stdClass Object ( [id] => 1379810 [title] => Varanje bez laganja: upoznajte popularnu tehniku obalnog varaličarenja ili shore jigging [alias] => varanje-bez-laganja-upoznajte-popularnu-tehniku-obalnog-varalicarenja-ili-shore-jigging [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Koliko god bilo prevrtljivo, kišno i vjetrovito, ovogodišnje proljetno vrijeme ipak ne može obuzdati ni u kući zadržati strast ribolovaca izgladnjelu zimskim postom. Dapače, bez obzira na vremenske uvjete pasionirani varaličari izlaze u nadi da će baš u tim, za šetnju nepovoljnim uvjetima ostvariti svoje snove vezane uz ribe života. Pritom se služe svim raspoloživim sredstvima, pažljivo balansiranim i brižljivo odabranim priborom i opremom, a sve to radi onog trenutka kada se štap povije, a na drugoj strani osjeti borbeni ples koji srce svakog ribolovca ispunjava ushitom.

Teška artiljerija

Iako se na tržištu može naći sva sila najrazličitijih varalica, s najširom primjenom, u ovo je doba godine posebno zanimljiv lov malim metalnim jigovima, varalicama specijaliziranim za brzi lov nad kamenitim dnom.

Premda te varalice imaju primjenu u svim poznatim situacijama, lov s njima definitivno je najatraktivniji na stjenovitim obalama ili, u nedostatku takvih prirodnih terena, na vanjskim stranama lukobrana i điga.

Osnovna razlika između ovih i svih ostalih varalica je ponajprije u materijalu od kojeg su izrađene, njihovoj težini i balansu. Kreirane su kao potpuno metalne ribolike varalice, manje-više realističnog izgleda. U skladu s tim, a u odnosu na većinu ostalih varalica, spadaju u tešku artiljeriju. Naoružane su jednom do dvije udice i nakon izbačaja nezadrživo tonu prema dnu, što znači da je potreban određeni stupanj vještine kako bi se tim varalicama udahnuo život. Za razliku od klasičnih varalica, među kojima prednjače suspending wobbleri, u povlačenju jigova nema nikakvih zastajkivanja u kojima bi se riba trebala, pažljivo zagledajući varalicu, odlučiti za napad. S ovim se varalicama sve odvija brzo i dinamično, što pored vještine ribolovca na kušnju stavlja i opremu čiji je izbor od presudnog značenja.

---

image

Savršeno mjesto za shore jigging

Boris Bulić
---

Jednodijelni su najbolji

Štap za ovu disciplinu bira se prema korištenoj težini varalice. U principu se i s teže gramiranim štapovima s lakoćom mogu izbaciti lakše varalice, kao što se s lakše gramiranim štapovima uz malo pažnje mogu izbaciti i teže varalice, no maksimalni užitak u povlačenju ovih varalica može se osjetiti samo kada je pribor potpuno usklađen.

Dužina štapa je uglavnom stvar osobnog izbora, s tim da se optimum kreće od 2,4 do 3 metra. Premda su idealni jednodijelni štapovi, malo ih ribolovaca koristi zbog nezgodne transportne dužine. Na drugom su mjestu po kvaliteti dvodijelni modeli, dok se teleskopski štapovi smatraju najkorištenijima, upravo zbog praktično male transportne dužine.

Provodnici moraju biti dobro posloženi, što je kod najvećeg broja spinerskih modela dobro odrađeno. Ako je prvi provodnik preblizu, neizbježno će doći do neželjenih vibracija prigodom namatanja. Naravno, štapovi s tako blizu postavljenim provodnikom ne moraju nužno biti roba s greškom, nego možda imaju drukčiju namjenu, primjerice za lov s baitcasterima.

Idealno je da štap za ovakav oblik varaličarenja ima progresivnu akciju, odnosno da pokazuje određenu dozu krutosti, s tim da se pod opterećenjem progresivno počinje savijati od vrha do posljednje trećine, a tek pri maksimalnom naprezanju i posljednjom trećinom.

---

image

Spinnerski štap se mora savijati progresivno

Boris Bulić
---

Iako je neopren, odnosno EVA ili duplon, često korišten materijal za oblogu rukohvata, pluto je još uvijek najugodnije, a u dodiru s njim ruka se i znatno manje znoji.

Kvaliteta i balans

Ostatak strojnog parka može se podijeliti na dvije osnovne grupe. U prvoj su stacionarne role, dok su u drugoj popularni baitcasteri, odnosno bacački multiplikatori. Iako se oni mogu vrlo kvalitetno iskoristiti, u odnosu na stacionarke imaju jednu veliku manu. Naime, pri svakoj promjeni varalice potrebno je korigirati i prilagoditi zategnutost magnetne kočnice, što početnicima i manje vještima može priuštiti paklene muke.

Nasuprot baitcastera, u radu sa stacionarnim rolama ne treba se ništa podešavati, nego se, neovisno o promijenjenoj težini varalice, jednostavno nastavlja s lovom.

Kod odabira role posebnu bi pažnju trebalo obratiti na balans težine u odnosu na štap kako bi rukovanje priborom bilo što ugodnije. Taj se balans određuje tako da se štap s montiranom rolom osloni na prst neposredno iznad role, nakon čega bi u takvoj vagi trebao zauzeti vodoravan položaj.

Budući da je u pitanju ribolovna tehnika kod koje rola neprestano radi, kvaliteta je u pravilu od presudnog značenja posebno radi dugovječnosti, odnosno radnog vijeka role. Uz brzu rolu pouzdanog prijenosa i još pouzdanije kočnice, moći ćete osjetiti puno zadovoljstvo ove tehnike.

---

image

O kvaliteti provodnika ovisi i daljina izbačaja

Boris Bulić
---

Inače, kod spinnerskih rola najčešće stradava preklopna opruga na mjestima oslonca na ramenu, te ležajevi, i to posebno oni na koje se oslanja glavni zupčanik.

Izbor strune

Upredenica je u shore jiggingu u najvećem broju slučajeva osnovna struna, i to zbog više razloga. U prvom je redu toliko korištena zbog velike nosivosti koja omogućava korištenje tankih promjera, a što je u izravnoj vezi s daljinom izbačaja. Naime, uz tanje strune jig varalice neusporedivo dalje leti.

