stdClass Object ( [id] => 1377038 [title] => Velika snaga u malom pakiranju: donosimo sve što trebate znati o multiplikator rolama [alias] => velika-snaga-u-malom-pakiranju-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-multiplikator-rolama [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prva ribolovna rola, poznata kao centrepin, bio je kalem s ručicom za okretanje nosačem poprijeko pričvršćen za štap. Potreba za većom brzinom namotavanja strune dovela je do ugradnje para zupčanika za umnožavanje broja okretaja kalema u odnosu na ručicu. Zbog tog uvećanja, odnosno multipliciranja, tako nastala rola nazvana je multirola ili multiplikator. Takvu rolu više od jednog stoljeća širom svijeta koriste sportsko-rekreativni, ali i profesionalni ribolovci, ali je ona unatoč tome još i danas nepoznata većini naših ribolovaca, iako je za mnoge načine udičarenja bolje ili barem ravnopravno rješenje dobro poznatoj stacionarnoj roli. Možda ovaj tekst pomogne našim ribolovcima da upoznaju i prihvate multiplikator role.

Bez posrednika

Osnovna odlika multirole, što je čini drukčijom od stacionarne, jest pokretni kalem. On svojim okretanjem namotava strunu na sebe bez posrednika, za razliku od stacionarne role gdje to radi motalica. Također, za razliku od stacionarne role, kalem multiplikatora postavljen je između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem. Pogonski mehanizam za pokretanje kalema kod multirole može se sastojati samo od dva zupčanika koji zauzimaju vrlo malo prostora s jedne strane kalema. S druge je smještena kočnica.

---

image

Suvremeni lagani multiplikator

---

Kod jačih i boljih modela, kočnica može biti smještena s obje strane kalema. Zbog takvih konstrukcijskih rješenja omogućen je smještaj većeg broja kočionih ploča tako da je kočenje jako, pouzdano i bez trzanja. Ploče se nalaze na osovini kalema s čije je druge strane regulator snage kočenja, odnosno proklizavanja pod opterećenjem. Postoje dvije vrste regulatora. Prvi je zvjezdasti poznat kao Star Drag. Sastoji se od nekoliko zvjezdasto povezanih ručica i nalazi se tik uz ručicu kalema, što je izuzetna pogodnost tijekom borbe s plijenom. To je slučaj i s drugom vrstom regulatora kočenja, polužnim, takozvanim Lever Drag. On izvanredno dobro podnosi velika opterećenja, pa se uglavnom nalazi na većim modelima multiplikatora. Pri otpuštanju strune ili bacanju mamca kalem se odvaja od prijenosnog mehanizma pomicanjem regulatora kočenja ili pritiskivanjem na posebno dugme koje ima ulogu spojke. Ponovno uključivanje prijenosa izvodi se automatski okretanjem ručice kalema naprijed ili vraćanjem poluge kočnice u prednji položaj.

Magnetna kočnica

Multiplikatori namijenjeni bacanju mamaca stvaraju teškoće, jer za razliku od stacionarnih, struna s njihovih kalema sve brže silazi i prestiže mamac, a to izaziva mršenje strune, takozvano ptičje gnijezdo. Taj nedostatak nije uklonjen ni ugradnjom inercijske ili magnetne kočnice, pa je potrebno kalem usporavati kočenjem palcem ruke kojom se pribor drži. No, s dobro podešenim kočnicama multiplikatorom se postižu dalji izbačaji nego sa stacionarnim rolama istih karakteristika.

---

image

Ovakve beštije ne mogu se izvući bez vrlo jake role

---

Zbog posebne tehnike rukovanja, ručice se postavljaju na desnu strunu multirola kako bi se njima rukovalo jačom rukom. Neki proizvođači nudi i modele za ljevoruke ribiče, te multiplikatore kojima se ručica može postaviti na obje strane.

Ručice su u pravilu na manjim modelima dvostruke, na srednjim jednostruke s protutegom, dok su na velikim modelima jednostruke. Odnos broja okretaja ručice i kalema nekad je bio 1:2, a sada se kreće i do 1:8, kao na najbržim stacionarnim rolama. Postoje i modeli s dvije brzine, a primjenjuju se u varaličarenju. Neki imaju automatske spojke koje u odnosu na opterećenje biraju brzinu tako da se s brzog prijenosa, kojim se povlače varalice u trenutku ugriza, prebacuju na spori ali jači prijenos za zamaranje. Kod drugih modela - što je preciznije i više sportski - ribolovac mora sam mijenjati brzinu. I u ribolovu s multiplikatorom brzine se biraju prema načinu ribolova i težini plijena. Najsporiji je prijenos najprikladniji za Big Game Fishing i druge načine lova krupnih riba, a najbrži za varaličarenje.

