stdClass Object ( [id] => 146449 [title] => Josip Milat kod Mosora: Među partizanima je bilo samo 10 posto komunista! [alias] => josip-milat-kod-mosora-medu-partizanima-je-bilo-samo-10-posto-komunista [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>
Srijeda, 26. listopada 2011. godine.  Datum kad je prije 67 godina oslobođen Split. Kako se uoči toga dana osjećate kao prvi čovjek splitskih anfifašista, znajući da su spomenici antifašistima u Splitu demolirani ili u najbolju ruku oštećeni?

- Zbog toga san tužan i žalostan. Rušenje spomenika antifašizmu nije samo vandalski, necivilizacijski čin, to je kao i brisanje imena ulica i trgova, atak na slavnu povijest koja hrvatski narod svrstava u pobjedničku antihitlerovsku koaliciju. To je atak na domoljublje!

Znaju li rušitelji spomenika i oni koji ih podržavaju objasniti, u čemu je razlika u borbi za slobodu između Narodnooslobodilačkog rata i Domovinskog rata? Zar ciljevi nisu bili isti!? Pitam te rušitelje i one koji ih u tome podržavaju kako bi se osjećali kada bi se njihovi spomenici počeli rušiti?

- Zašto hrvatska vlast, kako HDZ koji je 16 godina na vlasti, tako i SDP koji je četiri godine obnašao vlast, nije donijela zakon da se partizanski spomenici moraju obnoviti?

- Za to u HDZ-u nemaju ni volju ni htijenje. Među njima ima i mnogo onih koji bi porušili i ono što je ostalo, izbrisali bi ili prekrojili taj dio naše povijesti, kao što neki već sustavno i rade, a nažalost radit će i dalje. Od 2000. do 2003. godine SDP je bio samo najjača stranka u koaliciji s još pet stranaka među kojima je bilo i onih koji su drugačije gledali na taj dio naše povijesti, koji također nisu imali volje za takvim nečim.

Osim toga, svima je u Hrvatskoj znano da se SDP uvijek zalagao i da se jednako zalaže za istinu kako o NOB-u tako i o Domovinskom ratu. Inače, mislim da u svakoj civiliziranoj zemlji takav zakon nije potreban, jer su spomenici kao i spomenička baština kulturna civilizacijska vrijednost, oni su dio povijesti svake zemlje, svakog naroda. Uništavanjem spomenika se ne može uništiti, izbrisati ili promijeniti povijest.

Nema zemlje u Europi u kojima se spomenici povijesti ruše, a ako se to i dogodi, izgrednici se oštro sankcioniraju, a spomenici obnavljaju. Kada Hrvatska postane članica EU-a i kada prihvati opće civilizacijske vrijednosti kao način življenja, vjerujem da će se spomenici obnoviti, a i podizati novi. Istinska borba za slobodu bez obzira na vrijeme i okolnosti uvijek je protkana istim idealima.

Zaboravila Crkva antifašizam

- Nemali broj partizanskih spomenika “ukrašen” je velikim slovom U unutar kojega je – križ!?

- To je rezultat neobjektivnog prikaza povijesnih činjenica o antifašističkoj borbi i indoktrinacije koju je HDZ inaugurirao došavši na vlast 1991. godine. Pod geslom da se ide u borbu protiv nasrtaja na slobodu i hrvatsku neovisnost, Domovinski rat su promovirali kao borbu za Pavelićevu NDH!? Tada je već počelo prekrajanje povijesti i u školskim programima.

Stari su udžbenici zabranjeni, a novi su tiskani s prešućivanjem povijesnih činjenica. Partizani su se prikazivali kao antihrvatski borci, samim time i kao zločinci. Taj dio povijesti tumači se kao borba komunista protiv nezavisnosti Hrvatske, zato se dio mladeži poziva na ustaštvo i NDH. Državna vlast i Crkva u Hrvata se o tim ispadima nisu izjašnjavali, pa svojom su šutnjom indirektno tom ponašanju dali podršku.

Rušenje, oskrvnjivanje i zagađivanje spomenika s antifašističkim obilježjima postala je stvar osobnog prestiža: veći je i vrjedniji domoljub onaj koji je rušio spomenike, jer on se time bori za nezavisnu Hrvatsku!? Za ne vjerovati... A da ne spominjem one koji su Domovinski rat inaugurirali kao borbu za ideale NDH. Užas! Nas u Europi cijene po doprinosu antifašizmu, a ne po kolaboracionističkoj NDH, za koju je i Papa izjavio da nije bila ni država ni nezavisna.