Drugi, za brojne varaličare često puno važniji razlog zbog kojeg se upredenica koristi kao osnovna struna, jest njezina neistezljivost kojom se omogućava direktan kontakt s varalicom, a onda i lovinom. Svaki pomak na drugom kraju strune, ribolovac preko upredenice jasno osjeća, što omogućava savršenu kontrolu varalice tijekom povlačenja.

Osim toga, suvremene se upredenice sve češće proizvode kao višebojne, pri čemu se svakih deset metara pojavljuje nova boja, dok je nerijetko svjetlijim pojasevima označen svaki pojedinačni metar strune. Takva izmjena boja uvježbanom ribolovcu u svakom trenutku pruža informaciju koliko je varalica udaljena od njega ili na kojoj se dubini nalazi.

---

image

Jednokuka uz glavu, a trokuka na rep

---

Naravno, osim upredenica, koriste se i najlonske monofilne strune, pri čemu u uži izbor zapravo ulaze samo one koje su deklarativno uistinu namijenjene spinningu, egingu ili kakvoj sličnoj casting disciplini. Naime, standardne najlonske strune uglavnom su podložne plastičnim deformacijama, pa već poslije kraćeg vremena provedenog na kalemu manjeg promjera, nakon izbačaja izgledaju poput razvučene opruge, što bitno ograničava domet izbačaja.

Struna u spinningu mora biti podatna zbog još jednog, vrlo važnog razloga. Nakon izbačaja preklopna opruga role vraća se u radni položaj, a dio strune između kalema i prvog provodnika često bude lagano opušten. Kod krućih struna se već u prvom okretu ručice role na kalemu pojavi voj, višak strune koji poput polupetlje ostaje neposložen i pokriven novim namotajima strune. U sljedećem zabačaju lako se može dogoditi da struna koja silazi s kalema za sobom povuče taj voj i stvori nerazmrsivo gnijezdo. Kod bacačkih struna koje su podatne, do pojave takvih vojeva ne dolazi, već se struna, bez obzira na njezinu opuštenost ili zategnutost, uvijek posloži u pravilnim namotajima koji ne smetaju pri izbačaju.

Između strune i varalice obvezno se treba nalaziti komad predveza koji je najčešće od fluorokarbona, nosivosti i promjera adekvatnih težini korištene varalice i očekivane lovine. Iznimno, umjesto fluorokarbona može se koristiti i sajlica, pogotovo kada lovina ima oštre zube, poput, primjerice, strijelke skakuše.

Riblji pogled

I na kraju, koliko god štap rola i struna bili važni, dolazimo ipak do najvažnijeg dijela opreme za shore jigging – jig varalica.

One se proizvode u rasponu težine od samo nekoliko grama za ultra light shore jigging do onih teških 40 grama. Iako se gramaža kod varalica sličnih oblika nastavlja penjati, jig varalice teže od 40 grama ipak se ne smatraju varalicama namijenjenima za shore jigging, nego ponajprije za vertical jigging. Naravno, takvi modeli teški do neke granice od 100 grama vertical jiggingu smatraju se light verzijom.

Većina jig varalica proizvodi se u klasičnom ribolikom obliku s istaknutim okom i tzv. strike point točkom, negdje po boku, na prvoj trećini tijela varalice. Koloritni raspon je uistinu golem, s tim da ribolovac ima na izboru klasično i hologramski obojene varalice.

---

image

Savršen izbor za sunčani dan i bistro more

---

Iako mnoge varalice dolaze na tržište s već montiranim udicama, uvije možete postaviti svoje favorite, preko prstenova, kopči, konopčića… Mogućnosti je uistinu mnogo, a granica je samo mašta i intuicija.

Ono što je važno napomenuti, a što većina ribolovaca prigodom kupnje ovih varalica nema na umu, jest činjenica da naša lovina neće imati vremena promatrati varalicu niti će je doživjeti i vidjeti onako kako je mi vidimo dok je držimo u ruci.

Shore jigging je vrlo dinamičan ribolov i varalica u takvom obliku ribolova nikada ne miruje, nego se najčešće kreće prilično brzo, zbog čega od cijele varalice ostaje samo dojam. Pogled pod morem na siluetu ribe koja se nepravilno kreće i ostavlja dojam zbunjenog plijena ograničenih pokreta i snage, pri čemu boje i šare u kombinaciji s crvenim okom i crnom točkom ili točkama po boku pojačavaju dojam atraktivnog plijena, nijednog predatora ne ostavlja ravnodušnim. Zato, ako želite barem djelomično doživjeti varalicu onako kako je riba doživljava, pokrenite je kao da vam pred očima prolazi povučena strunom. Ono što na taj način uspijete vidjeti, moglo bi vas iznenaditi.

Vještina povlačenja

Sama tehnika lova jest i nije zahtjevna. Varalica se izbacuje u lovnu zonu i povlači prema obali uz povremeno cimanje ili klasično pravolinijski. To je onaj jednostavniji dio. No riba nije uvijek na istoj dubini niti sve jig varalice tonu istom brzinom. Pronaći pravilan odnos brzine povlačenja, daljine zabačaja i brzine tonjenja, a sve to u odnosu na dubinu i sloj mora kroz koji varalicu želimo provući, umijeće je koje se ne stječe nakon dva-tri zabačaja s netom kupljenom varalicom.

Povlačenje varalice po samoj površini se čak i relativno brzo svlada, kao i povlačenje u srednjem sloju mora, no provlačenje varalice metar do pola metra iznad dna nije nimalo lagan i jednostavan posao. A najatraktivnije ribe se u pravilu nalaze na samom dnu ili neposredno iznad njega.

No, da ne bismo obeshrabrili početnike ili one koji se tek namjeravaju okušati u ovoj lijepoj ribolovnoj disciplini, valja napomenuti da se ovom tehnikom dobro love i brojne druge vrste srednjeg i gornjeg sloja mora. Palamide, lucevi, trupci, a uz njih i lokarde, skuše, šaruni i brancini tek su dio široke palete lovine koja se može ostvariti shore jiggingom.

U zavisnosti od odabranog terena i korištene varalice, ostvaruju se različiti ulovi. Pritom su plave, zelene i srebrne varalice najlovnije za sunčanog dana u bistrom moru, dok su u mutnom moru i po oblačnom vremenu favoriti narančaste, zlatne, žute i ružičaste varalice.

