stdClass Object ( [id] => 152529 [title] => Josip Strmečki kod Mosora: Od Hajduka sam dobio bocu ulja i kilo prstaca [alias] => josip-strmecki-kod-mosora-od-hajduka-sam-dobio-bocu-ulja-i-kilo-prstaca [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Jesu li, šjor Joža,  ovo točne brojke: imate 85 godina, točno šezdeset godina vezani ste uz suce i suđenje, još uvijek ste aktivni kao savjetnik mladim sucima, a za desetljeće i pol suđenja u Prvoj saveznoj ligi bivše Jugoslavije, od čega desetljeće sa znakom FIFA na sudačkoj majici, odsudili ste točno 186 utakmica, te bili proglašeni najboljim YU sucem!

- Sve je točno! Kao da sam vam ja dao te podatke. S tim da, budući da je Slobodna Dalmacija splitska novina, želim kazati i to da sam splitskim klubovima u Prvoj ligi sudio točno 33 puta – 32 puta Hajduku i jednom Splitu!

- Znam da tu utakmicu koju ste sudili Splitu... Bilo je to 9. travnja 1961. godine, Split je na Starom placu kao domaćin izgubio od Rijeke sa 2:1, gol za Splita postigao je Tonči Gulin, a za Rijeku Miroslav Blažević i Bruno Veselica!


- Da. Miroslav Blažević, naš Ćiro, zabio je jedan gol. Da je Split izvukao barem bod, ostao bi prvoligaš. Dobro se sjećam detalja s te utakmice, iako je od nje prošlo više od pola stoljeća... Na samom kraju utakmice dosudio sam kazneni udarac za Splita, pucao je Stane Krstulović, prije nego je došao u Splita sjajni golgeter Hajduka, i promašio vrata!

Da je zabio gol s bijele točke, Split bi ostao prvoligaš. A nakon utakmice nas je veliki čovjek i poznati splitovac Mladen Hrstić odveo na večeru, platio ju je sam, iz svoga džepa. Plakao je zbog poraza Splita, pušio cigaretu za cigaretom, ali ostao je s nama sve do polaska vlaka...

Velika Hajdukova gospoda

- Kako vas je dočekivao i ispraćao Hajduk?

- Vjerujte: Hajduk je bio najgospodskiji klub. Klub sa stilom. Imao je veliku gospodu, sjajnog predsjednika, genijalca Tita Kirigina uz kojega je bio njegov najveći prijatelj i najbliži suradnik Jere Burazin. Nitko u ondašnjem YU nogometu nije imao tako kvalitetan dvojac vodećih ljudi. Ni Dinamo ni Partizan ni Crvena zvezda...

- Jesu li vas Tito Kirigin i Jere Burazin dočekivali, vodili na ručkove, večere, ispraćali nakon utakmice...

- Ne! Za suce je, barem kad je o meni riječ, bio zadužen dragi gospodin i veliki hajdukovac Nedo Petranić Kanta. I on mi nikad, ali baš nikad, ni uoči ni nakon utakmice nije govorio o utakmici. Nikad! Mi suci znali smo, pogotovo nakon utakmice, u toku večere komentirati suđenje, on se pravio kao da nas ne čuje.

I nakon slabog rezultata Hajduka, što se u Splitu rijetko dogodilo, a i nakon Hajdukovih trijumfa. I to onih najvećih, protiv Crvene zvezde i Partizana. Sudio sam Hajduku velike utakmice, Stari plac je bio pun, bilo je i 30.000 gledatelja, tu brazilsku atmosferu, kad su navijači bili na metar, dva od crte terena, nije imao ni jedan stadion.

- Doznao sam da ste napisali i jednu veliku pjesmu za stoti rođendan Hajduka. Da ste uz “bijele” od 1947. godine, kad ste kao srednjoškolac, zajedno s Bernardom Vukasom, upisali Medicinsku školu u Splitu... Sad, šjor Joža, možete priznati: jeste li vi hajdukovac?

- Ne! Ja sam iz Varaždina, igrao sam kao dječak za momčad Slavije, ali sam kao sudac najviše volio tri mala kluba: NK Zagreb, RNK Split i OFK Beograd!

- Zašto baš njih?

- Zato jer su živjeli zapostavljeni u sjeni velikih gradskih rivala: Zagreb u sjeni Dinama, Split u sjeni Hajduka, a Beograd u sjeni Partizana i Zvezde! Ako sam prema ikome kao sudac imao simpatije, to su bila ta tri kluba. Ali, nisu od toga imali nekakve rezultatske koristi...

- Jeste li nekakve koristi od suđenja imali vi?

- Što time hoćete kazati: jesam li bio lopov i krađu na utakmicama naplaćivao!?

- Ma, šjor Joža, što vam je!?

