StoryEditorOCM
ShowbizMeghanin show

Harryjevoj i Meghaninoj organizaciji zabranili prikupljanje donacija! Prijeti joj suspendiranje, pa čak i...

Piše M. Č.
14. svibnja 2024. - 13:47

Tek što su se vratili u svoj luksuzni dom u Montecitu nakon uspješne trodnevne kvazikraljevske turneje Nigerijom, princ Harry i Meghan Markle suočili su se s neugodnim pismom u kojemu se kaže kako je njihova humanitarna organizacija Archewell Foundation u prekršaju jer nije predala godišnje izvješće i platila potrebne naknade.

Prema kalifonijskom registru humanitarnih organizacija, Archewell Foundation nije u dobroj poziciji i do daljnjeg joj je zabranjeno da prikuplja i distribuira novac, te bi registracija mogla biti suspendirana ili poništena.

image

Meghan i Harry u Lagosu

Kola Sulaimon/Afp

Izvori bliski vojvodi i vojvotkinji od Sussexa, koji su prije četiri godine napustili britansku kraljevsku obitelj i skrasili se u Meghaninoj rodnoj Kaliforniji, tvrde kako je sve napravljeno na vrijeme, a ček koji je bio priložen dokumentaciji se "izgubio" u pošti i nije stigao na adresu na koju je upućen. Isti izvor tvrdi da je poslan novi ček te da će situacija biti brzo riješena, što će se vidjeti i u registru u roku od sedam radnih dana.

Tijekom boravka u Nigeriji Meghan i Harry su objavili partnerstvo između Archewell Foundation i Geanco Foundation, tamošnje humanitarne organizacije koja vodi kirurške misije, promovira zdravlje majki i osigurava stipendije za mlade žene, žrtve terorizma.

image

Harry i Meghan tijekom boravka u Nigeriji

Kola Sulaimon/Afp

Archewell Foundation je neprofitna organizacija koju su Harry i Meghan osnovali kad su se 2020. preselili u SAD nakon što su napustili monarhiju i pozicije radnih članova kraljevske obitelji. Organizacija je odvojena od njihovih medijskih i poslovnih odjela koji u nazivu također imaju Archewell u svom nazivu.

Fondacija je, prema podacima objavljenima u prosincu, u 2022. zabilježila pad donacija od gotovo 11 milijuna dolara u odnosu na prethodnu godinu, primila je tek nešto više od dva milijuna dolara donacija, dok ih je u 2021. bilo u vrijednosti 13 milijuna dolara.

Harry i Meghan su u Nigeriju pozvali vojni dužnosnici tijekom prošlogodišnjih Invictus igara kojima bi zapadnoafrička država u budućnosti željela biti domaćin. Par je pozvan da prisustvuje različitim događanjima u okviru promocije mentalnog zdravlja vojnika i osnaživanja mladih ljudi.

image

Meghan je u svakoj prilici isticala da su njezini preci porijeklom iz Nigerije

Kola Sulaimon/Afp

Teoretski, program se trebao vrtiti oko Invictus igara, koje su nedavno proslavile desetu godišnjicu, Harryjeve inicijative za ranjene, bolesne i ozlijeđene pripadnike vojske i vojne veterane.

No, u stvarnosti je Meghan bila glavna zvijezda, a Harry samo njezina sjena, ponovno je iskoristila priliku za samopromociju, a mnogi komentatori su uvjereni da je ovo bila samo još jedna stepenica prema njezinoj političkoj karijeri i krajnjem cilju – osvajanju Bijele kuće.

Kratka turneja, koliko god su se trudili prikazati je uspješnom, nije izazvala preveliko zanimanje među Nigerijcima i tamošnjim medijima, mnogi su se žalili kako je pristup Sussexima bio daleko od običnih ljudi, namijenjen samo dužnosnicima i onima s dobrim vezama.

Lokalci su vrlo brzo trodnevnu turneju nazvali "Meghanin show", a ona je u svakoj prilici sa širokim hollywoodskim osmijehom naglašavala koliko je sretna što je došla u zemlju svojih predaka. Naime, DNK analizom je utvrdila da 43 posto porijekla vuče upravo iz Nigerije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 19:18