Scena Mozaik

OSCAR HUMANOSTI Podijeljene nagrade "Dodir dobrote" (FOTOGALERIJA)

Nagrade Dodir dobrote, svojevrsni Oscar humanosti u deset kategorija za doročinstva učinjena tijekom godine na zalazu podijeljene su u srijedu navečer na svečanoj večeri u hotelu Lav u Splitu u organzaciji Mreža udruga osoba s invaliditetom i zaklade Kap za slap, po četvrti put zaredom.

Najzanimljivija, ujedno i "najživotnija" nagrada za "dobročinstvo koje se živi" pripala je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, a župan Ante Sanader uručio ju je pročelniku Službe Vinku Prižmiću.

- Pomalo smo zatečeni ovim priznanjem, nismo baš navikli. Tijekom šezdeset
godina koliko postojimo, nismo se naprimali nagrada - skromno je primijetio Prižmić uime desetak (nazočnih) članova, među kojima je bio i proslavljeni Stipe Božić, te dodao da su "dosad činili koliko mogu, a nakon dobivanja priznanja trudit će se i više od toga".


Na samom početku, pak, svim se dobročiniteljima zahvalio Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom, te iznio ohrabrujući podatak o prikupljenih dva milijuna kuna, te sedamdeset osoba koje su dobile izravnu pomoć pri nabavi prijeko potrebnih lijekova, adaptacije stambenog prostora i drugog. Samozatajni donatori tiho su i dostojanstveno 27 osoba također pomagali mjesečnim stipendijama u visini od tisuću i petsto do dvije tisuće kuna, istaknuo je Raos.

Među nagrađenima našli su se i Kristijan Petric, prof. Davor Belajić, udruga MoST, Hrvatska vatrogasna zajednica, Splitska banka, Adris grupa i sportska zaklada Vatreno srce na čelu sa izbornikom reprezentacije nogometa Slavenom Bilićem, koji nije bio nazočan, ali je okupljene dirnuo toplim govorom prikazanim na videozidu. Od tvrtki u stranom vlasništvu najviše se, pak, iskazao njemački Drogerie Markt (DM), čijem je predstavniku simboličan kipić uručila Ana Kušeta, izvršna direktorica Slobodne Dalmacije.


Valja primijetiti da je dodjeli nazočio velik broj sudionika javnog života, među kojima i dogradonačelnica Anđelka Visković, intendant HNK Split Duško Mucalo, gradonačelnik Kaštela Joško Berket, saborski zastupnik Jerko Rošin i mnogi drugi poznati poduzetnici i glazbenici velikog srca.

Zabavni dio programa otvorila je sjajna pjevačica Alma Karmelić i Joža Gerbus band, a nastavio trio Sunny Day.

Službeni fotograf večeri bio je Valentino Bilić-Prcić, a neslužbeni glavni zabavljač humorista Žele Maretić sa svojim performanceom nadahnutim atletičarkom Blankom Vlašić.

lenka gospodnetić, foto: jadran babić / cropix

Antonija Pehar s popularnim "Unitovcima"

Posebno vedar dio večeri natopljene humanošću dogodio se pri kraju, kad je
sa rasplesanom dance-skupinom Unit-X iz Splita zaplesala i Antonija Pehar iz Metkovića. Ta lijepa 30-godišnjakinja od rođenja je u invalidskim kolicima, no to ju nije spriječilo da uvježba koreografiju sa "unitovcima" i urbi et orbi pokaže kako uistinu svi možemo sve ako to želimo...

Naslovnica Mozaik