stdClass Object ( [id] => 1359236 [title] => Pionirski pokušaj zaštite vrijednog podmorskog nalazišta: Letavica će biti muzej otvoren svima! [alias] => pionirski-pokusaj-zastite-vrijednog-podmorskog-nalazista-letavica-ce-biti-muzej-otvoren-svima [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prekrasne amfore, izvrsno očuvane, brojni glineni čepovi, svaki unikatni (!), keramičke zdjele, vrčevi, tanjuri, šalice... samo je dio uzbudljivih artefakata s arheološkog nalazišta Letavica s otoka Paga, koji su krajem prošle godine stigli u Umjetničku akademiju Split kod prof. Mione Miliše na konzervaciju i restauraciju.

Mala, ali vješta i posvećena ekipa restauratora i konzervatora s oduševljenjem je dočekala nove nalaze koji će u njihove ruke doći zapravo tek nakon godinu dana nakon što prođe obvezan proces desalinizacije, dok se u međuvremenu bave starim nalazima s Letavice skidajući preciznim skalperskim nožićem tragove prošlosti i rasvjetljavajući jedno uzbudljivo putovanje kroz vremensku kapsulu.

Riječ je o projektu Straton koji je krenuo 2018. godine kada je Vedran Dorušić, nedaleko od svog Ronilačkog centra Foka u Kampu Šimuni, otkrio brodolom s amforama iz prvog stoljeća prije Krista, iz doba Rimske Republike. U društvu prijatelja zaronio je ne sluteći da se na dubini od 38 metara, u pijesku krije više od 400 amfora, uredno složenih u obliku brodskoga trupa. Kasnijim istraživanjima, nađene su i tri prečke olovnih sidara. Na jednom je pisalo STRATON s jedne i OFIDI‧T‧S s druge strane. Tako je projekt i dobio ime.

Olujna bura

– Brod je prevozio teret, vjerojatno vinski u amforama tipa Lamboglia 2 koje su najčešći nalazi u hrvatskom podmorju. Ruta mu se ne zna, ali je očito da je potonuo za vrijeme olujne bure jer je takav položaj sidra i broda. Kako bi spasili brod nošen vjetrom, mornari su bacili sidro, ali nije izdržalo pa je brod potonuo na morsko dno.

---

image

Irena Radić Rossi i Miona Miliša

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pronašli smo sve to silno posuđe, ali i malu posudicu za koju mislimo da je tintarnica, što ukazuje na brodskog pisara, odnosno da je bilo riječi o ozbiljnom brodu koji je mogao biti dug i do 30 metara... Vidjet ćemo što će se otkriti... – s osmijehom nam govori Irena Radić Rossi, voditeljica istraživanja brodoloma u uvali Letavica na otoku Pagu i profesorica na Sveučilištu u Zadru. Veli kako se priključila ovom istraživanju kako bi podržala Dorušića u jednoj, za naše prilike, netipičnoj, ideji – da se nalazište ne zaštiti kavezima već ljudskim prisustvom, uz pametnu tehnologiju – pametne bove, aplikacije, senzore, kamere...

---

image

Svaki nalaz je detaljno proučen

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Znači, konstantna prisutnost i promocija nalazišta kroz medije, bez kaveza i tajni. Cilj je da ljude educiramo o činjenici da su ovakva nalazišta naše zajedničko bogatstvo i da ga kao takvo trebamo štititi. Od otkrića brodoloma radio sam puno na promociji i prikupljanju sredstava, bavio se webom i društvenim mrežama, vodio zainteresirane ronioce volontere na istraživanje, a jednog dana nadam se da će lokalno stanovništvo imati priliku sve ovo vidjeti kroz jedan muzej, prezentacijski centar i slično. Najvažnije je da svima bude dostupno, da znaju cijeniti kulturno dobro i ponositi se s njime. Takav model je sve popularniji u svijetu. Čeka nas još puno godina istraživanja. Sada samo mogu napredni ronioci to vidjeti, ali bilo bi lijepo da svi mogu to vidjeti izbliza – kaže nam Dorušić.

Samo ronjenje je bilo zahtjevno, tijekom istraživačkih ciklusa, ronilo se svaki dan na dubini od 39 metara s Nitroxom 28, vrijeme dna 24 minute, a dekompresija čistim kisikom na 6 metara. I tako svaki dan dva puta.

---

---

Olovni lim

Ronioci volonteri dobili su sjajnu priliku raditi na ovakvom terenu, po NAUI standardima te su svi stekli specijalnost Underwater Archaeology. Njima je to ulaznica za neke nove projekte zaštite kulturne baštine.

– Preskočili smo 2019. jer nismo imali sredstva, pa smo 2021. i 2022, radili kroz tri istraživačke kampanje. Svojedobno su nam došli kao suradnici i njemački ronioci koji su radili GPS pozicioniranje pojedinih nalaza na lokalitetu. Ove godine smo nastavili istraživati prema sredini broda. Taman kad smo mislili da smo završili s kuhinjom, pojavljivao se iz pijeska olovni lim. Mislili smo da je riječ o brodskom trupu, ali to je bila konstrukcija vezana uz prostor kuhinje. Okolo smo našli još posuđa i donijeli ga sada ovdje u Split, a mi ćemo nastaviti s istraživanjem dubljih slojeva, nadam se, ako se financiranje nastavi. Ove smo godine dobili potporu Ministarstva kulture i medija – dodaje Irena koja je najnovije nalaze s Letavice predala profesorici Miliši i njezinim studentima.

– Specifičnost našeg usmjerenja konzervacije i restauracije metala i arheološke baštine je da nalazi iz mora moraju proći proces desalinizacije nekih godinu dana, ovisno o analizi vode. Ovi nalazi vrlo vjerojatno će biti diplomski rad neke od budućih generacija 2024./25.

Studenti imaju priliku raditi na materijalu koji je neprocjenjive vrijednosti. Bit će toga svjesni kako budu odrastali u karijeri konzervatora i restauratora. Obično se vježba na uzorcima, a mi imamo situaciju da su nam depoi puni pa studenti uče na friško nađenim predmetima – objašnjava nam Miliša, izvanredna profesorica na specijalističkom usmjerenju konzervacije i restauracije metala i arheološke baštine, ujedno i dekanica fakulteta.