Stoga bez straha zabacite svoj jig i – uživajte.

---

image

Izlazak se itekako isplatio

Igor Virag
------
image

Riba je na štapu i sada preostaje samo čisti užitak

Boris Bulić
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uz dobar štap, brzu rolu i nekoliko varalica, najbliža điga u zoru ili suton mogu u ovo doba godine podariti lijepe ulove, a na vama je samo da se odvažite i provjerite je li to uistinu tako. A da vam taj ribolov ne bi ostao u ružnom sjećanju, obvezno ponesite podmetač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA RIBOLOVA   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => Uz dobar štap, brzu rolu i nekoliko varalica, najbliža điga u zoru ili suton mogu u ovo doba godine podariti lijepe ulove, a na vama je samo da se odvažite i provjerite je li to uistinu tako. A da vam taj ribolov ne bi ostao u ružnom sjećanju, obvezno ponesite podmetač ŠKOLA RIBOLOVA   2 0 10749 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-05-19 11:06:06 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-11 11:19:05 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-04-11 07:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Uz dobar štap, brzu rolu i nekoliko varalica, najbliža điga u zoru ili suton mogu u ovo doba godine podariti lijepe ulove, a na vama je samo da se odvažite i provjerite je li to uistinu tako. A da vam taj ribolov ne bi ostao u ružnom sjećanju, obvezn [metadata] => robots= author= title=Varanje bez laganja: upoznajte popularnu tehniku obalnog varaličarenja ili shore jigging page_title=Varanje bez laganja: upoznajte popularnu tehniku obalnog varaličarenja ili shore jigging [metakey] => shore jigging, ribolovne tehnike, varaličarenje s obale, škola ribolova, Boris Bulić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/05\/19\/26951265.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717059.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717060.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717061.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717065.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717067.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717068.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717069.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717070.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717071.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717072.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717073.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717075.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717076.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717078.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Igor Virag","Igor Virag","","Igor Virag","Boris Buli\u0107","Boris Buli\u0107","Boris Buli\u0107","Boris Buli\u0107","Boris Buli\u0107","Boris Buli\u0107","Boris Buli\u0107","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ponekad najve\u0107e ribe spavaju nadomak grada<\/p>","

Varalice za shore jigging mogu se opremiti s vi\u0161e razli\u010ditih udica<\/p>","

\u0160aruni se dr\u017ee gornjeg i srednjeg sloja mora<\/p>","

Izlazak se itekako isplatio<\/p>","

Savr\u0161eno mjesto za shore jigging<\/p>","

S lokardama ne treba puno kalkulirati<\/p>","

I kanjac je platio svoju radoznalost<\/p>","

O kvaliteti provodnika ovisi i daljina izba\u010daja<\/p>","

Spinnerski \u0161tap se mora savijati progresivno<\/p>","

Riba je na \u0161tapu i sada preostaje samo \u010disti u\u017eitak<\/p>","

Pilkeri se tako\u0111er mogu iskoristiti u shore jiggingu<\/p>","

Veliko crveno oko i to\u010dke po tijelu u povla\u010denju \u0107e sigurno isprovocirati napad<\/p>","

Savr\u0161en izbor za sun\u010dani dan i bistro more<\/p>","

Jednokuka uz glavu, a trokuka na rep<\/p>","

