StoryEditorOCM

savjeti stručnjakaSpecijalist sportske medicine o plivanju s perajama: ‘Evo kome se preporuča i na što treba pripaziti‘

Piše Milena Budimir/SD
2. kolovoza 2023. - 09:50

Kad vas more primi u zagrljaj, kad se uvalite među valove i probudite svoje unutarnje dijete, na dobrom ste putu do postizanja nirvane. No, plivanje nije samo gušt. To je aktivnost koja vam troši neusporedivo više kalorija od, primjerice, trčanja.

A kako smo takvi kakvi jesmo, pa uvijek tražimo priliku da skinemo koji kilogram viška, tako mnogi među vama koriste ove divne ljetne dane i za takav oblik treninga. Jedan zamah, vjeruju, kalorija manje.

No, pri tome valja paziti kako ne bi sebi nanijeli štetu, pogotovo ne forsiranjem. Ako ne pazite, velika je vjerojatnost da ćete preopteretiti neki dio tijela, a samim time ga i ozlijediti. Vrat, donji dio kralježnice i koljena su u "najvećoj opasnosti".

Kako bi te slabe točke rasteretili - stručnjaci preporučuju korištenje peraja. One, vele nam, sprječavaju nagle kretnje i trzajeve. Uz njih je sve nekako u ritmu. Čak se i čini da je uz njih plivanje lakše. Trošimo manje energije za pokretanje, a prelazimo veću udaljenost. Idealno, kazali bi mnogi, ali svejedno treba paziti, evo što kaže doc. dr. sc. Vladimir Ivančev, specijalist sportske medicine.

- Baš kao što bi vam svaki biciklist ismijao korištenje električnog bicikla, tako će vam svaki profesionalni plivač ili trener kazati da je korištenje peraja sramota - smije se dr. Ivančev.

- Peraje su pomagalo! Služe vam da uz što manji utrošak energije prođete što veći put. Korištenjem dugih, ronilačkih peraja imate veći pogon, no produljuje se "poluga nogu" i pomiče se centar pokreta, što forsiranim korištenjem može izazvati preopterećenje skočnog zgloba, ali i drugih zglobova i kralježnice, zato se rekreativcima preporučuje korištenje kraćih peraja - veli nam.

image

Rekreativcima se preporučuje korištenje kraćih peraja

Shutterstock

Dodatni poticaj

Plivanje s perajama dobro je i za one koji pate od artroza koljena ili kuka, omjer rasterećenja zglobne hrskavice i opterećenja mišića pri ovakvom načinu plivanja za njih je idealan.

- Svatko bi trebao odrediti način plivanja kako njemu odgovara. Recimo, osoba bez zdravstvenih smetnji može koristiti što god želi, naravno ako svakodnevno pliva deset kilometara s dugim perajama opteretit će skočni zglob, zbog produljene poluge i sila koje ih lome - kaže nam dr. Ivančev.

A ove kratke peraje, one su za "švercere", plivali bi, ali ih ne ide... To mi provociramo, ali se doktor ne da.

- Ako ljudi imaju problem s rukama, ramenima, gornjim dijelom tijela, a plivanje im donosi olakšanje i oblik je terapije, onda su kraće peraje za njih idealne. Odrade trening, a da pritom ne opterećuju zglobove koji su im bolni, a razgibaju one koji nisu - veli nam.

U zadnje su vrijeme popularne i "plivačke kožice", svojevrsne perajice koje se navlače na ruke. Naći ćete ih na "mreži svih mreža", mogu se nabaviti već za četiri, pet eura. No, koliko tako što uistinu vrijedi?

- Dodatni su poticaj rukama. Grabiš više, prelaziš veći put uz manje truda, vjerujem da ljude zabavljaju i da su im simpatične jer uz to i ne bi trebale činiti štetu - kaže nam doktor, pa naglašava da niti jedan ekstrem nije dobar:

- Prilagodite rekreativno plivanje sebi, vaše tijelo zna najbolje što mu odgovara - kaže nam.

Sad kada smo nešto dodatno naučili - slobodno se bacite moru u zagrljaj. Sa ili bez peraja, svejedno je, bitno je da se gušta.

Povijest peraja

Sedamnaestog dana prosinca 1940. Britanac Owen Churchill je patentirao peraje, poboljšavajući performanse pet godina ranije prijavljenog patenta Francuza Louisa de Corlieua.

Churchilla su inspirirali Tahićani, koji su za plivanje i ronjenje koristili ručno izrađene peraje, metalne trake u obliku ribljeg repa i mekane gumene trake. Churchill se dosjetio i, poboljšavajući oblik, iskoristio za izradu vulkaniziranu gumu. Sve ostalo je, rekli bi, povijest.

A povijest, recimo, pamti i Benjamina Franklina (1706.-1790.) i njegove rane eksperimente, premda je slavu stekao tek kao otac modernih Sjedinjenih Američkih Država. Franklina su inspirirali američki domoroci svojim jedinstvenim tehnikama kretanja kroz vodu. Eksperimentirao je s različitim dizajnom i različitim materijalima kako bi stvorio peraju. Negdje 1717. pokušao im je čak dodati otvor za zrak kako bi povećao uzgon. Nije bio uspješan, ali je ostao inspiracija ostalim izumiteljima.

Njemu su, pak, inspiracija bili Leonardo da Vinci i Giovanni Alfonso Borelli.

02. svibanj 2024 23:27