stdClass Object ( [id] => 129377 [title] => Andrija Hebrang: Lažu da lažem da odlazim [alias] => andrija-hebrang-lazu-da-lazem-da-odlazim [catid] => 297 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

 Andrija Hebrang
HDZ-ov “dinosaur”,  liječnik, specijalist radiologije i onkologije, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, saborski zastupnik ... dr. Andrija Hebrang odlučio je, izgleda, okrenuti leđa politici, prije negoli ih ona potpuno okrene njemu. Zanimljivo, čini to baš u trenutku kada, poput običnog smrtnika, dolazi u dob za umirovljenje (65 godina).

Ali, ako je tkogod pomislio da je došlo do “zamora materijala” - vara se jer ovaj osebujni politički lik s desne strane hrvatskog političkog spektra najavljuje intenzivan nepolitički (primarno znanstveni) angažman za koji jedino strahuje da neće imati dovoljno - vremena!?

Zaozbiljno dao ostavku

Čovjek koji je od 1990. u vrhu HDZ-a, koji je obnašao brojne visoke državne dužnosti - od ministra obrane, preko potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo do dvostrukog mandata ministra zdravstva - ne odlazi prvi put. Jedan je od rijetkih iz HDZ-ova lagera koji se koristio “institutom ostavke” posve dobrovoljno. Nakon ministriranja zdravstvom te uloge šefa Ratnog saniteta, nakratko će, nakon smrti Gojka Šuška, sjesti i u vruću fotelju ministra obrane.

No, tu se nije ugrijao, ostao je tek četiri mjeseca, cijeneći da su razlike u stajalištima između njega i pomoćnika nepremostive. Daje ostavku i uklanja se iz politike, ali i od obveza predsjednika Tuđmanova liječničkog konzilija, kada je bolest prvog predsjednika RH eskalirala. Formalno nije bio izišao iz HDZ-a, ali se neko vrijeme od njega distancirao da bi, zajedno s Tuđmanovim sinom Miroslavom, osnovao udrugu HIP (Hrvatski istinski preporod), te je na lokalnim izborima 2001. izabran za zastupnika u Skupštini grada Zagreba.

Da je HIP imao ikakvu perspektivu, Hebrang bi je možda i danas dijelio s tim pokretom koji njegovu političkom habitusu odgovara više od HDZ-a (jer je desniji). Ovako, dočim se balon ispuhao, ovaj rigidni “zajedničar”, opsesivno fokusiran na antikomunizam i frustriran tragedijom svoje obitelji koja je u komunističkom režimu prošla pravu golgotu (ubojstvo oca, 12-godišnja robija majke itd.), popušta sirenskom zovu Tuđmanova nasljednika Ive Sanadera i vraća se pod skute matične stranke čiji je neko vrijeme bio pasivni član.

Izabran je za potpredsjednika HDZ-a, a zadnja dva mandata zastupnik je u Saboru, danas šef stranačkog kluba i predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb. Ima status dragovoljca Domovinskog rata i čin pričuvnoga generala HV-a. Nositelj je desetak odličja, ”velereda, danica, pletera i medalja”. Na predsjedničkim izborima 2009. bio je kandidat HDZ-a i nije uspio ući u drugi krug. Nadmašio ga je Milan Bandić, za kojega su nesumnjivo glasali čak i mnogi Hebrangovi “partijski drugovi”.

I to je točka na kojoj je, kako tvrdi, prelomio političku karijeru. - Znam da će sada biti onih koji će reći kako bježim iz politike jer prognoze za HDZ nisu dobre - kazao je - no ja sam odlazak najavio još nakon predsjedničke kampanje i kod toga ostajem jer svoje odluke vrlo rijetko mijenjam. Navodno, razlog tomu nije loš plasman (treći) na predsjedničkim izborima, nego to što je dobio manje od trećine glasova svoje stranke, dok su dvije trećine otišle drugim kandidatima.

