StoryEditorOCM

keti, roza i fortunaPovodom Svjetskog dana kornjača pulski Aquarium pustit će u more tri oporavljene želve

Piše M.I.
21. svibnja 2024. - 12:40

Povodom Svjetskog dana kornjača, 23. svibnja, Aquarium Pula poziva sve zainteresirane da se u petak, 24. svibnja, pridruže na manifestaciji povratka morskih kornjača u more, u 19 sati ispred forta Verudela (Aquarium Pula).

Uz oporavljene morske kornjače Keti, Rozu i Fortunu koje vraćaju u more, bit će predstavljena i glavata želva Čiko, koja nastavlja s rehabilitacijom.

Program će se nastaviti na obližnjoj plaži, gdje će oporavljene morske kornjače biti ispraćene u njihovo prirodno stanište.

Pri Aquariumu djeluje Centar za oporavak morskih kornjača. Oporavak glavatih želvi u Centru, u većini slučajeva traje do 6 mjeseci. Najčešće ih primaju tijekom zimskih mjeseci te ih u periodu toplijeg vremena (lipanj - listopad) vraćaju natrag u more.

image

Morska kornjača

Aquarium Pula

Sjeverni Jadran predstavlja jedno od najznačajnijih staništa glavate želve. Modernim metodama procijenjeno je da u Jadranu obitava preko 20 000 jedinki. Prema „Međunarodnom savezu za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava“ (IUCN-u), glavata želva proglašena je najmanje zabrinjavajućom (LC) u Sredozemlju, dok je na globalnoj razini kategorizirana osjetljivom vrstom (VU).

Morske kornjače izložene su antropogenim utjecajima koji svakodnevno prijete njihovom opstanku, kao što su: klimatske promjene, protuzakoniti lov i komercijalni ribolov, izljevi nafte, umjetno osvjetljenje, neplanirani i nekontrolirani obalni razvoj, morski otpad i onečišćenje te destruktivne ribolovne tehnike.

02. lipanj 2024 00:48