- Znam ja dobro na što vi ciljate... Uostalom, kad smo se dogovarali za ovaj intervju, kazali ste mi: dok ste vi sudili Prvu ligu, bilo je u Jugoslaviji više novca nego sada u Hrvatskoj! To ste htjeli kazati: onda ste i vi suci uzimali više nego što se piše za ove sada!

- Ja ne znam, šjor Joža, odakle vam taj zaključak!? Niti znam da se uzimalo onda, niti znam da se uzima sada. Ali, priča se... Je li istina da su onda svi klubovi “radili” sa sucima, a velika četvorka – Hajduk, Dinamo, Partizan i Zvezda – najviše?


- Dinamu nisam sudio, Zvezdi i Partizanu jesam. Čak i njihove međusobne utakmice, to je uvijek bio bratoubilački rat. Više zvezdaši mrze Partizan nego što vole Zvezdu. Kao što partizanovci više mrze Zvezdu nego što vole Partizan. No, to je njihov problem. Ja sam te utakmice sudio za sebe i dobro ih sudio. A od Partizana i Zvezde dobio bih, ali ne uvijek, večeru! I to je sve.

Sjećanje na ‘Javora’

- A Hajduk? Što se događalo u opjevanom restoranu ‘Javor’ u Podstrani, gdje je Hajduk ugošćavao suce...

- Ma, i ja sam “Javora” spomenuo u jednom stihu pjesme o Hajduku “Sto godina doživili su bili tići u slozi i srići: “I ‘Javor’, Antin restoran iz lipe Podstrane, proživljava je nekoć hajdučkih pobjeda vele dane. Bilo lipo vrime, jaka bura ili nepodnošljive kiše, jilo se i pilo, manje za poraz, ali za pobjedu više!”

- Pričalo se i priča da je šjor Nedo Petranić Kanta bio zadužen da sucima u ‘Javora’ ne fali ni – “tičijeg mlika”!

- Jeli smo ribu, pili vino. I to je sve. Hajduk je bio gostoljubiv, večere nismo plaćali, ali stvarno ne mislim da smo time činili nešto nečasno. S tim da je Hajduk bio pravi domaćin i nakon ponekog poraza, neki drugi klubovi koji bi kao domaćini izgubili utakmicu nisu marili gdje će sudačka trojka nakon utakmice.

- Evo, neću vam to više ni spomenuti, ali ne ide mi u glavu da niste nikad ništa dobili od Hajduka osim ručka ili večere!


- Sad me cijedite kao suho drvo... Da, jednom me je Hajduk “nagradio”. I to Jere Burazin. Na Starom placu igrao se veliki derbi Hajduk – Crvena zvezda. “Bijeli” su pobijedili sa 2:0, bilo je 30 tisuća gledatelja, koliko se sjećam, golove su postigli Ivica Šurjak i Pero Nadoveza.

Nakon utakmice mi je sav sretan došao Jere Burazin i donio mi je – bocu maslinova ulja! Koje sam obožavao. Tad mu je moj dragi Kanta Petranić rekao: “Jere, a ča mu nisi donija baren dvi boce uja!?” Burazin se slatko nasmijao i kazao: “Kanta moj, ja san Bračanin, dobro da san mu da i ovo šta san mu da!”

- Znači, vaša cijena za suđenje najvećeg YU derbija bila je – boca maslinova ulja!?

- Slušajte vi, znam da se šalite, ali da nije tako, sad bih vam istegao uši i prekinuo ovaj razgovor! Ja sam uvijek sudio samo za sebe, za što bolju ocjenu, za napredovanje na sudačkim listama. I sretan sam i ponosan što sam dobrim suđenjem u YU ligi zaslužio znak FIFA. Deset godina bio sam međunarodni sudac, to mi je najveća nagrada za to što sam cijeli život posvetio suđenju...

- Znam da se nećete naljutiti na mene, ali ja bih još malo o ‘Javoru’. Stariji novinarski kolege rekli su mi da su tamo znali ljetovati onda najbolji YU suci koje je predvodio najveći od njih, Milivoje Gugulović iz Niša!

- Milivoje Gugulović je zaista bio sudačka esktraklasa. Uostalom, sudio je i finale Kupa evropskih prvaka 1973. godine Ajax – Juventus 1:0. Govorilo se da on i Miloš Čajić iz Beograda ljetuju u Splitu. To je bila istina. Ali, oni, pogotovo Miloš Čajić, bili su veliki prijatelji vlasnika “Javora”, obitelji Božiković. E da, skoro sam zaboravio... Jednom, nakon pobjede Hajduka u Splitu, jeo sam u “Javora” prstace. Uživao u njima. Vidio je to Kanta Petranić i kad sam odlazio na vlak, dobio sam od “Javora” – staklenku s kilo prstaca!