Spavanje na smjene

Interes studenata za ovaj smjer je velik. Dođu i ostanu oni kojima je arheologija hobi i ljubav koja se rađa i samo raste sa svakim novim otkrićem. Na terenskim istraživanjima upoznaju sve čari, ali i zahtjeve ovog poziva koji se nerijetko odvija u otežanim uvjetima.

– Kada se naiđe na neko nalazište, nema vremena za odugovlačenje jer isto može biti devastirano, opljačkano... pa se danonoćno istražuje, spava na smjene... Arheologiju morate voljeti – veli Miliša. I napominje kako nitko od bivših studenata nije nezaposlen.

---

image

Lara Dadić je na Letavici izradila diplomski rad

Božidar Vukičević/Cropix
---

Vodi nas u prostoriju gdje studentica pete godine Lara Dadić radi na svom diplomskom radu.

– Obrađujem dvadesetak predmeta brodske kuhinje koja su bila četiri mjeseca na desalinizaciji i čistim ih mehanički. Skalperima uklanjam kalcifikat i nataložene alge na površini. Većina nađenih predmeta bila je u dobrom stanju vjerojatno jer su bili u mulju. Nakon čišćenja ide se na rekonstrukciju predmeta kojima nedostaju dijelovi – gipsom. Sada su nam stigli novi nalazi... Četrdesetak čepova, svi različiti, čak različitih boja. Nema dva ista, a isti je tip afmora! Jedan ima otisak dlana... Zanimljivo! – oduševljena je Lana koju, kao i cijelu ekipu, čeka nastavak rasvjetljavanja tajni antičkog brodoloma kod rta Letavica.

---

Tajna natpisa na sidrima

Nalazište se nalazi 130 metara od morske obale, na stjenovitoj padini na dubini od 37 do 39 metara. Čini ga više od 400 amfora položenih tako da ocrtavaju oblik brodskoga trupa, što znači da je teret potonuo zajedno s brodom. Po karakteristikama amfora, može se datirati u 1. st. pr. Kr., odnosno u vrijeme kasne Rimske Republike.

Na nalazištu su pronađene dvije olovne prečke antičkog sidra s natpisima. Jedna prečka se nalazi uz same amfore, na istočnoj strani nalazišta, a druga je nađena oko 38 metara u pravcu sjeveroistoka. Na jednoj prečki piše A‧OFIDI, a na drugoj STRATON s jedne i OFIDI‧T‧S s druge strane. S nalazišta je izvađena i restaurirana i jedna amfora na kojoj je otkriven pečat s natpisom ANTAEV, koji za sada nema analogija.

---

---

Podvodna arheologija za sve

Namjera projekta Straton je približiti arheološko nalazište kod rta Letavica svoj zainteresiranoj publici. Nalazište nije ograđeno metalnom mrežom već se nalazište štiti na više različitih sofisticiranih načina. Osim upotrebe tehnologije, Pažani su postali čuvari svoje podmorske baštine. Edukacijom koja se provodi na otoku uspjelo se pokazati prave vrijednosti ovog nalazišta.

Prije svakog zarona na Letavici, Vedran Dorušić je upoznao ronioce s lokalitetom i onim što se smije i ne smije raditi, uz priču o pronalasku lokaliteta, predavanje o antici i značaju Cisse, o amforama... Po povratku u centar, na dar dobiju tridesetak centimetara veliku repliku amfore uz reprezentativnu knjižicu s osnovnim podacima. Za ronjenje je potreban napredni ronilački certifikat.

Uz sve to, projekt uključuje i niz predavanja i edukacija za javnost...

---

---

image

Otkriveni pramac broda u Kaštelima

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Sućurački dolij je europski fenomen

Podvodni arheolozi u Dalmaciji zaista imaju motiva za istraživanja jer se svako malo pojavi, odnosno otkrije, nešto novo. Tako je tijekom studenoga, nekih desetak dana, provedeno istraživanje podmorskog dijela arheološkog nalazišta Trstenik u Kaštel Sućurcu.

Istraživanja je vodila dr. sc. Irena Radić Rossi, uz sudjelovanje međunarodne ekipe podvodnih arheologa i ronilaca, studenata arheologije, dok su iz Muzeja grada Kaštela u istraživanjima sudjelovali arheolog Vedran Katavić i dokumentarist Dominik Žanić.

– Riječ je o nastavku istraživanja potopljenih ostataka rimskodobnog pristanišnog kompleksa koje se protezalo ispred ušća potoka Trstenik. Brojni ostaci svjedoče o postojanju dinamičnog pristaništa s operativnom obalom koja je bila dugačka više od 100 metara. Za gradnju su korišteni različiti materijali, poput drvenih pilona i hispanskih amfora, a posebno su zanimljivi potopljeni drveni brodovi postavljeni uz vanjsku stranu drvene konstrukcije.

Do sada su pronađena tri broda, a ove godine istraživali smo i dokumentirali treći brod, koji je otkriven 2020. godine. Zanimljivo je da su sva tri broda namjerno potopljena kako bi se učvrstila obalna infrastruktura. Nije to rijedak slučaj jer je takva praksa nađena i na nalazištu u Caskoj na Pagu i u Sukošanu kod Zadra. Svi brodovi na Trsteniku bili su različiti.

Inače, taj kompleks imao je operativnu obalu za gospodarske aktivnosti, koja je pratila današnju obalu. Mnogi ostaci na kopnu uništeni su izgradnjom, no u moru su dobro očuvani ostaci lučkog dijela – objašnjava nam Radić Rossi, dodajući kako je razina mora od 1. stoljeća, kada datira ovaj nalaz, porasla za neka dva metra.

Kao i u slučaju prva dva istražena broda, i ovaj treći bio je položen u smjeru istok-zapad i bio je ispunjen kamenjima koje su sad arheolozi vadili i sve dokumentirali. Brodska konstrukcija iznimno je dobro očuvana, a prvotna duljina iznosila je oko 10 metara. Osim istraživanja broda Trstenik 3, uzeti su i uzorci drva s broda Trstenik 2 za analizu.

S ovog nalazišta svojedobno je nađen cjelovit prošupljeni dolij - velika posuda za skladištenje prehrambenih proizvoda, koji je sada pohranjen u Hrvatskom pomorskom muzeju.

