizmon, Jugoslavijon? Nikakve! To je bija jedan lipi običaj. Ka dica smo ga zvali Majčin dan. Pa bi materama nosili po kiticu ljubica, a učiteljicama u školu bukete cvića. Matera [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SPLIĆANKA, NEKADA KOŠARKAŠKA INTERNACIONALKA I REPREZENTATIVKA, VELEMAJSTORICA JE AEROBIKA I TV VODITELJICA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SpektarSPLIĆANKA, NEKADA KOŠARKAŠKA INTERNACIONALKA I REPREZENTATIVKA, VELEMAJSTORICA JE AEROBIKA I TV VODITELJICA

Nataša Bebić kod Mosora: Šjor Josipoviću vratite nan Dan žena!

Piše PSD.
6. ožujka 2010. - 11:50

Mislija san se koju Splićanku odabrat za ovi prigodni subotnji intervju, mislija, mislija i sitija se - to mora bit Nataša Bebić!

- Šta je reć da san ti ja pala na pamet!? Ajme, da ne bi u Split doša potres ili tsunami s Brača kad san ti ja pala na pamet! A zašto je ovo prigodni intervju? Koja je to prigoda ove subote?

Pa u ponediljak je Osmi marta, Dan žena!

- Ajme! Ajme, majko moja mila! Dan žena. Ka dica smo ga zvali Majčin dan. Pa bi materama nosili po kiticu ljubica, a učiteljicama u školu bukete cvića. Materama bi rekli: Draga naša majčice, sritan ti Majčin dan. A učiteljice su imale pun stol cvića, cili razred je ti dan mirisa najlipšin mirisima...

Je, sve je bilo baš tako. A kad bi se slavija Dan žena, onda bi se drugarice i gospoje, lipo obučene s friškin frizu...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 10:46