- Znači, od Hajduka ste kao sudac dobili bocu ulja i kilo prstaca! I ništa više...

- Čujte, vi ste veliki mangup. Ali, ja sam bio veći mangup od vas. I nećete me zeznuti. Hajduk mi nije plaćao za suđenje, ni Hajduk ni itko drugi. Po zvanju sam diplomirani inženjer, živio sam od svoga rada, a ono što bih dobio od sudačkih pristojbi u ex YU ligi i na međunarodnim utakmicama dobro bi mi došlo za popuniti kućni budžet. Jeste li konačno zadovoljni?

Za pobjedu – fiat 1100!

- Ma, hvala vam. Vjerujem vam da niste uzimali novac, ali je li vam tko nudio ljetovanja, putovanja... Ili automobile i žene!?

- Čovječe, što vam je!?

- Znam da je bilo slučajeva kad bi u ono vrijeme sucima u sobu iznenada zakucala “sobarica”... Da očisti sobu!?

- Molim vas, uozbiljite se! Meni se to nikad nije dogodilo!

- Sad vam, šjor Joža, moram nešto kazati što sam nedavno, na velikoj fešti poznatog sportskog novinara Orlanda Rivettija, čuo u Rijeci: ‘Rijeka je išla podmititi suca Josipa Strmečkoga, kupiti mu automobil za opstanak u ligi, ali je on to prijavio i otkazao suđenje utakmice!’

- Da, to je istina! Došli su mi neki ljudi iz Rijeke, kazali da ću, ako pobijedi Rijeka, dobiti novi fiat 1100, istjerao sam ih iz stana, otkazao utakmicu, sve prijavio sudačkom vodstvu, to moje pismo je poslije došlo do ondašnje milicije. Ja sam ostao čist, utakmicu je umjesto mene sudio Vlado Tauzes iz Ljubljane. Eto, to je istina o “slučaju fiat 1100”! Ja tad nisam imao novca za kupiti bicikl, možete zamisliti što bi bilo da sam se pojavio sa “svojim” fiatom 1100!? No, čist obraz i poštenje nemaju cijenu!

- Čekajte, vi ste me zapravo svojom pričom odvukli daleko od onoga što sam vas želio pitati: želim čuti vaš komentar o hapšenju sudačkih čelnika Željka Širića i Stjepana Djedovića!

- Kad sam čuo tu vijest, ostao sam šokiran! Stjepana Djedovića sam poznavao kao korektnog čovjeka i sudačkog lidera, Željko Širić je bio najkvalitetniji sudac koji je sudio u samostalnoj Hrvatskoj. S njim se nisam susretao otkad je prestao suditi. Dakle, bio sam u šoku jer sam shvatio da je, uhićenjem Širića i Djedovića, javnost sve suce počela doživljavati kao lopove.

Gotovo pa kao kriminalce koji uzimaju novce i namještaju utakmice. Ja to a priori odbacujem. Da li postoji barem jedan nepotkupljiv sudac? Da! I to ne samo jedan. Ako je tako, a tako zaista jest, onda svi nogometni suci u Hrvatskoj nisu lopovi. I treba dokazati da je bilo tko od sudaca lopov. Dokazati. I to pravomoćnom sudačkom presudom. Onda ću doživjeti još veći šok...

- Je li vi, šjor Joža, mislite da su i današnji suci moralni kao što je to nekad bio – Josip Strmečki!

- Molim vas, pustite me da u to vjerujem. Dok se ne dokaže suprotno. I u moje vrijeme se svašta pričalo. Da je najveći među nama, ranije spomenuti Milivoje Gugulović, stekao bogatstvo suđenjem. Da je moj dragi Marijan Rauš iz Varaždina uzimao od oba kluba kojima je sudio, a onda bi utakmicu sudio pošteno, a poraženome vratio novac i kazao: “Nisam ništa mogao učiniti!”

Da su suci iz Bosne i Hercegovine, posebno iz Sarajeva uzimali – sve! Baš sve: novce, odijela, kapute, auto dijelove, kućanske aparate, čak i automobile! Da su neki makedonski suci svakoga mjeseca plaćani od Partizana. Svašta se pričalo, nikome od njih ništa nije dokazano. I pustite me da u svojoj 85. godini života vjerujem da su to bile samo navijačke priče. Kao što vas molim da me pustite da vjerujem kako današnji suci nisu lopovi. Još, naime, nitko nije dokazao da su lopovi!

- Najbolje je da prestanemo govoriti o tome... Nego, što savjetujete današnjim mladim sucima, onima koji dolaze pred vrata Prve lige ili tek počinju suditi u njoj?