– Sućurački dolij za sada je jedini poznat u cijelosti očuvan prošupljeni dolij, za koji do danas ne poznajemo analogije u ostalim dijelovima Sredozemlja. Zbog premaza smole iznutra, pretpostavljamo da se prvobitno koristio za čuvanje vina, no kasnije se vjerojatno koristio za čuvanje živih jegulja jer se tu miješaju slana i slatka voda. Doliji su inače fenomen koji se javlja samo u rimskoj Dalmaciji – kaže arheologinja. Nadajući se nastavku istraživanja koje bi na koncu moglo rezulturati vađenjem brodova iz mora, konzerviranjem i izlaganjem u Arheološkom odjelu Muzeja grada Kaštela, no do toga ima još puno posla.

Aktualna istraživanja financirana su sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije iz programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OVE GODINE SMO NASTAVILI ISTRAŽIVATI PREMA SREDINI BRODA. TAMAN KAD SMO MISLILI DA SMO ZAVRŠILI S KUHINJOM, POJAVLJIVAO SE IZ PIJESKA OLOVNI LIM. MISLILI SMO DA JE RIJEČ O BRODSKOM TRUPU, ALI TO JE BILA KONSTRUKCIJA VEZANA UZ PROSTOR KUHINJE. OKOLO SMO NAŠLI JOŠ POSUĐA I DONIJELI GA SADA OVDJE U SPLIT, A MI ĆEMO NASTAVITI S ISTRAŽIVANJEM DUBLJIH SLOJEVA, NADAM SE, AKO SE FINANCIRANJE NASTAVI. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => projekt straton [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => OVE GODINE SMO NASTAVILI ISTRAŽIVATI PREMA SREDINI BRODA. TAMAN KAD SMO MISLILI DA SMO ZAVRŠILI S KUHINJOM, POJAVLJIVAO SE IZ PIJESKA OLOVNI LIM. MISLILI SMO DA JE RIJEČ O BRODSKOM TRUPU, ALI TO JE BILA KONSTRUKCIJA VEZANA UZ PROSTOR KUHINJE. OKOLO SMO NAŠLI JOŠ POSUĐA I DONIJELI GA SADA OVDJE U SPLIT, A MI ĆEMO NASTAVITI S ISTRAŽIVANJEM DUBLJIH SLOJEVA, NADAM SE, AKO SE FINANCIRANJE NASTAVI. projekt straton 2 0 6507 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-13 11:06:14 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Merien Ilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-29 07:54:18 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-01-29 07:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => OVE GODINE SMO NASTAVILI ISTRAŽIVATI PREMA SREDINI BRODA. TAMAN KAD SMO MISLILI DA SMO ZAVRŠILI S KUHINJOM, POJAVLJIVAO SE IZ PIJESKA OLOVNI LIM. MISLILI SMO DA JE RIJEČ O BRODSKOM TRUPU, ALI TO JE BILA KONSTRUKCIJA VEZANA UZ PROSTOR KUHINJE. OKOLO SMO NAŠLI JOŠ POSUĐA I DONIJELI GA SADA OVDJE U SPLIT, A MI ĆEMO NASTAVITI S ISTRAŽIVANJEM DUBLJIH SLOJEVA, NADAM SE, AKO SE FINANCIRANJE NASTAVI. [metadata] => robots= author= title=Pionirski pokušaj zaštite vrijednog podmorskog nalazišta: Letavica će biti muzej otvoren svima! page_title=Pionirski pokušaj zaštite vrijednog podmorskog nalazišta: Letavica će biti muzej otvoren svima! [metakey] => projekt straton, letavica, podmorsko nalazište, podmorska arheologija , Miona Miliša, Irena Radić Rossi [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26471679.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/23982025.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095140.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095006.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/14147548.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095129.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095144.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095146.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095150.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095152.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095153.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/13\/26095155.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Na\u0161 fotoreporter na lokaciji netom nakon otkri\u0107a brodoloma 2018.<\/p>","

Svaki nalaz je detaljno prou\u010den<\/p>","

Dolij je posuda za \u010duvanje hrane zapremine i do 1000 litara<\/p>","

Otkriveni pramac broda u Ka\u0161telima<\/p>","

Poklopci amfora s arheolo\u0161kog lokaliteta Letavica<\/p>","

Studenti imaju priliku puno nau\u010diti<\/p>","

Tintarnica je pokazatelj veli\u010dine broda<\/p>","

Lara Dadi\u0107 je na Letavici izradila diplomski rad<\/p>","

Irena Radi\u0107 Rossi i Miona Mili\u0161a<\/p>","

Miona Mili\u0161a i ronilac Vedran Doru\u0161i\u0107<\/p>","