Raspoređivanje strune

Neki modeli multiplikatora imaju mehanizam za raspoređivanje strune. To su role prije svega namijenjene srednjem i teškom varaličarenju te, rjeđe, srednjem i težem kančarenju. Tijela suvremenih multiplikatora su jednodijelna, zbog čega su manja i lakša od tijela multiplikatora iste snage, ali višedijelne konstrukcije. Zbog te konstrukcijske snage, neki proizvođači kućišta, posebice manjih modela, izrađuju od kompozitnih materijala, što dodatno smanjuje njihovu težinu i uklanja mogućnost hrđanja. Međutim, metal, ponajprije čelik, aluminiji, te nadasve bronca i mesing, nezamjenjivi su u izradi najboljih i najjačih multiplikatora. Na takvim rolama samo prstohvati ručica i poklopci prijenosnog te kočionog mehanizma mogu biti od suvremenih plastičnih materijala.

---

image

Kapitalan lubin prevaren panulavanjem

---

Iako ne postoji jasno definirani kriterij za podjele, multiplikator role najčešće se dijele u tri težinske skupine, premda se mogu podijeliti i na bacačke (za odmete, panulavanje s mjesta) te role namijenjene spuštanju mamca (kančarenje i sve vrste panulavanja). Lagani multiplikatori, kao što im englesko ime baitcaster kazuje, namijenjeni su u prvom redu ribolovu odbacivanjem mamca, ponajprije varaličarenju (light vertical jigging, spinning, lagani trolling), ali su vrlo prikladni i za srednje teške oblike ribolova čekanjem, odmetom i kančanicom.

Pridržavanje palcem

Kapacitet im je između 150 m/0,25 mm i 200 m/0,40 mm strune. Osnovna, lako uočljiva obilježja su im dvostruka ručica kalema i zvjezdasta ručica kočnice. Većina ih je napravljena, zbog relativno malih dimenzija, od manje kvalitetnih, ali jeftinih materijala poput aluminijske slitine i kompozitnih, uglavnom grafitnih plastika. Ti materijali omogućuju veliku slobodu dizajnerima, pa gotovo sve takve role imaju suvremena spljoštena kućišta zaobljenih linija koja, osim što im daju futuristički oblik, omogućavaju i lako pridržavanje role palcem s gornje strane, što znatno olakšava držanje cijelog pribora. Drugi su im dijelovi pravljeni tako da što više olakšavaju rukovanje, ponajviše bacanje, pa mnogi modeli imaju polugu za oslobađanje kalema smještenu ispod palca kojim se pridržava rola. Većina modela ove skupine ima inercijske i magnetne kočnice za reguliranje brzine odmotavanja strune pri bacanju.

---

image

Multiplikatpor s mehanizmom za slaganje strune

---

Svi lagani multiplikatori imaju i vodilice za pravilno raspoređivanje strune na kalem, ali i mehanizam za automatsko uključivanje prijenosnog mehanizma okretanja ručice kalema poslije zabacivanja mamca. Neki modeli imaju i slobodan hod kalema, pa su izuzetno prikladni za ribolov lubina i komarče čekanjem sa slobodnom strunom.

Teška artiljerija

Najšire područje primjene imaju srednje teški multiplikatori, pa ih nazivaju i univerzalnim. Ipak, na moru se najčešće rabe za srednje teški ribolov s obale dalekim bacanjem (surfcasting), te s plovila kančarenjem, posebice dubinskim. Kapacitet kalema kreće im se u rasponu od 200 m/0,40 mm do 300 m/0,60 mm strune. Neke od rola iz ove skupine pravljene su posebno za vrlo daleko bacanje težim teretima, a druge su znatno jednostavnije i namijenjene samo za otpuštanje strune u kančarenju i svim oblicima povlačenja, panulavanja, plovilom (trolling, drifting i slow trolling). Na većini rola ove skupine komandna kočnica je zvjezdasta, a na skupljima je preciznija, jednokraka polužna. Ručica kalema gotovo svih ovih rola jednostruka je s protutegom, rijetko dvostruka. Za dojavu ugriza riba, odnosno izvlačenje strune, ovi multiplikatori najčešće imaju ugrađenu čegrtaljku. Mnoge od ovih rola imaju i vodilicu za slaganje strune, a modeli namijenjeni bacanju mamaca imaju ugrađene inercijske ili magnetne kočnice, regulatore obrtanja kalema pri izbačaju. Dijelove od plastičnih kompozita imaju samo jeftiniji srednji multiplikatori. Bigejmaškom ribolovu, kako potezanjem tako i puštanjem mamca u struju mora, namijenjeni su najteži multiplikatori. Radi se o pravim dizalicama kapaciteta od 300 m/0,60 bmm do 800 m/1,50 mm.

Jednodijelna kućišta

Ni jedna takva rola nije osposobljena za bacanje, već se njima isključivo lovi okomitim spuštanjem strune za kančarenje ili se koriste za jedan od oblika panulavanja. Konstrukcija im je vrlo jednostavna, robusna i čvrsta, jer su napravljeni za umaranje i izvlačenje morskih pasa, igluna, iglana i tuna, riba teških i do 600 kilograma.

