StoryEditorOCM
ShowbizNOVI PRAVILNIK

Mijenjaju se pravila glasanja na Dori 2024., uz četiri domaća sudjelovat će i četiri međunarodna ocjenjivačka žirija

Piše SCENA SD
5. veljače 2024. - 16:34

HRT je objavio novi pravilnik u svezi izbora hrvatskog predstavnika i pjesme za pjesmu Eurovizije - Dora 2024., koju je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije donio 20. siječnja 2024. godine. 

Natjecanje za Doru 2024. sastoji se od tri večeri (dvije polufinalne i finalna večer) koje će se održati u Zagrebu od 19. do 25. veljače 2024. godine na kojoj će se natjecati 24 pjesme, a pobjednička pjesma će predstavljati Republiku Hrvatsku na Eurovision Song Contest 2024. u Malmöu u svibnju 2024.  

U polufinalnim večerima Dore 2024 redoslijed natjecatelja određivat će se samo glasovima publike odnosno televotingom. Osam pjesama s najviše bodova po glasovima publike plasirat će se u veliko finale. Redoslijed objava finalista bit će nasumičnim odabirom.

U finalnoj večeri glasat će žiri i gledatelji putem telefonskih poziva i slanjem SMS poruka (televoting) Odnos ukupno dodijeljenih bodova žirija i publike (putem televotinga) bit će 50%:50%. U slučaju izjednačenog rezultata nakon glasanja ocjenjivačkih sudova i gledatelja putem telefonskih poziva i slanjem SMS poruka (televoting), pobjednička pjesma bit će ona koja je dobila više glasova gledatelja putem telefonskih poziva i SMS poruka (televoting).

U slučaju odustajanja od nastupa jednog, dva ili više izvođača do 10. veljače 2024., njihovo mjesto zauzima prva druga, treća, odnosno četvrta rezerva. U slučaju da odustanu pet i više izvođača, zamjene će se popuniti s četiri rezerve, a ostali redni brojevi odnosno telefonske linije postaju neaktivni, pas tim u skladu ne ulaze među pjesme koje se boduju. U slučaju da odustanu izvođači nakon 5. veljače, njihov redni broj, redni broj pjesme, odnosno telefonska linija postaju neaktivni, pa s tim u skladu ne ulaze među pjesme koje se boduju.

image

Dora 2024.

HRT PRESS

U slučaju da netko od izvođača razvije simptome zaraze Sars-Cov-2 virusom i bude pozitivan na testiranju (BAT ili PCR), nakon generalne probe, na polufinalnoj i finalnoj večeri koristit će se snimka generalne probe.

Na natjecanju Dora 2024. sudjelovat će četiri međunarodna ocjenjivačka suda i četiri ocjenjivačka suda u HTV centrima (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek). Svaki ocjenjivački sud sastoji se od tri člana.

Međunarodni ocjenjivački sudovi bit će izabrani između zemalja sudionica Eurovision Song Contesta 2024.

Bodovi ocjenjivačkih sudova mogu biti: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 i 12 s time da 12 (dvanaest) bodova dobiva najviše rangirana pjesma, a jedan bod deseta rangirana pjesma.

Ukupan broj bodova pojedinog ocjenjivačkog suda iznosi 58 bodova. Ukupan broj bodova svih osam ocjenjivačkih sudova iznosi 464 boda.

- 12 bodova dobiva prvoplasirana pjesma

- 10 bodova dobiva drugoplasirana pjesma

- 8 bodova dobiva trećeplasirana pjesma

- 7 bodova dobiva četvrtoplasirana pjesma

- 6 bodova petoplasirana pjesma

- 5 bodova šestoplasirana pjesma

- 4 boda sedmoplasirana pjesma

- 3 boda osmoplasirana pjesma

- 2 boda devetoplasirana pjesma

- 1 bod desetoplasirana pjesma

U slučaju da dvije ili više pjesama budu jednako rangirane od pojedinog ocjenjivačkog suda, redoslijed će se utvrditi ručnim glasanjem tako da članovi ocjenjivačkih sudova podizanjem ruke odlučuju o tome koja pjesma dobiva veći broj bodova.

Glasovi žirija u polufinalima služit će kao rezerva ako u polufinalu dođe do tehničkih problema s televotingom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 21:48