StoryEditorOCM

jarke bojeOči i brkovi broda: priča o luzzu, tradicionalnoj ribarskoj brodici s Malte s ljudskim detaljima

Piše V. V.
3. svibnja 2024. - 09:23

Luzzu, tradicionalne i slikovite ribarske brodice s Malte, prepoznatljive su ne samo po svojem obliku, nego i po jarkim bojama.

Na provi imaju nacrtan par ljudskih očiju, detalj koji svoje podrijetlo vuče od starih Egipćana, pa preko Feničana i Grka, i čiji je glavni zadatak da brod i ljude u njemu čuva od zle sudbine.

Drugi ljudski detalj na provi je, kako na Malti kažu, mustać, odnosno uska traka u jarkoj boji koja se spušta s povišene prove i pokriva pramčani dio brodskog boka. Kako svako mjesto koristi drugu boju za mustać, tako nam brodski brk otkriva iz kojeg mjesta potječe luzzu.

Inače, vjeruje se da je Luzzo nastao po uzoru na talijanski gozzo, brod karakterističan za jug Italije i Siciliju koji je često posjećivao Maltu 1880-ih. Luzzu je  također sličan malteškoj ferili, ali je duži i izgrađen od kvalitetnijeg drva. Rani luzziji uglavnom su se koristili kao transportna plovila, ali nakon što su se motorizirali postali su popularni i kao ribarski brodovi. Moderne verzije čamaca imaju palubu, a neke i kabinu.

Danas se više ne grade, ali nekoliko stotina ovih brodova još uvijek plovi, osobito u Marsaxlokku. Neki luzziji su pretvoreni u putničke prijevoznike za turiste, iako se velika većina i dalje koristi kao ribarski brodovi.

image

Luzzu 

27. svibanj 2024 05:35