To je Hebranga nagnalo na nemio zaključak da biračko tijelo HDZ-a, nakon dva desetljeća njegova predana rada za stranku i državu, u njegovu politiku više ne vjeruje. A kad je tako, on , dosljedan kakav jest, odlazi s obećanjem da neće sudjelovati ni na unutarstranačkim ni na parlamentarnim izborima.

Taj priča koješta

Čemu se izlagati još jednom lošem rezultatu i dodatno rušiti rejting stranke - veli dr. Hebrang, neimenovani glasnogovornik HDZ-a u najtežim situacijama, poznat po lakoći javnog obmanjivanja “svijeta i naroda” ako je to na korist makar i kratkoročne stranačke dobiti. Mirnoća s kojom je znao braniti poteze prve postave HDZ-a u državi, kada je vjerojatno i sam bio svjestan da nema argumenata, svrstala ga je u red verbalno najbeskrupuloznijih političara.

Taj doista znade reći koješta, a da se nimalo ne posrami pred zvukom i odjekom vlastitih riječi. Njegova antologijska izreka “Ja ne lažem, ja samo povremeno ne govorim istinu, a to je puno pristojnije” deklarirala ga je trajno kao čovjeka kojemu ne treba vjerovati jer mu je, po vlastitu priznanju, laž temeljna potka političke filozofije. Ako se ta misao ima na umu, tada je doista oportuno pitanje: treba li povjerovati u odlazak dr. Hebranga iz politike?

I ako zbilja odlazi, a da se ne vrati, zbog čega to u ovom trenutku čini? Boji li se uistinu izbornog debakla stranke kojoj je posvetio dva desetljeća života, svoje ime, politički background i obiteljsko političko naslijeđe? Strahuje li da bi ga HDZ premrežen kracima goleme koruptivno-kriminalne hobotnice kojoj USKOK i DORH pomalo dolaze glave, mogao povući sa sobom na dno?

Ima li razloga strepjeti od “pokajnika” i “oprosnica” koje bi i njega osobno mogle skupo stajati? “Afera Shimatzu” nekako je zasad prošla za njega bezbolno, a tvrdilo se, štoviše dokazivalo da je u ministarskom mandatu prijateljevoj tvrtki u samo mjesec dana 2004. izravno, na svoj brk, osigurao poslove vrijedne 50 milijuna kuna.

Pobjegao se liječiti

 Hebranga su prosvjednici detektirali
 kao lažljivog Münchhausena

Sjećamo se ministra Hebranga koji je imao petlju osuditi hrvatske građane, zdravstvene osiguranike, isključivo na usluge hrvatskog zdravstva. Zabranio je liječnje izvan mjesta prebivališta, a samo koji mjesec kasnije bez imalo kompleksa i grižnje savijesti, da ne kažemo srama, vlastito je zdravlje predao u ruke kolegama u Austriji (operacija prostate).

Bezočno je tvrdio da taj zahvat nije moguć kod kuće, što su njegovi kolege odmah demantirali. No, karavane su prolazile... Istina, 2005. zbog zdravstvenih razloga podnosi ostavku na dužnost u Vladi i vraća se u saborske klupe kako bi svojim opservacijama “uveseljavao” naciju. Njegov gard samouvjerenog, hladnog, tvrdog desničara koji godinama kapitalizira “obiteljsku političku baštinu” (dijelom i zbog problema vječite reinterpretacije nacionalne povijesti), čini ga nekako posebno neosjetljivim.

Gotovo nedodirljivim. Čovjekom za specijalne zadatke. Zbog specifičnog poimanja istine... ”On laže da ja lažem da je Sanader lagao” - sukus je njegove političke misli, koja se naročito dobro manifestirala u shvaćanju uloge medija. U moru Hebrangovih verbalnih akrobacija ostat će i ona o potrebi reformiranja javne televizije (HTV-a) u bipolarnu - s lijevim i desnim kanalom, što bi zadovoljilo potrebe političkog establishmenta za “primjerenom kvalitetom informiranja”, a oni koji su izvan toga kolosijeka - ionako nisu relevantni...

