StoryEditorOCM

RokPoluotokRibafish će plivati oko čitave Istre, cijeli projekt je u znaku zaštite mora i očuvanja planeta

Piše Hina
16. svibnja 2024. - 13:02

Neslužbenim plivanjem u duljini od dvjestotinjak metara u nedjelju, 23. lipnja, na plaži Preluk u Rijeci počet će novi projekt udruge RokOtok i Domagoja Jakopovića Ribafisha - RokPoluotok – plivanje oko Istarskog poluotoka, najavljeno je iz te udruge.

Uz edukativne radionice, druženje s djecom i odraslima te brojne akcije čišćenja prirode i zanimljivih igara, plivat će se prosječno pet kilometara dnevno sve do krajnjeg ovogodišnjeg cilja i dočeka u Puli 17. srpnja. 

Poznati hrvatski food bloger, voditelj i profesor geografije Domagoj Jakopović Ribafish, nakon što je u razdoblju od 2019. do 2022. godine doplivao do svih naših naseljenih otoka, poslije jednogodišnje pauze pokrenuo je novu akciju u kojoj će tijekom dvije godine pokušati oplivati najveći hrvatski poluotok. 

Plivanje je raspoređeno u dvije sezone, odnosno ljeta 2024. i 2025. godine, a iduće ljeto plivat će od Pule do Savudrije. Kako je riječ o geografskom, a ne geopolitičkom projektu, plivanje će uz Istarsku obuhvatiti i dio Primorsko-goranske županije. 

U pitanju su velike dionice, isključivo za profesionalne plivače uz pratnju broda, tako da će plivanje s djecom biti organizirano samo na plažama.

Tijekom stotinjak kilometara u 24 dana plivanja Ribafish i drugi plivači profesionalci će kroz 18 dionica dolaziti na najljepše plaže Primorja, Kvarnera i Istre te održati 12 radionica s naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i očuvanje planeta.

Također će organizirati geocaching (igra traženja skrivenog blaga pomoću GPS tehnologije) te akcije čišćenja plaže i okoliša, a na određenim lokacijama čišćenja mora i pošumljavanja. 

Poruka je RokOtočana da djeci i odraslima treba više kvalitetnog druženja i vremena provedenog u prirodi i s prirodom. Kroz predavanja, radionice i druženje na plažama pokušat će s provesti par sati na otvorenom u igri i zabavi s namjerom da se dokaže kako je sve bolje kada se umjesto za ekranima više vremena provede na svježem zraku.

01. lipanj 2024 06:06