StoryEditorOCM
ShowbizNE PROPUSTITE

Večeras će mnoge tajne Vjekoslave Huljić biti otkrivene; HRT je zavirio u dom glazbene obitelji, znamo o čemu su pričali

Piše SCENA SD
21. svibnja 2024. - 12:49

Scenarist i redatelj Toni Volarić, koji je pozornost prvo privukao objavljivanjem dokumentarnog filma o legendarnom novinaru Slobodne i tekstopiscu Momčilu Popadiću, 2018., pa onda i dokumentarcima o Oliveru, Zdenku Runjiću, Dinu Dvorniku, Arsenu, Vici Vukovu i mnogim drugim velikanima, ovih dana u programu HRT-a ima dva dokumentarna serijala.

image

Toni Volarić

Privatni album

Već tjednima se u sklopu emisije Dobro jutro Hrvatska emitira serijal desetominutnih TV priča o ljudima koji su u Hrvatskoj ostavili trag, nazvan “Hrvatskih 1000 Tonija Volarića”. U serijalu gledatelji petkom ujutro mogu vidjeti kratke filmove o Draženu Petroviću, Borisu Dvorniku, Matiji Gupcu, Mariji Jurić Zagorki, Augustu Šenoi, Ljiljani Molnar Talajić, Miri Ungaru, Franji Kuhariću, Nikoli Tesli, Kići Slabincu, Fabijanu Šovagoviću i mnogim drugima.

Volarić je za Slobodnu otkrio kako bi mnogi koji ga, posebno iz Dalmacije već godinama kontaktiraju i traže da se film “Pope, vrati se” o legendarnom splitskom tekstopiscu i novinaru, prikaže na HRT-u, uskoro mogli doći na svoje.

Također, 14. svibnja krenulo je emitiranje nekoliko epizoda druge sezone cjelovečernjih dokumentaraca iz serijala „Zauvijek autor“ u produkciji Hrvatskog društva skladatelja, Cantusa i Hrvatske radiotelevizije.

U novom serijalu preimenovanom u “Zauvijek autor” kako bi, osim skladatelja, bile dokumentirane i životne priče tekstopisaca, gledatelji će utorkom u 20 i 15 na HRT-u 1 moći vidjeti kako žive i rade: Vjekoslava Huljić, Zrinko Tutić, Alka Vuica, Neno Belan, Zlatko Tanodi, Miroslav Rus, Siniša Leopold, Saša Antić, Mladen Tarbuk, Berislav Šipuš i Frano Đurović.

image

Miroslav Rus

Privatni album
image

Zrinko Tutić

Privatni album

U epizodi o Vjekoslavi Huljić gledatelji će večeras, u 20 i 15  moći zaviriti u privatne prostorije obitelji Huljić i vidjeti kako nastaju brojni hitovi, među njima i zašto je baš Oliver pjevao veliki hit “Dvaput san umra”.

O Vjekoslavi će govoriti suprug Tonči, Jole, Jelena Rozga, Doris, Danijela Martinović, Grašo (prije svadbe i bebe, čak je u dnevnom boravku Huljićevih za film otpjevao dio pjesme "Ako te pitaju"), Vjekoslavina bliska prijateljica Tatjana Kljenak, a o Vjekoslavinu književnom radu govore MIro Gavran i Julijana Matanović. 

image

Tonči Huljić

Vojko Basic/Cropix

Prvi puta Vjekoslava opširnije govori o svojih 11 knjiga, uglavnom za djecu.

-Bili smo s Tončom i Vjekoslavom sve dok nisu zaboravili na kameru, pa će gledatelji moći vidjeti kako je stvarno u realnom vremenu, od prvih stihova nastajao danas već hit "Inamorana", otkrio na je Volarić.

Vjekoslava je ispričala kako je ‘Dvaput sam umra‘ dopala Olivera.

image

Petar Grašo

Privatni album

-Kad mi je Tonči dao tu pjesmu, ja točno znam gdje sam bila kad sam napisala te riječi evo ovdje metar dalje, bila je zima kraj ove peći sam bila jer sam hodala ono mislila sam i točno znam tu je bilo. Kad mi je palo na pamet dvaput sam umra, prvi put kad sam je vidija ja, drugi put kad je otišla. I u stvari bilo bi smiješno da tu pjesmu sad, da je pjevala neka žena da pjeva.  Dvaput sam umrla nema uopće tu snagu koju ima ovako, normalno ima još duplo veću snagu jer ju je Oliver otpjevao i nekako je s tom ta emocija otišla u svemir s njegovom izvedbom, ispričala je Vjekoslava, dok je Jole otkrio kako je došlo do Zove, Zove Jole, Jole.

-Kad mi je Tonči donio tekst Zove zove Jole Jole, ona mene zove zove, neka neka zove zove, ja velim Tonči šta je ovo? Jole molim te snimi to, kazao je Tonči. Pročitaj najprije cijelu pjesmu i otpjevaj pjesmu i onda ćemo pričat za godinu dvije dana. Ja velim dobro pošto ti neizmjerno vjerujem ja ću to otpjevat. I naravno ostalo je sve povijest SMIJEH..“.

Serijal “Zauvijek autor” sniman je od kraja 2021. do ljeta 2022. dakle dijelom još u vremenu pandemije i u ograničenjima koja su bila nametnuta.

Autorsku ekipu osim spomenutog scenariste i redatelja, činili su još snimateljica Andrea Kaštelan, ton majstor Viktor Grabar, majstorica šminke Sanja Krstulović i montažer Alen Horvatić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 20:15