Assist hook<\/em> udica se mo\u017ee postaviti i preko kop\u010de<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"988x684","hd_26951265_1920.jpg":"1920x1080","k_26951265_1280.jpg":"1280x1280","k_26951265_1024.jpg":"1024x1024","k_26951265_640.jpg":"640x640","k_26951265_480.jpg":"480x480","k_26951265_340.jpg":"340x340","k_26951265_220.jpg":"220x220","o_26951265_1280.jpg":"1280x886","o_26951265_1024.jpg":"1024x708","o_26951265_640.jpg":"640x443","o_26951265_480.jpg":"480x332","o_26951265_340.jpg":"340x235","o_26951265_220.jpg":"220x152","h_26951265_1280.jpg":"1280x854","h_26951265_1024.jpg":"1024x683","h_26951265_640.jpg":"640x427","h_26951265_480.jpg":"480x320","h_26951265_340.jpg":"340x227","h_26951265_220.jpg":"220x147","pp_26951265_1280.jpg":"1280x1628","pp_26951265_1024.jpg":"1024x1303","pp_26951265_640.jpg":"640x814","pp_26951265_480.jpg":"480x611","pp_26951265_340.jpg":"340x432","pp_26951265_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717059_1920.jpg":"1920x1080","k_3717059_1280.jpg":"1280x1280","k_3717059_1024.jpg":"1024x1024","k_3717059_640.jpg":"640x640","k_3717059_480.jpg":"480x480","k_3717059_340.jpg":"340x340","k_3717059_220.jpg":"220x220","o_3717059_1280.jpg":"1280x960","o_3717059_1024.jpg":"1024x768","o_3717059_640.jpg":"640x480","o_3717059_480.jpg":"480x360","o_3717059_340.jpg":"340x255","o_3717059_220.jpg":"220x165","h_3717059_1280.jpg":"1280x854","h_3717059_1024.jpg":"1024x683","h_3717059_640.jpg":"640x427","h_3717059_480.jpg":"480x320","h_3717059_340.jpg":"340x227","h_3717059_220.jpg":"220x147","pp_3717059_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717059_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717059_640.jpg":"640x814","pp_3717059_480.jpg":"480x611","pp_3717059_340.jpg":"340x432","pp_3717059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_3717060_1920.jpg":"1920x1080","k_3717060_1280.jpg":"1280x1280","k_3717060_1024.jpg":"1024x1024","k_3717060_640.jpg":"640x640","k_3717060_480.jpg":"480x480","k_3717060_340.jpg":"340x340","k_3717060_220.jpg":"220x220","o_3717060_1280.jpg":"1280x1706","o_3717060_1024.jpg":"1024x1365","o_3717060_640.jpg":"640x853","o_3717060_480.jpg":"480x640","o_3717060_340.jpg":"340x453","o_3717060_220.jpg":"220x293","h_3717060_1280.jpg":"1280x854","h_3717060_1024.jpg":"1024x683","h_3717060_640.jpg":"640x427","h_3717060_480.jpg":"480x320","h_3717060_340.jpg":"340x227","h_3717060_220.jpg":"220x147","pp_3717060_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717060_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717060_640.jpg":"640x814","pp_3717060_480.jpg":"480x611","pp_3717060_340.jpg":"340x432","pp_3717060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_3717061_1920.jpg":"1920x1080","k_3717061_1280.jpg":"1280x1280","k_3717061_1024.jpg":"1024x1024","k_3717061_640.jpg":"640x640","k_3717061_480.jpg":"480x480","k_3717061_340.jpg":"340x340","k_3717061_220.jpg":"220x220","o_3717061_1280.jpg":"1280x1706","o_3717061_1024.jpg":"1024x1365","o_3717061_640.jpg":"640x853","o_3717061_480.jpg":"480x640","o_3717061_340.jpg":"340x453","o_3717061_220.jpg":"220x293","h_3717061_1280.jpg":"1280x854","h_3717061_1024.jpg":"1024x683","h_3717061_640.jpg":"640x427","h_3717061_480.jpg":"480x320","h_3717061_340.jpg":"340x227","h_3717061_220.jpg":"220x147","pp_3717061_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717061_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717061_640.jpg":"640x814","pp_3717061_480.jpg":"480x611","pp_3717061_340.jpg":"340x432","pp_3717061_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717065_1920.jpg":"1920x1080","k_3717065_1280.jpg":"1280x1280","k_3717065_1024.jpg":"1024x1024","k_3717065_640.jpg":"640x640","k_3717065_480.jpg":"480x480","k_3717065_340.jpg":"340x340","k_3717065_220.jpg":"220x220","o_3717065_1280.jpg":"1280x960","o_3717065_1024.jpg":"1024x768","o_3717065_640.jpg":"640x480","o_3717065_480.jpg":"480x360","o_3717065_340.jpg":"340x255","o_3717065_220.jpg":"220x165","h_3717065_1280.jpg":"1280x854","h_3717065_1024.jpg":"1024x683","h_3717065_640.jpg":"640x427","h_3717065_480.jpg":"480x320","h_3717065_340.jpg":"340x227","h_3717065_220.jpg":"220x147","pp_3717065_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717065_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717065_640.jpg":"640x814","pp_3717065_480.jpg":"480x611","pp_3717065_340.jpg":"340x432","pp_3717065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717067_1920.jpg":"1920x1080","k_3717067_1280.jpg":"1280x1280","k_3717067_1024.jpg":"1024x1024","k_3717067_640.jpg":"640x640","k_3717067_480.jpg":"480x480","k_3717067_340.jpg":"340x340","k_3717067_220.jpg":"220x220","o_3717067_1280.jpg":"1280x960","o_3717067_1024.jpg":"1024x768","o_3717067_640.jpg":"640x480","o_3717067_480.jpg":"480x360","o_3717067_340.jpg":"340x255","o_3717067_220.jpg":"220x165","h_3717067_1280.jpg":"1280x854","h_3717067_1024.jpg":"1024x683","h_3717067_640.jpg":"640x427","h_3717067_480.jpg":"480x320","h_3717067_340.jpg":"340x227","h_3717067_220.jpg":"220x147","pp_3717067_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717067_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717067_640.jpg":"640x814","pp_3717067_480.jpg":"480x611","pp_3717067_340.jpg":"340x432","pp_3717067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717068_1920.jpg":"1920x1080","k_3717068_1280.jpg":"1280x1280","k_3717068_1024.jpg":"1024x1024","k_3717068_640.jpg":"640x640","k_3717068_480.jpg":"480x480","k_3717068_340.jpg":"340x340","k_3717068_220.jpg":"220x220","o_3717068_1280.jpg":"1280x960","o_3717068_1024.jpg":"1024x768","o_3717068_640.jpg":"640x480","o_3717068_480.jpg":"480x360","o_3717068_340.jpg":"340x255","o_3717068_220.jpg":"220x165","h_3717068_1280.jpg":"1280x854","h_3717068_1024.jpg":"1024x683","h_3717068_640.jpg":"640x427","h_3717068_480.jpg":"480x320","h_3717068_340.jpg":"340x227","h_3717068_220.jpg":"220x147","pp_3717068_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717068_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717068_640.jpg":"640x814","pp_3717068_480.jpg":"480x611","pp_3717068_340.jpg":"340x432","pp_3717068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717069_1920.jpg":"1920x1080","k_3717069_1280.jpg":"1280x1280","k_3717069_1024.jpg":"1024x1024","k_3717069_640.jpg":"640x640","k_3717069_480.jpg":"480x480","k_3717069_340.jpg":"340x340","k_3717069_220.jpg":"220x220","o_3717069_1280.jpg":"1280x960","o_3717069_1024.jpg":"1024x768","o_3717069_640.jpg":"640x480","o_3717069_480.jpg":"480x360","o_3717069_340.jpg":"340x255","o_3717069_220.jpg":"220x165","h_3717069_1280.jpg":"1280x854","h_3717069_1024.jpg":"1024x683","h_3717069_640.jpg":"640x427","h_3717069_480.jpg":"480x320","h_3717069_340.jpg":"340x227","h_3717069_220.jpg":"220x147","pp_3717069_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717069_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717069_640.jpg":"640x814","pp_3717069_480.jpg":"480x611","pp_3717069_340.jpg":"340x432","pp_3717069_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717070_1920.jpg":"1920x1080","k_3717070_1280.jpg":"1280x1280","k_3717070_1024.jpg":"1024x1024","k_3717070_640.jpg":"640x640","k_3717070_480.jpg":"480x480","k_3717070_340.jpg":"340x340","k_3717070_220.jpg":"220x220","o_3717070_1280.jpg":"1280x960","o_3717070_1024.jpg":"1024x768","o_3717070_640.jpg":"640x480","o_3717070_480.jpg":"480x360","o_3717070_340.jpg":"340x255","o_3717070_220.jpg":"220x165","h_3717070_1280