StoryEditorOCM

promocija knjigePredstavljena ‘Plava mandarina‘, roman prvijenac kapetana Arsena Toljanića

Piše Hina
21. svibnja 2024. - 09:28

Roman prvijenac Arsena Toljanića "Plava mandarina" kojim autor, kapetan broda, želi dočarati svijet pomoraca na pučinama mora i oceana diljem svijeta sa svim ljepotama i nedostacima toga poziva, predstavljen je u ponedjeljak u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.

Književna priča pomorca, kapetana duge plovidbe, rođenog Trsaćanina, podrijetlom iz Vrbnika na otoku Krku, prati njegove doživljaje tijekom 25-godišnje karijeru. Autor objašnjava nedoumice vezane uz pomorstvo i razne stereotipe, govori o moru, putovanjima, brodovima, daljinama, ljubavi žene i muškarca, žudnjama i konstantnom preispitivanju pojedinca kada se nalazi na morskim pučinama diljem svijeta. 

"Plava mandarina" je roman kojim autor prenosi vlastita iskustva iz svijeta suvremenog pomorstva namijenjena prvenstveno zaljubljenicima u more, mladim pomorcima, početnicima, ljudima željnih informacija o pomorstvu s naglaskom na život pomoraca kao svojevrsnih modernih galijota. Ogolio sam svoj život u ovoj knjizi, pokušao demistificirati laicima brod, pomorstvo, ispričati svoju strane priče i potaknuti mlađe čitatelje da se odvaže i krenu na more", piše u predgovoru romana Toljanić.

"Knjiga je simbolika, ona bi trebala privući mlađe generacije da zavole more, da se približe moru, a možda će nekima more biti ‘buduća karijera‘", dodao je.

Na pitanje što za njega znači plovidba Toljanić ističe kako je to suživot čovjeka, mora i broda, isto kao veza žene i muškarca. Njegova supruga, novinarka i urednica romana Melita Lochert Toljanić prisjetila se trenutka kada su joj s broda od supruga počele stizati stranice ove knjige i poglavlja, koja je Toljanić ‘na vrlo intiman način pretočio u roman‘.

Autor je poručio budućim pomorcima "Zaplovite morem, budite odvažni za početak i bez pitanja ‘kuda plovi ovaj brod?‘ jer "brod će ljude odvesti, ali negdje i dovesti".

Upitan odakle naziv romana "Plava mandarina" Toljanić je rekao da ga mandarina asocira na more, a more je bit cijele knjige.

Osim opisa plovidbe od Kine do Južne Amerike, događanja na brodu, kroz knjigu se provlači ljubav prema rodnome kraju s jednom neispunjenom željom - nakon 25 godina uploviti brodom u Kvarner i riječku luku.

Roman sadrži 250 stranica, a nakladnik je Despot infinitus d.o.o. 

Arsen Toljanić rođen je 1976. godine u Rijeci. Zaljubljenik je u rodni zavičaj, običaje i tradiciju. Na  Višoj pomorskoj  školi 1997. je diplomirao smjer nautika, nakon čega kreće na kadeturu, tj. prvi ukrcaj na brod. Prvi brod "Croatia Express" definirao ga je, kaže, kroz cijelu karijeru. Trenutno plovi za kinesku kompaniju OOCL gdje namjerava i završiti karijeru.

image

Plava mandarina

31. svibanj 2024 08:45