---

image

Kapitalan lubin prevaren panulavanjem

---

Ručice kalema ovih rola su obvezno jednopolužne, velike i čvrste, s isto takvim rukohvatom, jer rukovanje pri opterećenju zahtijeva i veliku fizičku snagu ribolovca. Da bi se ona crpila iz svih dijelova tijela, ali i zbog velikog opterećenja role te štapa, ove role redovito imaju i posebne dodatke za učvršćivanje role na štap zatezačima, ali i zakačke za kačenje role na poseban ribički prsluk.

Kvalitetniji modeli rola ove skupine imaju i polužnu ručicu, te jednodijelna, najbolja kućišta. Također, bolji modeli imaju i dvije brzine prijenosnog odnosa. Bržim se izvlače lakše i manje borbene ribe. Svi modeli ovih rola u pravilu su izrađeni od metala, čelika, bronce i mesinga, a poput kvalitetnijih iz drugih skupina imaju kotrljajne ležajeve kalema i zupčanika.

---

Mane i prednosti

PREDNOSTI

1. Ne uvrću strunu jer se kalem okreće

2. Odlično koče

3. Velike su snage, jer im je kalem između oslonaca

4. Omogućavaju dalje izbačaje

5. Relativno su jeftini

6. Laki su

7. Odlično slažu strunu

8. Duže traju od stacionarnih rola

MANE

1. Vrlo lako i često mrse strunu

2. Moraju se montirati odozgo na štap, zbog čega je pribor nestabilan

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za razliku od stacionarne role, kalem multiplikatora postavljen je između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI PRIBOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Za razliku od stacionarne role, kalem multiplikatora postavljen je između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem RIBOLOVNI PRIBOR 2 0 9171 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-03-23 13:30:40 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-01 09:09:53 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-01 09:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Za razliku od stacionarne role, kalem multiplikatora postavljen je između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem [metadata] => robots= author= title=Velika snaga u malom pakiranju: donosimo sve što trebate znati o multiplikator rolama page_title=Velika snaga u malom pakiranju: donosimo sve što trebate znati o multiplikator rolama [metakey] => ribolovni pribor, ROLE, ribolovne role, multiplikator role, ribolov, Šime Duvančić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8564871.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561588.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561583.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561580.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561579.png","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561582.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561585.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561587.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561586.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561584.jpg","\/images\/slike\/2017\/03\/23\/8561581.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Muliplikator se montira s gornje strane \u0161tapa<\/p>","

Suvremeni lagani multiplikator<\/p>","

Multiplikatpor s mehanizmom za slaganje strune<\/p>","

Stari multiplikator za surfcasting<\/em><\/p>","

Te\u0161ka rola<\/p>","

Ko\u010dnica multiplikatora iznimno je velika<\/p>","

Mali multiplikator je idealan za light vertical jigging<\/em><\/p>","

Ovakve be\u0161tije <\/em>ne mogu se izvu\u0107i bez vrlo jake role<\/p>","

Pagri prevareni tehnikom vertical jigging<\/em> srednje te\u0161kom rolom<\/p>","

Kapitalan lubin prevaren panulavanjem<\/p>","