‘Proeuropski’ zaokret

Od svojih prononsiranih, retrogradnih stajališta odstupio je samo tijekom predsjedničke kampanje 2009. kada se pokušavao predstaviti kao proeuropski političar (premda je najavljivao, u slučaju pobjede, trenutnu retuđmanizaciju Hrvatske, a u beogradskom NiN-u tvrdio da se Maks Luburić borio za hrvatske interese). Pozivao se na antifašizam, kao okvir u kojemu je Hrvatska nastala i živi i koji je budućnost i Europe i svijeta.

Govorio je da se Thompson mora odreći ustaške ikonografije koja šteti Hrvatskoj iako je poznato da je jedan od Thompsonovih najvećih štovatelja. Otišao je čak tako daleko u propagiranju pragmatičnog populizma da je Tita, za kojega je nebrojeno puta kazao da je najveći zločinac, bio spreman zazivati za potrebe povećanja gospodarske suradnje sa svijetom.

Toliko o dosljednosti političara koji tvrdi da svoje stavove vrlo rijetko mijenja. Eto, čak kada to i učini, transformirajući se u simpatičnog, duhovitog političara koji pokazuje ambiciju kontinuiteta pričanja predsjedničkih viceva, građani mu ne vjeruju. Preobrazba mu nije honorirana, pa se vrlo brzo vratio svom autohtonom prgavom stilu vječitog svađalice.

Pa ipak, kod neistomišljenika i političkih rivala čini se da uživa respekt, pa Damir Kajin kaže: ”Ostavio je trag na hrvatskoj političkoj sceni.” Koliko dubok i postojan pokazat će vrijeme, od kojega s nestrpljenjem čekamo odgovor - koliko o konačnosti odluke, toliko o stvarnim razlozima Hebrangova oproštaja s politikom...

davorka blažević

Uvijek "klizeći start"

Hebrang ne odstupa od svojeg “klizećeg starta” do kraja. SDP je optužio za organiziranje prosvjednih antivladinih nereda za 250 kuna po glavi jer “postoji priča od huligana iz pritvora...”

O “aferi Medikol” kaže da je doznao iz novina, premda je sve počelo dramatičnim pismom upozorenja Društva radiologa (čiji je član) zbog urušavanja struke u sveučilišnim bolnicama na račun privatnih.

Vlasnik “Medikola” Ivan Rajković izravno ga optužuje da mu je smjestio zbog obračuna s aktualnim ministrom zdravstva Darkom Milinovićem. No, te će “gnusne laži” Hebrang raskrinkati na sudu, a s Dadom “prijateljstvo jača što ih više napadaju”.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mirnoća  s kojom je znao braniti poteze prve postave HDZ-a u državi, kada je vjerojatno i sam bio svjestan da nema nikakvih suvislih argumenata, svrstala ga je u red verbalno najbeskrupuloznijih političara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2011-04-08 10:08:06 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2011-04-08 10:32:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2011-04-09 11:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2684 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 297 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije s područja politike, društva i kulture. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, spektar, društvo, politika, kultura [secure] => 0 [page_title] => Spektar [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2011/04/09/spektar/heb00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 297 [name] => Spektar [alias] => spektar [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4999399 Threads: 4 Questions: 180977666 Slow queries: 78222 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5266530 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/spektar ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) [1] => stdClass Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [parent] => 260 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) ) [link] => /sd-plus/spektar/andrija-hebrang-lazu-da-lazem-da-odlazim-129377 [printLink] => /sd-plus/spektar/andrija-hebrang-lazu-da-lazem-da-odlazim-129377?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 125949 [name] => AndrijaHebrang [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andrijahebrang [link] => /tag/andrijahebrang ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mirnoća  s kojom je znao braniti poteze prve postave HDZ-a u državi, kada je vjerojatno i sam bio svjestan da nema nikakvih suvislih argumenata, svrstala ga je u red verbalno najbeskrupuloznijih političara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Andrija Hebrang: Lažu da lažem da odlazim [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-21-23-11-21-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/09/spektar/heb00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2011/04/09/spektar/heb00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

 Andrija Hebrang
HDZ-ov “dinosaur”,  liječnik, specijalist radiologije i onkologije, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, saborski zastupnik ... dr. Andrija Hebrang odlučio je, izgleda, okrenuti leđa politici, prije negoli ih ona potpuno okrene njemu. Zanimljivo, čini to baš u trenutku kada, poput običnog smrtnika, dolazi u dob za umirovljenje (65 godina).