- Stalno ponavljam isto: svaki pametan sudac uvijek sudi samo za sebe! Dakle, zaboravite kako se zovu momčadi kojima sudite, zaboravite je li netko od ta dva kluba veliki, a netko mali klub. Pravila u glavu, zviždaljku u usta i – sudite pošteno! Jer, najlakše je suditi pošteno. Pogriješiti možete, ukrasti ne smijete! Budite hrabri, ne smijete podleći atmosferi u gledalištu, nekom igračkom autoritetu na terenu...

- Ovo što ste kazali zvuči kao nekakvo sudačko sveto pismo...


- Zaista je najlakše suditi pošteno! I svatko onaj kome je to sudačka vodilja, mora uspjeti. Mora. S tim da i sudac, kao i svaki drugi sudionik u sportu, mora imati i dozu sreće.

- Uživao sam razgovarati s vama, ali mi se čini da takvih sudačkih idealista više u nogometu nema!

- Uspoređivati ondašnje i današnje internacionalce sa zviždaljkom u ustima danas je nemoguće. Ja sam onda na utakmicama, na primjer Realu, Barceloni, Juventusu, Milanu, imao dnevnicu od 120 švicarskih franaka. A danas suci za suđenje tih utakmica dobijaju tisuće eura.

Mi smo u ono vrijeme bili suci zanesenjaci u suđenje i nogomet, danas suci od zviždaljke žive. Ja ne žalim što sam, kako vi govorite, bio sudac idealist. Doživio sam najveće sportske radosti, sudio mnoge velike YU derbije, kao međunarodni sudac sudio najvećim europskim klubovima, ponosan sam na svoju sudačku karijeru.

- Niste spominjali da ste imali sudačke uzore?

- Jedan jedini, neponovljivi i najveći bio je Leo Lemešić iz Splita. Čudo od čovjeka, nogometnog znalca i suca. Inozemni suci? Paolo Casarin iz Italije i Jack Taylor iz Engleske. Nego, znate li što je učinio Taylor u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine Njemačka – Nizozemska?

- Znam! U prvoj minuti utakmice je dosudio penal protiv domaćina, Nizozemci su poveli protiv Nijemaca 1:0 golom Johana Neeskensa s bijele točke. Na kraju su slavili Nijemci za 2:1.

- Takva hrabrost i pravična odluka Jacka Taylora zaista zaslužuje divljenje!

milorad bibić
snimio admir buljubašić/cropix
                                   

Moj ljubimac Josip Skoblar

» Zašto sad ne priznati: moj najveći ljubimac među prvoligaškim nogometašima bio je veliki igrač i golgeter Josip Skoblar! Nikad mi neće biti jasno kako Hajduk i Dinamo u njemu nisu prepoznali igračku veličinu. Skoblar je bio zaista paklen igrač, čudo od napadača, ali znao je biti i prgav. Pa sam ga jednom, iako sam ga volio kao igrača, isključio na utakmici OFK Beograd – Vojvodina na beogradskoj Karaburmi.

Inače, najveći, oprostite mi na izrazu, zajebant u Prvoj ligi bio je veliki golgeter Hajduka Pero Nadoveza. Jednom je velikog suca Ladu Jakšea iz Ljubljane pitao – koliko je sati!? Da ne bi zaksnio na spoj s curom! A jednom je mene pitao: “Šjor Strmečki, kako vam se da trčat po ovoj vrućini!?” Znao bi zasmijavati protivničke igrače, a onda im zabiti gol.

Najveći borac i najpožrtvovaniji igrač kojemu sam sudio bio je sjajni Dragan Holcer, a uvjerljivo najprgaviji bio je reprezentativni centarhalf Dinama – Vlatko Marković! Tako da znate...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-12-23 11:27:25 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-12-23 15:21:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-12-24 13:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6466 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/12/24/spektar/BIBIC00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38995707 Threads: 3 Questions: 7141216684 Slow queries: 3316205 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609448596 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/josip-strmecki-kod-mosora-od-hajduka-sam-dobio-bocu-ulja-i-kilo-prstaca-152529 [printLink] => /sd-plus/spektar/josip-strmecki-kod-mosora-od-hajduka-sam-dobio-bocu-ulja-i-kilo-prstaca-152529?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 144539 [name] => svrhamosora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svrhamosora [link] => /tag/svrhamosora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 193370 [name] => miloradbibić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miloradbibic [link] => /tag/miloradbibic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Josip Strmečki kod Mosora: Od Hajduka sam dobio bocu ulja i kilo prstaca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-19-40-26-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/24/spektar/BIBIC00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/12/24/spektar/BIBIC00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Jesu li, šjor Joža,  ovo točne brojke: imate 85 godina, točno šezdeset godina vezani ste uz suce i suđenje, još uvijek ste aktivni kao savjetnik mladim sucima, a za desetljeće i pol suđenja u Prvoj saveznoj ligi bivše Jugoslavije, od čega desetljeće sa znakom FIFA na sudačkoj majici, odsudili ste točno 186 utakmica, te bili proglašeni najboljim YU sucem!