- Neki anfifašistički lideri se zalažu da se procesuiraju svećenici koji slave lik i djelo Ante Pavelića?

- Antifašizam je civilizacijska vrijednost. Na antifašizam su osjetljivi posebno Europljani na čijem se tlu pojavio i razvio fašizam. Na antifašizmu su utemeljene sve zemlje suvremenoga demokratskog svijeta, a među njima i Hrvatska. Lijepo je što se i naša crkva zalaže za Europu utemeljenu na zasadama kršćanstva ali je žalosno što zaboravlja i antifašizam kao također civilizacijsku i kršćansku tekovinu. Odavati slavu ustaškom režimu Ante Pavelića izravan je atak na hrvatski antifašizam.

Na tom se tragu onda svaka kost nađena bilo gdje, a posebno u jamama, proglašava partizanskim, komunističkim zločinom. Izgleda da u našoj borbi u Drugom svjetskom ratu, koji oni nikada nisu nazvali oslobodilačkim, niti jedan partizan od desetaka tisuća poginulih i ubijenih hrvatskih partizana nije ostavio svoje kosti!? Bože sačuvaj i spomena da su ustaše nekoga nedužnoga ubili, za novopečene “objektivne” povjesničare čak ni u Jasenovcu.

Gdje su onda nestale tisuće ubijenih i pobijenih partizana i njihovih simpatizera? Vjerojatno su partizani i njihovi simpatizeri sami sebe ubijali, a kosti spaljivali, jer, eto, nema ih ni u jednoj grobnici ni u jednoj jami, “sve su to kosti nedužnih žrtava komunizma”. No, ohrabruje činjenica da se i u crkvenim krugovima polako pojavljuju povoljni vjetrovi iako su rijetki poput dr. don Ivana Grubišića. Poneki kao dr. Adalbert Rebić i još neki počinju se drugačije javno izjašnjavati.

Obespravljeni borci NOB-a

- Kako kao doktor znanosti, sveučilišni profesor emeritus, objašnjavate činjenicu da se nigdje kao u Hrvatskoj i Srbiji ne slave one koji su se stavili u službu okupatora?

- To je tragedija. Ne treba, međutim, biti znanstvenik, da bi se takva praksa osudila. Dovoljan je samo zdrav razum. Partizani su u borbi za slobodu imali četiri neprijatelja: talijanske fašiste, njemačke naciste, ustaške fašističke kolaboracioniste i četničke fašističke trupe.

Znaju li negatori antifašizma i povijesti tog vremena da Talijani, Nijemci, ustaše i četnici nisu nikada međusobno ratovali i da su svi združeno i pojedinačno ratovali protiv partizana, boraca NOB-a? Na čijoj su to strani bili ustaše i četnici? Znaju li povijesni revizionisti da je među partizanima bilo tek oko deset posto članova komunističke partije?

- Vi tvrdite: Tražimo izjednačavanja boraca Domovinskog rata i boraca iz antifašističke borbe, ne postoje dvije Hrvatske, ni dva antifašizma, postoji samo jedna Hrvatska i jedan antifašizam koji je ustao 1941. i 1991.!

- Da! Dakako da bi to trebalo biti kao i u cijeloj Europi i siguran sam da će se to ulaskom u EU ispraviti. To će međutim antifašističkim borcima – partizanima, nažalost, biti slaba utjeha jer će do tada ostati vrlo mali broj onih koji će doživjeti satisfakciju. Ponavljam: kakva je razlika u ciljevima, idealima i dostojanstvu boraca za slobodu u NOB-u i Domovinskom ratu?

Nema je! A borcima NOB-a kod nas su oduzeta gotovo sva prava. Odgovorno tvrdim: partizani su postali stradalnici Domovinskog rata! Oduzeta su im osnovna prava i dostojanstvo. Smanjena su im socijalna prava, smanjene mirovine, zdravstvena zaštita... Savez boraca NOR-a stavljen je u resor socijalne skrbi u kojoj se nalaze invalidi i drugi stradalnici Domovinskog rata, ali sa znatno skromnijim pravima i sredstvima od njih.

- Istarski antifašisti oštro su prosvjedovali što mladi ljudi na stadionima skandiraju: za Dom spremni! I veličaju ustaše...