.jpg":"1280x854","h_3717070_1024.jpg":"1024x683","h_3717070_640.jpg":"640x427","h_3717070_480.jpg":"480x320","h_3717070_340.jpg":"340x227","h_3717070_220.jpg":"220x147","pp_3717070_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717070_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717070_640.jpg":"640x814","pp_3717070_480.jpg":"480x611","pp_3717070_340.jpg":"340x432","pp_3717070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_3717071_1920.jpg":"1920x1080","k_3717071_1280.jpg":"1280x1280","k_3717071_1024.jpg":"1024x1024","k_3717071_640.jpg":"640x640","k_3717071_480.jpg":"480x480","k_3717071_340.jpg":"340x340","k_3717071_220.jpg":"220x220","o_3717071_1280.jpg":"1280x1706","o_3717071_1024.jpg":"1024x1365","o_3717071_640.jpg":"640x853","o_3717071_480.jpg":"480x640","o_3717071_340.jpg":"340x453","o_3717071_220.jpg":"220x293","h_3717071_1280.jpg":"1280x854","h_3717071_1024.jpg":"1024x683","h_3717071_640.jpg":"640x427","h_3717071_480.jpg":"480x320","h_3717071_340.jpg":"340x227","h_3717071_220.jpg":"220x147","pp_3717071_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717071_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717071_640.jpg":"640x814","pp_3717071_480.jpg":"480x611","pp_3717071_340.jpg":"340x432","pp_3717071_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717072_1920.jpg":"1920x1080","k_3717072_1280.jpg":"1280x1280","k_3717072_1024.jpg":"1024x1024","k_3717072_640.jpg":"640x640","k_3717072_480.jpg":"480x480","k_3717072_340.jpg":"340x340","k_3717072_220.jpg":"220x220","o_3717072_1280.jpg":"1280x960","o_3717072_1024.jpg":"1024x768","o_3717072_640.jpg":"640x480","o_3717072_480.jpg":"480x360","o_3717072_340.jpg":"340x255","o_3717072_220.jpg":"220x165","h_3717072_1280.jpg":"1280x854","h_3717072_1024.jpg":"1024x683","h_3717072_640.jpg":"640x427","h_3717072_480.jpg":"480x320","h_3717072_340.jpg":"340x227","h_3717072_220.jpg":"220x147","pp_3717072_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717072_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717072_640.jpg":"640x814","pp_3717072_480.jpg":"480x611","pp_3717072_340.jpg":"340x432","pp_3717072_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717073_1920.jpg":"1920x1080","k_3717073_1280.jpg":"1280x1280","k_3717073_1024.jpg":"1024x1024","k_3717073_640.jpg":"640x640","k_3717073_480.jpg":"480x480","k_3717073_340.jpg":"340x340","k_3717073_220.jpg":"220x220","o_3717073_1280.jpg":"1280x960","o_3717073_1024.jpg":"1024x768","o_3717073_640.jpg":"640x480","o_3717073_480.jpg":"480x360","o_3717073_340.jpg":"340x255","o_3717073_220.jpg":"220x165","h_3717073_1280.jpg":"1280x854","h_3717073_1024.jpg":"1024x683","h_3717073_640.jpg":"640x427","h_3717073_480.jpg":"480x320","h_3717073_340.jpg":"340x227","h_3717073_220.jpg":"220x147","pp_3717073_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717073_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717073_640.jpg":"640x814","pp_3717073_480.jpg":"480x611","pp_3717073_340.jpg":"340x432","pp_3717073_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3717075_1920.jpg":"1920x1080","k_3717075_1280.jpg":"1280x1280","k_3717075_1024.jpg":"1024x1024","k_3717075_640.jpg":"640x640","k_3717075_480.jpg":"480x480","k_3717075_340.jpg":"340x340","k_3717075_220.jpg":"220x220","o_3717075_1280.jpg":"1280x960","o_3717075_1024.jpg":"1024x768","o_3717075_640.jpg":"640x480","o_3717075_480.jpg":"480x360","o_3717075_340.jpg":"340x255","o_3717075_220.jpg":"220x165","h_3717075_1280.jpg":"1280x854","h_3717075_1024.jpg":"1024x683","h_3717075_640.jpg":"640x427","h_3717075_480.jpg":"480x320","h_3717075_340.jpg":"340x227","h_3717075_220.jpg":"220x147","pp_3717075_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717075_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717075_640.jpg":"640x814","pp_3717075_480.jpg":"480x611","pp_3717075_340.jpg":"340x432","pp_3717075_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_3717076_1920.jpg":"1920x1080","k_3717076_1280.jpg":"1280x1280","k_3717076_1024.jpg":"1024x1024","k_3717076_640.jpg":"640x640","k_3717076_480.jpg":"480x480","k_3717076_340.jpg":"340x340","k_3717076_220.jpg":"220x220","o_3717076_1280.jpg":"1280x853","o_3717076_1024.jpg":"1024x682","o_3717076_640.jpg":"640x426","o_3717076_480.jpg":"480x320","o_3717076_340.jpg":"340x226","o_3717076_220.jpg":"220x146","h_3717076_1280.jpg":"1280x854","h_3717076_1024.jpg":"1024x683","h_3717076_640.jpg":"640x427","h_3717076_480.jpg":"480x320","h_3717076_340.jpg":"340x227","h_3717076_220.jpg":"220x147","pp_3717076_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717076_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717076_640.jpg":"640x814","pp_3717076_480.jpg":"480x611","pp_3717076_340.jpg":"340x432","pp_3717076_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_3717078_1920.jpg":"1920x1080","k_3717078_1280.jpg":"1280x1280","k_3717078_1024.jpg":"1024x1024","k_3717078_640.jpg":"640x640","k_3717078_480.jpg":"480x480","k_3717078_340.jpg":"340x340","k_3717078_220.jpg":"220x220","o_3717078_1280.jpg":"1280x853","o_3717078_1024.jpg":"1024x682","o_3717078_640.jpg":"640x426","o_3717078_480.jpg":"480x320","o_3717078_340.jpg":"340x226","o_3717078_220.jpg":"220x146","h_3717078_1280.jpg":"1280x854","h_3717078_1024.jpg":"1024x683","h_3717078_640.jpg":"640x427","h_3717078_480.jpg":"480x320","h_3717078_340.jpg":"340x227","h_3717078_220.jpg":"220x147","pp_3717078_1280.jpg":"1280x1628","pp_3717078_1024.jpg":"1024x1303","pp_3717078_640.jpg":"640x814","pp_3717078_480.jpg":"480x611","pp_3717078_340.jpg":"340x432","pp_3717078_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7685374 Threads: 3 Questions: 1556809086 Slow queries: 4745268 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111379454 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/varanje-bez-laganja-upoznajte-popularnu-tehniku-obalnog-varalicarenja-ili-shore-jigging-1379810 [printLink] => /om/ribolov/varanje-bez-laganja-upoznajte-popularnu-tehniku-obalnog-varalicarenja-ili-shore-jigging-1379810?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650554 [name] => shore jigging [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 22:42:41 [main_article_id] => 0 [alias] => shore-jigging [link] => /tag/shore-jigging ) [1] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676551 [name] => varaličarenje s obale [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-05 15:26:27 [main_article_id] => 0 [alias] => varalicarenje-s-obale [link] => /tag/varalicarenje-s-obale ) [3] => stdClass Object ( [id] => 741130 [name] => škola ribolova [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-12-20 10:34:31 [main_article_id] => 0 [alias] => skola-ribolova [link] => /tag/skola-ribolova ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uz dobar štap, brzu rolu i nekoliko varalica, najbliža điga u zoru ili suton mogu u ovo doba godine podariti lijepe ulove, a na vama je samo da se odvažite i provjerite je li to uistinu tako. A da vam taj ribolov ne bi ostao u ružnom sjećanju, obvezno ponesite podmetač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA RIBOLOVA   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Varanje bez laganja: upoznajte popularnu tehniku obalnog varaličarenja ili shore jigging [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-06-05-08-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/26951265.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Igor Virag [mainImageDesc] =>