Ali, ako je tkogod pomislio da je došlo do “zamora materijala” - vara se jer ovaj osebujni politički lik s desne strane hrvatskog političkog spektra najavljuje intenzivan nepolitički (primarno znanstveni) angažman za koji jedino strahuje da neće imati dovoljno - vremena!?

Zaozbiljno dao ostavku

Čovjek koji je od 1990. u vrhu HDZ-a, koji je obnašao brojne visoke državne dužnosti - od ministra obrane, preko potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo do dvostrukog mandata ministra zdravstva - ne odlazi prvi put. Jedan je od rijetkih iz HDZ-ova lagera koji se koristio “institutom ostavke” posve dobrovoljno. Nakon ministriranja zdravstvom te uloge šefa Ratnog saniteta, nakratko će, nakon smrti Gojka Šuška, sjesti i u vruću fotelju ministra obrane.

No, tu se nije ugrijao, ostao je tek četiri mjeseca, cijeneći da su razlike u stajalištima između njega i pomoćnika nepremostive. Daje ostavku i uklanja se iz politike, ali i od obveza predsjednika Tuđmanova liječničkog konzilija, kada je bolest prvog predsjednika RH eskalirala. Formalno nije bio izišao iz HDZ-a, ali se neko vrijeme od njega distancirao da bi, zajedno s Tuđmanovim sinom Miroslavom, osnovao udrugu HIP (Hrvatski istinski preporod), te je na lokalnim izborima 2001. izabran za zastupnika u Skupštini grada Zagreba.

Da je HIP imao ikakvu perspektivu, Hebrang bi je možda i danas dijelio s tim pokretom koji njegovu političkom habitusu odgovara više od HDZ-a (jer je desniji). Ovako, dočim se balon ispuhao, ovaj rigidni “zajedničar”, opsesivno fokusiran na antikomunizam i frustriran tragedijom svoje obitelji koja je u komunističkom režimu prošla pravu golgotu (ubojstvo oca, 12-godišnja robija majke itd.), popušta sirenskom zovu Tuđmanova nasljednika Ive Sanadera i vraća se pod skute matične stranke čiji je neko vrijeme bio pasivni član.

Izabran je za potpredsjednika HDZ-a, a zadnja dva mandata zastupnik je u Saboru, danas šef stranačkog kluba i predsjednik Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb. Ima status dragovoljca Domovinskog rata i čin pričuvnoga generala HV-a. Nositelj je desetak odličja, ”velereda, danica, pletera i medalja”. Na predsjedničkim izborima 2009. bio je kandidat HDZ-a i nije uspio ući u drugi krug. Nadmašio ga je Milan Bandić, za kojega su nesumnjivo glasali čak i mnogi Hebrangovi “partijski drugovi”.

I to je točka na kojoj je, kako tvrdi, prelomio političku karijeru. - Znam da će sada biti onih koji će reći kako bježim iz politike jer prognoze za HDZ nisu dobre - kazao je - no ja sam odlazak najavio još nakon predsjedničke kampanje i kod toga ostajem jer svoje odluke vrlo rijetko mijenjam. Navodno, razlog tomu nije loš plasman (treći) na predsjedničkim izborima, nego to što je dobio manje od trećine glasova svoje stranke, dok su dvije trećine otišle drugim kandidatima.

To je Hebranga nagnalo na nemio zaključak da biračko tijelo HDZ-a, nakon dva desetljeća njegova predana rada za stranku i državu, u njegovu politiku više ne vjeruje. A kad je tako, on , dosljedan kakav jest, odlazi s obećanjem da neće sudjelovati ni na unutarstranačkim ni na parlamentarnim izborima.