- Ne prosvjeduju samo istarski antifašisti nego svi humanisti i demokratski orijentirani ljudi. To je, ponavljam, rezultat odnosa službene vlasti i dominantne ideologije koju promovira HDZ i njemu po tome bliske stranke. Neki to čak i opravdavaju ili tretiraju pojedinačnim ispadima iako se sve češće i u sve intenzivnijem obliku ponavljaju. Ne samo na stadionima nego nažalost i u školama i drugim javnim prostorima. Tragedija!

Jadrankina crvena opasnost

- Vi ste tvrdili kako je katastrofa eskalacija fašizma u, citiram vas - višedesetljetnom bastionu i hramu antifašizma Splitu!

- Zar nije tako!? Split je za Drugoga svjetskog rata imao oko 40 tisuća stanovnika. Više od 18.000 je aktivno surađivalo, a 12.500 izravno se borilo u partizanskim redovima. Većina ostalih su bili simpatizeri i pomagali su partizane. Više od 15.000 domoljuba Splita i njegove uže okolice prošlo je torture splitskih zatvora i mučilišta fašističkih okupatora i njihovih ustaških slugu. Tek beznačajan dio žitelja Splita nije bio uz oslobodilački antifašistički pokret.

Zar nije Prvi splitski partizanski odred bio jedan od prvih organiziranih jedinica antifašističkih boraca u Europi? U taj se je odred uključila i gotovo cijela momčad ondašnjeg i današnjeg RNK Split. Zar se 1944. nije i cijela momčad Hajduka odazvala pozivu da bude momčad NOB-a, za što je Hajduk od generala Charlesa De Gaulea dobio Povelju zahvalnosti kao jedini sportski klub koji je djelovao kao klub antihitlerovske koalicije u Europi? Nažalost, mnogi se danas u Hajduku i oko njega toga veličanstvenog domoljubnog podviga splitske mladosti “ne sjećaju”. U oslobođenom Splitu već 26. listopada 1944. uz oduševljenje svih njegovih stanovnika uspostavljena je narodna vlast.

Nije li to dovoljno da se Split označi kao bastion antifašizma. Koji se još grad može pohvaliti ovakvim brojkama? Nije li onda zaista i tužno i žalosno da se u Splitu s tom i takvom prošlošću, javljaju neofašistički ispadi na stadionima – fašistički pozdravi i isticanje svastike, hukanje i vrijeđanje igrača druge boje kože, grafiti po gradu s fašističkim simbolima, crtanje ustaškog grba, rušenje spomenika, mise za Pavelića, neofašistički ispadi na Thompsonovim koncertima, pjevanje ustaških pjesama... Strava!

- HDZ se boji crvene opasnosti...

- ... A puno je više bivših komunista u HDZ-u nego u SDP-u! Zar i prvi predsjednik Hrvatske i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman nije bio komunist? I partizan? Čak i general JNA? Bilo je istodobno smiješno i žalosno kako u inozemstvu ističe svoju partizansku prošlost i antifašizam, a u Hrvatskoj je od te činjenice bježao. Tako je HDZ nastavio i nakon njegove smrti. Za njih je antifašizam promjenjiva roba: u Europi im je temelj hrvatske državnosti, a u Hrvatskoj uvreda koju treba brisati iz Ustava!?

Licemjerno, da licemjernije ne može biti! Oni se boje SDP-a, proglašavaju ga crvenom opasnošću, proziva ga se kao jedinog krivca za sve što ne valja u Hrvatskoj. To traje već dvadeset godina: od 1991. godine do danas! Po HDZ-u ispada da je za sve nevolje u Hrvatskoj kriv SDP ili, kako oni vole govoriti, komunisti. Odnosno, bivši komunisti! Zamislite: i to samo ona manjina bivših komunista koji su u SDP-u, a ne i ona armija bivših komunista koji su u HDZ-u!? Od Franje Tuđmana kao prvoga predsjednika do Jadranke Kosor kao sadašnje predsjednice Vlade.

I ona, drugarica Jadranka, bivša članica Saveza komunista, govori o crvenoj opasnosti!? Znači li to da ona samu sebe zove – crvenom opasnošću!? Jer, ona je bila “crvena”, a mnogi SDP-ovci nikad nisu bili u Savezu komunista... S tim, neće zavarati hrvatske birače. Zato jer je svima jasno da im je to „adut“ u predizbornoj kampanji, a opasnosti od povratka na stari isčezli sustav odavno više nema. Mizerno je takvo ponašanje, takva retorika... Premijerka i njeni poslušnici govoreći tako ispadaju tragikomični!