Ponekad najveće ribe spavaju nadomak grada

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/26951265.jpg [title] =>

Ponekad najveće ribe spavaju nadomak grada

Igor Virag ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717059.jpg [title] =>

Varalice za shore jigging mogu se opremiti s više različitih udica

Igor Virag ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717060.jpg [title] =>

Šaruni se drže gornjeg i srednjeg sloja mora

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717061.jpg [title] =>

Izlazak se itekako isplatio

Igor Virag ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717065.jpg [title] =>

Savršeno mjesto za shore jigging

Boris Bulić ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717067.jpg [title] =>

S lokardama ne treba puno kalkulirati

Boris Bulić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717068.jpg [title] =>

I kanjac je platio svoju radoznalost

Boris Bulić ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717069.jpg [title] =>

O kvaliteti provodnika ovisi i daljina izbačaja

Boris Bulić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717070.jpg [title] =>

Spinnerski štap se mora savijati progresivno

Boris Bulić ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717071.jpg [title] =>

Riba je na štapu i sada preostaje samo čisti užitak

Boris Bulić ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717072.jpg [title] =>

Pilkeri se također mogu iskoristiti u shore jiggingu

Boris Bulić ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717073.jpg [title] =>

Veliko crveno oko i točke po tijelu u povlačenju će sigurno isprovocirati napad

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717075.jpg [title] =>

Savršen izbor za sunčani dan i bistro more

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717076.jpg [title] =>

Jednokuka uz glavu, a trokuka na rep

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717078.jpg [title] =>

Assist hook udica se može postaviti i preko kopče

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Koliko god bilo prevrtljivo, kišno i vjetrovito, ovogodišnje proljetno vrijeme ipak ne može obuzdati ni u kući zadržati strast ribolovaca izgladnjelu zimskim postom. Dapače, bez obzira na vremenske uvjete pasionirani varaličari izlaze u nadi da će baš u tim, za šetnju nepovoljnim uvjetima ostvariti svoje snove vezane uz ribe života. Pritom se služe svim raspoloživim sredstvima, pažljivo balansiranim i brižljivo odabranim priborom i opremom, a sve to radi onog trenutka kada se štap povije, a na drugoj strani osjeti borbeni ples koji srce svakog ribolovca ispunjava ushitom.

Teška artiljerija

Iako se na tržištu može naći sva sila najrazličitijih varalica, s najširom primjenom, u ovo je doba godine posebno zanimljiv lov malim metalnim jigovima, varalicama specijaliziranim za brzi lov nad kamenitim dnom.

Premda te varalice imaju primjenu u svim poznatim situacijama, lov s njima definitivno je najatraktivniji na stjenovitim obalama ili, u nedostatku takvih prirodnih terena, na vanjskim stranama lukobrana i điga.

Osnovna razlika između ovih i svih ostalih varalica je ponajprije u materijalu od kojeg su izrađene, njihovoj težini i balansu. Kreirane su kao potpuno metalne ribolike varalice, manje-više realističnog izgleda. U skladu s tim, a u odnosu na većinu ostalih varalica, spadaju u tešku artiljeriju. Naoružane su jednom do dvije udice i nakon izbačaja nezadrživo tonu prema dnu, što znači da je potreban određeni stupanj vještine kako bi se tim varalicama udahnuo život. Za razliku od klasičnih varalica, među kojima prednjače suspending wobbleri, u povlačenju jigova nema nikakvih zastajkivanja u kojima bi se riba trebala, pažljivo zagledajući varalicu, odlučiti za napad. S ovim se varalicama sve odvija brzo i dinamično, što pored vještine ribolovca na kušnju stavlja i opremu čiji je izbor od presudnog značenja.

---

image

Savršeno mjesto za shore jigging

Boris Bulić
---

Jednodijelni su najbolji

Štap za ovu disciplinu bira se prema korištenoj težini varalice. U principu se i s teže gramiranim štapovima s lakoćom mogu izbaciti lakše varalice, kao što se s lakše gramiranim štapovima uz malo pažnje mogu izbaciti i teže varalice, no maksimalni užitak u povlačenju ovih varalica može se osjetiti samo kada je pribor potpuno usklađen.

Dužina štapa je uglavnom stvar osobnog izbora, s tim da se optimum kreće od 2,4 do 3 metra. Premda su idealni jednodijelni štapovi, malo ih ribolovaca koristi zbog nezgodne transportne dužine. Na drugom su mjestu po kvaliteti dvodijelni modeli, dok se teleskopski štapovi smatraju najkorištenijima, upravo zbog praktično male transportne dužine.

Provodnici moraju biti dobro posloženi, što je kod najvećeg broja spinerskih modela dobro odrađeno. Ako je prvi provodnik preblizu, neizbježno će doći do neželjenih vibracija prigodom namatanja. Naravno, štapovi s tako blizu postavljenim provodnikom ne moraju nužno biti roba s greškom, nego možda imaju drukčiju namjenu, primjerice za lov s baitcasterima.

