StoryEditorOCM

morski divoviU Japanu dozvolili komercijalni lov na kitove perajare, stručnjaci užasnuti odlukom

Piše Z.K./JL
13. svibnja 2024. - 13:48

Vijest koja je stigla iz Japana uznemirila je ljubitelje mora diljem svijeta. Oni su, naime, na popis morskih vrsta koje se može komercijalno loviti dodali kitove perajare, vrlo osjetljivu vrstu životinja. Užasnuti, brojni aktivisti diljem svijeta ovu su odluku nazvali ‘korakom unazad‘.

Vlada Japana je, naime, prošli tjedan objavila da su kitovi perajari (Balaenoptera physalus) dopušteni za ulov kitolovcima i to unutar isključivog gospodarskog pojasa te zemlje. Sada je u toj zemlji dozvoljeno komercijalno loviti četiri vrste kitova.

Ono što je u ovoj odluci posebno problematično jest da su do 2018. godine ova velika stvorenja (radi se o drugoj najdužoj životinji na planetu, odmah iza plavog kita) bila ugrožena, a nakon toga je njihov status promijenjen pa su oni sad ‘ranjiva vrsta‘. Povećanju broja je doprinijela zabrana komercijalnog lova, no sada se to promijenilo, tako da se strahuje kako će ova odluka utjecati na njihovu populaciju.

- Ovo je zaista grozan korak unatrag i najnoviji očajnički pokušaj vlade da potakne gotovo nepostojeću potražnju potrošača za mesom kitova u Japanu, kako bi opravdala izgradnju novog broda-tvornice za ubijanje kitova, o trošku poreznih obveznika, što bi moglo vezati Japan za ovu destruktivnu, neodrživu, nehumanu i zastarjelu industriju - rekla je Clare Perry, viša savjetnica za oceane pri EIA (Agencija za istraživanje okoliš) za IFL Science.

Japan je nastavio komercijalni kitolov u lipnju 2019. nakon kontroverznog povlačenja iz Međunarodne komisije za kitolov (IWC). On je, naime, zabranjen je od moratorija IWC-a 1982. godine, iako je i dalje dopuštao zemljama da ubijaju kitove u posebnim prigodama, kao što su, recimo, znanstvena istraživanja.

Preko 80 zemalja potpisalo je taj sporazum, koji je stupio na snagu 1986. godine. No, nekoliko zemalja (Norveška, Danska, Rusija, Island i Japan) nastavilo je kršiti zabranu i loviti kitove pod krinkom znanstvenog istraživanja.

- Japan sada predlaže ubijanje druge najveće životinje na planetu, unatoč globalnoj zabrani komercijalnog kitolova i zakonskoj obvezi nacije da surađuje s IWC-om, što je propisano običajnim međunarodnim pravom i UN-ovom Konvencijom o pravu mora - dodala je Perry.

23. svibanj 2024 21:33