Iz mora sti\u017eu u odvojenim vre\u0107icama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_26471679_1920.jpg":"1920x1080","k_26471679_1280.jpg":"1280x1280","k_26471679_1024.jpg":"1024x1024","k_26471679_640.jpg":"640x640","k_26471679_480.jpg":"480x480","k_26471679_340.jpg":"340x340","k_26471679_220.jpg":"220x220","o_26471679_1280.jpg":"1280x720","o_26471679_1024.jpg":"1024x576","o_26471679_640.jpg":"640x360","o_26471679_480.jpg":"480x270","o_26471679_340.jpg":"340x191","o_26471679_220.jpg":"220x123","h_26471679_1280.jpg":"1280x854","h_26471679_1024.jpg":"1024x683","h_26471679_640.jpg":"640x427","h_26471679_480.jpg":"480x320","h_26471679_340.jpg":"340x227","h_26471679_220.jpg":"220x147","pp_26471679_1280.jpg":"1280x1628","pp_26471679_1024.jpg":"1024x1303","pp_26471679_640.jpg":"640x814","pp_26471679_480.jpg":"480x611","pp_26471679_340.jpg":"340x432","pp_26471679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1164","hd_23982025_1920.jpg":"1920x1080","k_23982025_1280.jpg":"1280x1280","k_23982025_1024.jpg":"1024x1024","k_23982025_640.jpg":"640x640","k_23982025_480.jpg":"480x480","k_23982025_340.jpg":"340x340","k_23982025_220.jpg":"220x220","o_23982025_1280.jpg":"1280x776","o_23982025_1024.jpg":"1024x620","o_23982025_640.jpg":"640x388","o_23982025_480.jpg":"480x291","o_23982025_340.jpg":"340x206","o_23982025_220.jpg":"220x133","h_23982025_1280.jpg":"1280x854","h_23982025_1024.jpg":"1024x683","h_23982025_640.jpg":"640x427","h_23982025_480.jpg":"480x320","h_23982025_340.jpg":"340x227","h_23982025_220.jpg":"220x147","pp_23982025_1280.jpg":"1280x1628","pp_23982025_1024.jpg":"1024x1303","pp_23982025_640.jpg":"640x814","pp_23982025_480.jpg":"480x611","pp_23982025_340.jpg":"340x432","pp_23982025_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1214","hd_26095140_1920.jpg":"1920x1080","k_26095140_1280.jpg":"1280x1280","k_26095140_1024.jpg":"1024x1024","k_26095140_640.jpg":"640x640","k_26095140_480.jpg":"480x480","k_26095140_340.jpg":"340x340","k_26095140_220.jpg":"220x220","o_26095140_1280.jpg":"1280x809","o_26095140_1024.jpg":"1024x647","o_26095140_640.jpg":"640x404","o_26095140_480.jpg":"480x303","o_26095140_340.jpg":"340x214","o_26095140_220.jpg":"220x139","h_26095140_1280.jpg":"1280x854","h_26095140_1024.jpg":"1024x683","h_26095140_640.jpg":"640x427","h_26095140_480.jpg":"480x320","h_26095140_340.jpg":"340x227","h_26095140_220.jpg":"220x147","pp_26095140_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095140_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095140_640.jpg":"640x814","pp_26095140_480.jpg":"480x611","pp_26095140_340.jpg":"340x432","pp_26095140_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2784","hd_26095006_1920.jpg":"1920x1080","k_26095006_1280.jpg":"1280x1280","k_26095006_1024.jpg":"1024x1024","k_26095006_640.jpg":"640x640","k_26095006_480.jpg":"480x480","k_26095006_340.jpg":"340x340","k_26095006_220.jpg":"220x220","o_26095006_1280.jpg":"1280x1856","o_26095006_1024.jpg":"1024x1484","o_26095006_640.jpg":"640x928","o_26095006_480.jpg":"480x696","o_26095006_340.jpg":"340x493","o_26095006_220.jpg":"220x319","h_26095006_1280.jpg":"1280x854","h_26095006_1024.jpg":"1024x683","h_26095006_640.jpg":"640x427","h_26095006_480.jpg":"480x320","h_26095006_340.jpg":"340x227","h_26095006_220.jpg":"220x147","pp_26095006_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095006_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095006_640.jpg":"640x814","pp_26095006_480.jpg":"480x611","pp_26095006_340.jpg":"340x432","pp_26095006_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1196","hd_14147548_1920.jpg":"1920x1080","k_14147548_1280.jpg":"1280x1280","k_14147548_1024.jpg":"1024x1024","k_14147548_640.jpg":"640x640","k_14147548_480.jpg":"480x480","k_14147548_340.jpg":"340x340","k_14147548_220.jpg":"220x220","o_14147548_1280.jpg":"1280x797","o_14147548_1024.jpg":"1024x637","o_14147548_640.jpg":"640x398","o_14147548_480.jpg":"480x299","o_14147548_340.jpg":"340x211","o_14147548_220.jpg":"220x137","h_14147548_1280.jpg":"1280x854","h_14147548_1024.jpg":"1024x683","h_14147548_640.jpg":"640x427","h_14147548_480.jpg":"480x320","h_14147548_340.jpg":"340x227","h_14147548_220.jpg":"220x147","pp_14147548_1280.jpg":"1280x1628","pp_14147548_1024.jpg":"1024x1303","pp_14147548_640.jpg":"640x814","pp_14147548_480.jpg":"480x611","pp_14147548_340.jpg":"340x432","pp_14147548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1257","hd_26095129_1920.jpg":"1920x1080","k_26095129_1280.jpg":"1280x1280","k_26095129_1024.jpg":"1024x1024","k_26095129_640.jpg":"640x640","k_26095129_480.jpg":"480x480","k_26095129_340.jpg":"340x340","k_26095129_220.jpg":"220x220","o_26095129_1280.jpg":"1280x838","o_26095129_1024.jpg":"1024x670","o_26095129_640.jpg":"640x419","o_26095129_480.jpg":"480x314","o_26095129_340.jpg":"340x222","o_26095129_220.jpg":"220x144","h_26095129_1280.jpg":"1280x854","h_26095129_1024.jpg":"1024x683","h_26095129_640.jpg":"640x427","h_26095129_480.jpg":"480x320","h_26095129_340.jpg":"340x227","h_26095129_220.jpg":"220x147","pp_26095129_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095129_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095129_640.jpg":"640x814","pp_26095129_480.jpg":"480x611","pp_26095129_340.jpg":"340x432","pp_26095129_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1254","hd_26095144_1920.jpg":"1920x1080","k_26095144_1280.jpg":"1280x1280","k_26095144_1024.jpg":"1024x1024","k_26095144_640.jpg":"640x640","k_26095144_480.jpg":"480x480","k_26095144_340.jpg":"340x340","k_26095144_220.jpg":"220x220","o_26095144_1280.jpg":"1280x836","o_26095144_1024.jpg":"1024x668","o_26095144_640.jpg":"640x418","o_26095144_480.jpg":"480x313","o_26095144_340.jpg":"340x222","o_26095144_220.jpg":"220x143","h_26095144_1280.jpg":"1280x854","h_26095144_1024.jpg":"1024x683","h_26095144_640.jpg":"640x427","h_26095144_480.jpg":"480x320","h_26095144_340.jpg":"340x227","h_26095144_220.jpg":"220x147","pp_26095144_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095144_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095144_640.jpg":"640x814","pp_26095144_480.jpg":"480x611","pp_26095144_340.jpg":"340x432","pp_26095144_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_26095146_1920.jpg":"1920x1080","k_26095146_1280.jpg":"1280x1280","k_26095146_1024.jpg":"1024x1024","k_26095146_640.jpg":"640x640","k_26095146_480.jpg":"480x480","k_26095146_340.jpg":"340x340","k_26095146_220.jpg":"220x220","o_26095146_1280.jpg":"1280x838","o_26095146_1024.jpg":"1024x670","o_26095146_640.jpg":"640x419","o_26095146_480.jpg":"480x314","o_26095146_340.jpg":"340x222","o_26095146_220.jpg":"220x144","h_26095146_1280.jpg":"1