Idealno je da štap za ovakav oblik varaličarenja ima progresivnu akciju, odnosno da pokazuje određenu dozu krutosti, s tim da se pod opterećenjem progresivno počinje savijati od vrha do posljednje trećine, a tek pri maksimalnom naprezanju i posljednjom trećinom.

---

image

Spinnerski štap se mora savijati progresivno

Boris Bulić
---

Iako je neopren, odnosno EVA ili duplon, često korišten materijal za oblogu rukohvata, pluto je još uvijek najugodnije, a u dodiru s njim ruka se i znatno manje znoji.

Kvaliteta i balans

Ostatak strojnog parka može se podijeliti na dvije osnovne grupe. U prvoj su stacionarne role, dok su u drugoj popularni baitcasteri, odnosno bacački multiplikatori. Iako se oni mogu vrlo kvalitetno iskoristiti, u odnosu na stacionarke imaju jednu veliku manu. Naime, pri svakoj promjeni varalice potrebno je korigirati i prilagoditi zategnutost magnetne kočnice, što početnicima i manje vještima može priuštiti paklene muke.

Nasuprot baitcastera, u radu sa stacionarnim rolama ne treba se ništa podešavati, nego se, neovisno o promijenjenoj težini varalice, jednostavno nastavlja s lovom.

Kod odabira role posebnu bi pažnju trebalo obratiti na balans težine u odnosu na štap kako bi rukovanje priborom bilo što ugodnije. Taj se balans određuje tako da se štap s montiranom rolom osloni na prst neposredno iznad role, nakon čega bi u takvoj vagi trebao zauzeti vodoravan položaj.

Budući da je u pitanju ribolovna tehnika kod koje rola neprestano radi, kvaliteta je u pravilu od presudnog značenja posebno radi dugovječnosti, odnosno radnog vijeka role. Uz brzu rolu pouzdanog prijenosa i još pouzdanije kočnice, moći ćete osjetiti puno zadovoljstvo ove tehnike.

---

image

O kvaliteti provodnika ovisi i daljina izbačaja

Boris Bulić
---

Inače, kod spinnerskih rola najčešće stradava preklopna opruga na mjestima oslonca na ramenu, te ležajevi, i to posebno oni na koje se oslanja glavni zupčanik.

Izbor strune

Upredenica je u shore jiggingu u najvećem broju slučajeva osnovna struna, i to zbog više razloga. U prvom je redu toliko korištena zbog velike nosivosti koja omogućava korištenje tankih promjera, a što je u izravnoj vezi s daljinom izbačaja. Naime, uz tanje strune jig varalice neusporedivo dalje leti.

Drugi, za brojne varaličare često puno važniji razlog zbog kojeg se upredenica koristi kao osnovna struna, jest njezina neistezljivost kojom se omogućava direktan kontakt s varalicom, a onda i lovinom. Svaki pomak na drugom kraju strune, ribolovac preko upredenice jasno osjeća, što omogućava savršenu kontrolu varalice tijekom povlačenja.

Osim toga, suvremene se upredenice sve češće proizvode kao višebojne, pri čemu se svakih deset metara pojavljuje nova boja, dok je nerijetko svjetlijim pojasevima označen svaki pojedinačni metar strune. Takva izmjena boja uvježbanom ribolovcu u svakom trenutku pruža informaciju koliko je varalica udaljena od njega ili na kojoj se dubini nalazi.

---

image

Jednokuka uz glavu, a trokuka na rep

---

Naravno, osim upredenica, koriste se i najlonske monofilne strune, pri čemu u uži izbor zapravo ulaze samo one koje su deklarativno uistinu namijenjene spinningu, egingu ili kakvoj sličnoj casting disciplini. Naime, standardne najlonske strune uglavnom su podložne plastičnim deformacijama, pa već poslije kraćeg vremena provedenog na kalemu manjeg promjera, nakon izbačaja izgledaju poput razvučene opruge, što bitno ograničava domet izbačaja.

Struna u spinningu mora biti podatna zbog još jednog, vrlo važnog razloga. Nakon izbačaja preklopna opruga role vraća se u radni položaj, a dio strune između kalema i prvog provodnika često bude lagano opušten. Kod krućih struna se već u prvom okretu ručice role na kalemu pojavi voj, višak strune koji poput polupetlje ostaje neposložen i pokriven novim namotajima strune. U sljedećem zabačaju lako se može dogoditi da struna koja silazi s kalema za sobom povuče taj voj i stvori nerazmrsivo gnijezdo. Kod bacačkih struna koje su podatne, do pojave takvih vojeva ne dolazi, već se struna, bez obzira na njezinu opuštenost ili zategnutost, uvijek posloži u pravilnim namotajima koji ne smetaju pri izbačaju.

Između strune i varalice obvezno se treba nalaziti komad predveza koji je najčešće od fluorokarbona, nosivosti i promjera adekvatnih težini korištene varalice i očekivane lovine. Iznimno, umjesto fluorokarbona može se koristiti i sajlica, pogotovo kada lovina ima oštre zube, poput, primjerice, strijelke skakuše.

Riblji pogled

I na kraju, koliko god štap rola i struna bili važni, dolazimo ipak do najvažnijeg dijela opreme za shore jigging – jig varalica.

One se proizvode u rasponu težine od samo nekoliko grama za ultra light shore jigging do onih teških 40 grama. Iako se gramaža kod varalica sličnih oblika nastavlja penjati, jig varalice teže od 40 grama ipak se ne smatraju varalicama namijenjenima za shore jigging, nego ponajprije za vertical jigging. Naravno, takvi modeli teški do neke granice od 100 grama vertical jiggingu smatraju se light verzijom.

Većina jig varalica proizvodi se u klasičnom ribolikom obliku s istaknutim okom i tzv. strike point točkom, negdje po boku, na prvoj trećini tijela varalice. Koloritni raspon je uistinu golem, s tim da ribolovac ima na izboru klasično i hologramski obojene varalice.

---

image

Savršen izbor za sunčani dan i bistro more

---

Iako mnoge varalice dolaze na tržište s već montiranim udicama, uvije možete postaviti svoje favorite, preko prstenova, kopči, konopčića… Mogućnosti je uistinu mnogo, a granica je samo mašta i intuicija.