Palamida panulavanjem<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_8564871_1920.jpg":"1920x1080","k_8564871_1280.jpg":"1280x1280","k_8564871_1024.jpg":"1024x1024","k_8564871_640.jpg":"640x640","k_8564871_480.jpg":"480x480","k_8564871_340.jpg":"340x340","k_8564871_220.jpg":"220x220","o_8564871_1280.jpg":"1280x960","o_8564871_1024.jpg":"1024x768","o_8564871_640.jpg":"640x480","o_8564871_480.jpg":"480x360","o_8564871_340.jpg":"340x255","o_8564871_220.jpg":"220x165","h_8564871_1280.jpg":"1280x854","h_8564871_1024.jpg":"1024x683","h_8564871_640.jpg":"640x427","h_8564871_480.jpg":"480x320","h_8564871_340.jpg":"340x227","h_8564871_220.jpg":"220x147","pp_8564871_1280.jpg":"1280x1628","pp_8564871_1024.jpg":"1024x1303","pp_8564871_640.jpg":"640x814","pp_8564871_480.jpg":"480x611","pp_8564871_340.jpg":"340x432","pp_8564871_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1279x924","hd_8561588_1920.jpg":"1920x1080","k_8561588_1280.jpg":"1280x1280","k_8561588_1024.jpg":"1024x1024","k_8561588_640.jpg":"640x640","k_8561588_480.jpg":"480x480","k_8561588_340.jpg":"340x340","k_8561588_220.jpg":"220x220","o_8561588_1280.jpg":"1280x924","o_8561588_1024.jpg":"1024x739","o_8561588_640.jpg":"640x462","o_8561588_480.jpg":"480x346","o_8561588_340.jpg":"340x245","o_8561588_220.jpg":"220x158","h_8561588_1280.jpg":"1280x854","h_8561588_1024.jpg":"1024x683","h_8561588_640.jpg":"640x427","h_8561588_480.jpg":"480x320","h_8561588_340.jpg":"340x227","h_8561588_220.jpg":"220x147","pp_8561588_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561588_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561588_640.jpg":"640x814","pp_8561588_480.jpg":"480x611","pp_8561588_340.jpg":"340x432","pp_8561588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1026","hd_8561583_1920.jpg":"1920x1080","k_8561583_1280.jpg":"1280x1280","k_8561583_1024.jpg":"1024x1024","k_8561583_640.jpg":"640x640","k_8561583_480.jpg":"480x480","k_8561583_340.jpg":"340x340","k_8561583_220.jpg":"220x220","o_8561583_1280.jpg":"1280x875","o_8561583_1024.jpg":"1024x700","o_8561583_640.jpg":"640x437","o_8561583_480.jpg":"480x328","o_8561583_340.jpg":"340x232","o_8561583_220.jpg":"220x150","h_8561583_1280.jpg":"1280x854","h_8561583_1024.jpg":"1024x683","h_8561583_640.jpg":"640x427","h_8561583_480.jpg":"480x320","h_8561583_340.jpg":"340x227","h_8561583_220.jpg":"220x147","pp_8561583_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561583_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561583_640.jpg":"640x814","pp_8561583_480.jpg":"480x611","pp_8561583_340.jpg":"340x432","pp_8561583_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_8561580_1920.jpg":"1920x1080","k_8561580_1280.jpg":"1280x1280","k_8561580_1024.jpg":"1024x1024","k_8561580_640.jpg":"640x640","k_8561580_480.jpg":"480x480","k_8561580_340.jpg":"340x340","k_8561580_220.jpg":"220x220","o_8561580_1280.jpg":"1280x720","o_8561580_1024.jpg":"1024x576","o_8561580_640.jpg":"640x360","o_8561580_480.jpg":"480x270","o_8561580_340.jpg":"340x191","o_8561580_220.jpg":"220x123","h_8561580_1280.jpg":"1280x854","h_8561580_1024.jpg":"1024x683","h_8561580_640.jpg":"640x427","h_8561580_480.jpg":"480x320","h_8561580_340.jpg":"340x227","h_8561580_220.jpg":"220x147","pp_8561580_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561580_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561580_640.jpg":"640x814","pp_8561580_480.jpg":"480x611","pp_8561580_340.jpg":"340x432","pp_8561580_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x819","hd_8561579_1920.png":"1920x1080","k_8561579_1280.png":"1280x1280","k_8561579_1024.png":"1024x1024","k_8561579_640.png":"640x640","k_8561579_480.png":"480x480","k_8561579_340.png":"340x340","k_8561579_220.png":"220x220","o_8561579_1280.png":"1280x1048","o_8561579_1024.png":"1024x838","o_8561579_640.png":"640x524","o_8561579_480.png":"480x393","o_8561579_340.png":"340x278","o_8561579_220.png":"220x180","h_8561579_1280.png":"1280x854","h_8561579_1024.png":"1024x683","h_8561579_640.png":"640x427","h_8561579_480.png":"480x320","h_8561579_340.png":"340x227","h_8561579_220.png":"220x147","pp_8561579_1280.png":"1280x1628","pp_8561579_1024.png":"1024x1303","pp_8561579_640.png":"640x814","pp_8561579_480.png":"480x611","pp_8561579_340.png":"340x432","pp_8561579_220.png":"220x280"},{"size0":"509x369","hd_8561582_1920.jpg":"1920x1080","k_8561582_1280.jpg":"1280x1280","k_8561582_1024.jpg":"1024x1024","k_8561582_640.jpg":"640x640","k_8561582_480.jpg":"480x480","k_8561582_340.jpg":"340x340","k_8561582_220.jpg":"220x220","o_8561582_1280.jpg":"1280x927","o_8561582_1024.jpg":"1024x742","o_8561582_640.jpg":"640x463","o_8561582_480.jpg":"480x347","o_8561582_340.jpg":"340x246","o_8561582_220.jpg":"220x159","h_8561582_1280.jpg":"1280x854","h_8561582_1024.jpg":"1024x683","h_8561582_640.jpg":"640x427","h_8561582_480.jpg":"480x320","h_8561582_340.jpg":"340x227","h_8561582_220.jpg":"220x147","pp_8561582_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561582_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561582_640.jpg":"640x814","pp_8561582_480.jpg":"480x611","pp_8561582_340.jpg":"340x432","pp_8561582_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_8561585_1920.jpg":"1920x1080","k_8561585_1280.jpg":"1280x1280","k_8561585_1024.jpg":"1024x1024","k_8561585_640.jpg":"640x640","k_8561585_480.jpg":"480x480","k_8561585_340.jpg":"340x340","k_8561585_220.jpg":"220x220","o_8561585_1280.jpg":"1280x960","o_8561585_1024.jpg":"1024x768","o_8561585_640.jpg":"640x480","o_8561585_480.jpg":"480x360","o_8561585_340.jpg":"340x255","o_8561585_220.jpg":"220x165","h_8561585_1280.jpg":"1280x854","h_8561585_1024.jpg":"1024x683","h_8561585_640.jpg":"640x427","h_8561585_480.jpg":"480x320","h_8561585_340.jpg":"340x227","h_8561585_220