- Zašto Slovenci, Talijani, Francuzi, Englezi, Norvežani... Ma, zašto sav normalan svijet s ponosom slavi sve svoje antifašističke praznike, a u nas te praznike ismijavaju...

- U svim civiliziranim zemljama Udruge antifašista zajedno s državnim establišmentom, bez obzira koja je stranka na vlasti, s ponosom slave antifašističke praznike. I kod nas se, iako stidljivo ta praksa počinje mijenjati. Posljednjih godina su splitski antifašisti, na čelu s drugom Antom Adorićem, mojim prethodnikom, uspostavili odličnu suradnju s gospodinom Jurom Šundovom, zamjenikom splitskog gradonačelnika. Tako da obilježavanje antifašističkih obljetnica zajednički organiziramo.

I proslavu predstojećeg Dana oslobođenja Splita organiziramo dijelom zajednički. Vjerujem da će se početak dobre prakse nastaviti. Bili bi sretni kada bi se nama u obilježavanju obljetnica priključile i udruge proizašle iz Domovinskog rata. Još se nije dogodilo da prilikom polaganja cvijeća na spomen obilježja žrtvama fašizma mi ne položimo cvijeće i palim borcima Domovinskog rata. Bilo bi nam drago kada bi bilo i obrnuto. A još draže kada bismo to činili zajedno...

milorad bibić
snimio tom dubravec/cropix

Zabrinjavajući Karamarko

- Sramotan istup ministra Tomislava Karamarka je najbolja potvrda o odnosu vlasti i vladajuće ideologije prema antifašizmu i temeljima hrvatske državnosti. Javno iznesen stav da je za njega, ministra, u državi koja je prema Ustavu utemeljena na antifašizmu, uvreda kada ga se svrstava u antifašiste, dovoljna je sama za sebe.

Izjednačavanjem fašizma i totalitarizma, antifašizma s antitotalitarizmom te izjavom da bi iz Ustava izbacio stavak o tome da je Hrvatska država utemeljena na antifašizmu, on vrijeđa sve slobodoljubive hrvatske građane. Zabrinjavajuće je to kao i činjenica da se hrvatska Vlada ne ograđuje od izjava svoga ministra.

Predsjednica vlade i HDZ-a, Jadranka Kosor ne samo što odbija i pomisao o njegovoj ostavci, već ga prima u HDZ i stavlja na čelo liste za parlamentarne izbore u jednoj izbornoj jedinici čime mu garantira mjesto u Hrvatskom saboru. Tako će se i Hrvatska, iako još svježa iz Domovinskog rata, priključiti onim malobrojnim europskim parlamentima koji u svojim klupama imaju deklariranog protivnika antifašizma. Pametnome dosta!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zar i prvi predsjednik Hrvatske   i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman nije bio komunist? I partizan? Čak i general JNA? Bilo je istodobno smiješno i žalosno kako u inozemstvu ističe svoju partizansku prošlost i antifašizam, a u Hrvatskoj je od [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-10-21 10:13:53 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-10-27 00:58:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-10-22 11:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5542 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/10/22/spektar/JOSIP00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15780782 Threads: 5 Questions: 3237630376 Slow queries: 7337492 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236715348 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/josip-milat-kod-mosora-medu-partizanima-je-bilo-samo-10-posto-komunista-146449 [printLink] => /sd-plus/spektar/josip-milat-kod-mosora-medu-partizanima-je-bilo-samo-10-posto-komunista-146449?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 144539 [name] => svrhamosora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svrhamosora [link] => /tag/svrhamosora ) [1] => stdClass Object ( [id] => 169728 [name] => josipmilat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => josipmilat [link] => /tag/josipmilat ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zar i prvi predsjednik Hrvatske   i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman nije bio komunist? I partizan? Čak i general JNA? Bilo je istodobno smiješno i žalosno kako u inozemstvu ističe svoju partizansku prošlost i antifašizam, a u Hrvatskoj je od [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Josip Milat kod Mosora: Među partizanima je bilo samo 10 posto komunista! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-22-00-43-57-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/22/spektar/JOSIP00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/10/22/spektar/JOSIP00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}
Srijeda, 26. listopada 2011. godine.  Datum kad je prije 67 godina oslobođen Split. Kako se uoči toga dana osjećate kao prvi čovjek splitskih anfifašista, znajući da su spomenici antifašistima u Splitu demolirani ili u najbolju ruku oštećeni?

