Scena Kultura

agrebački algoritam objavio dvije knjige PRIČA LOKALNIH MLADIH autora

Splitski pisci vole Mali kalibar

agrebački algoritam objavio dvije knjige PRIČA LOKALNIH MLADIH autora

Sonja Gašperov s knjigom ‘Cyber Zoo’ i Nebojša Lujanović s pričama “S pogrebnom povorkom nizbrdo’ nastavak su tradicije mladih splitskih pisaca koji su se predstavili u malokalibarskoj biblioteci Kruna Lokotara

Zagrebački Algoritam u svojoj biblioteci Mali Kalibar objavio je knjige priče dvoje splitskih pisaca: “Cyber Zoo” Sonje Gašperov i “S pogrebnom povorkom nizbrdo” Nebojše Lujanovića.

Time urednik te biblioteke Kruno Lokotar kao jamac kontinuiteta također zagrebačkoga AGM-a nastavlja tradiciju objave splitskih pisaca od Renata Baretića, Olje Savićević-Ivančević, Vlade Bulića, Marka Pogačara, Zorana Tomića...

Nebojša Lujanović / FOTO: Jakov Prkić / CROPIX
Nebojša Lujanović, BiH pisac koji je u Hrvatskoj promijenio desetak zanimanja (trenutno radi u knjižari) i stigao do književnog doktorata, dosad je objavio knjigu kratkih priča “Stakleno oko”. “S pogrebnom povorkom nizbrdo” zrelija je od prve zbirke, a autor napominje da je dovršio jedan, a dovršava drugi roman.

- Priče su nastajale tijekom zadnje tri godine. Motiv za svaku priču je istrgnut iz stvarnog života, vlastitog ili meni blisklih ljudi. Teško da ijedan pisac ima toliko pomaknut smisao za humor koliko je apsurdan život sam po sebi. A postoji li veća besmislica od onog što se odigralo u Bosni sredinom 90-ih? Teško da ću se tog rata kao teme ikada u potpunosti riješiti, s obzirom na to koliko me je taj rat odredio. Priče prate i moj životni put koji me vodio od Bosne, preko Zagreba, pa sada evo do Splita - kaže pisac.

- Objavljivanje ovaj put nisam čekao dugo, oko godinu dana, što se u izdavaštvu smatra kratkim rokom. Iako se naše izdavaštvo sastoji od uskih krugova poznanika i sustava preporuka, postoje izdavači i urednici poput Lokotara koji će još uvijek uzimati u obzir samo rad koji stoji iza vas - kaže Lujanović.

Seksom do iskona

Sonja Gašperov / FOTO: Milivoj Keber / CROPIX
Sonja Gašperov zapažena je likovna umjetnica, profesorica čak, a njene priče nagrađene na natječaju Prozak. Priče s natječaja i iz knjige “Cyber Zoo” proširila je i na virtualni prostor blog, http://cyberzoo.blog.hr.

Gašperov ističe da se u dosta priča, ali i slikarskih radova i stripova često vraća na djetinjstvo, u kojem ima i teških mjesta.

- Moja devijantna ponašanja su jedan prikaz, priče o odrastanju, (ne)shvaćanju svijeta odraslih. Ponekad to odrastanje izgleda šokantno, perverzno i provokativno, no u svojoj srži ono je beskrajno djetinje iskreno i prirodno. Jest da je moje pismo seksualizirano, no nije sav naglasak zbirke na tome. Seks mi ponekad u pričama služi kako bih dočarala one iskonske nagone i divljinu prilikom transformacije u životinju ili u svoje drugo ja, a to ‘drugo ja’, vjerujem, većina nas posjeduje i skriva - kaže Sonja Gašperov.

Oboje pisaca najvljuje promocije u prosincu.

siniša kekez

Sonjin Split

- Split u pričama nigdje nije podcrtan iako se radnja često odvija u njemu. Zbirka “Cyber ZOO” je poput kamp prikolice koja juri s mjesta na još čudnije mjesto, ne zadržavajući se predugo - kaže Sonja Gašperov.

Srbi i Hrvati

- Za priču zbirke cruiserom ideju mi je dao prijatelj koji je odgulio tri godine na tom pokretnom gradu s 4000 stanovnika, 20-ak nacija, i s jednim Srbinom i jednim Hrvatom. Pogodite između koga je izbila jedina tučnjava u povijesti osoblja cruisera? - pita se retorički Nebojša Lujanović.

 

Naslovnica Kultura