StoryEditorOCM
ShowbizGAĆICE ZA PAMĆENJE

Moda na Eurosongu: Hrvatska se brukala pjesmom i stylingom, ali i briljirala! Ovo je naš top 5 najboljih i najgroznijih

Piše SCENA SD
5. svibnja 2024. - 07:38
Severina je bila hrvatska predstavnica s najdojmljivijim stylingom, Franka Batelić nije ostavila traga ni pjesmom ni haljinom. Doris u bijelom u Izraelu je bila jako dobra, Roko podbačajAFP

Otkako je Baby Lasagna u Malmöu odradio prvu probu, počele su rasprave oko njegova kostima. Bit će drukčiji nego što smo ga vidjeli na "Dori", a publika na društvenim mrežama već se podijelila oko odjeće koju će hrvatski predstavnik nositi na Eurosongu.

Jedni smatraju da treba nastupiti u istoj onoj odjeći u kojoj je pjevao na "Dori", drugi drže da je kombinacija za Švedsku bolja i kvalitetnija.

Pogledajte kako će izgledati Baby Lasagna na Eurosongu: ‘Izrada kostima trajala je mjesec dana, ima preko 1000 dijelova‘

Istina, njegova dva kostima drastično se razlikuju; onaj na "Dori" trebao je biti "šokovit", što i jest bio, dok je mladi Istrijan za Malmö pripremio manje izazovan styling, koji puno više ukazuje na etno i zemlju iz koje dolazi na švedsku pozornicu. Ako nas pitate, Baby Lasagna dobro je odlučio.

Bosonoga pjevačica

Styling na Eurosongu iznimno je važan, osobito posljednjih desetljeća, kad glavnu ulogu ne igra pjesma, nego cjelokupan doživljaj. U samim počecima Pjesme Eurovizije, odnosno današnjeg Eurosonga, svi muški pjevači nosili su samo odijela, a žene su uglavnom bile dame u toaletama.


Bilo je doduše, onih nekih davnih godina, pjevačica koje su ostale zapamćene po nečem drukčijem od toalete. Starije generacije dobro pamte nastup Sandie Shaw, koja je nastupala za Veliku Britaniju s pjesmom "Puppet on a String" i svojoj zemlji donijela prvu pobjedu na Pjesmi Eurovizije.

Pamtite li najmisteriozniju pobjednicu Dore svih vremena? Izborila Eurosong, nismo imali pojma tko je! Evo gdje je danas

Ali Sandie je sve šokirala jer je na pozornici pjevala bez obuće, poslije je ostala zapamćena kao "bosonoga pjevačica".

Severina u crvenom

Pripreme hrvatskih predstavnika za nastup na Eurosongu uvijek su podrazumijevale osmišljavanje i kreiranje, naročito kad je riječ o pjevačicama. A mi ovdje volimo kad svijetu pokažemo koliko su lijepe naše žene. Manje nas brinu pjesme i glasovne mogućnosti naših predstavnica, a više to kakav će dojam ostaviti na žiri i na svijet.

image

Severina na Eurosongu u Ateni 2006.

Aris Messinis/Afp

Tako ni danas nitko ozbiljno ne shvaća pjesmu "Moja štikla" iz 2006. godine, koju su glazbeno potpisali Boris Novković i Franjo Valentić, a riječi sama Severina, ali i danas nam se sviđa kako je naša pjevačica izgledala u crvenoj raspojasanoj haljini, koja se tijekom izvođenja "svela i na kraći dio". Severina je nastupom u Ateni te godine ostavila dojam, sasvim sigurno, ali završila je na 12. mjestu.

Doris i Nina

Voljeli smo i Doris Dragović kad je u bijeloj haljini 1999. u Jeruzalemu razvalila svoje glasnice do maksimuma i pjevala "Mariju Magdalenu". Lijepo ju je bilo i čuti i vidjeti, pa i danas kad gledamo, styling Doris Dragović u našim srcima pamtimo kao drugi najbolji, odmah iza Severine.

image

Doris Dragović u Izraelu 1999. 

Matko Biljak

Bilo je puno truda oko haljine Nine Kraljić za nastup u Stockholmu 2016. godine. Njezine fantastične glasovne mogućnosti poklopile su se s fantastičnom haljinom, koja je bila u dva dijela, ali nitko od nas ispred malih ekrana nije mogao ni zamisliti kako je njoj bilo teško nositi toliko odjeće na sebi. Zbog toga Ninin styling stavljamo na treće mjesto, najviše zbog nepraktičnosti.

image

Nina Kraljić u Stockholmu 2016.

Maja Suslin/Afp

Mia i Dado

Četvrta bi, po našemu mišljenju, bila Mia Dimšić, zapravo njezin styling na nastupu u Torinu 2022., a onda na peto mjesto po stylingu su Dragonfly i Dado Topić 2007. godine u Helsinkiju.

image

Mia Dimšić u Torinu 2022.
 

Marco Bertorello/Afp

Iva Gluhak i Dado Topić baš su izgledali rokerski moderno s dozom romantike.

image

Dado Topić i Iva Gluhak u Helsinkiju 2007.
 

Sven Nackstrand/Afp

O svakom stylingu naših izvođača na Eurosongu imali bismo što reći, neke jedva pamtimo, neki su bili dopadljivi ali neuočljivi, ponekad smo pretjerali...

Na primjer, grupa "Feminnem", s pjesmom "Lako je sve" 2010. u Baerumu, imala je nježan styling, pristajale su im haljine poput negližea, ali nismo ih zapamtili.

image

Feminnem 2010. u Baerumu, pokraj Osla

 

Nigel Treblin/Ddp Images Via Afp

Nije ostavila dojam ni čipkasta tamna haljina Franke Batelić 2018. u Lisabonu, a ni nastup Albine 2021. u Rotterdamu.

image

Franka Batelić u Portugalu 2018.

Pedro Fiuza/Nurphoto Via Afp

Isto tako jedva da pamtimo pjesmu Roka Blaževića 2019. u Tel Avivu, ali ako promislimo, sjetit ćemo se da je nosio zlatna krila na leđima. Zašto? Tko bi se više sjetio.

image

Roko u Tel Avivu 2019.

Henrik Montgomery/Tt News Agency Via Afp

Zato jako dobro pamtimo nastup "Leta 3", ako ništa drugo onda zato što su u Liverpoolu nosili "Galebove" bijele gaće.

image

Let 3 na prvoj polufinalnoj večeri Eurosonga u Liverpool Areni prošle godine
 

Livio Andrijić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 20:51