- Zbog toga san tužan i žalostan. Rušenje spomenika antifašizmu nije samo vandalski, necivilizacijski čin, to je kao i brisanje imena ulica i trgova, atak na slavnu povijest koja hrvatski narod svrstava u pobjedničku antihitlerovsku koaliciju. To je atak na domoljublje!

Znaju li rušitelji spomenika i oni koji ih podržavaju objasniti, u čemu je razlika u borbi za slobodu između Narodnooslobodilačkog rata i Domovinskog rata? Zar ciljevi nisu bili isti!? Pitam te rušitelje i one koji ih u tome podržavaju kako bi se osjećali kada bi se njihovi spomenici počeli rušiti?

- Zašto hrvatska vlast, kako HDZ koji je 16 godina na vlasti, tako i SDP koji je četiri godine obnašao vlast, nije donijela zakon da se partizanski spomenici moraju obnoviti?

- Za to u HDZ-u nemaju ni volju ni htijenje. Među njima ima i mnogo onih koji bi porušili i ono što je ostalo, izbrisali bi ili prekrojili taj dio naše povijesti, kao što neki već sustavno i rade, a nažalost radit će i dalje. Od 2000. do 2003. godine SDP je bio samo najjača stranka u koaliciji s još pet stranaka među kojima je bilo i onih koji su drugačije gledali na taj dio naše povijesti, koji također nisu imali volje za takvim nečim.

Osim toga, svima je u Hrvatskoj znano da se SDP uvijek zalagao i da se jednako zalaže za istinu kako o NOB-u tako i o Domovinskom ratu. Inače, mislim da u svakoj civiliziranoj zemlji takav zakon nije potreban, jer su spomenici kao i spomenička baština kulturna civilizacijska vrijednost, oni su dio povijesti svake zemlje, svakog naroda. Uništavanjem spomenika se ne može uništiti, izbrisati ili promijeniti povijest.

Nema zemlje u Europi u kojima se spomenici povijesti ruše, a ako se to i dogodi, izgrednici se oštro sankcioniraju, a spomenici obnavljaju. Kada Hrvatska postane članica EU-a i kada prihvati opće civilizacijske vrijednosti kao način življenja, vjerujem da će se spomenici obnoviti, a i podizati novi. Istinska borba za slobodu bez obzira na vrijeme i okolnosti uvijek je protkana istim idealima.

Zaboravila Crkva antifašizam

- Nemali broj partizanskih spomenika “ukrašen” je velikim slovom U unutar kojega je – križ!?

- To je rezultat neobjektivnog prikaza povijesnih činjenica o antifašističkoj borbi i indoktrinacije koju je HDZ inaugurirao došavši na vlast 1991. godine. Pod geslom da se ide u borbu protiv nasrtaja na slobodu i hrvatsku neovisnost, Domovinski rat su promovirali kao borbu za Pavelićevu NDH!? Tada je već počelo prekrajanje povijesti i u školskim programima.

Stari su udžbenici zabranjeni, a novi su tiskani s prešućivanjem povijesnih činjenica. Partizani su se prikazivali kao antihrvatski borci, samim time i kao zločinci. Taj dio povijesti tumači se kao borba komunista protiv nezavisnosti Hrvatske, zato se dio mladeži poziva na ustaštvo i NDH. Državna vlast i Crkva u Hrvata se o tim ispadima nisu izjašnjavali, pa svojom su šutnjom indirektno tom ponašanju dali podršku.

Rušenje, oskrvnjivanje i zagađivanje spomenika s antifašističkim obilježjima postala je stvar osobnog prestiža: veći je i vrjedniji domoljub onaj koji je rušio spomenike, jer on se time bori za nezavisnu Hrvatsku!? Za ne vjerovati... A da ne spominjem one koji su Domovinski rat inaugurirali kao borbu za ideale NDH. Užas! Nas u Europi cijene po doprinosu antifašizmu, a ne po kolaboracionističkoj NDH, za koju je i Papa izjavio da nije bila ni država ni nezavisna.

- Neki anfifašistički lideri se zalažu da se procesuiraju svećenici koji slave lik i djelo Ante Pavelića?