Taj priča koješta

Čemu se izlagati još jednom lošem rezultatu i dodatno rušiti rejting stranke - veli dr. Hebrang, neimenovani glasnogovornik HDZ-a u najtežim situacijama, poznat po lakoći javnog obmanjivanja “svijeta i naroda” ako je to na korist makar i kratkoročne stranačke dobiti. Mirnoća s kojom je znao braniti poteze prve postave HDZ-a u državi, kada je vjerojatno i sam bio svjestan da nema argumenata, svrstala ga je u red verbalno najbeskrupuloznijih političara.

Taj doista znade reći koješta, a da se nimalo ne posrami pred zvukom i odjekom vlastitih riječi. Njegova antologijska izreka “Ja ne lažem, ja samo povremeno ne govorim istinu, a to je puno pristojnije” deklarirala ga je trajno kao čovjeka kojemu ne treba vjerovati jer mu je, po vlastitu priznanju, laž temeljna potka političke filozofije. Ako se ta misao ima na umu, tada je doista oportuno pitanje: treba li povjerovati u odlazak dr. Hebranga iz politike?

I ako zbilja odlazi, a da se ne vrati, zbog čega to u ovom trenutku čini? Boji li se uistinu izbornog debakla stranke kojoj je posvetio dva desetljeća života, svoje ime, politički background i obiteljsko političko naslijeđe? Strahuje li da bi ga HDZ premrežen kracima goleme koruptivno-kriminalne hobotnice kojoj USKOK i DORH pomalo dolaze glave, mogao povući sa sobom na dno?

Ima li razloga strepjeti od “pokajnika” i “oprosnica” koje bi i njega osobno mogle skupo stajati? “Afera Shimatzu” nekako je zasad prošla za njega bezbolno, a tvrdilo se, štoviše dokazivalo da je u ministarskom mandatu prijateljevoj tvrtki u samo mjesec dana 2004. izravno, na svoj brk, osigurao poslove vrijedne 50 milijuna kuna.

Pobjegao se liječiti

 Hebranga su prosvjednici detektirali
 kao lažljivog Münchhausena

Sjećamo se ministra Hebranga koji je imao petlju osuditi hrvatske građane, zdravstvene osiguranike, isključivo na usluge hrvatskog zdravstva. Zabranio je liječnje izvan mjesta prebivališta, a samo koji mjesec kasnije bez imalo kompleksa i grižnje savijesti, da ne kažemo srama, vlastito je zdravlje predao u ruke kolegama u Austriji (operacija prostate).

Bezočno je tvrdio da taj zahvat nije moguć kod kuće, što su njegovi kolege odmah demantirali. No, karavane su prolazile... Istina, 2005. zbog zdravstvenih razloga podnosi ostavku na dužnost u Vladi i vraća se u saborske klupe kako bi svojim opservacijama “uveseljavao” naciju. Njegov gard samouvjerenog, hladnog, tvrdog desničara koji godinama kapitalizira “obiteljsku političku baštinu” (dijelom i zbog problema vječite reinterpretacije nacionalne povijesti), čini ga nekako posebno neosjetljivim.

Gotovo nedodirljivim. Čovjekom za specijalne zadatke. Zbog specifičnog poimanja istine... ”On laže da ja lažem da je Sanader lagao” - sukus je njegove političke misli, koja se naročito dobro manifestirala u shvaćanju uloge medija. U moru Hebrangovih verbalnih akrobacija ostat će i ona o potrebi reformiranja javne televizije (HTV-a) u bipolarnu - s lijevim i desnim kanalom, što bi zadovoljilo potrebe političkog establishmenta za “primjerenom kvalitetom informiranja”, a oni koji su izvan toga kolosijeka - ionako nisu relevantni...

