StoryEditorOCM

jedrenje‘Pula pod jedrima‘: najavljen 20. Brioni kup, jedna od najljepših regata krstaša na Jadranu

Piše M. I.
12. travnja 2024. - 08:28

Od 19. do 21. travnja održat će se tradicionalni međunarodni 20. Brioni kup, jedna od najljepših regata krstaša na Jadranu, elegantna regata zanimljivog pulskog arhipelaga, regata daška elitnosti prirode NP Brijuni te topline strasti ljudi koje okuplja, najavljuju iz JK Delfin.

- Iako brojimo 20. Brioni kup, prema primopredajama naših jedriličara Brioni regata vuče svoje korijene još iz doba Austrougarske, a navodno ju je utemeljio nadvojvoda Karl Stephan još 1896. godine.

Brioni kup je pulska regata koja se održava povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, a posebnost regate je ruta od 20nm koja se vozi froz fažanski kanal i oko otočja NP Brijuni - rekli su organizatori.

Vezovi za natjecatelje su osigurani u Puli i na Brijunima te parking za sve natjecatelje koji dolaze autima u Puli. Obzirom da će nekolicina natjecatelja ići na Brijune sa plovilima organizatori su osigurali logistiku prijevoza do Pule jer će se u pulskoj luci održati proglašenje, glazbeni, gastro i program proglašenja.

Bit će tu i Mići Brioni kup, dječja regata.

- U 11. mjesecu prošle godine smo pokrenuli Mići arena kup te nakon odličnog feedbacka djece i rodtelja odlučili smo nastaviti sa Mići Brioni kup. U petak 19.04. od 17.30 na jedrilicama naših jedriličara moći će jedriti djeca na ruti od ri gata prema lučici Mandrač. Okretati će se bova i križati te će djeca imati prilku trimati jedra i voziti brodove pod mentorstvom iskusnih dvojaca.

Sva djeca su dobro došla bez obzira na godine i predznanje. Dobro došli su i oni koji nikada nisu bili na brodu, oni koji jedre u mali klasama i oni koji su doživjeli jedrenje pa mogu sada ponovo uživati zahvaljujući našim velikodušnim jedriličarima koji su ustupili svoje brodove i rado se odazvali ovoj akciji uključivanja djece na krstaše - rekli su iz JK Delfin Pula.

image

Jedri se iz Pule, kroz fazanski kanal prema Rovinju i oko NP Brijuni

Duško Marušić/Cropix

Inače, tradicionalna međunarodna regata 20. Brioni kup starta u subotu 20. travnja 11 sati, a vozi se po OPEN i ORC međunarodnom premjeru. Najavljeno je 70tak plovila. Pored posada dodatno će se valorizirati i dvojci i samci. 

Brioni kup se vozi pod sloganom manifestacije "Pula pod jedrima" sa ciljem poticanja na regatnu masovnost, jačanje regatnog duha u kojem se vrsni jedriličari međusobno takmiče sa sebi sličnima kao i family krstaši. Potiče se međugeneracijska sinergija pa se u timovima nađu članovi od od 6 do 80 godina.

Predsjednica JK Delfin, Sanja Vale Čupić poručuje:

-Nastavljamo gdje smo stali sa Full Moon regatom. Takmičari se ponovo okupljaju. Neki žele revanš. Neki potvrditi plasman. Neki voze "Argonaut kup – istarski kup krstaša" pa skupljaju bodove. Startajući iz veličanstvene Pule, regatavajući oko NP Brijuna – izdvaja se povijesna i iznimna prirodna ljepota otočja no regata je atraktivna nama takmičarima i zbog jedriličarskih uvjeta, promjene uvjeta vjetra kroz pu luku, fažanski kanal i NP Brijuna.

Punim jedrima podržavamo očuvanje prirode i regatnom manifestacijom dajemo svoj doprinos u promidžbi "zelene aktivnosti povodom Dana planete Zemlje. Ovakva regata jedrenjem oko NP Brijuni održava se jedanput godišnje i naši jedriličari koji jednom dođu rado se vraćaju upravo zbog posebnosti regatnog polja, zahtjevnosti same regate, ekološke podrške i ljepote netaknute prirode. 

27. travanj 2024 17:24