280x854","h_26095146_1024.jpg":"1024x683","h_26095146_640.jpg":"640x427","h_26095146_480.jpg":"480x320","h_26095146_340.jpg":"340x227","h_26095146_220.jpg":"220x147","pp_26095146_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095146_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095146_640.jpg":"640x814","pp_26095146_480.jpg":"480x611","pp_26095146_340.jpg":"340x432","pp_26095146_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1230","hd_26095150_1920.jpg":"1920x1080","k_26095150_1280.jpg":"1280x1280","k_26095150_1024.jpg":"1024x1024","k_26095150_640.jpg":"640x640","k_26095150_480.jpg":"480x480","k_26095150_340.jpg":"340x340","k_26095150_220.jpg":"220x220","o_26095150_1280.jpg":"1280x820","o_26095150_1024.jpg":"1024x656","o_26095150_640.jpg":"640x410","o_26095150_480.jpg":"480x307","o_26095150_340.jpg":"340x217","o_26095150_220.jpg":"220x140","h_26095150_1280.jpg":"1280x854","h_26095150_1024.jpg":"1024x683","h_26095150_640.jpg":"640x427","h_26095150_480.jpg":"480x320","h_26095150_340.jpg":"340x227","h_26095150_220.jpg":"220x147","pp_26095150_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095150_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095150_640.jpg":"640x814","pp_26095150_480.jpg":"480x611","pp_26095150_340.jpg":"340x432","pp_26095150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1182","hd_26095152_1920.jpg":"1920x1080","k_26095152_1280.jpg":"1280x1280","k_26095152_1024.jpg":"1024x1024","k_26095152_640.jpg":"640x640","k_26095152_480.jpg":"480x480","k_26095152_340.jpg":"340x340","k_26095152_220.jpg":"220x220","o_26095152_1280.jpg":"1280x788","o_26095152_1024.jpg":"1024x630","o_26095152_640.jpg":"640x394","o_26095152_480.jpg":"480x295","o_26095152_340.jpg":"340x209","o_26095152_220.jpg":"220x135","h_26095152_1280.jpg":"1280x854","h_26095152_1024.jpg":"1024x683","h_26095152_640.jpg":"640x427","h_26095152_480.jpg":"480x320","h_26095152_340.jpg":"340x227","h_26095152_220.jpg":"220x147","pp_26095152_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095152_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095152_640.jpg":"640x814","pp_26095152_480.jpg":"480x611","pp_26095152_340.jpg":"340x432","pp_26095152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1163","hd_26095153_1920.jpg":"1920x1080","k_26095153_1280.jpg":"1280x1280","k_26095153_1024.jpg":"1024x1024","k_26095153_640.jpg":"640x640","k_26095153_480.jpg":"480x480","k_26095153_340.jpg":"340x340","k_26095153_220.jpg":"220x220","o_26095153_1280.jpg":"1280x775","o_26095153_1024.jpg":"1024x620","o_26095153_640.jpg":"640x387","o_26095153_480.jpg":"480x290","o_26095153_340.jpg":"340x205","o_26095153_220.jpg":"220x133","h_26095153_1280.jpg":"1280x854","h_26095153_1024.jpg":"1024x683","h_26095153_640.jpg":"640x427","h_26095153_480.jpg":"480x320","h_26095153_340.jpg":"340x227","h_26095153_220.jpg":"220x147","pp_26095153_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095153_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095153_640.jpg":"640x814","pp_26095153_480.jpg":"480x611","pp_26095153_340.jpg":"340x432","pp_26095153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2881","hd_26095155_1920.jpg":"1920x1080","k_26095155_1280.jpg":"1280x1280","k_26095155_1024.jpg":"1024x1024","k_26095155_640.jpg":"640x640","k_26095155_480.jpg":"480x480","k_26095155_340.jpg":"340x340","k_26095155_220.jpg":"220x220","o_26095155_1280.jpg":"1280x1920","o_26095155_1024.jpg":"1024x1536","o_26095155_640.jpg":"640x960","o_26095155_480.jpg":"480x720","o_26095155_340.jpg":"340x510","o_26095155_220.jpg":"220x330","h_26095155_1280.jpg":"1280x854","h_26095155_1024.jpg":"1024x683","h_26095155_640.jpg":"640x427","h_26095155_480.jpg":"480x320","h_26095155_340.jpg":"340x227","h_26095155_220.jpg":"220x147","pp_26095155_1280.jpg":"1280x1628","pp_26095155_1024.jpg":"1024x1303","pp_26095155_640.jpg":"640x814","pp_26095155_480.jpg":"480x611","pp_26095155_340.jpg":"340x432","pp_26095155_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7776474 Threads: 3 Questions: 1634404560 Slow queries: 4856096 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111355653 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/pionirski-pokusaj-zastite-vrijednog-podmorskog-nalazista-letavica-ce-biti-muzej-otvoren-svima-1359236 [printLink] => /om/sa-svih-strana/pionirski-pokusaj-zastite-vrijednog-podmorskog-nalazista-letavica-ce-biti-muzej-otvoren-svima-1359236?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 745792 [name] => projekt straton [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-29 08:54:48 [main_article_id] => 0 [alias] => projekt-straton [link] => /tag/projekt-straton ) [1] => stdClass Object ( [id] => 745793 [name] => letavica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-29 08:54:49 [main_article_id] => 0 [alias] => letavica [link] => /tag/letavica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 745794 [name] => podmorsko nalazište [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-01-29 08:54:49 [main_article_id] => 0 [alias] => podmorsko-nalaziste [link] => /tag/podmorsko-nalaziste ) [3] => stdClass Object ( [id] => 724148 [name] => podmorska arheologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 20:53:38 [main_article_id] => 0 [alias] => podmorska-arheologija [link] => /tag/podmorska-arheologija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 665603 [name] => Miona Miliša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-02 13:04:27 [main_article_id] => 0 [alias] => miona-milisa [link] => /tag/miona-milisa ) [5] => stdClass Object ( [id] => 343627 [name] => Irena Radić Rossi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => irena-radic-rossi [link] => /tag/irena-radic-rossi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OVE GODINE SMO NASTAVILI ISTRAŽIVATI PREMA SREDINI BRODA. TAMAN KAD SMO MISLILI DA SMO ZAVRŠILI S KUHINJOM, POJAVLJIVAO SE IZ PIJESKA OLOVNI LIM. MISLILI SMO DA JE RIJEČ O BRODSKOM TRUPU, ALI TO JE BILA KONSTRUKCIJA VEZANA UZ PROSTOR KUHINJE. OKOLO SMO NAŠLI JOŠ POSUĐA I DONIJELI GA SADA OVDJE U SPLIT, A MI ĆEMO NASTAVITI S ISTRAŽIVANJEM DUBLJIH SLOJEVA, NADAM SE, AKO SE FINANCIRANJE NASTAVI. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => projekt straton [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pionirski pokušaj zaštite vrijednog podmorskog nalazišta: Letavica će biti muzej otvoren svima! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-07-58-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26471679.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26471679.jpg [title] => Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/23982025.jpg [title] =>