‘Proeuropski’ zaokret

Od svojih prononsiranih, retrogradnih stajališta odstupio je samo tijekom predsjedničke kampanje 2009. kada se pokušavao predstaviti kao proeuropski političar (premda je najavljivao, u slučaju pobjede, trenutnu retuđmanizaciju Hrvatske, a u beogradskom NiN-u tvrdio da se Maks Luburić borio za hrvatske interese). Pozivao se na antifašizam, kao okvir u kojemu je Hrvatska nastala i živi i koji je budućnost i Europe i svijeta.

Govorio je da se Thompson mora odreći ustaške ikonografije koja šteti Hrvatskoj iako je poznato da je jedan od Thompsonovih najvećih štovatelja. Otišao je čak tako daleko u propagiranju pragmatičnog populizma da je Tita, za kojega je nebrojeno puta kazao da je najveći zločinac, bio spreman zazivati za potrebe povećanja gospodarske suradnje sa svijetom.

Toliko o dosljednosti političara koji tvrdi da svoje stavove vrlo rijetko mijenja. Eto, čak kada to i učini, transformirajući se u simpatičnog, duhovitog političara koji pokazuje ambiciju kontinuiteta pričanja predsjedničkih viceva, građani mu ne vjeruju. Preobrazba mu nije honorirana, pa se vrlo brzo vratio svom autohtonom prgavom stilu vječitog svađalice.

Pa ipak, kod neistomišljenika i političkih rivala čini se da uživa respekt, pa Damir Kajin kaže: ”Ostavio je trag na hrvatskoj političkoj sceni.” Koliko dubok i postojan pokazat će vrijeme, od kojega s nestrpljenjem čekamo odgovor - koliko o konačnosti odluke, toliko o stvarnim razlozima Hebrangova oproštaja s politikom...

davorka blažević

Uvijek "klizeći start"

Hebrang ne odstupa od svojeg “klizećeg starta” do kraja. SDP je optužio za organiziranje prosvjednih antivladinih nereda za 250 kuna po glavi jer “postoji priča od huligana iz pritvora...”

O “aferi Medikol” kaže da je doznao iz novina, premda je sve počelo dramatičnim pismom upozorenja Društva radiologa (čiji je član) zbog urušavanja struke u sveučilišnim bolnicama na račun privatnih.

Vlasnik “Medikola” Ivan Rajković izravno ga optužuje da mu je smjestio zbog obračuna s aktualnim ministrom zdravstva Darkom Milinovićem. No, te će “gnusne laži” Hebrang raskrinkati na sudu, a s Dadom “prijateljstvo jača što ih više napadaju”.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/spektar/andrija-hebrang-lazu-da-lazem-da-odlazim-129377 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0b2144d648be01f518cbc833b75574da1df4797e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Andrija+Hebrang%3A+La%C5%BEu+da+la%C5%BEem+da+odlazim&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fandrija-hebrang-lazu-da-lazem-da-odlazim-129377 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fspektar%2Fandrija-hebrang-lazu-da-lazem-da-odlazim-129377 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mirnoća  s kojom je znao braniti poteze prve postave HDZ-a u državi, kada je vjerojatno i sam bio svjestan da nema nikakvih suvislih argumenata, svrstala ga je u red verbalno najbeskrupuloznijih političara [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

Andrija Hebrang: Lažu da lažem da odlazim

Piše PSD.
9. travnja 2011. - 13:59

 Andrija Hebrang
HDZ-ov “dinosaur”,  liječnik, specijalist radiologije i onkologije, profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, saborski zastupnik ... dr. Andrija Hebrang odlučio je, izgleda, okrenuti leđa politici, prije negoli ih ona potpuno okrene njemu. Zanimljivo, čini to baš u trenutku kada, poput običnog smrtnika, dolazi u dob za umirovljenje (65 godina).

Ali, ako je tkogod pomislio da je došlo do “zamora materijala” - vara se jer ovaj osebujni politički lik s desne strane hrvatskog političkog spektra najavljuje intenzivan nepolitički (primarno znanstveni) angažman za koji jedino strahuje da neće imati dovoljno - vremena!?

Zaozbiljno dao ostavku

Čovjek koji je od 1990. u vrhu HDZ-a, koji je obn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 01:11