- Sve je točno! Kao da sam vam ja dao te podatke. S tim da, budući da je Slobodna Dalmacija splitska novina, želim kazati i to da sam splitskim klubovima u Prvoj ligi sudio točno 33 puta – 32 puta Hajduku i jednom Splitu!

- Znam da tu utakmicu koju ste sudili Splitu... Bilo je to 9. travnja 1961. godine, Split je na Starom placu kao domaćin izgubio od Rijeke sa 2:1, gol za Splita postigao je Tonči Gulin, a za Rijeku Miroslav Blažević i Bruno Veselica!


- Da. Miroslav Blažević, naš Ćiro, zabio je jedan gol. Da je Split izvukao barem bod, ostao bi prvoligaš. Dobro se sjećam detalja s te utakmice, iako je od nje prošlo više od pola stoljeća... Na samom kraju utakmice dosudio sam kazneni udarac za Splita, pucao je Stane Krstulović, prije nego je došao u Splita sjajni golgeter Hajduka, i promašio vrata!

Da je zabio gol s bijele točke, Split bi ostao prvoligaš. A nakon utakmice nas je veliki čovjek i poznati splitovac Mladen Hrstić odveo na večeru, platio ju je sam, iz svoga džepa. Plakao je zbog poraza Splita, pušio cigaretu za cigaretom, ali ostao je s nama sve do polaska vlaka...

Velika Hajdukova gospoda

- Kako vas je dočekivao i ispraćao Hajduk?

- Vjerujte: Hajduk je bio najgospodskiji klub. Klub sa stilom. Imao je veliku gospodu, sjajnog predsjednika, genijalca Tita Kirigina uz kojega je bio njegov najveći prijatelj i najbliži suradnik Jere Burazin. Nitko u ondašnjem YU nogometu nije imao tako kvalitetan dvojac vodećih ljudi. Ni Dinamo ni Partizan ni Crvena zvezda...

- Jesu li vas Tito Kirigin i Jere Burazin dočekivali, vodili na ručkove, večere, ispraćali nakon utakmice...

- Ne! Za suce je, barem kad je o meni riječ, bio zadužen dragi gospodin i veliki hajdukovac Nedo Petranić Kanta. I on mi nikad, ali baš nikad, ni uoči ni nakon utakmice nije govorio o utakmici. Nikad! Mi suci znali smo, pogotovo nakon utakmice, u toku večere komentirati suđenje, on se pravio kao da nas ne čuje.

I nakon slabog rezultata Hajduka, što se u Splitu rijetko dogodilo, a i nakon Hajdukovih trijumfa. I to onih najvećih, protiv Crvene zvezde i Partizana. Sudio sam Hajduku velike utakmice, Stari plac je bio pun, bilo je i 30.000 gledatelja, tu brazilsku atmosferu, kad su navijači bili na metar, dva od crte terena, nije imao ni jedan stadion.

- Doznao sam da ste napisali i jednu veliku pjesmu za stoti rođendan Hajduka. Da ste uz “bijele” od 1947. godine, kad ste kao srednjoškolac, zajedno s Bernardom Vukasom, upisali Medicinsku školu u Splitu... Sad, šjor Joža, možete priznati: jeste li vi hajdukovac?

- Ne! Ja sam iz Varaždina, igrao sam kao dječak za momčad Slavije, ali sam kao sudac najviše volio tri mala kluba: NK Zagreb, RNK Split i OFK Beograd!

- Zašto baš njih?

- Zato jer su živjeli zapostavljeni u sjeni velikih gradskih rivala: Zagreb u sjeni Dinama, Split u sjeni Hajduka, a Beograd u sjeni Partizana i Zvezde! Ako sam prema ikome kao sudac imao simpatije, to su bila ta tri kluba. Ali, nisu od toga imali nekakve rezultatske koristi...

- Jeste li nekakve koristi od suđenja imali vi?

- Što time hoćete kazati: jesam li bio lopov i krađu na utakmicama naplaćivao!?

- Ma, šjor Joža, što vam je!?

- Znam ja dobro na što vi ciljate... Uostalom, kad smo se dogovarali za ovaj intervju, kazali ste mi: dok ste vi sudili Prvu ligu, bilo je u Jugoslaviji više novca nego sada u Hrvatskoj! To ste htjeli kazati: onda ste i vi suci uzimali više nego što se piše za ove sada!

- Ja ne znam, šjor Joža, odakle vam taj zaključak!? Niti znam da se uzimalo onda, niti znam da se uzima sada. Ali, priča se... Je li istina da su onda svi klubovi “radili” sa sucima, a velika četvorka – Hajduk, Dinamo, Partizan i Zvezda – najviše?