Naš fotoreporter na lokaciji netom nakon otkrića brodoloma 2018.

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095140.jpg [title] =>

Svaki nalaz je detaljno proučen

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095006.jpg [title] =>

Dolij je posuda za čuvanje hrane zapremine i do 1000 litara

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/14147548.jpg [title] =>

Otkriveni pramac broda u Kaštelima

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095129.jpg [title] =>

Poklopci amfora s arheološkog lokaliteta Letavica

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095144.jpg [title] =>

Studenti imaju priliku puno naučiti

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095146.jpg [title] =>

Tintarnica je pokazatelj veličine broda

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095150.jpg [title] =>

Lara Dadić je na Letavici izradila diplomski rad

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095152.jpg [title] =>

Irena Radić Rossi i Miona Miliša

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095153.jpg [title] =>

Miona Miliša i ronilac Vedran Dorušić

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/13/26095155.jpg [title] =>

Iz mora stižu u odvojenim vrećicama

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prekrasne amfore, izvrsno očuvane, brojni glineni čepovi, svaki unikatni (!), keramičke zdjele, vrčevi, tanjuri, šalice... samo je dio uzbudljivih artefakata s arheološkog nalazišta Letavica s otoka Paga, koji su krajem prošle godine stigli u Umjetničku akademiju Split kod prof. Mione Miliše na konzervaciju i restauraciju.

Mala, ali vješta i posvećena ekipa restauratora i konzervatora s oduševljenjem je dočekala nove nalaze koji će u njihove ruke doći zapravo tek nakon godinu dana nakon što prođe obvezan proces desalinizacije, dok se u međuvremenu bave starim nalazima s Letavice skidajući preciznim skalperskim nožićem tragove prošlosti i rasvjetljavajući jedno uzbudljivo putovanje kroz vremensku kapsulu.

Riječ je o projektu Straton koji je krenuo 2018. godine kada je Vedran Dorušić, nedaleko od svog Ronilačkog centra Foka u Kampu Šimuni, otkrio brodolom s amforama iz prvog stoljeća prije Krista, iz doba Rimske Republike. U društvu prijatelja zaronio je ne sluteći da se na dubini od 38 metara, u pijesku krije više od 400 amfora, uredno složenih u obliku brodskoga trupa. Kasnijim istraživanjima, nađene su i tri prečke olovnih sidara. Na jednom je pisalo STRATON s jedne i OFIDI‧T‧S s druge strane. Tako je projekt i dobio ime.

Olujna bura

– Brod je prevozio teret, vjerojatno vinski u amforama tipa Lamboglia 2 koje su najčešći nalazi u hrvatskom podmorju. Ruta mu se ne zna, ali je očito da je potonuo za vrijeme olujne bure jer je takav položaj sidra i broda. Kako bi spasili brod nošen vjetrom, mornari su bacili sidro, ali nije izdržalo pa je brod potonuo na morsko dno.

---

image

Irena Radić Rossi i Miona Miliša

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pronašli smo sve to silno posuđe, ali i malu posudicu za koju mislimo da je tintarnica, što ukazuje na brodskog pisara, odnosno da je bilo riječi o ozbiljnom brodu koji je mogao biti dug i do 30 metara... Vidjet ćemo što će se otkriti... – s osmijehom nam govori Irena Radić Rossi, voditeljica istraživanja brodoloma u uvali Letavica na otoku Pagu i profesorica na Sveučilištu u Zadru. Veli kako se priključila ovom istraživanju kako bi podržala Dorušića u jednoj, za naše prilike, netipičnoj, ideji – da se nalazište ne zaštiti kavezima već ljudskim prisustvom, uz pametnu tehnologiju – pametne bove, aplikacije, senzore, kamere...

---

image

Svaki nalaz je detaljno proučen

Božidar Vukičević/Cropix
---

– Znači, konstantna prisutnost i promocija nalazišta kroz medije, bez kaveza i tajni. Cilj je da ljude educiramo o činjenici da su ovakva nalazišta naše zajedničko bogatstvo i da ga kao takvo trebamo štititi. Od otkrića brodoloma radio sam puno na promociji i prikupljanju sredstava, bavio se webom i društvenim mrežama, vodio zainteresirane ronioce volontere na istraživanje, a jednog dana nadam se da će lokalno stanovništvo imati priliku sve ovo vidjeti kroz jedan muzej, prezentacijski centar i slično. Najvažnije je da svima bude dostupno, da znaju cijeniti kulturno dobro i ponositi se s njime. Takav model je sve popularniji u svijetu. Čeka nas još puno godina istraživanja. Sada samo mogu napredni ronioci to vidjeti, ali bilo bi lijepo da svi mogu to vidjeti izbliza – kaže nam Dorušić.

Samo ronjenje je bilo zahtjevno, tijekom istraživačkih ciklusa, ronilo se svaki dan na dubini od 39 metara s Nitroxom 28, vrijeme dna 24 minute, a dekompresija čistim kisikom na 6 metara. I tako svaki dan dva puta.

---

---

Olovni lim

Ronioci volonteri dobili su sjajnu priliku raditi na ovakvom terenu, po NAUI standardima te su svi stekli specijalnost Underwater Archaeology. Njima je to ulaznica za neke nove projekte zaštite kulturne baštine.

