StoryEditorOCM

IRINA VUPodignute optužnice zbog misterioznog nestanka jahte Putinovog oligarha iz betinske marine

Piše K. G./Šibenski.hr
13. travnja 2024. - 09:20

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podignulo je pred Općinskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana (1964., 1987., 1972.) i jedne hrvatske državljanke (1988.) zbog počinjenog kaznenog djela iz članka 15. stavka 2. Zakona o međunarodnim mjerama ograničavanja.

- Okrivljenog 60-godišnjaka optužnicom se tereti da je, nakon što mu je 20. srpnja 2022. kao zapovjedniku jedne jahte lučki kapetan Lučke ispostave Murter uručio pisanu obavijest o provođenju međunarodne mjere ograničenja raspolaganja imovinom koja se provodi zabranom isplovljavanja jahte s mjesta veza u Betini. unatoč tome organizirao i angažirao stalne članove posade te jahte odnosno drugookrivljenog 37-godišnjaka, trećeokrivljenu 36-godišnjakinju i četvrtookrivljenog 52-godišnjaka te ih upoznao sa sadržajem obavijesti, kao i još dvije osobe koje nije upoznao sa sadržajem obavijesti, sve s ciljem da se jahta preveze u Republiku Tursku.

Okrivljenim stalnim članovima posade broda optužnicom se stavlja na teret da su 6. listopada 2022., uz još dva člana posade, isplovili iz marine u Betini i jahtom otplovili u Republiku Tursku unatoč zabrani- izvijestili su iz Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku.

Podsjetimo, radi se o slučaju jahte Irina VU koja je usred noći iz betinske marine isplovila i napustila Hrvatsku, iako je bila zapečaćena i nije smjela napuštati vez, kamoli zemlju čiju zastavu i nosi. Naime, država pripadnosti jahte je Hrvatska, luka upisa Split.

A zapečaćena je budući da su njezini navodni stvarni vlasnici – oligarh Alisher Usmanov i supruga mu Irina Viner Usmanov – prepoznati kao bliski prijatelji Vladimira Putina, ruskog predsjednika koji je pokrenuo brutalnu agresiju na susjednu Ukrajinu.

Zanimljivo, nestanak s veza jahte duge gotovo 35 metara i teške 240 tona, nitko od mjerodavnih nije primijetio mjesecima.

Zbog toga je ministar prometa Oleg Butković razriješio načelnika sektora koji je bio nadležan za provođenje kontrole, kao i još dvoje ljudi.

- Ja kao ministar preuzimam svu odgovornost i donio sam određene odluke u ministarstvu, pa i kadrovske; razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dirketno odgovran javiti svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno. Ovo je pogreška koja im se dogodila i vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti. Mi smo zapečatili tu jahtu, ali se u tom lancu dogodio određeni propust- rekao je tada Butković.

29. travanj 2024 20:56