- Antifašizam je civilizacijska vrijednost. Na antifašizam su osjetljivi posebno Europljani na čijem se tlu pojavio i razvio fašizam. Na antifašizmu su utemeljene sve zemlje suvremenoga demokratskog svijeta, a među njima i Hrvatska. Lijepo je što se i naša crkva zalaže za Europu utemeljenu na zasadama kršćanstva ali je žalosno što zaboravlja i antifašizam kao također civilizacijsku i kršćansku tekovinu. Odavati slavu ustaškom režimu Ante Pavelića izravan je atak na hrvatski antifašizam.

Na tom se tragu onda svaka kost nađena bilo gdje, a posebno u jamama, proglašava partizanskim, komunističkim zločinom. Izgleda da u našoj borbi u Drugom svjetskom ratu, koji oni nikada nisu nazvali oslobodilačkim, niti jedan partizan od desetaka tisuća poginulih i ubijenih hrvatskih partizana nije ostavio svoje kosti!? Bože sačuvaj i spomena da su ustaše nekoga nedužnoga ubili, za novopečene “objektivne” povjesničare čak ni u Jasenovcu.

Gdje su onda nestale tisuće ubijenih i pobijenih partizana i njihovih simpatizera? Vjerojatno su partizani i njihovi simpatizeri sami sebe ubijali, a kosti spaljivali, jer, eto, nema ih ni u jednoj grobnici ni u jednoj jami, “sve su to kosti nedužnih žrtava komunizma”. No, ohrabruje činjenica da se i u crkvenim krugovima polako pojavljuju povoljni vjetrovi iako su rijetki poput dr. don Ivana Grubišića. Poneki kao dr. Adalbert Rebić i još neki počinju se drugačije javno izjašnjavati.

Obespravljeni borci NOB-a

- Kako kao doktor znanosti, sveučilišni profesor emeritus, objašnjavate činjenicu da se nigdje kao u Hrvatskoj i Srbiji ne slave one koji su se stavili u službu okupatora?

- To je tragedija. Ne treba, međutim, biti znanstvenik, da bi se takva praksa osudila. Dovoljan je samo zdrav razum. Partizani su u borbi za slobodu imali četiri neprijatelja: talijanske fašiste, njemačke naciste, ustaške fašističke kolaboracioniste i četničke fašističke trupe.

Znaju li negatori antifašizma i povijesti tog vremena da Talijani, Nijemci, ustaše i četnici nisu nikada međusobno ratovali i da su svi združeno i pojedinačno ratovali protiv partizana, boraca NOB-a? Na čijoj su to strani bili ustaše i četnici? Znaju li povijesni revizionisti da je među partizanima bilo tek oko deset posto članova komunističke partije?

- Vi tvrdite: Tražimo izjednačavanja boraca Domovinskog rata i boraca iz antifašističke borbe, ne postoje dvije Hrvatske, ni dva antifašizma, postoji samo jedna Hrvatska i jedan antifašizam koji je ustao 1941. i 1991.!

- Da! Dakako da bi to trebalo biti kao i u cijeloj Europi i siguran sam da će se to ulaskom u EU ispraviti. To će međutim antifašističkim borcima – partizanima, nažalost, biti slaba utjeha jer će do tada ostati vrlo mali broj onih koji će doživjeti satisfakciju. Ponavljam: kakva je razlika u ciljevima, idealima i dostojanstvu boraca za slobodu u NOB-u i Domovinskom ratu?

Nema je! A borcima NOB-a kod nas su oduzeta gotovo sva prava. Odgovorno tvrdim: partizani su postali stradalnici Domovinskog rata! Oduzeta su im osnovna prava i dostojanstvo. Smanjena su im socijalna prava, smanjene mirovine, zdravstvena zaštita... Savez boraca NOR-a stavljen je u resor socijalne skrbi u kojoj se nalaze invalidi i drugi stradalnici Domovinskog rata, ali sa znatno skromnijim pravima i sredstvima od njih.

- Istarski antifašisti oštro su prosvjedovali što mladi ljudi na stadionima skandiraju: za Dom spremni! I veličaju ustaše...

- Ne prosvjeduju samo istarski antifašisti nego svi humanisti i demokratski orijentirani ljudi. To je, ponavljam, rezultat odnosa službene vlasti i dominantne ideologije koju promovira HDZ i njemu po tome bliske stranke. Neki to čak i opravdavaju ili tretiraju pojedinačnim ispadima iako se sve češće i u sve intenzivnijem obliku ponavljaju. Ne samo na stadionima nego nažalost i u školama i drugim javnim prostorima. Tragedija!