Ono što je važno napomenuti, a što većina ribolovaca prigodom kupnje ovih varalica nema na umu, jest činjenica da naša lovina neće imati vremena promatrati varalicu niti će je doživjeti i vidjeti onako kako je mi vidimo dok je držimo u ruci.

Shore jigging je vrlo dinamičan ribolov i varalica u takvom obliku ribolova nikada ne miruje, nego se najčešće kreće prilično brzo, zbog čega od cijele varalice ostaje samo dojam. Pogled pod morem na siluetu ribe koja se nepravilno kreće i ostavlja dojam zbunjenog plijena ograničenih pokreta i snage, pri čemu boje i šare u kombinaciji s crvenim okom i crnom točkom ili točkama po boku pojačavaju dojam atraktivnog plijena, nijednog predatora ne ostavlja ravnodušnim. Zato, ako želite barem djelomično doživjeti varalicu onako kako je riba doživljava, pokrenite je kao da vam pred očima prolazi povučena strunom. Ono što na taj način uspijete vidjeti, moglo bi vas iznenaditi.

Vještina povlačenja

Sama tehnika lova jest i nije zahtjevna. Varalica se izbacuje u lovnu zonu i povlači prema obali uz povremeno cimanje ili klasično pravolinijski. To je onaj jednostavniji dio. No riba nije uvijek na istoj dubini niti sve jig varalice tonu istom brzinom. Pronaći pravilan odnos brzine povlačenja, daljine zabačaja i brzine tonjenja, a sve to u odnosu na dubinu i sloj mora kroz koji varalicu želimo provući, umijeće je koje se ne stječe nakon dva-tri zabačaja s netom kupljenom varalicom.

Povlačenje varalice po samoj površini se čak i relativno brzo svlada, kao i povlačenje u srednjem sloju mora, no provlačenje varalice metar do pola metra iznad dna nije nimalo lagan i jednostavan posao. A najatraktivnije ribe se u pravilu nalaze na samom dnu ili neposredno iznad njega.

No, da ne bismo obeshrabrili početnike ili one koji se tek namjeravaju okušati u ovoj lijepoj ribolovnoj disciplini, valja napomenuti da se ovom tehnikom dobro love i brojne druge vrste srednjeg i gornjeg sloja mora. Palamide, lucevi, trupci, a uz njih i lokarde, skuše, šaruni i brancini tek su dio široke palete lovine koja se može ostvariti shore jiggingom.

U zavisnosti od odabranog terena i korištene varalice, ostvaruju se različiti ulovi. Pritom su plave, zelene i srebrne varalice najlovnije za sunčanog dana u bistrom moru, dok su u mutnom moru i po oblačnom vremenu favoriti narančaste, zlatne, žute i ružičaste varalice.

Stoga bez straha zabacite svoj jig i – uživajte.

---

image

Izlazak se itekako isplatio

Igor Virag
------
image

Riba je na štapu i sada preostaje samo čisti užitak

Boris Bulić
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Igor Virag Igor Virag Igor Virag Boris Bulić Boris Bulić Boris Bulić Boris Bulić Boris Bulić Boris Bulić Boris Bulić
Igor Virag

Ponekad najveće ribe spavaju nadomak grada

Igor Virag

Varalice za shore jigging mogu se opremiti s više različitih udica


Šaruni se drže gornjeg i srednjeg sloja mora

Igor Virag

Izlazak se itekako isplatio

Boris Bulić

Savršeno mjesto za shore jigging

Boris Bulić

S lokardama ne treba puno kalkulirati

Boris Bulić

I kanjac je platio svoju radoznalost

Boris Bulić

O kvaliteti provodnika ovisi i daljina izbačaja

Boris Bulić

Spinnerski štap se mora savijati progresivno

Boris Bulić

Riba je na štapu i sada preostaje samo čisti užitak

Boris Bulić

Pilkeri se također mogu iskoristiti u shore jiggingu


Veliko crveno oko i točke po tijelu u povlačenju će sigurno isprovocirati napad


Savršen izbor za sunčani dan i bistro more


Jednokuka uz glavu, a trokuka na rep


Assist hook udica se može postaviti i preko kopče

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/varanje-bez-laganja-upoznajte-popularnu-tehniku-obalnog-varalicarenja-ili-shore-jigging-1379810 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=291e89992ce2be89e7bcd3587eb55e6062d9ad4e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Varanje+bez+laganja%3A+upoznajte+popularnu+tehniku+obalnog+varali%C4%8Darenja+ili+shore+jigging&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvaranje-bez-laganja-upoznajte-popularnu-tehniku-obalnog-varalicarenja-ili-shore-jigging-1379810 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fvaranje-bez-laganja-upoznajte-popularnu-tehniku-obalnog-varalicarenja-ili-shore-jigging-1379810 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Uz dobar štap, brzu rolu i nekoliko varalica, najbliža điga u zoru ili suton mogu u ovo doba godine podariti lijepe ulove, a na vama je samo da se odvažite i provjerite je li to uistinu tako. A da vam taj ribolov ne bi ostao u ružnom sjećanju, obvezno ponesite podmetač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠKOLA RIBOLOVA   [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

ŠKOLA RIBOLOVA  Varanje bez laganja: upoznajte popularnu tehniku obalnog varaličarenja ili shore jigging

Piše Boris BULIĆ/Max Fishing
11. travnja 2024. - 09:48

Koliko god bilo prevrtljivo, kišno i vjetrovito, ovogodišnje proljetno vrijeme ipak ne može obuzdati ni u kući zadržati strast ribolovaca izgladnjelu zimskim postom. Dapače, bez obzira na vremenske uvjete pasionirani varaličari izlaze u nadi da će baš u tim, za šetnju nepovoljnim uvjetima ostvariti svoje snove vezane uz ribe života. Pritom se služe svim raspoloživim sredstvima, pažljivo balansiranim i brižljivo odabranim priborom i opremom, a sve to radi onog trenutka kada se štap povije, a na drugoj strani osjeti borbeni ples koji srce svakog ribolovca ispunjava ushitom.

Teška artiljerija

Iako se na tržištu može naći sva sila najrazličitijih varalica, s najširom primjenom, u ovo je doba godine posebno zanimljiv lov malim metalnim jigovima, varalicama specijaliziranim za ...

15. svibanj 2024 08:05