StoryEditorOCM

slamka spasaPrijeti im izumiranje: znanstvenici će organizirati ‘seks-partije‘ za ugrožene vrste puževa

Piše S.N./JL
7. ožujka 2024. - 09:36

Seksualni život morskih puževa vrlo je uzbudljiv - barem u odnosu na druge puževe.

Puževi koji se nazivaju ‘conch‘ (čita se ‘konk‘), iz porodice, Aliger gigas, love i pare se u toplim, plitkim vodama Floride i Kariba. Umjesno da gmižu po dnu, oni pomoću organa u obliku kandže pričvršćene za njihovu gnjecavu utrobu mogu skakati uokolo. Tijekom sezone parenja puževi će skakati jedan prema drugome i pariti se.

No stvari tada eskaliraju, piše Vox.

‘Trabate mu vidjeti penis. Pa to je posve ludo!‘, kaže Andrew Kough, pomorski biolog iz akvarija Shedd u Chicagu.

Kad se nađe pored ženke, mužjak puža će ispružiti svoj dugačak penis nalik crvu i ugurati ga u njezinu ljušturu te ubaciti spermu. To može trajati i nekoliko sati. Jednom kad se razdvoje, ženka će položiti jajašca na morsko dno u vrećici u obliku polumjeseca.

Nekoliko dana kasnije mali će se puževi izleći i plutati uokolo prije nego se smjeste u pijesku i odrastu u novu generaciju puževa. Tako bi barem trebalo biti...

No posljednjih nekoliko desetljeća seksualni život ovih puževa zapao je u probleme. Na Floridi i drugim područjima te se vrste puževa jako muče kako bi pronašle partnere. Dio problema je u tome što se zbog prekomjernog izlova i sve snažnijih uragana populacija puževa smanjila. S druge strane, kod puževa koji obitavaju u vodama Floride, iz nepoznatih se razloga nisu razvile spolne žlijezde neophodne za razmnožavanje.

Ova je vrsta puževa zato u opasnosti od izumiranja.

No za puževe željne seksa ima i dobrih vijesti. Znanstvenici će ovoga proljeća prikupiti određenu količinu ženki i preseliti ih dalje prema otvorenom moru gdje će, nadaju se, imati veće šanse pronaći partnera.

Projekt vodi Komisija za ribe i divlje životinje Floride (Florida Fish and Wildlife Conservation Commission - FWC) i predstavlja primjer kako spasiti ugrožene vrste u svijetu kojeg je čovjek toliko promijenio.

Desetljeća pretjeranog izlova, zbog velike potražnje za ovim puževima koji se poslužuju u skupocjenim restoranima, vrstu su dovele na rub izumiranja.

Međutim, na Floridi je izlov ovih puževa u međuvremenu zabranjen i njihova se populacija počela oporavljati. Ali onda su krenuli problemi vezani uz klimatske promjene. Superoluje zakapaju puževe žive u pijesak, a sve topliji ocean utječe na njihov fizički razvoj pa ta vrsta, pogotovo ženke, imaju sve većih poteškoća u razmnožavanju.

Uz obalu je sve više puževa koji ili ne mogu naći partnera, ili, ako su ga našli, nemaju razvijene potrebne organe da bi ‘obavili posao‘, pa su znanstvenici počeli seliti puževe u dublja područja.

Gabriel Delgado, stručnjak za ove puževe, želi pronaći najmanje 200 puževa za preseljenje. Ako sve bude išlo po planu, svaka od tih životinja naći će sebi par (ili što je vjerojatnije parove) u svom novom domu. Istraživači će potom pratiti razmnožavanje tih puževa.

Ova intervencija sama po sebi neće spasiti puževe Floride. To je više pilot projekt koji će pomoći znanstvenicima da vide hoće li preseljenje imati kakvog učinka.

Ako se nakon ove akcije razvije pučinska zajednica puževa, država bi mogla nastaviti pomagati u parenju puževa u nadolazećim godinama, možda i u puno većem opsegu - osobito ako klimatske promjene nastave ometati njihove seksualne živote.

28. travanj 2024 06:35