Jadrankina crvena opasnost

- Vi ste tvrdili kako je katastrofa eskalacija fašizma u, citiram vas - višedesetljetnom bastionu i hramu antifašizma Splitu!

- Zar nije tako!? Split je za Drugoga svjetskog rata imao oko 40 tisuća stanovnika. Više od 18.000 je aktivno surađivalo, a 12.500 izravno se borilo u partizanskim redovima. Većina ostalih su bili simpatizeri i pomagali su partizane. Više od 15.000 domoljuba Splita i njegove uže okolice prošlo je torture splitskih zatvora i mučilišta fašističkih okupatora i njihovih ustaških slugu. Tek beznačajan dio žitelja Splita nije bio uz oslobodilački antifašistički pokret.

Zar nije Prvi splitski partizanski odred bio jedan od prvih organiziranih jedinica antifašističkih boraca u Europi? U taj se je odred uključila i gotovo cijela momčad ondašnjeg i današnjeg RNK Split. Zar se 1944. nije i cijela momčad Hajduka odazvala pozivu da bude momčad NOB-a, za što je Hajduk od generala Charlesa De Gaulea dobio Povelju zahvalnosti kao jedini sportski klub koji je djelovao kao klub antihitlerovske koalicije u Europi? Nažalost, mnogi se danas u Hajduku i oko njega toga veličanstvenog domoljubnog podviga splitske mladosti “ne sjećaju”. U oslobođenom Splitu već 26. listopada 1944. uz oduševljenje svih njegovih stanovnika uspostavljena je narodna vlast.

Nije li to dovoljno da se Split označi kao bastion antifašizma. Koji se još grad može pohvaliti ovakvim brojkama? Nije li onda zaista i tužno i žalosno da se u Splitu s tom i takvom prošlošću, javljaju neofašistički ispadi na stadionima – fašistički pozdravi i isticanje svastike, hukanje i vrijeđanje igrača druge boje kože, grafiti po gradu s fašističkim simbolima, crtanje ustaškog grba, rušenje spomenika, mise za Pavelića, neofašistički ispadi na Thompsonovim koncertima, pjevanje ustaških pjesama... Strava!

- HDZ se boji crvene opasnosti...

- ... A puno je više bivših komunista u HDZ-u nego u SDP-u! Zar i prvi predsjednik Hrvatske i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman nije bio komunist? I partizan? Čak i general JNA? Bilo je istodobno smiješno i žalosno kako u inozemstvu ističe svoju partizansku prošlost i antifašizam, a u Hrvatskoj je od te činjenice bježao. Tako je HDZ nastavio i nakon njegove smrti. Za njih je antifašizam promjenjiva roba: u Europi im je temelj hrvatske državnosti, a u Hrvatskoj uvreda koju treba brisati iz Ustava!?

Licemjerno, da licemjernije ne može biti! Oni se boje SDP-a, proglašavaju ga crvenom opasnošću, proziva ga se kao jedinog krivca za sve što ne valja u Hrvatskoj. To traje već dvadeset godina: od 1991. godine do danas! Po HDZ-u ispada da je za sve nevolje u Hrvatskoj kriv SDP ili, kako oni vole govoriti, komunisti. Odnosno, bivši komunisti! Zamislite: i to samo ona manjina bivših komunista koji su u SDP-u, a ne i ona armija bivših komunista koji su u HDZ-u!? Od Franje Tuđmana kao prvoga predsjednika do Jadranke Kosor kao sadašnje predsjednice Vlade.

I ona, drugarica Jadranka, bivša članica Saveza komunista, govori o crvenoj opasnosti!? Znači li to da ona samu sebe zove – crvenom opasnošću!? Jer, ona je bila “crvena”, a mnogi SDP-ovci nikad nisu bili u Savezu komunista... S tim, neće zavarati hrvatske birače. Zato jer je svima jasno da im je to „adut“ u predizbornoj kampanji, a opasnosti od povratka na stari isčezli sustav odavno više nema. Mizerno je takvo ponašanje, takva retorika... Premijerka i njeni poslušnici govoreći tako ispadaju tragikomični!

- Zašto Slovenci, Talijani, Francuzi, Englezi, Norvežani... Ma, zašto sav normalan svijet s ponosom slavi sve svoje antifašističke praznike, a u nas te praznike ismijavaju...