- Dinamu nisam sudio, Zvezdi i Partizanu jesam. Čak i njihove međusobne utakmice, to je uvijek bio bratoubilački rat. Više zvezdaši mrze Partizan nego što vole Zvezdu. Kao što partizanovci više mrze Zvezdu nego što vole Partizan. No, to je njihov problem. Ja sam te utakmice sudio za sebe i dobro ih sudio. A od Partizana i Zvezde dobio bih, ali ne uvijek, večeru! I to je sve.

Sjećanje na ‘Javora’

- A Hajduk? Što se događalo u opjevanom restoranu ‘Javor’ u Podstrani, gdje je Hajduk ugošćavao suce...

- Ma, i ja sam “Javora” spomenuo u jednom stihu pjesme o Hajduku “Sto godina doživili su bili tići u slozi i srići: “I ‘Javor’, Antin restoran iz lipe Podstrane, proživljava je nekoć hajdučkih pobjeda vele dane. Bilo lipo vrime, jaka bura ili nepodnošljive kiše, jilo se i pilo, manje za poraz, ali za pobjedu više!”

- Pričalo se i priča da je šjor Nedo Petranić Kanta bio zadužen da sucima u ‘Javora’ ne fali ni – “tičijeg mlika”!

- Jeli smo ribu, pili vino. I to je sve. Hajduk je bio gostoljubiv, večere nismo plaćali, ali stvarno ne mislim da smo time činili nešto nečasno. S tim da je Hajduk bio pravi domaćin i nakon ponekog poraza, neki drugi klubovi koji bi kao domaćini izgubili utakmicu nisu marili gdje će sudačka trojka nakon utakmice.

- Evo, neću vam to više ni spomenuti, ali ne ide mi u glavu da niste nikad ništa dobili od Hajduka osim ručka ili večere!


- Sad me cijedite kao suho drvo... Da, jednom me je Hajduk “nagradio”. I to Jere Burazin. Na Starom placu igrao se veliki derbi Hajduk – Crvena zvezda. “Bijeli” su pobijedili sa 2:0, bilo je 30 tisuća gledatelja, koliko se sjećam, golove su postigli Ivica Šurjak i Pero Nadoveza.

Nakon utakmice mi je sav sretan došao Jere Burazin i donio mi je – bocu maslinova ulja! Koje sam obožavao. Tad mu je moj dragi Kanta Petranić rekao: “Jere, a ča mu nisi donija baren dvi boce uja!?” Burazin se slatko nasmijao i kazao: “Kanta moj, ja san Bračanin, dobro da san mu da i ovo šta san mu da!”

- Znači, vaša cijena za suđenje najvećeg YU derbija bila je – boca maslinova ulja!?

- Slušajte vi, znam da se šalite, ali da nije tako, sad bih vam istegao uši i prekinuo ovaj razgovor! Ja sam uvijek sudio samo za sebe, za što bolju ocjenu, za napredovanje na sudačkim listama. I sretan sam i ponosan što sam dobrim suđenjem u YU ligi zaslužio znak FIFA. Deset godina bio sam međunarodni sudac, to mi je najveća nagrada za to što sam cijeli život posvetio suđenju...

- Znam da se nećete naljutiti na mene, ali ja bih još malo o ‘Javoru’. Stariji novinarski kolege rekli su mi da su tamo znali ljetovati onda najbolji YU suci koje je predvodio najveći od njih, Milivoje Gugulović iz Niša!

- Milivoje Gugulović je zaista bio sudačka esktraklasa. Uostalom, sudio je i finale Kupa evropskih prvaka 1973. godine Ajax – Juventus 1:0. Govorilo se da on i Miloš Čajić iz Beograda ljetuju u Splitu. To je bila istina. Ali, oni, pogotovo Miloš Čajić, bili su veliki prijatelji vlasnika “Javora”, obitelji Božiković. E da, skoro sam zaboravio... Jednom, nakon pobjede Hajduka u Splitu, jeo sam u “Javora” prstace. Uživao u njima. Vidio je to Kanta Petranić i kad sam odlazio na vlak, dobio sam od “Javora” – staklenku s kilo prstaca!

- Znači, od Hajduka ste kao sudac dobili bocu ulja i kilo prstaca! I ništa više...

- Čujte, vi ste veliki mangup. Ali, ja sam bio veći mangup od vas. I nećete me zeznuti. Hajduk mi nije plaćao za suđenje, ni Hajduk ni itko drugi. Po zvanju sam diplomirani inženjer, živio sam od svoga rada, a ono što bih dobio od sudačkih pristojbi u ex YU ligi i na međunarodnim utakmicama dobro bi mi došlo za popuniti kućni budžet. Jeste li konačno zadovoljni?