– Preskočili smo 2019. jer nismo imali sredstva, pa smo 2021. i 2022, radili kroz tri istraživačke kampanje. Svojedobno su nam došli kao suradnici i njemački ronioci koji su radili GPS pozicioniranje pojedinih nalaza na lokalitetu. Ove godine smo nastavili istraživati prema sredini broda. Taman kad smo mislili da smo završili s kuhinjom, pojavljivao se iz pijeska olovni lim. Mislili smo da je riječ o brodskom trupu, ali to je bila konstrukcija vezana uz prostor kuhinje. Okolo smo našli još posuđa i donijeli ga sada ovdje u Split, a mi ćemo nastaviti s istraživanjem dubljih slojeva, nadam se, ako se financiranje nastavi. Ove smo godine dobili potporu Ministarstva kulture i medija – dodaje Irena koja je najnovije nalaze s Letavice predala profesorici Miliši i njezinim studentima.

– Specifičnost našeg usmjerenja konzervacije i restauracije metala i arheološke baštine je da nalazi iz mora moraju proći proces desalinizacije nekih godinu dana, ovisno o analizi vode. Ovi nalazi vrlo vjerojatno će biti diplomski rad neke od budućih generacija 2024./25.

Studenti imaju priliku raditi na materijalu koji je neprocjenjive vrijednosti. Bit će toga svjesni kako budu odrastali u karijeri konzervatora i restauratora. Obično se vježba na uzorcima, a mi imamo situaciju da su nam depoi puni pa studenti uče na friško nađenim predmetima – objašnjava nam Miliša, izvanredna profesorica na specijalističkom usmjerenju konzervacije i restauracije metala i arheološke baštine, ujedno i dekanica fakulteta.

Spavanje na smjene

Interes studenata za ovaj smjer je velik. Dođu i ostanu oni kojima je arheologija hobi i ljubav koja se rađa i samo raste sa svakim novim otkrićem. Na terenskim istraživanjima upoznaju sve čari, ali i zahtjeve ovog poziva koji se nerijetko odvija u otežanim uvjetima.

– Kada se naiđe na neko nalazište, nema vremena za odugovlačenje jer isto može biti devastirano, opljačkano... pa se danonoćno istražuje, spava na smjene... Arheologiju morate voljeti – veli Miliša. I napominje kako nitko od bivših studenata nije nezaposlen.

---

image

Lara Dadić je na Letavici izradila diplomski rad

Božidar Vukičević/Cropix
---

Vodi nas u prostoriju gdje studentica pete godine Lara Dadić radi na svom diplomskom radu.

– Obrađujem dvadesetak predmeta brodske kuhinje koja su bila četiri mjeseca na desalinizaciji i čistim ih mehanički. Skalperima uklanjam kalcifikat i nataložene alge na površini. Većina nađenih predmeta bila je u dobrom stanju vjerojatno jer su bili u mulju. Nakon čišćenja ide se na rekonstrukciju predmeta kojima nedostaju dijelovi – gipsom. Sada su nam stigli novi nalazi... Četrdesetak čepova, svi različiti, čak različitih boja. Nema dva ista, a isti je tip afmora! Jedan ima otisak dlana... Zanimljivo! – oduševljena je Lana koju, kao i cijelu ekipu, čeka nastavak rasvjetljavanja tajni antičkog brodoloma kod rta Letavica.

---

Tajna natpisa na sidrima

Nalazište se nalazi 130 metara od morske obale, na stjenovitoj padini na dubini od 37 do 39 metara. Čini ga više od 400 amfora položenih tako da ocrtavaju oblik brodskoga trupa, što znači da je teret potonuo zajedno s brodom. Po karakteristikama amfora, može se datirati u 1. st. pr. Kr., odnosno u vrijeme kasne Rimske Republike.

Na nalazištu su pronađene dvije olovne prečke antičkog sidra s natpisima. Jedna prečka se nalazi uz same amfore, na istočnoj strani nalazišta, a druga je nađena oko 38 metara u pravcu sjeveroistoka. Na jednoj prečki piše A‧OFIDI, a na drugoj STRATON s jedne i OFIDI‧T‧S s druge strane. S nalazišta je izvađena i restaurirana i jedna amfora na kojoj je otkriven pečat s natpisom ANTAEV, koji za sada nema analogija.

---

---

Podvodna arheologija za sve

Namjera projekta Straton je približiti arheološko nalazište kod rta Letavica svoj zainteresiranoj publici. Nalazište nije ograđeno metalnom mrežom već se nalazište štiti na više različitih sofisticiranih načina. Osim upotrebe tehnologije, Pažani su postali čuvari svoje podmorske baštine. Edukacijom koja se provodi na otoku uspjelo se pokazati prave vrijednosti ovog nalazišta.

Prije svakog zarona na Letavici, Vedran Dorušić je upoznao ronioce s lokalitetom i onim što se smije i ne smije raditi, uz priču o pronalasku lokaliteta, predavanje o antici i značaju Cisse, o amforama... Po povratku u centar, na dar dobiju tridesetak centimetara veliku repliku amfore uz reprezentativnu knjižicu s osnovnim podacima. Za ronjenje je potreban napredni ronilački certifikat.

Uz sve to, projekt uključuje i niz predavanja i edukacija za javnost...

---

---

image

Otkriveni pramac broda u Kaštelima

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

Sućurački dolij je europski fenomen

Podvodni arheolozi u Dalmaciji zaista imaju motiva za istraživanja jer se svako malo pojavi, odnosno otkrije, nešto novo. Tako je tijekom studenoga, nekih desetak dana, provedeno istraživanje podmorskog dijela arheološkog nalazišta Trstenik u Kaštel Sućurcu.

Istraživanja je vodila dr. sc. Irena Radić Rossi, uz sudjelovanje međunarodne ekipe podvodnih arheologa i ronilaca, studenata arheologije, dok su iz Muzeja grada Kaštela u istraživanjima sudjelovali arheolog Vedran Katavić i dokumentarist Dominik Žanić.

