Scena Showbizz

dominikanac fra jozo čirko gost u tv kvizu

Raspjevani splitski svećenik skuplja novac za skitnice

dominikanac fra jozo čirko gost u tv kvizu

U emisiju je pozvan nakon niza castinga za koje nije ni znao u Splitu i Zagrebu, a snimateljska ekipa došla ga je prije nastupa poslušati u samostan svetog Dominika na Pazaru, nakon čega je uslijedila pozivnica za kviz

U emisiju je pozvan nakon niza castinga za koje nije ni znao u Splitu i Zagrebu, a snimateljska ekipa došla ga je prije nastupa poslušati u samostan svetog Dominika na Pazaru, nakon čega je uslijedila pozivnica za kviz

Fra Čirko godinama pomaže splitskim beskućnicima
i narkomanima Mario Todorić/CROPIX

Svojim nastupom u emisiji “Ne zaboravi stihove” htio sam prvenstveno zaraditi nešto novca da ga mogu podijeliti beskućnicima i skitnicama, a potom i skrenuti pozornost na album duhovne glazbe VIS Dominika, koji će ubrzo izići u povodu obilježavanja blagdana svetog Dominika, blagoslova obnovljenog samostana u Splitu, 800 godina reda te, na posljetku, 40 godina djelovanja VIS-a − ispričao nam je simpatični splitski svećenik, 36-godišnji dominikanac fra Jozo Čirko.

Uskoro će, naime, “zapjevati” u popularnoj emisiji Nove TV skupa s prijateljem Tonijem Rajnovićem, pjevačem iz grupe Viva, dok će ga iz publike bodriti mladi dominikanskog pokreta, redovnik Matijas Farkaš i tri časne sestre, prijateljice iz zagrebačkog samostana, kao jedna “dominikanska obitelj”, istaknuo je fra Jozo.

Naravno, emisija je već snimljena, ali o detaljima pjevačkog nadmetanja s humanitarnom potkom nije želio govoriti zbog gledatelja, no povjerio nam je da je “bilo i gorih od njega”.

Fra Čirko inače je vrlo popularan u gradu u kojem je na službi (rodom je iz mjesta Rašeljaka, iz okolice Tomislav Grada), i to ne samo zato što dobro svira gitaru i klavijature, te vodi crkveni band; već dugi niz godina pri Udruzi “Most” radi s gradskim beskućnicima, ali i narkomanima.

− Pomalo sam se razočarao u zajednice koje rade na tom planu, te sam tom problemu pristupio individualno. Održavam kontakte i razgovore s ovisnicima, i to prvenstveno onima koji ne žele biti nigdje zavedeni. Ako sami razgovori ne pomažu, upućujem ih i u komunu, a dosad sam najviše radio s onima u Španjolskoj − govori dominikanac iz Splita, koji u rijetkim slobodnim trenucima između sakralnih i humanitarnih obveza voli zaigrati i nogomet.

U emisiju je, kaže, pozvan nakon niza castinga za koje nije ni znao u Splitu i Zagrebu, a snimateljska ekipa došla ga je jednom prije nastupa poslušati u samostan, a cappella i uz matricu, nakon čega je uslijedila pozivnica za kviz. Koliko je točno osvojio, doznat će se osmog lipnja, a već sad znamo da je bilo iz sveg glasa i − od srca.

Hrana za dušu, praznik za uši

Album duhovne glazbe koji je VIS Dominik snimio, ugostio je brojne splitske pjevačke zvijezde: Olivera, Giuliana, Doris, Meri Cetinić, Zoricu Kondžu, grupu Viva... Radni naziv je “Dominiče, dobri oče”, a trebao bi izići do osmog kolovoza, kada “pada” blagdan spomenutog sveca.

Naslovnica Showbizz