Za pobjedu – fiat 1100!

- Ma, hvala vam. Vjerujem vam da niste uzimali novac, ali je li vam tko nudio ljetovanja, putovanja... Ili automobile i žene!?

- Čovječe, što vam je!?

- Znam da je bilo slučajeva kad bi u ono vrijeme sucima u sobu iznenada zakucala “sobarica”... Da očisti sobu!?

- Molim vas, uozbiljite se! Meni se to nikad nije dogodilo!

- Sad vam, šjor Joža, moram nešto kazati što sam nedavno, na velikoj fešti poznatog sportskog novinara Orlanda Rivettija, čuo u Rijeci: ‘Rijeka je išla podmititi suca Josipa Strmečkoga, kupiti mu automobil za opstanak u ligi, ali je on to prijavio i otkazao suđenje utakmice!’

- Da, to je istina! Došli su mi neki ljudi iz Rijeke, kazali da ću, ako pobijedi Rijeka, dobiti novi fiat 1100, istjerao sam ih iz stana, otkazao utakmicu, sve prijavio sudačkom vodstvu, to moje pismo je poslije došlo do ondašnje milicije. Ja sam ostao čist, utakmicu je umjesto mene sudio Vlado Tauzes iz Ljubljane. Eto, to je istina o “slučaju fiat 1100”! Ja tad nisam imao novca za kupiti bicikl, možete zamisliti što bi bilo da sam se pojavio sa “svojim” fiatom 1100!? No, čist obraz i poštenje nemaju cijenu!

- Čekajte, vi ste me zapravo svojom pričom odvukli daleko od onoga što sam vas želio pitati: želim čuti vaš komentar o hapšenju sudačkih čelnika Željka Širića i Stjepana Djedovića!

- Kad sam čuo tu vijest, ostao sam šokiran! Stjepana Djedovića sam poznavao kao korektnog čovjeka i sudačkog lidera, Željko Širić je bio najkvalitetniji sudac koji je sudio u samostalnoj Hrvatskoj. S njim se nisam susretao otkad je prestao suditi. Dakle, bio sam u šoku jer sam shvatio da je, uhićenjem Širića i Djedovića, javnost sve suce počela doživljavati kao lopove.

Gotovo pa kao kriminalce koji uzimaju novce i namještaju utakmice. Ja to a priori odbacujem. Da li postoji barem jedan nepotkupljiv sudac? Da! I to ne samo jedan. Ako je tako, a tako zaista jest, onda svi nogometni suci u Hrvatskoj nisu lopovi. I treba dokazati da je bilo tko od sudaca lopov. Dokazati. I to pravomoćnom sudačkom presudom. Onda ću doživjeti još veći šok...

- Je li vi, šjor Joža, mislite da su i današnji suci moralni kao što je to nekad bio – Josip Strmečki!

- Molim vas, pustite me da u to vjerujem. Dok se ne dokaže suprotno. I u moje vrijeme se svašta pričalo. Da je najveći među nama, ranije spomenuti Milivoje Gugulović, stekao bogatstvo suđenjem. Da je moj dragi Marijan Rauš iz Varaždina uzimao od oba kluba kojima je sudio, a onda bi utakmicu sudio pošteno, a poraženome vratio novac i kazao: “Nisam ništa mogao učiniti!”

Da su suci iz Bosne i Hercegovine, posebno iz Sarajeva uzimali – sve! Baš sve: novce, odijela, kapute, auto dijelove, kućanske aparate, čak i automobile! Da su neki makedonski suci svakoga mjeseca plaćani od Partizana. Svašta se pričalo, nikome od njih ništa nije dokazano. I pustite me da u svojoj 85. godini života vjerujem da su to bile samo navijačke priče. Kao što vas molim da me pustite da vjerujem kako današnji suci nisu lopovi. Još, naime, nitko nije dokazao da su lopovi!

- Najbolje je da prestanemo govoriti o tome... Nego, što savjetujete današnjim mladim sucima, onima koji dolaze pred vrata Prve lige ili tek počinju suditi u njoj?

- Stalno ponavljam isto: svaki pametan sudac uvijek sudi samo za sebe! Dakle, zaboravite kako se zovu momčadi kojima sudite, zaboravite je li netko od ta dva kluba veliki, a netko mali klub. Pravila u glavu, zviždaljku u usta i – sudite pošteno! Jer, najlakše je suditi pošteno. Pogriješiti možete, ukrasti ne smijete! Budite hrabri, ne smijete podleći atmosferi u gledalištu, nekom igračkom autoritetu na terenu...

- Ovo što ste kazali zvuči kao nekakvo sudačko sveto pismo...


- Zaista je najlakše suditi pošteno! I svatko onaj kome je to sudačka vodilja, mora uspjeti. Mora. S tim da i sudac, kao i svaki drugi sudionik u sportu, mora imati i dozu sreće.