– Riječ je o nastavku istraživanja potopljenih ostataka rimskodobnog pristanišnog kompleksa koje se protezalo ispred ušća potoka Trstenik. Brojni ostaci svjedoče o postojanju dinamičnog pristaništa s operativnom obalom koja je bila dugačka više od 100 metara. Za gradnju su korišteni različiti materijali, poput drvenih pilona i hispanskih amfora, a posebno su zanimljivi potopljeni drveni brodovi postavljeni uz vanjsku stranu drvene konstrukcije.

Do sada su pronađena tri broda, a ove godine istraživali smo i dokumentirali treći brod, koji je otkriven 2020. godine. Zanimljivo je da su sva tri broda namjerno potopljena kako bi se učvrstila obalna infrastruktura. Nije to rijedak slučaj jer je takva praksa nađena i na nalazištu u Caskoj na Pagu i u Sukošanu kod Zadra. Svi brodovi na Trsteniku bili su različiti.

Inače, taj kompleks imao je operativnu obalu za gospodarske aktivnosti, koja je pratila današnju obalu. Mnogi ostaci na kopnu uništeni su izgradnjom, no u moru su dobro očuvani ostaci lučkog dijela – objašnjava nam Radić Rossi, dodajući kako je razina mora od 1. stoljeća, kada datira ovaj nalaz, porasla za neka dva metra.

Kao i u slučaju prva dva istražena broda, i ovaj treći bio je položen u smjeru istok-zapad i bio je ispunjen kamenjima koje su sad arheolozi vadili i sve dokumentirali. Brodska konstrukcija iznimno je dobro očuvana, a prvotna duljina iznosila je oko 10 metara. Osim istraživanja broda Trstenik 3, uzeti su i uzorci drva s broda Trstenik 2 za analizu.

S ovog nalazišta svojedobno je nađen cjelovit prošupljeni dolij - velika posuda za skladištenje prehrambenih proizvoda, koji je sada pohranjen u Hrvatskom pomorskom muzeju.

– Sućurački dolij za sada je jedini poznat u cijelosti očuvan prošupljeni dolij, za koji do danas ne poznajemo analogije u ostalim dijelovima Sredozemlja. Zbog premaza smole iznutra, pretpostavljamo da se prvobitno koristio za čuvanje vina, no kasnije se vjerojatno koristio za čuvanje živih jegulja jer se tu miješaju slana i slatka voda. Doliji su inače fenomen koji se javlja samo u rimskoj Dalmaciji – kaže arheologinja. Nadajući se nastavku istraživanja koje bi na koncu moglo rezulturati vađenjem brodova iz mora, konzerviranjem i izlaganjem u Arheološkom odjelu Muzeja grada Kaštela, no do toga ima još puno posla.

Aktualna istraživanja financirana su sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije iz programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Naš fotoreporter na lokaciji netom nakon otkrića brodoloma 2018.

Božidar Vukičević/Cropix

Svaki nalaz je detaljno proučen

Božidar Vukičević/Cropix

Dolij je posuda za čuvanje hrane zapremine i do 1000 litara

Božidar Vukičević/Cropix

Otkriveni pramac broda u Kaštelima

Božidar Vukičević/Cropix

Poklopci amfora s arheološkog lokaliteta Letavica

Božidar Vukičević/Cropix

Studenti imaju priliku puno naučiti

Božidar Vukičević/Cropix

Tintarnica je pokazatelj veličine broda

Božidar Vukičević/Cropix

Lara Dadić je na Letavici izradila diplomski rad

Božidar Vukičević/Cropix

Irena Radić Rossi i Miona Miliša

Božidar Vukičević/Cropix

Miona Miliša i ronilac Vedran Dorušić

Božidar Vukičević/Cropix

Iz mora stižu u odvojenim vrećicama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/pionirski-pokusaj-zastite-vrijednog-podmorskog-nalazista-letavica-ce-biti-muzej-otvoren-svima-1359236 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5fcae7794cfaef1b08f53ce5853e1d04f48f4da9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pionirski+poku%C5%A1aj+za%C5%A1tite+vrijednog+podmorskog+nalazi%C5%A1ta%3A+Letavica+%C4%87e+biti+muzej+otvoren+svima%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fpionirski-pokusaj-zastite-vrijednog-podmorskog-nalazista-letavica-ce-biti-muzej-otvoren-svima-1359236 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fpionirski-pokusaj-zastite-vrijednog-podmorskog-nalazista-letavica-ce-biti-muzej-otvoren-svima-1359236 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => OVE GODINE SMO NASTAVILI ISTRAŽIVATI PREMA SREDINI BRODA. TAMAN KAD SMO MISLILI DA SMO ZAVRŠILI S KUHINJOM, POJAVLJIVAO SE IZ PIJESKA OLOVNI LIM. MISLILI SMO DA JE RIJEČ O BRODSKOM TRUPU, ALI TO JE BILA KONSTRUKCIJA VEZANA UZ PROSTOR KUHINJE. OKOLO SMO NAŠLI JOŠ POSUĐA I DONIJELI GA SADA OVDJE U SPLIT, A MI ĆEMO NASTAVITI S ISTRAŽIVANJEM DUBLJIH SLOJEVA, NADAM SE, AKO SE FINANCIRANJE NASTAVI. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => projekt straton [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

projekt stratonPionirski pokušaj zaštite vrijednog podmorskog nalazišta: Letavica će biti muzej otvoren svima!

Piše Merien Ilić
29. siječnja 2024. - 08:53

Prekrasne amfore, izvrsno očuvane, brojni glineni čepovi, svaki unikatni (!), keramičke zdjele, vrčevi, tanjuri, šalice... samo je dio uzbudljivih artefakata s arheološkog nalazišta Letavica s otoka Paga, koji su krajem prošle godine stigli u Umjetničku akademiju Split kod prof. Mione Miliše na konzervaciju i restauraciju.

Mala, ali vješta i posvećena ekipa restauratora i konzervatora s oduševljenjem je dočekala nove nalaze koji će u njihove ruke doći zapravo tek nakon godinu dana nakon što prođe obvezan proces desalinizacije, dok se u međuvremenu bave starim nalazima s Letavice skidajući preciznim skalperskim nožićem tragove prošlosti i rasvjetljavajući jedno uzbudljivo putovanje kroz vremensku kapsulu.

Riječ je o projektu Straton koji je krenuo 2018. godine kada...

15. svibanj 2024 09:58