.jpg":"220x147","pp_8561585_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561585_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561585_640.jpg":"640x814","pp_8561585_480.jpg":"480x611","pp_8561585_340.jpg":"340x432","pp_8561585_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_8561587_1920.jpg":"1920x1080","k_8561587_1280.jpg":"1280x1280","k_8561587_1024.jpg":"1024x1024","k_8561587_640.jpg":"640x640","k_8561587_480.jpg":"480x480","k_8561587_340.jpg":"340x340","k_8561587_220.jpg":"220x220","o_8561587_1280.jpg":"1280x960","o_8561587_1024.jpg":"1024x768","o_8561587_640.jpg":"640x480","o_8561587_480.jpg":"480x360","o_8561587_340.jpg":"340x255","o_8561587_220.jpg":"220x165","h_8561587_1280.jpg":"1280x854","h_8561587_1024.jpg":"1024x683","h_8561587_640.jpg":"640x427","h_8561587_480.jpg":"480x320","h_8561587_340.jpg":"340x227","h_8561587_220.jpg":"220x147","pp_8561587_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561587_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561587_640.jpg":"640x814","pp_8561587_480.jpg":"480x611","pp_8561587_340.jpg":"340x432","pp_8561587_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1000x750","hd_8561586_1920.jpg":"1920x1080","k_8561586_1280.jpg":"1280x1280","k_8561586_1024.jpg":"1024x1024","k_8561586_640.jpg":"640x640","k_8561586_480.jpg":"480x480","k_8561586_340.jpg":"340x340","k_8561586_220.jpg":"220x220","o_8561586_1280.jpg":"1280x960","o_8561586_1024.jpg":"1024x768","o_8561586_640.jpg":"640x480","o_8561586_480.jpg":"480x360","o_8561586_340.jpg":"340x255","o_8561586_220.jpg":"220x165","h_8561586_1280.jpg":"1280x854","h_8561586_1024.jpg":"1024x683","h_8561586_640.jpg":"640x427","h_8561586_480.jpg":"480x320","h_8561586_340.jpg":"340x227","h_8561586_220.jpg":"220x147","pp_8561586_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561586_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561586_640.jpg":"640x814","pp_8561586_480.jpg":"480x611","pp_8561586_340.jpg":"340x432","pp_8561586_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_8561584_1920.jpg":"1920x1080","k_8561584_1280.jpg":"1280x1280","k_8561584_1024.jpg":"1024x1024","k_8561584_640.jpg":"640x640","k_8561584_480.jpg":"480x480","k_8561584_340.jpg":"340x340","k_8561584_220.jpg":"220x220","o_8561584_1280.jpg":"1280x960","o_8561584_1024.jpg":"1024x768","o_8561584_640.jpg":"640x480","o_8561584_480.jpg":"480x360","o_8561584_340.jpg":"340x255","o_8561584_220.jpg":"220x165","h_8561584_1280.jpg":"1280x854","h_8561584_1024.jpg":"1024x683","h_8561584_640.jpg":"640x427","h_8561584_480.jpg":"480x320","h_8561584_340.jpg":"340x227","h_8561584_220.jpg":"220x147","pp_8561584_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561584_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561584_640.jpg":"640x814","pp_8561584_480.jpg":"480x611","pp_8561584_340.jpg":"340x432","pp_8561584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1753x1169","hd_8561581_1920.jpg":"1920x1080","k_8561581_1280.jpg":"1280x1280","k_8561581_1024.jpg":"1024x1024","k_8561581_640.jpg":"640x640","k_8561581_480.jpg":"480x480","k_8561581_340.jpg":"340x340","k_8561581_220.jpg":"220x220","o_8561581_1280.jpg":"1280x853","o_8561581_1024.jpg":"1024x682","o_8561581_640.jpg":"640x426","o_8561581_480.jpg":"480x320","o_8561581_340.jpg":"340x226","o_8561581_220.jpg":"220x146","h_8561581_1280.jpg":"1280x854","h_8561581_1024.jpg":"1024x683","h_8561581_640.jpg":"640x427","h_8561581_480.jpg":"480x320","h_8561581_340.jpg":"340x227","h_8561581_220.jpg":"220x147","pp_8561581_1280.jpg":"1280x1628","pp_8561581_1024.jpg":"1024x1303","pp_8561581_640.jpg":"640x814","pp_8561581_480.jpg":"480x611","pp_8561581_340.jpg":"340x432","pp_8561581_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7712231 Threads: 2 Questions: 1628134375 Slow queries: 4836363 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111195954 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/velika-snaga-u-malom-pakiranju-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-multiplikator-rolama-1377038 [printLink] => /om/ribolov/velika-snaga-u-malom-pakiranju-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-multiplikator-rolama-1377038?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626505 [name] => ribolovni pribor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-24 14:34:52 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-pribor [link] => /tag/ribolovni-pribor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 8390 [name] => role [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => role [link] => /tag/role ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738831 [name] => ribolovne role [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-01 09:27:03 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-role [link] => /tag/ribolovne-role ) [3] => stdClass Object ( [id] => 754020 [name] => multiplikator role [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-01 11:10:15 [main_article_id] => 0 [alias] => multiplikator-role [link] => /tag/multiplikator-role ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 647828 [name] => Šime Duvančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-08-29 10:02:34 [main_article_id] => 0 [alias] => sime-duvancic [link] => /tag/sime-duvancic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za razliku od stacionarne role, kalem multiplikatora postavljen je između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI PRIBOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Velika snaga u malom pakiranju: donosimo sve što trebate znati o multiplikator rolama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8564871.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Muliplikator se montira s gornje strane štapa