- Uživao sam razgovarati s vama, ali mi se čini da takvih sudačkih idealista više u nogometu nema!

- Uspoređivati ondašnje i današnje internacionalce sa zviždaljkom u ustima danas je nemoguće. Ja sam onda na utakmicama, na primjer Realu, Barceloni, Juventusu, Milanu, imao dnevnicu od 120 švicarskih franaka. A danas suci za suđenje tih utakmica dobijaju tisuće eura.

Mi smo u ono vrijeme bili suci zanesenjaci u suđenje i nogomet, danas suci od zviždaljke žive. Ja ne žalim što sam, kako vi govorite, bio sudac idealist. Doživio sam najveće sportske radosti, sudio mnoge velike YU derbije, kao međunarodni sudac sudio najvećim europskim klubovima, ponosan sam na svoju sudačku karijeru.

- Niste spominjali da ste imali sudačke uzore?

- Jedan jedini, neponovljivi i najveći bio je Leo Lemešić iz Splita. Čudo od čovjeka, nogometnog znalca i suca. Inozemni suci? Paolo Casarin iz Italije i Jack Taylor iz Engleske. Nego, znate li što je učinio Taylor u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine Njemačka – Nizozemska?

- Znam! U prvoj minuti utakmice je dosudio penal protiv domaćina, Nizozemci su poveli protiv Nijemaca 1:0 golom Johana Neeskensa s bijele točke. Na kraju su slavili Nijemci za 2:1.

- Takva hrabrost i pravična odluka Jacka Taylora zaista zaslužuje divljenje!

milorad bibić
snimio admir buljubašić/cropix
                                   

Moj ljubimac Josip Skoblar

» Zašto sad ne priznati: moj najveći ljubimac među prvoligaškim nogometašima bio je veliki igrač i golgeter Josip Skoblar! Nikad mi neće biti jasno kako Hajduk i Dinamo u njemu nisu prepoznali igračku veličinu. Skoblar je bio zaista paklen igrač, čudo od napadača, ali znao je biti i prgav. Pa sam ga jednom, iako sam ga volio kao igrača, isključio na utakmici OFK Beograd – Vojvodina na beogradskoj Karaburmi.

Inače, najveći, oprostite mi na izrazu, zajebant u Prvoj ligi bio je veliki golgeter Hajduka Pero Nadoveza. Jednom je velikog suca Ladu Jakšea iz Ljubljane pitao – koliko je sati!? Da ne bi zaksnio na spoj s curom! A jednom je mene pitao: “Šjor Strmečki, kako vam se da trčat po ovoj vrućini!?” Znao bi zasmijavati protivničke igrače, a onda im zabiti gol.

Najveći borac i najpožrtvovaniji igrač kojemu sam sudio bio je sjajni Dragan Holcer, a uvjerljivo najprgaviji bio je reprezentativni centarhalf Dinama – Vlatko Marković! Tako da znate...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/josip-strmecki-kod-mosora-od-hajduka-sam-dobio-bocu-ulja-i-kilo-prstaca-152529 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=07b081e440cc45668fb11247363ea97c59a066a0 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Josip+Strme%C4%8Dki+kod+Mosora%3A+Od+Hajduka+sam+dobio+bocu+ulja+i+kilo+prstaca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjosip-strmecki-kod-mosora-od-hajduka-sam-dobio-bocu-ulja-i-kilo-prstaca-152529 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjosip-strmecki-kod-mosora-od-hajduka-sam-dobio-bocu-ulja-i-kilo-prstaca-152529 )
Array ( [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Josip Strmečki kod Mosora: Od Hajduka sam dobio bocu ulja i kilo prstaca

Piše PSD.
24. prosinca 2011. - 14:00
Jesu li, šjor Joža,  ovo točne brojke: imate 85 godina, točno šezdeset godina vezani ste uz suce i suđenje, još uvijek ste aktivni kao savjetnik mladim sucima, a za desetljeće i pol suđenja u Prvoj saveznoj ligi bivše Jugoslavije, od čega desetljeće sa znakom FIFA na sudačkoj majici, odsudili ste točno 186 utakmica, te bili proglašeni najboljim YU sucem!

- Sve je točno! Kao da sam vam ja dao te podatke. S tim da, budući da je Slobodna Dalmacija splitska novina, želim kazati i to da sam splitskim klubovima u Prvoj ligi sudio točno 33 puta – 32 puta Hajduku i jednom Splitu!

- Znam da tu utakmicu koju ste sudili Splitu... Bilo je to 9. travnja 1961. godine, Split je na Starom placu kao domaćin izgubio od Rijeke sa 2:1, gol za Splita postigao je Tonči Gulin, a za Rijeku ...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 21:40