- U svim civiliziranim zemljama Udruge antifašista zajedno s državnim establišmentom, bez obzira koja je stranka na vlasti, s ponosom slave antifašističke praznike. I kod nas se, iako stidljivo ta praksa počinje mijenjati. Posljednjih godina su splitski antifašisti, na čelu s drugom Antom Adorićem, mojim prethodnikom, uspostavili odličnu suradnju s gospodinom Jurom Šundovom, zamjenikom splitskog gradonačelnika. Tako da obilježavanje antifašističkih obljetnica zajednički organiziramo.

I proslavu predstojećeg Dana oslobođenja Splita organiziramo dijelom zajednički. Vjerujem da će se početak dobre prakse nastaviti. Bili bi sretni kada bi se nama u obilježavanju obljetnica priključile i udruge proizašle iz Domovinskog rata. Još se nije dogodilo da prilikom polaganja cvijeća na spomen obilježja žrtvama fašizma mi ne položimo cvijeće i palim borcima Domovinskog rata. Bilo bi nam drago kada bi bilo i obrnuto. A još draže kada bismo to činili zajedno...

milorad bibić
snimio tom dubravec/cropix

Zabrinjavajući Karamarko

- Sramotan istup ministra Tomislava Karamarka je najbolja potvrda o odnosu vlasti i vladajuće ideologije prema antifašizmu i temeljima hrvatske državnosti. Javno iznesen stav da je za njega, ministra, u državi koja je prema Ustavu utemeljena na antifašizmu, uvreda kada ga se svrstava u antifašiste, dovoljna je sama za sebe.

Izjednačavanjem fašizma i totalitarizma, antifašizma s antitotalitarizmom te izjavom da bi iz Ustava izbacio stavak o tome da je Hrvatska država utemeljena na antifašizmu, on vrijeđa sve slobodoljubive hrvatske građane. Zabrinjavajuće je to kao i činjenica da se hrvatska Vlada ne ograđuje od izjava svoga ministra.

Predsjednica vlade i HDZ-a, Jadranka Kosor ne samo što odbija i pomisao o njegovoj ostavci, već ga prima u HDZ i stavlja na čelo liste za parlamentarne izbore u jednoj izbornoj jedinici čime mu garantira mjesto u Hrvatskom saboru. Tako će se i Hrvatska, iako još svježa iz Domovinskog rata, priključiti onim malobrojnim europskim parlamentima koji u svojim klupama imaju deklariranog protivnika antifašizma. Pametnome dosta!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/josip-milat-kod-mosora-medu-partizanima-je-bilo-samo-10-posto-komunista-146449 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fbc78824464dd29f66be8aeb33b3e0b12d85213c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Josip+Milat+kod+Mosora%3A+Me%C4%91u+partizanima++je+bilo+samo+10+posto+komunista%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjosip-milat-kod-mosora-medu-partizanima-je-bilo-samo-10-posto-komunista-146449 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fjosip-milat-kod-mosora-medu-partizanima-je-bilo-samo-10-posto-komunista-146449 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Zar i prvi predsjednik Hrvatske   i prvi predsjednik HDZ-a Franjo Tuđman nije bio komunist? I partizan? Čak i general JNA? Bilo je istodobno smiješno i žalosno kako u inozemstvu ističe svoju partizansku prošlost i antifašizam, a u Hrvatskoj je od [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Josip Milat kod Mosora: Među partizanima je bilo samo 10 posto komunista!

Piše PSD.
22. listopada 2011. - 13:30
Srijeda, 26. listopada 2011. godine. Datum kad je prije 67 godina oslobođen Split. Kako se uoči toga dana osjećate kao prvi čovjek splitskih anfifašista, znajući da su spomenici antifašistima u Splitu demolirani ili u najbolju ruku oštećeni?

Zabrinjavajući Karamarko

- Sramotan istup ministra Tomislava Karamarka je najbolja potvrda o odnosu vlasti i vladajuće ideologije prema antifašizmu i temeljima hrvatske državnosti. Javno iznesen stav da je za njega, ministra, u državi koja je prema Ustavu utemeljena na antifašizmu, uvreda kada ga se svrstava u antifašiste, dovoljna je sama za sebe.

Izjednačavanjem fašizma i totalitarizma, antifašizma s antitotalitarizmom te izjav...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 02:43