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8564871.jpg [title] =>

Muliplikator se montira s gornje strane štapa

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561588.jpg [title] =>

Suvremeni lagani multiplikator

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561583.jpg [title] =>

Multiplikatpor s mehanizmom za slaganje strune

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561580.jpg [title] =>

Stari multiplikator za surfcasting

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561579.png [title] =>

Teška rola

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561582.jpg [title] =>

Kočnica multiplikatora iznimno je velika

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561585.jpg [title] =>

Mali multiplikator je idealan za light vertical jigging

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561587.jpg [title] =>

Ovakve beštije ne mogu se izvući bez vrlo jake role

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561586.jpg [title] =>

Pagri prevareni tehnikom vertical jigging srednje teškom rolom

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561584.jpg [title] =>

Kapitalan lubin prevaren panulavanjem

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/03/23/8561581.jpg [title] =>

Palamida panulavanjem

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prva ribolovna rola, poznata kao centrepin, bio je kalem s ručicom za okretanje nosačem poprijeko pričvršćen za štap. Potreba za većom brzinom namotavanja strune dovela je do ugradnje para zupčanika za umnožavanje broja okretaja kalema u odnosu na ručicu. Zbog tog uvećanja, odnosno multipliciranja, tako nastala rola nazvana je multirola ili multiplikator. Takvu rolu više od jednog stoljeća širom svijeta koriste sportsko-rekreativni, ali i profesionalni ribolovci, ali je ona unatoč tome još i danas nepoznata većini naših ribolovaca, iako je za mnoge načine udičarenja bolje ili barem ravnopravno rješenje dobro poznatoj stacionarnoj roli. Možda ovaj tekst pomogne našim ribolovcima da upoznaju i prihvate multiplikator role.

Bez posrednika

Osnovna odlika multirole, što je čini drukčijom od stacionarne, jest pokretni kalem. On svojim okretanjem namotava strunu na sebe bez posrednika, za razliku od stacionarne role gdje to radi motalica. Također, za razliku od stacionarne role, kalem multiplikatora postavljen je između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem. Pogonski mehanizam za pokretanje kalema kod multirole može se sastojati samo od dva zupčanika koji zauzimaju vrlo malo prostora s jedne strane kalema. S druge je smještena kočnica.

---

image

Suvremeni lagani multiplikator

---

Kod jačih i boljih modela, kočnica može biti smještena s obje strane kalema. Zbog takvih konstrukcijskih rješenja omogućen je smještaj većeg broja kočionih ploča tako da je kočenje jako, pouzdano i bez trzanja. Ploče se nalaze na osovini kalema s čije je druge strane regulator snage kočenja, odnosno proklizavanja pod opterećenjem. Postoje dvije vrste regulatora. Prvi je zvjezdasti poznat kao Star Drag. Sastoji se od nekoliko zvjezdasto povezanih ručica i nalazi se tik uz ručicu kalema, što je izuzetna pogodnost tijekom borbe s plijenom. To je slučaj i s drugom vrstom regulatora kočenja, polužnim, takozvanim Lever Drag. On izvanredno dobro podnosi velika opterećenja, pa se uglavnom nalazi na većim modelima multiplikatora. Pri otpuštanju strune ili bacanju mamca kalem se odvaja od prijenosnog mehanizma pomicanjem regulatora kočenja ili pritiskivanjem na posebno dugme koje ima ulogu spojke. Ponovno uključivanje prijenosa izvodi se automatski okretanjem ručice kalema naprijed ili vraćanjem poluge kočnice u prednji položaj.

Magnetna kočnica

Multiplikatori namijenjeni bacanju mamaca stvaraju teškoće, jer za razliku od stacionarnih, struna s njihovih kalema sve brže silazi i prestiže mamac, a to izaziva mršenje strune, takozvano ptičje gnijezdo. Taj nedostatak nije uklonjen ni ugradnjom inercijske ili magnetne kočnice, pa je potrebno kalem usporavati kočenjem palcem ruke kojom se pribor drži. No, s dobro podešenim kočnicama multiplikatorom se postižu dalji izbačaji nego sa stacionarnim rolama istih karakteristika.

---

image

Ovakve beštije ne mogu se izvući bez vrlo jake role

---

Zbog posebne tehnike rukovanja, ručice se postavljaju na desnu strunu multirola kako bi se njima rukovalo jačom rukom. Neki proizvođači nudi i modele za ljevoruke ribiče, te multiplikatore kojima se ručica može postaviti na obje strane.

Ručice su u pravilu na manjim modelima dvostruke, na srednjim jednostruke s protutegom, dok su na velikim modelima jednostruke. Odnos broja okretaja ručice i kalema nekad je bio 1:2, a sada se kreće i do 1:8, kao na najbržim stacionarnim rolama. Postoje i modeli s dvije brzine, a primjenjuju se u varaličarenju. Neki imaju automatske spojke koje u odnosu na opterećenje biraju brzinu tako da se s brzog prijenosa, kojim se povlače varalice u trenutku ugriza, prebacuju na spori ali jači prijenos za zamaranje. Kod drugih modela - što je preciznije i više sportski - ribolovac mora sam mijenjati brzinu. I u ribolovu s multiplikatorom brzine se biraju prema načinu ribolova i težini plijena. Najsporiji je prijenos najprikladniji za Big Game Fishing i druge načine lova krupnih riba, a najbrži za varaličarenje.

Raspoređivanje strune

Neki modeli multiplikatora imaju mehanizam za raspoređivanje strune. To su role prije svega namijenjene srednjem i teškom varaličarenju te, rjeđe, srednjem i težem kančarenju. Tijela suvremenih multiplikatora su jednodijelna, zbog čega su manja i lakša od tijela multiplikatora iste snage, ali višedijelne konstrukcije. Zbog te konstrukcijske snage, neki proizvođači kućišta, posebice manjih modela, izrađuju od kompozitnih materijala, što dodatno smanjuje njihovu težinu i uklanja mogućnost hrđanja. Međutim, metal, ponajprije čelik, aluminiji, te nadasve bronca i mesing, nezamjenjivi su u izradi najboljih i najjačih multiplikatora. Na takvim rolama samo prstohvati ručica i poklopci prijenosnog te kočionog mehanizma mogu biti od suvremenih plastičnih materijala.

---

image

Kapitalan lubin prevaren panulavanjem

---

Iako ne postoji jasno definirani kriterij za podjele, multiplikator role najčešće se dijele u tri težinske skupine, premda se mogu podijeliti i na bacačke (za odmete, panulavanje s mjesta) te role namijenjene spuštanju mamca (kančarenje i sve vrste panulavanja). Lagani multiplikatori, kao što im englesko ime baitcaster kazuje, namijenjeni su u prvom redu ribolovu odbacivanjem mamca, ponajprije varaličarenju (light vertical jigging, spinning, lagani trolling), ali su vrlo prikladni i za srednje teške oblike ribolova čekanjem, odmetom i kančanicom.

Pridržavanje palcem

Kapacitet im je između 150 m/0,25 mm i 200 m/0,40 mm strune. Osnovna, lako uočljiva obilježja su im dvostruka ručica kalema i zvjezdasta ručica kočnice. Većina ih je napravljena, zbog relativno malih dimenzija, od manje kvalitetnih, ali jeftinih materijala poput aluminijske slitine i kompozitnih, uglavnom grafitnih plastika. Ti materijali omogućuju veliku slobodu dizajnerima, pa gotovo sve takve role imaju suvremena spljoštena kućišta zaobljenih linija koja, osim što im daju futuristički oblik, omogućavaju i lako pridržavanje role palcem s gornje strane, što znatno olakšava držanje cijelog pribora. Drugi su im dijelovi pravljeni tako da što više olakšavaju rukovanje, ponajviše bacanje, pa mnogi modeli imaju polugu za oslobađanje kalema smještenu ispod palca kojim se pridržava rola. Većina modela ove skupine ima inercijske i magnetne kočnice za reguliranje brzine odmotavanja strune pri bacanju.

---

image

Multiplikatpor s mehanizmom za slaganje strune

---

Svi lagani multiplikatori imaju i vodilice za pravilno raspoređivanje strune na kalem, ali i mehanizam za automatsko uključivanje prijenosnog mehanizma okretanja ručice kalema poslije zabacivanja mamca. Neki modeli imaju i slobodan hod kalema, pa su izuzetno prikladni za ribolov lubina i komarče čekanjem sa slobodnom strunom.

Teška artiljerija

Najšire područje primjene imaju srednje teški multiplikatori, pa ih nazivaju i univerzalnim. Ipak, na moru se najčešće rabe za srednje teški ribolov s obale dalekim bacanjem (surfcasting), te s plovila kančarenjem, posebice dubinskim. Kapacitet kalema kreće im se u rasponu od 200 m/0,40 mm do 300 m/0,60 mm strune. Neke od rola iz ove skupine pravljene su posebno za vrlo daleko bacanje težim teretima, a druge su znatno jednostavnije i namijenjene samo za otpuštanje strune u kančarenju i svim oblicima povlačenja, panulavanja, plovilom (trolling, drifting i slow trolling). Na većini rola ove skupine komandna kočnica je zvjezdasta, a na skupljima je preciznija, jednokraka polužna. Ručica kalema gotovo svih ovih rola jednostruka je s protutegom, rijetko dvostruka. Za dojavu ugriza riba, odnosno izvlačenje strune, ovi multiplikatori najčešće imaju ugrađenu čegrtaljku. Mnoge od ovih rola imaju i vodilicu za slaganje strune, a modeli namijenjeni bacanju mamaca imaju ugrađene inercijske ili magnetne kočnice, regulatore obrtanja kalema pri izbačaju. Dijelove od plastičnih kompozita imaju samo jeftiniji srednji multiplikatori. Bigejmaškom ribolovu, kako potezanjem tako i puštanjem mamca u struju mora, namijenjeni su najteži multiplikatori. Radi se o pravim dizalicama kapaciteta od 300 m/0,60 bmm do 800 m/1,50 mm.

Jednodijelna kućišta

Ni jedna takva rola nije osposobljena za bacanje, već se njima isključivo lovi okomitim spuštanjem strune za kančarenje ili se koriste za jedan od oblika panulavanja. Konstrukcija im je vrlo jednostavna, robusna i čvrsta, jer su napravljeni za umaranje i izvlačenje morskih pasa, igluna, iglana i tuna, riba teških i do 600 kilograma.

---

image

Kapitalan lubin prevaren panulavanjem

---

Ručice kalema ovih rola su obvezno jednopolužne, velike i čvrste, s isto takvim rukohvatom, jer rukovanje pri opterećenju zahtijeva i veliku fizičku snagu ribolovca. Da bi se ona crpila iz svih dijelova tijela, ali i zbog velikog opterećenja role te štapa, ove role redovito imaju i posebne dodatke za učvršćivanje role na štap zatezačima, ali i zakačke za kačenje role na poseban ribički prsluk.

Kvalitetniji modeli rola ove skupine imaju i polužnu ručicu, te jednodijelna, najbolja kućišta. Također, bolji modeli imaju i dvije brzine prijenosnog odnosa. Bržim se izvlače lakše i manje borbene ribe. Svi modeli ovih rola u pravilu su izrađeni od metala, čelika, bronce i mesinga, a poput kvalitetnijih iz drugih skupina imaju kotrljajne ležajeve kalema i zupčanika.

---

Mane i prednosti

PREDNOSTI

1. Ne uvrću strunu jer se kalem okreće

2. Odlično koče

3. Velike su snage, jer im je kalem između oslonaca

4. Omogućavaju dalje izbačaje

5. Relativno su jeftini

6. Laki su

7. Odlično slažu strunu

8. Duže traju od stacionarnih rola

MANE

1. Vrlo lako i često mrse strunu

2. Moraju se montirati odozgo na štap, zbog čega je pribor nestabilan

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Muliplikator se montira s gornje strane štapa


Suvremeni lagani multiplikator


Multiplikatpor s mehanizmom za slaganje strune


Stari multiplikator za surfcasting


Teška rola


Kočnica multiplikatora iznimno je velika


Mali multiplikator je idealan za light vertical jigging


Ovakve beštije ne mogu se izvući bez vrlo jake role


Pagri prevareni tehnikom vertical jigging srednje teškom rolom


Kapitalan lubin prevaren panulavanjem


Palamida panulavanjem

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/velika-snaga-u-malom-pakiranju-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-multiplikator-rolama-1377038 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4b7906b5b121ecf996dfd30909cf584ec4cb9553 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Velika+snaga+u+malom+pakiranju%3A+donosimo+sve+%C5%A1to+trebate+znati+o+multiplikator+rolama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvelika-snaga-u-malom-pakiranju-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-multiplikator-rolama-1377038 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvelika-snaga-u-malom-pakiranju-donosimo-sve-sto-trebate-znati-o-multiplikator-rolama-1377038 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Za razliku od stacionarne role, kalem multiplikatora postavljen je između dva oslonca, zbog čega ima veću snagu i mirniju rotaciju, a ni preveliko opterećenje ne može iskriviti osovinu koja nosi kalem [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNI PRIBOR [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNI PRIBORVelika snaga u malom pakiranju: donosimo sve što trebate znati o multiplikator rolama

Piše Šime DUVANČIĆ
1. travnja 2024. - 11:09

Prva ribolovna rola, poznata kao centrepin, bio je kalem s ručicom za okretanje nosačem poprijeko pričvršćen za štap. Potreba za većom brzinom namotavanja strune dovela je do ugradnje para zupčanika za umnožavanje broja okretaja kalema u odnosu na ručicu. Zbog tog uvećanja, odnosno multipliciranja, tako nastala rola nazvana je multirola ili multiplikator. Takvu rolu više od jednog stoljeća širom svijeta koriste sportsko-rekreativni, ali i profesionalni ribolovci, ali je ona unatoč tome još i danas nepoznata većini naših ribolovaca, iako je za mnoge načine udičarenja bolje ili barem ravnopravno rješenje dobro poznatoj stacionarnoj roli. Možda ovaj tekst pomogne našim ribolovcima da upoznaju i prihvate multiplikator role.

Bez posrednika

Osnovna odlika multirole, što j...

14. svibanj 2024 16:07